Diablo 3: Reaper of Souls Review

Το πολυαναμενόμενο Diablo 3: Reaper of Souls είναι επιτέλους εδώ και υπόσχεται να αναζωπυρώσει τη δίψα για loot σε όσους είχαν κουραστεί από τις ατελείωτες ώρες αναζήτησης καινούριων εξοπλισμών. Μετά τον αρχικό μου ενθουσιασμό με το Diablo 3, γρήγορα κουράστηκα να προσπαθώ να ανεβάσω το επίπεδο του χαρακτήρα μου και να ψάχνω για legendaries, κάποια από τα οποία μου ήταν και τελείως άχρηστα στον χαρακτήρα που έπαιζα.

Έτσι το παράτησα και στράφηκα σε άλλα παιχνίδια. Μπορεί να ξαναγύρισα μια-δυο φορές, αλλά όχι για πολύ. Όλα όμως άλλαξαν με την ανακοίνωση του expansion και του patch 2.0, που ίσως έφεραν στο παιχνίδι αυτό που χρειαζόταν για να γίνει αντάξιο του προκατόχου του.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ιστορία του Reaper of Souls, όπως συνήθως στα Diablo, υπάρχει απλά για να δικαιολογήσει τον κόσμο και τους χαρακτήρες χωρίς να ξεχωρίζει ή να είναι κάτι αξιομνημόνευτο. Χρειάστηκε να παίξω όλο το campaign από την αρχή καθώς είχα ξεχάσει σχεδόν τα πάντα από την ιστορία του Diablo 3, πέραν των βασικών. Αστέρι πέφτει στον καθεδρικό του tristram, το αστέρι είναι ο Tyrael που έγινε θνητός, ο Deckard Cain έχει μία ενοχλητική ανηψιά, οι εναπομείναντες άρχοντες της κόλασης εισβάλουν στο κόσμο των θνητών, η μαμά της ανηψιάς του Cain προδίδει τον πρωταγωνιστή για να αναστήσει τον Diablo, τον οποίο αργότερα σκοτώνει ο πρωταγωνιστής, που ανήκει σε μία χαμένη φυλή, τους Nephalem (κάτι σαν dragonborn αλλά λιγότερο cool), γεγονός που εξηγεί τις δυνάμεις του. Οι ψυχές όλων των αρχόντων της κόλασης παγιδεύονται στη Black Soulstone, ο κόσμος είναι ασφαλής, και ζήσανε αυτοί καλά και 'μεις καλύτερα...

Μέχρι που ο έκπτωτος άγγελος της σοφίας, ο Malthael, τώρα ως άγγελος του θανάτου, αποφασίζει πως θέλει να κλέψει την Black Soulstone για τα δικά του σχέδια, καθώς ο Tyrael προσπαθεί να την κρύψει με τη βοήθεια της νέας γενιάς Horadrim που οργάνωσε στο διάστημα μεταξύ του Diablo 3 και του Reaper of Souls. Με τον Malthael ασταμάτητο, ο Tyrael στέλνει τον μόνο επιζήσαντα Horadrim να ζητήσει βοήθεια από τον πρωταγωνιστή Nephalem, για να σταματήσει τον Malthael, ο οποίος έχει ξεσαλώσει με τον στρατό του από έκπτωτους αγγέλους και νεκροζώντανους και εισβάλλει από πόλη σε πόλη σπέρνοντας την καταστροφή. Απαντώντας στο κάλεσμα για περιπέτεια και με την υπόσχεση πλούτου και epic loot, παρατάτε το blue hawaiian σας και τις όμορφες παραλίες και ταξιδεύετε στη σκοτεινή gothic πρωτεύουσα του Westmarch, για να δώσετε ένα καλό μάθημα στον Malthael που τόλμησε να διακόψει τις διακοπές σας.

Westmarch. Άλλη μία περιοχή με λεπτομέρεια, ατμόσφαιρα και χαρακτήρα στον κόσμο του Sanctuary.

Ας δούμε τώρα τι περιλαμβάνει το καινούργιο οπλοστάσιο σφαγής δαιμόνων και ζόμπι που έχετε στη διάθεσή σας. Αν παρακολουθείτε τις εξελίξεις και τα νέα περί Diablo 3, γνωρίζετε για τις αλλαγές που έγιναν στο παιχνίδι με το patch 2.0, λίγο πριν την κυκλοφορία του expansion. Η πιο σημαντική είναι η εισαγωγή του συστήματος “loot 2.0”. Τώρα, τα αντικείμενα που βρίσκετε, όχι μόνο είναι ελαφρώς καλύτερης ποιότητας (ανεβάζοντας την ελάχιστη τιμή του περιθωρίου του random roll του κάθε στατιστικού), αλλά τα περισσότερα (σχεδόν όλα) αντικείμενα που βρίσκετε, είναι με στατιστικά κατάλληλα για τον χαρακτήρα σας (αν παίζετε wizard ή witch doctor πχ βρίσκετε κυρίως αντικείμενα με intelligence κλπ). Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολη την απόκτηση αντικειμένων και σας γλιτώνει από το να βρίσκετε legendary αντικείμενα που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε αλλά δεν είναι για την κλάση σας.

Από εκεί και πέρα έχουμε την αλλαγή των επιπέδων δυσκολίας σε normal, hard, expert, master, και torment Ι έως VI. Επιπλέον τώρα το επίπεδο των εχθρών ανεβαίνει μαζί με το επίπεδο του χαρακτήρα, που σημαίνει πως μπορείτε να “φαρμάρετε” σε όποια περιοχή σας αρέσει. Τα paragon επίπεδα (για τους χαρακτήρες μέγιστου επίπεδου) άλλαξαν σημαντικά. Αφαιρέθηκε το όριο επιπέδου και αντί να κερδίζετε βελτιώσεις στα attributes σας τώρα για κάθε paragon επίπεδο έχετε έναν πόντο να ξοδέψετε στο καινούργιο paragon skill tree βελτιώνοντας passive ικανότητες. Τους πόντους μπορείτε να τους κάνετε οποιαδήποτε στιγμή reset και να τους αλλάξετε ανάλογα με τον τρόπο που θέλετε να παίξετε τον χαρακτήρα σας. Το καλύτερο με το νέο σύστημα paragon είναι ότι το μοιράζονται όλοι οι χαρακτήρες σας, που σημαίνει ότι νέοι χαρακτήρες ξεκινάνε με καλύτερα στατιστικά όσο μεγαλύτερο είναι το paragon επίπεδό σας. Οι hardcore χαρακτήρες όμως έχουν δικό τους ξεχωριστό paragon από τους normal χαρακτήρες και πρέπει να το ανεβάσετε γι αυτούς ξεχωριστά.

Τέλος, με το patch 2.0 επιτέλους έχουμε την προσθήκη clans και communities. Τα clans λειτουργούν λίγο πολύ σαν guild στο World of Warcraft με ανάλογη δομή (clan leader, officers, members), παρόμοιο chat και βασικές λειτουργίες (clan message, message of the day), και ένα clan tag μπροστά από το όνομα των μελών. Τα communities είναι στην ουσία σαν τα channels του Starcraft 2. Μπορείτε να είστε μέλος σε πολλαπλά communities, τα οποία μπορεί να είναι private ή public και έχουν το δικό τους chat. Μικρότερες αλλαγές περιλαμβάνουν νέα αντικείμενα, events και συνταγές crafting. Τώρα υπάρχει μόνο ένας τύπος potion υγείας που επαναφέρει το 60% της ζωής του χαρακτήρα σας. Οι εχθροί, πέρα από τα κανονικά κόκκινα orb υγείας, έχουν πιθανότητα να ρίξουν χρυσά orb που ενεργοποιούν το “Nephalem Glory” buff που κάνει τις επιθέσεις σας πιο ισχυρές.

Η οθόνη σας πρέπει να απεικονίζει το απόλυτο χάος. Αλλιώς δεν παίζετε σωστα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ευχάριστες αλλαγές που προσφέρονται σε όλους τους παίκτες, είτε έχουν το Reaper of Souls είτε όχι. Αγοράζοντας το expansion αποκτάτε πρόσβαση στο καινούριο κεφάλαιο του campaign, νέες περιοχές, αποστολές και αφεντικά καθώς και cinematic σκηνές που συνοδεύουν την αφήγηση. Τελειώνοντας το νέο κεφάλαιο στο campaign ξεκλειδώνετε το Adventure mode, ή αλλιώς τη χαρά του farmer. Στο εν λόγο mode αφαιρείται όλη η ιστορία και οι αποστολές. Μπορείτε ελεύθερα να πηγαίνετε από περιοχή σε περιοχή και να ολοκληρώνετε bounty αποστολές που στην ουσία σας ανταμείβουν για να κάνετε αυτό που ήδη κάνετε - να σκοτώνετε δαίμονες (ο αριθμός των οποίων είναι σημαντικά αυξημένος εδώ) και να εξερευνάτε μπουντρούμια. Στην πορεία βρίσκετε keystones που χρησιμοποιούνται για να ανοίξετε πύλες στα nephalem rifts που είναι ανακυκλωμένα μπουντρούμια με περισσότερους εχθρούς και δυσκολότερα αφεντικά.

Όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε με την νέα κλάση του expansion: τους crusaders. Πρόκειται για μαχητές με βαριές πανοπλίες και ασπίδα, εκπαιδευμένους στην χειραγώγηση της δύναμης του ιερού φωτός στη σταυροφορία τους να επαναφέρουν την πίστη στον θεό τους τον Zakarum. Οι ικανότητές τους περιλαμβάνουν απλές επιθέσεις με το όπλο ή την ασπίδα, αύρες σαν των monk, επίκληση συμμάχων που πολεμάνε στο πλάι τους, στήλες φωτιάς/φωτός και άλλα κόλπα ταιριαστά με το γενικό ύφος της class. Υπήρξαν στιγμές που δεν συμφωνούσα με τα νούμερα στις ικανότητες, καθώς μου φαίνονταν είτε πολύ αδύναμες είτε όχι και τόσο χρήσιμες, αλλά σα να διάβασαν το μυαλό μου στη Blizzard και διορθώνουν όλα αυτά που με προβλημάτιζαν στον crusader με το patch 2.0.4.

Βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την απόκτηση αντικειμένων, το Reaper of Souls προσφέρει ένακαινούργιο artisan, τη Mystic, η οποία, χειραγωγώντας τις δυνάμεις του απόκρυφου μπορεί να αλλάξει τα στατιστικά ενός αντικείμενου. Αν έχετε, για παράδειγμα, ένα ωραίο legendary σπαθί στην κατοχή σας, το οποίο όμως δεν δίνει καθόλου strength, μπορείτε να το δώσετε στην Mystic μαζί με χρυσό και πρώτες ύλες για crafting και να αλλάξετε ένα από τα άλλα στατιστικά του αντικειμένου γι αυτό που θέλετε. Έτσι μπορείτε να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τα αντικείμενά σας. Σαν κερασάκι στην τούρτα, η άλλη λειτουργία της Mystic είναι το transmogrification του εξοπλισμού σας. Για όσους δεν παίζουν World of Warcraft, αυτό σημαίνει πως μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του εξοπλισμού σας με αυτή άλλων αντικειμένων αντίστοιχου τύπου για λίγο χρυσό. Ξεκλειδώνετε νέα στιλ εμφάνισης εκπαιδεύοντας την Mystic ή βρίσκοντας legendary αντικείμενα.

Ξέρεις ότι έχεις παίξει αρκετό Diablo όταν αρχίζεις να κάνεις συλλογή από legendary.

Όσο και αν βελτιώθηκε το Diablo 3 με τις νέες προσθήκες και τις αλλαγές που όλοι περιμέναμε (πλήρης κατάργηση του auction house, PvP brawling), το πρόβλημα του μόνιμου online παραμένει δυσκολεύοντας τη ζωή όσων θέλουν να παίζουν μόνοι τους, με lag και ανάγκη για online σύνδεση, σε σημείο που καταντάει εξοργιστικό όταν χάνετε για παράδειγμα hardcore χαρακτήρες λόγω disconnect (τα οποία δεν ήταν και λίγα τις τελευταίες μέρες με τα προβλήματα στους servers λόγω επιθέσεων από χάκερ).

Αν όμως δεν πτοείστε από το μόνιμο online και την κάπως υπερβολική τιμή για expansion, στο Diablo 3: Reaper of Souls θα βρείτε μία ευχάριστη, αν όχι άψογη, εμπειρία, γεμάτη δράση και τόνους loot, με ένα ιδανικό και εύκολα προσαρμόσιμο επίπεδο δυσκολίας που δένει με τη δράση, ανταμείβοντας στο έπακρο τους τολμηρούς που κυνηγούν την πρόκληση, αλλά χωρίς να τρομοκρατεί πιο χαλαρούς παίχτες που απλά θέλουν να διασκεδάσουν και να εξερευνήσουν το όμορφο Westmarch και τα πλούτη που προσφέρει. Αν είστε κάτοχοι του Diablo 3, δοκιμάστε τις αλλαγές και όταν βρείτε τον εαυτό σας να διψάει για περισσότερο Diablo, το Reaper of Souls είναι λίγα κλικ μακριά.

Το loot 2.0 βελτιώνει δραματικά την απόκτηση εξοπλισμούΤα νέα επίπεδα δυσκολίας προσαρμόζουν άψογα την πρόκλησηΕύκολο farming στις αγαπημένες σας περιοχέςTo νέο σύστημα Paragon είναι πολύ καλύτερο από το παλιόΟι υπηρεσίες της MysticΜόνο μία νέα κλάσηΤο μόνιμο online εξακολουθεί να εκνευρίζειΑκριβό

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:BlizzardΕΚΔΟΣΗ:BlizzardΔΙΑΘΕΣΗ:IGEΕΙΔΟΣ:Action RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://eu.battle.net/d3/en/reaper-of-souls/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/3/2014PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
diablo 3, diablo, diablo 3, diablo, world of warcraft, patch, black, blue, gothic, νέα, random, wizard, witch, expert, master, σημαίνει, tree, world, chat, tag, public, orb, adventure, πηγαίνετε, class, blizzard, εμφάνιση, house, pvp, online, lag, δραση, βαθμολογια, site, http, τελη κυκλοφοριας, στρατος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, θνητος, παιχνιδια, τα νεα, chat, public, pvp, απλα, ασπιδα, ασυλο, ατμοσφαιρα, αφηγηση, αψογη, πηγαίνετε, βοηθεια, βρειτε, γεγονος, γινει, δαιμονες, διαστημα, διψα, δομη, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, εχθροι, ζωη, ζωης, ζομπι, υπηρεσιες, υφος, κεφαλαιο, λειτουργια, λογο, μακρια, μαμα, μπορειτε, μυαλο, παντα, οθονη, ονομα, ουσια, πιστη, προβληματα, πυλες, σειρα, σκηνες, σχεδια, τιμη, τυπος, τουρτα, χαος, χαρα, ωρες, ανηκει, black, blizzard, blue, class, adventure, gothic, house, ιδανικο, wizard, lag, μπροστα, master, orb, patch, παιχνιδι, player, random, σημαίνει, site, σκοτωνει, tag, online, tree, υγειας, witch, world of warcraft, world, ωραιο, ψυχες
Τυχαία Θέματα