Desperados 3 review

22:43 7/7/2020 - Πηγή: Game 2.0

Μετά την μεγάλη επιτυχία της σειράς τακτικής Commandos, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εμφανίστηκε η σειρά Desperados, η οποία ήταν παρόμοια παικτικά, όμως βασισμένη όχι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στην Άγρια Δύση. Μετά από απουσία πολλών χρόνων, οι Desperados χτυπάνε τα σπιρούνια τους, φυσάνε τις καπνισμένες κάνες τους κι επιστρέφουν πιο ανανεωμένοι και εντυπωσιακοί από ποτέ.

Το Desperados 3, παρά την ονομασία του, είναι prequel του πρώτου Desperados. Το παιχνίδι ακολουθεί την ιστορία του πρωταγωνιστή John Cooper και την ανάγκη

του για εξιλέωση. Στο δρόμο του συναντάει έναν αριθμό από ξεχωριστούς χαρακτήρες που δέχονται να τον βοηθήσουν για δικούς τους σκοπούς. Ο Cooper και οι σύντροφοί του ταξιδεύουν σε αγροτικές πόλεις, όχθες ποταμών και βάλτους, μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό που θυμίζει σκηνές ταινίας γουέστερν. Η ιστορία είναι απλή, ενδιαφέρουσα αλλά δεν ξεχωρίζει σε αξιομνημόνευτο βαθμό.

Η 3D ισομετρική προοπτική χωρίς fog of war σας επιτρέπει να μελετήσετε όλη την πίστα με την ησυχία σας. Αφού εντοπίσετε όλους τους αρχικούς στόχους, δείτε από πού περνούν οι περίπολοι και ανιχνεύσετε τυχόν “ευκαιρίες” στο περιβάλλον (όπως τεράστιες κοτρώνες στην άκρη του γκρεμού ή μεγάλες ξύλινες επιγραφές που κρέμονται πάνω από κεφάλια ανυποψίαστων αντιπαθητικων τύπων), τότε μπορείτε να καταστρώσετε το σχέδιό σας. Συνήθως στόχος σας είναι να βγάλετε από την μέση συγκεκριμένα άτομα ή να φτάσετε κάπου χωρίς να σας καταλάβουν. Μετά τα πρώτα επίπεδα εξοικείωσης, όπου ουσιαστικά μαθαίνετε τον χειρισμό κάθε ήρωα και έχετε περιορισμένες επιλογές κινήσεων, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε έμμεση ή άμεση επίθεση (γιατί να αναστατώσετε όλη την πόλη πυροβολώντας όταν ένας θυμωμένος ταύρος μπορεί να κάνει τη δουλειά αντί για εσάς;) και στην εύρεση της καλύτερης διαδρομής προς το σημείο διαφυγής. Η εξερεύνηση, ειδικά σε επίπεδα μέσα στην πόλη, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ακούτε διαλόγους που σας βοηθούν να φέρετε εις πέρας τις αποστολές σας, όπως πχ εάν ο στόχος σας τα πίνει εκείνη τη στιγμή σε κάποιο σαλούν και συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας της Άγριας Δύσης. Από την άλλη, η εξερεύνηση περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Το loot έχει να κάνει αποκλειστικά με πυρομαχικά ή αντικείμενα άμεσα σχετιζόμενα με την αποστολή σας, δεν παίρνετε μέρος σε διαλόγους με αγνώστους, ούτε αναβαθμίζετε κάτι.

Γουέστερν χωρίς τρένο δεν γίνεται!

Η εξέλιξη του παιχνιδιού γίνεται σε πραγματικό χρόνο, που μπορείτε να σταματήσετε για να μελετησετε την πίστα με την ησυχία σας, ή να τον τρέξετε στο γρήγορο ώστε να φύγει η ενοχλητική περίπολος μια ώρα αρχύτερα και να “πιάσετε δουλειά”. Κάνοντας κλικ επάνω σε κάθε φρουρό βλέπετε το οπτικό του πεδίο, ενώ με παρατεταμένο κλικ στο έδαφος βλέπετε εάν και πότε κάποιος κοιτάζει προς τα εκεί. Η μελέτη του οπτικού πεδίου είναι απαραίτητη όσον αφορά τον σχεδιασμό των κινήσεών σας

Με ποιους τα κάνετε όλα αυτά; Αν έχετε παίξει τα προηγούμενα Desperados, τότε ίσως να θυμάστε τουλάχιστον τον πρωταγωνιστή. Αν όχι, ευκαιρία να τον μάθετε. Το Desperados 3 έχει πέντε κεντρικούς, playable και πολύ διαφορετικούς ήρωες, όπως ο John Cooper που είναι ο κλασικός καομπόι με τα πιστόλια, το μαχαίρι και τα ψεύτικα νομίσματα για αντιπερισπασμό, ο γεροδεμένος κυνηγός Hector Mendoza που πιάνει τους εχθρούς σε παγίδες για... αρκούδες, η πρωτοεμφανιζόμενη Isabelle Moreau που με τη χρήση βουντού αναπληρώνει την ζωή των συντρόφων της και ελέγχει το μυαλό των εχθρών, ο Doc McCoy που πετάει το δηλητηριώδες βαλιτσάκι του για αντιπερισπασμό και η Kate O’Hara που μεταμφιέζεται για να περνάει απαρατήρητη ανάμεσα στο πλήθος. Ο καθένας είναι πραγματικά ξεχωριστός και συμπληρώνει τον άλλο. Η ποικιλία των χαρακτήρων προσφέρει εξίσου ποικιλία και στο gameplay. Οι αποστολές ολοκληρώνονται με διαφορετικούς τρόπους, τόσο με δυναμικό πιστολίδι όσο και με -το κυρίως μενού- stealth. Ο Hector μπορεί να κρατάει έναν πυρσό μέσα στη νύχτα σε τόση ακτίνα όσο χρειάζεται ώστε να φανεί το παραπλανητικό βαλιτσάκι που θα πετάξει ο Doc. Μετά μπορούν και οι δύο μαζί να ξεκάνουν τον άτυχο φρουρό που θα πέσει στην παγίδα τους και να τον κρύψουν στους θάμνους.

Όταν απλά δεν το ‘χεις με το stealth.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προσθέτει σε ρεαλισμό είναι η αξιοποίηση του περιβάλλοντος προς όφελός σας. Πετάξτε ένα νόμισμα σ' ένα άλογο ώστε να εξουδετερώσει τον στόχο σας με μια κλωτσιά. Τρεις φρουροί συζητούν κάτω από ένα βράχο ή το καμπαναριό; Ευκαιρία να το κάνετε να φανεί σαν ατύχημα. Δηλητηριάστε το ποτό τους ή, αν δεν σας ενδιαφέρουν οι διακριτικές ενέργειες, ρίξτε μία με την καραμπίνα για να πετύχετε τρεις μαζί.

Κάθε πίστα είναι ένας μεγάλος γρίφος που λύνεται με τον κατάλληλο χειρισμό της ομάδας σας, τόσο σε συλλογικό όσο και ατομικό επίπεδο. Όμως δεν αρκεί ο καλός και προσεκτικός σχεδιασμός. Όσο προσεκτικός κι αν είστε, το λάθος είναι θέμα χρόνου, γι'αυτό τα αγαπημένα σας κουμπιά δεν θα γίνουν αυτά του shooting, αλλά του quick save/load. Το gameplay βασίζεται σε πειραματισμό, λάθη και επανάληψη, σε βαθμό που το ίδιο το παιχνίδι επισημαίνει, μέσω μιας μπάρας στο κέντρο της οθόνης (την οποία αργά ή γρήγορα θα απενεργοποιήσετε καθώς χαλάει την ατμόσφαιρα), πόση ώρα έχει περάσει από την τελευταία φορά που κάνατε save. Είναι σημαντικό να σας αρέσει αυτό το στιλ παιχνιδιού προκειμένου να διασκεδάσετε με το συγκεκριμένο, όπως και το να είστε υπομονετικός. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, μετά από συνεχή save/load είναι αδύνατον να μην νιώσετε κούραση και την ανάγκη για διάλειμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι γίνεται λιγότερο ψυχαγωγικό ή ότι δεν νιώθετε πώς ανταμείβεστε κάθε φορά που περνάτε ένα απαιτητικό σημείο, όμως σίγουρα είναι ένα παιχνίδι που θα σας πάρει μερες για να το ολοκληρώσετε.

Το κάθε επίπεδο διαρκεί τουλάχιστον μια-δυο ώρες, δυσκολεύοντας την ζωή σας αν δοκιμάσετε τη βιαστική λύση του να πυροβολείτε αδιακρίτως, αντί του stealth. Μόλις εντοπιστεί ένα πτώμα, ακουστεί πυροβολισμός ή γενικότερα αν σας πιάσουν στα πράσα, τότε τα πράγματα σκουραίνουν. Οι σφαίρες είναι περιορισμένες, ενώ περικυκλώνεστε γρήγορα από επιπλέον εχθρούς μόλις ηχήσει ο συναγερμός. Για καλή σας τύχη, αν περιμένετε λίγο τότε όλοι γυρίζουν στο πόστο τους και ο βαθμούς συναγερμού μειώνεται. Από πλευράς νοημοσύνης, υπάρχουν εχθροί που μπορείτε να παραπλανήσετε, αλλά και εχθροί που δεν το κουνάνε ρούπι ό,τι κι αν γίνει γύρω τους.

Πανηγύρι.

Τα βελτιωμένα, καθαρά και πολύχρωμα γραφικά ανεβάζουν τη σειρά σε άλλο επίπεδο. Τα περιβάλλοντα είναι πανέμορφα, λεπτομερή και άξια εξερεύνησης. Πολλές φορές θα σκεφτείτε να παίξετε ξανά κάποιο επίπεδο με διαφορετικό τρόπο, ώστε να δείτε πόσο διαφορετικά θα αντιδράσουν οι εχθροί στο χώρο. Η σκηνοθεσία είναι εξίσου καλή, πότε μεταφέροντάς σας σταδιακά στην επόμενη φάση του επιπέδου και πότε εμφανίζοντας όλη την πίστα μονομιάς. Η εικόνα περιστρέφεται ώστε να έχετε πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος, ενώ υπάρχουν τόσα άτομα σε κάθε πίστα όσο χρειάζεται, χωρίς πόλεις-φαντάσματα ή πυκνοκατοικημένα ορυχεία. Οι φωνές των ηρώων ανταποκρίνονται στα δεδομένα ενός γουέστερν, με τους διαλόγους να προσφέρουν τόσο χιούμορ όσο και δράμα. Αν και ακούτε συχνά τον καθένα να επιβεβαιώνει τις εντολές σας, είναι σύντομοι όταν πρέπει χωρίς να κουράζουν. Κάτι ασυνήθιστο είναι οι έντονες βωμολοχίες που ακούγονται από τους εχθρούς μόλις σας εντοπίσουν, κάτι που ίσως ενοχλήσει όταν βρίσκεστε σε σημεία που πρέπει να επαναλάβετε πολλές φορές μέχρι να τα περάσετε.

Με έμφαση στο stealth και τις προσεκτικές κινήσεις και διάρκεια άνω των 20 ωρών, το Desperados 3 έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στα ισομετρικά παιχνίδια τακτικής πραγματικού χρόνου. Απευθύνεται σε υπομονετικούς παίκτες, γι αυτό εάν δεν έχετε παίξει κάποιο παρόμοιο του είδους καλύτερα να δοκιμάσετε το demo του πρώτα. Το Desperados 3 είναι μια υπέροχη επιστροφή ιστορικής σειράς και απαραίτητη αγορά εάν σας άρεσαν τα προηγούμενα Desperados ή τα Commandos.

Πέντε ξεχωριστοί πρωταγωνιστέςΔιάρκειαΑπολαυστικά γραφικά Άγριας ΔύσηςΉχοςΠαίζεται με διάφορους τρόπους...…αλλά δυσκολεύει χωρίς stealthΣυχνό save/loadΠεριορισμένη εξερεύνησηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Mimimi GamesΕΚΔΟΣΗ:THQ NordicΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα