Cris Tales review

Μια στo τόσο, εμφανίζονται κάποια στούντιο από το πουθενά και κλέβουν τις εντυπώσεις κατευθείαν με το πρώτο τους παιχνίδι. Το οποίο μπορεί να μην είναι τέλειο, όμως έχει φτιαχτεί με τόση αγάπη για το είδος που αντιπροσωπεύει, που σε κάνει να αδιαφορείς για τα όποια προβλήματα που μπορεί να έχει σε διάφορους τομείς ως “παιδικές ασθένειες”. Αυτό ισχύει στην περίπτωση των Syck και Dreams Uncorporated από την Κολομβία(!), οι οποίες μας δίνουν το JRPG Cris Tales.

Η ιστορία αφορά την Crisbell, μια νεαρή ορφανή δεσποινίδα που ζει στο ορφανοτροφείο

μιας μικρής πόλης που λέγεται Narim. Μια μέρα, την ώρα που έκοβε τριαντάφυλλα για να προσφέρει στην Mother Superior, την γυναίκα που φροντίζει τα ορφανά, ένας βάτραχος με ημίψηλο καπέλο της κλέβει ένα τριαντάφυλλο και μετά από λίγο κυνηγητό και ψάξιμο στην πόλη, την παρασύρει στον καθεδρικό ναό της Narim. Εκεί η Crisbell ανακαλύπτει ότι είναι στην ουσία time mage. O βάτραχος, ονόματι Matias, φέρνει την Crisbell σε επαφή με τον Willhelm, έναν άλλο time mage. Όμως προτού το καταλάβουν, μια επιδρομή από imps στο χωριό αναγκάζει την ηρωίδα και την παρέα της να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνάμεις τους για να σώσουν την κατάσταση. Τα γεγονότα αμέσως μετά πυροδοτούν ένα ταξίδι στο οποίο οι χαρακτήρες, και κυρίως η Crisbell, πρέπει να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους και να σταματήσουν την Time Empress που έχει σκοπό να κατακτήσει το βασίλειο του Crystallis.

Τα δύο μεγάλα ατού του Cris Tales είναι η αισθητική του και οι χαρακτήρες του. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παιχνίδι με πάρα πολλές τοποθεσίες και ένα σωρό αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Όχι μόνο έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον οπτικό τομέα, κάτι που αναλύεται παρακάτω, αλλά και οι χαρακτήρες έχουν φοβερές προσωπικότητες. Από την Crisbell που είναι αθώα και θέλει να βοηθήσει όσο πιο πολλούς μπορεί, μέχρι τον Matias που είναι ο κλασικός υποστηρικτικός χαρακτήρας/ζωάκι με μερικά αιχμηρά σχόλια. Ακόμα και κάποιοι ΑΙ χαρακτήρες εμφανίζονται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, επανεμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένετε και προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο κάθε χαρακτήρας, κύριος ή δευτερεύων, συνεισφέρει στον φανταστικό κόσμο του βασιλείου του Crystallis.

Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, όπως και τα χρώματα, εντυπωσιάζουν.

To Cris Tales είναι ένα κλασικό turn-based JRPG. Αν και δεν έχει φτιαχτεί από ιαπωνική ομάδα, ο τρόπος στησίματος του παιχνιδιού αποτελεί φόρο τιμής σε θρύλους του είδους, τόσο από το παρελθόν (παλιά Final Fantasy, Chrono Trigger), όσο και πιο πρόσφατους όπως τα Persona. Οι μηχανισμοί είναι αυτοί ακριβώς που περιμένετε. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του abilities τα οποία εμπλουτίζονται όσο ανεβαίνει level. Υπάρχουν βασικές επιθέσεις με σπαθιά και διάφορα όπλα και φυσικά διάφοροι μετρητές όπως HP, MP και CP. Υπάρχει ακόμα και ο μηχανισμός να πατάτε συγκεκριμένο κουμπί την στιγμή που κάνετε επίθεση για να κάνετε μεγαλύτερη φθορά ή αν δέχεστε επίθεση να μειώσετε τα HP που σας αφαιρούνται, παρμένος κατευθείαν από το Paper Mario. Το μόνο πρόβλημα έχει να κάνει με τον συγχρονισμό, που είναι μερικές φορές δύσκολος.

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Cris Tales από τα παιχνίδια που ακολουθεί, είναι η ικανότητα της Crisbell να “πειράζει” τον χρόνο. Μπορείτε να πετάξετε εχθρούς μπροστά ή πίσω στον χρόνο και σε συνδυασμό με τις ανάλογες επιθέσεις να έχετε τα ανάλογα αποτελέσματα. Στην αρχή του παιχνιδιού καλείστε να αντιμετωπίσετε έναν εχθρό που διαθέτει σιδερένιες ασπίδες. Με μια επίθεση νερού από έναν χαρακτήρα του party σας και έπειτα πηγαίνοντας τον εχθρό στο μέλλον, οι ασπίδες έχουν αποδυναμωθεί από την σκουριά και μπορείτε να επιτεθείτε πιο εύκολα. Άλλες φορές μπορείτε να πάτε έναν εχθρό στο παρελθόν και να του πετάξετε κάποιο poison spell. Φέρνοντάς τον στο παρόν, η ζημιά από το δηλητήριο έρχεται όλη μαζεμένη και τον βγάζετε από την μέση μια και καλή.

Οι μάχες έχουν ενδιαφέρον, μέχρι να βρείτε τις στρατηγικές που λειτουργούν καλύτερα.

Οι δυνατότητες της Crisbell είναι διαθέσιμες και κατά την διάρκεια της περιπλάνησής σας στον κόσμο του τίτλου. Η οθόνη είναι χωρισμένη σε τρία τρίγωνα. Στην μέση βλέπετε το παρόν, αριστερά είναι το παρελθόν και δεξιά το μέλλον. Σε κάθε περιοχή μπορείτε να δείτε πώς είναι, καθώς και πώς είναι οι χαρακτήρες σε πραγματικό χρόνο. Μερικοί γρίφοι απαιτούν να χρησιμοποιήσετε τον Matias για να πάρετε πράγματα από το παρελθόν ή το μέλλον ή να πάρετε αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον ή να αλλάξετε κάτι στο παρελθόν ώστε το παρόν να σας εξυπηρετεί καλύτερα. Μερικές φορές το παιχνίδι σας φέρνει επιλογές, αλλά δεν υπάρχει σωστή ή λάθος και δεν έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην συνέχεια και το τέλος.

Όμως η indie φύση του παιχνιδιού (μικρή ομάδα ανάπτυξης με περιορισμένο budget) φαίνεται. Τα περισσότερα από τα στοιχεία αλλαγής του χρόνου δεν τα χρησιμοποιείτε και για πολύ. Οι εχθροί είναι τρομερά επαναλαμβανόμενοι, καθώς βλέπετε τις ίδιες “παρεούλες” με λύκους και χλαπάτσες (slimes) σε διάφορες παραλλαγές. Το γεγονός ότι υπάρχουν και random encounters τα οποία δεν βλέπετε κιόλας (όπως στα παλιά Final Fantasy του PS1) κάνει τις μάχες ακόμα πιο σπαστικές. Η χρήση του χρόνου στις μάχες δεν είναι πάντα απαραίτητη, ενώ με μερικά μερικά κολπάκια, μπορείτε να εξαφανίζετε μερικούς εχθρούς σε δύο γύρους το πολύ. Βέβαια, το παιχνίδι πάντα σας ενθαρρύνει να δοκιμάζετε τις δυνατότητες της Crisbell για νέους και δημιουργικούς τρόπους να νικάτε τους εχθρούς. Κάθε φορά που πάτε κάποιον εχθρό στο μέλλον ή το παρελθόν, αλλάζουν τα στατιστικά του, αλλά ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε διάφορα κόλπα σε συνδυασμό με ξόρκια και τακτικές όπως έχουμε ήδη πει. Τα boss είναι και αυτά αρκετά αδιάφορα όσον προς την μάχη. Αν και καλοσχεδιασμένα, επαναλαμβάνονται αρκετά στα διάφορα dungeons.

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον επι της οθόνης!

Όπως προαναφέρθηκε, ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πανέμορφος και φαίνεται πως έχει δουλευτεί πάρα πολύ. Οι χαρακτήρες είναι 2D ενώ τα περιβάλλοντα έχουν τόσο τρισδιάστατα όσο και δισδιάστατα στοιχεία, θυμίζοντας λίγο αισθητική Paper Mario, αλλά λιγότερο χαριτωμένη. Οι χαρακτήρες έχουν στοιχεία από anime αλλά και αρκετές επιρροές από Κολομβιανή παράδοση στις φορεσιές. Επίσης είναι αξιοθαύμαστο το πόσο αρμονικοί είναι οι χρωματισμοί στο παιχνίδι. Οι χαρακτήρες έχουν όλοι διαφορετική παλέτα, ανάλογα με την προσωπικότητά τους, μαζί με τον σχεδιασμό που είναι αρκετά ιδιαίτερος για τον καθένα. Ταυτόχρονα, τα βίντεο, όπου φαίνεται και η δουλειά στο animation, δείχνουν πόσο μεράκι έχει πέσει σε αυτούς τους χαρακτήρες και τον κόσμο. Οι αγγλικές φωνές είναι εξαιρετικές όπου πάρχει voice acting. H μουσική είναι κι αυτή αρκετά καλή, αν και όχι ανάλογη των γραφικών, Υπάρχουν αρκετά μοτίβα, ενώ η μουσική της μάχης είναι αρκετά χαρακτηριστική και καθόλου κουραστική, απλά τίποτα δεν σας μένει στο μυαλό όπως η μουσική του Persona 5 για παράδειγμα.

Αν υπάρχει μια λέξη που χαρακτηρίζει το Cris Tales αυτή είναι “αγάπη”. Πρόκειται για ένα αρκετά “δεμένο” indie JRPG, με αδυναμίες που απορρέουν από τους περιορισμούς των δημιουργών του αλλά και από το γεγονός πως αυτό είναι το πρώτο τους παιχνίδι. Επιλέγοντας να ασχοληθείτε με το Cris Tales (μπορεί άνετα να σας πάρει από 30 μέχρι 50 ώρες, ανάλογα με το τί κάνετε και τα side-quests που αναλαμβάνετε), όχι μόνο θα περάσετε αρκετά καλά, αλλά δίνετε και δύναμη σε μια μικρή αλλά ταλαντούχα ομάδα δημιουργήσει κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον. Και αυτό δεν χρειάζεται τις δυνάμεις της Crisbell για να γίνει προφανές.

Εξαιρετική αισθητική στα γραφικάΕνδιαφέρουσα ιστορίαΚαλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες (τόσο βασικοί, όσο και δευτερεύοντες)Οι μηχανισμοί αλλαγής του χρόνου......που όμως δεν χρησιμοποιούνται και τόσο συχνάΜονότονες μάχεςΑνακύκλωση εχθρώνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox Series X/S, PS5, PS4, Xbox One, Switch, PC, StadiaΑΝΑΠΤΥΞΗ:Syck, Dreams UncorporatedΕΚΔΟΣΗ:Modus Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα