Cognition: Episode 1 – The Hangman Review

03:08 8/2/2013 - Πηγή: Game 2.0

Τη χρονιά που μας πέρασε η indie σκηνή παρουσίασε κάποια εξαιρετικά παιχνίδια, τα οποία θα ζήλευαν ακόμη και πρωτοκλασάτες εταιρείες του χώρου. Ίσως το μεράκι και η αληθινή αγάπη για τα παιχνίδια να είναι τα στοιχεία που παρέχουν την απαραίτητη έμπνευση στους δημιουργούς, ώστε να παρουσιάζουν ένα άρτιο και αξιόλογο αποτέλεσμα.

Στο παρόν review εξετάζουμε το Cognition: An Erica Reed Thriller, της Phoenix Online

Studios. Αν το όνομα της εταιρείας δεν σας θυμίζει κάτι, να αναφέρω ότι πρόκειται για την ομάδα που δημιούργησε ένα δωρεάν sequel των Kings Quest, με την ονομασία The Silver Lining. Τα μυαλά (Cesar Bittar, Vitel Goyel και Richard Flores) Phoenix Online μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε μεγάλα στούντιο παραγωγής και διάθεσης παιχνιδιών. Τέλος, να αναφέρω ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες δημιουργίες που έχει χρηματοδοτηθεί επιτυχώς μέσω του Kickstarter.

Το Cognition χωρίζεται σε τέσσερα επεισόδια: The Hangman, The Wise Monkey, The Oracle, The Cain Killer. Mέχρι τώρα έχουν βγει τα δυο πρώτα, με τα επόμενα να ακολουθούν στους επόμενους μήνες. Από το πρώτο λεπτό αναλαμβάνετε τον έλεγχο της Erica Reed, η οποία είναι ειδική πράκτορας του FBI, και με το συνάδελφό της John McCoy κατευθύνεται σε ένα νεκροταφείο. Εκεί βρίσκεται δέσμιος ο μικρότερος αδερφός της ηρωϊδας, από κάποιον μυστήριο απαγωγέα που απειλεί να τον σκοτώσει μέσω μιας περίεργης μηχανικής κατασκευής. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και κάθε κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για τον άτυχο νεαρό όσο και για την ίδια την Erica. Έπειτα από μια σύντομη συμπλοκή με τον απαγωγέα, η Erica δεν καταφέρνει να σώσει τον αδερφό της.

Η ηρωϊδα Erica Reed και στο βάθος ο απαγωγέας του αδερφού της.

Μεταφερόμαστε με συνοπτικές διαδικασίες στο παρόν, τρια χρόνια αργότερα. Καταρακωμένη από την αποτυχία της να σταματήσει το δολοφόνο και έχοντας ρητή εντολή από την ανώτερό της Madison Davies, να σταματήσει κάθε έρευνα για την υπόθεση, μια νέα δολοφονία έρχεται στο φως. Ένας άνδρας βρίσκεται απαγχωνισμένος σε μια παλιά αποθήκη, τα αποτυπώματά του έχουν αφαιρεθεί με βίαιο τρόπο και με μια πρώτη ματιά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μαρτυρά την ταυτότητα του θύματος ή του θύτη. Είναι στο χέρι ή πιο σωστά στη δύναμη του μυαλού της Erica να βρεί ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Το Cognition χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Unity, παρέχοντας υψηλή ανάλυση έως 1920×1080 και όμορφα εφέ με φωτοσκιάσεις και έντονες αντιθέσεις. Τα γραφικά στις διάφορες τοποθεσίες που επισκέπτεστε, καθώς και οι χαρακτήρες θυμίζουν interactive comic και δένουν απόλυτα με την αισθητική και το ύφος του παιχνιδιού. Είναι περιπτώσεις βέβαια που τα μοντέλα των χαρακτήρων μοιάζουν ιδιαίτερα τετραγωνισμένα και “ξύλινα”, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό σε πολύ κοντινά πλάνα. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι ενδιάμεσες σκηνές που προωθούν τη δράση και εμφανίζονται στην οθόνη με τη μορφή στατικών εικόνων που διαδέχονται η μια την άλλη.

Εξαιρετικές κρίνονται οι ερμηνείες των χαρακτήρων και ιδιαίτερα της Erica, στην οποία δανείζει τη φωνή της η Raleigh Holmes, θετή κόρη της θρυλικής Jane Jensen, που έχει και συμβουλευτικό ρόλο στην ιστορία του παιχνιδιού. Ξεχωρίζουν επίσης οι φωνές της μυστηριώδους Cordelia που συναντάτε στο νεκροταφείο, και της κυρίας Rose που σας βοηθάει να φέρετε στην επιφάνεια και να χαλιναγωγήσετε τις δυνάμεις σας. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα της μουσικής, με πολλά ατμοσφαιρικά κομμάτια να εναλλάσσονται συνέχεια και να ανεβάζουν την αγωνία στο κατακόρυφο. Από τα αγαπημένα μου είναι αυτό που ακούγεται στο χάρτη μέσω του οποίου μετακινείστε στις διάφορες τοποθεσίες του παιχνιδιού. Ξεχωρίζει και το κομμάτι στους τίτλους τέλους, το οποίο ερμηνεύει η Raleigh.

Στη σκηνή του εγκλήματος.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα όμως αν το gameplay δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Ευτυχώς οι δημιουργοί έχουν προσδώσει μια διαφορετική πινελιά σε αυτό το αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου. Η ηρωϊδα έχει κάποιες ιδιαίτερες ψυχικές δυνάμεις που τη βοηθούν να βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο αυτό επεισόδιο χρησιμοποιείτε τρεις διαφορετικές δυνάμεις: την intuition, που επιτρέπει στην Erica να βλέπει τί έχει γίνει στο παρελθόν αγγίζοντας απλά ένα αντικείμενο, την projection που με το συνδυασμό τριών αντικειμένων ή χαρακτήρων μπορεί να προβάλει στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, και τέλος τη regression που εμβαθύνει στις αναμνήσεις κάποιου με τον οποίο έρχεστε σε επαφή. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ έξυπνη σύλληψη, που δίνει ιδιαίτερο βάθος στο παιχνίδι από τη στιγμή που μαθαίνετε να χρησιμοποιείτε σωστά τις παραπάνω δυνάμεις.

Τέλος, το σημαντικότερο στοιχείο, οι γρίφοι, δεν αφήνουν κανένα παραπονεμένο, τόσο λόγω της ποικιλομορφίας όσο και της συνοχής και έξυπνης υλοποίησής τους. Το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αρκεί να προσέχετε και να σημειώνετε όλα τα στοιχεία -σημαντικά και μη- που σας δίνονται, καθώς θα τα χρειαστείτε σίγουρα στην πορεία. Κρατήστε ευλαβικά σημειώσεις από αριθμούς, ονόματα και τοποθεσίες. Επίσης, πολλές φορές χρειάζεται να συνδυάσετε αντικείμενα στο inventory πριν τα χρησιμοποιήσετε κάπου ή να ελέγξετε κάποιο αντικείμενο πριν τη χρήση του. Όλα τα παραπάνω να τα έχετε κατά νου όταν κληθείτε να ανακρίνετε κάποιο βασικό μάρτυρα προς το τέλος του παιχνιδιού, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές στιγμές που θα παίξετε. Στην περίπτωση βέβαια που κολλήσετε, κάντε ένα τηλέφωνο στον πατέρα της Erica…

Ποιός είναι ο μυστηριώδης κουκουλοφόρος; Θα το μάθουμε στα επόμενα επεισόδια…

Αν και κατά γενική ομολογία δεν προσφέρει την πρόκληση που θα περίμενε κανείς, το Cognition θα σας κρατήσει αρκετές ώρες συντροφιάς και θα δοκιμάσει την παρατηρητικότητα και την ευστροφία σας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου απαιτείται και χρήση των ψυχικών δυνάμεων. Η ιστορία μοιάζει πολλά υποσχόμενη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, με γερές δόσεις βίας, μυστηρίου και εσωτερικών αναζητήσεων. Βυθιστείτε στο σκοτεινό κόσμο του Cognition και ανακαλύψτε τα ίχνη του δολοφόνου πριν να είναι πολύ αργά…

+ Σκοτεινή ιστορία
+ Ερμηνείες
+ Γρίφοι του
+ Μουσική

- Οι επιλογές των διαλόγων εμφανίζονται στο κέντρο της οθόνης
- Αργή απόκριση στην ολοκλήρωση κάποιων ενεργειών ορισμένες φορές
- Η κίνηση των χαρακτήρων χρήζει βελτίωσης

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: 8.0

Πλατφόρμα: PC
Ανάπτυξη: Phoenix Online Studios
Έκδοση: Reverb Publishing
Διάθεση: Download
Είδος: Adventure
Παίκτες: Single-player
Επίσημο Site: http://www.postudios.com/cognition/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: Οκτώβριος 2012
PEGI: -

Game20.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα