Chivalry: Medieval Warfare Review

Ποιος δεν έχει φανταστεί τον εαυτό του σιδεροντυμένο ιππότη, να καβαλάει το άγριο άλογό του στην καρδιά της μάχης, ενάντια σε στρατιές, δράκους και μάγους, σε πελώρια κάστρα που αντηχούν με τις κραυγές του πολέμου; Αν αποφασίσετε να παίξετε το Chivalry: Medieval Warfare με τέτοιες προσδοκίες, ατυχήσατε αγαπητοί. Ξεχάστε ότι όνειρα κάνατε για πανέμορφες πριγκιπέσσες και πλούτη. Εδώ θα βρείτε μόνο ουρλιαχτά, αγωνία, αίμα και αποκεφαλισμούς. Καθώς και πελώρια σπαθιά να καρφώνονται στον λαιμό σας.

Το Chivalry είναι άλλος ένας indie τίτλος με παρελθόν στο modding

του Half Life 2. Το Age of Chivalry ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή online mods του HL2, βασισμένο σε μεσαιωνικές μάχες, και είναι πολύ πιθανό να βρείτε κόσμο να παίζει ακόμα και σήμερα. Μετά από ένα άκρως πετυχημένο crowdfunding εγχείρημα, το Chivalry κυκλοφόρησε και έχει ήδη φανατικό κοινό. Δεν υπάρχει single-player, πέρα από το ξεκαρδιστικό και πολύ καλό tutorial. Το Chivalry είναι αποκλειστικά multiplayer, αν και η Torn Banner έχει μιλήσει για προσθήκη offline modes στο μέλλον. Η όλη δράση λαμβάνει χώρα στο φανταστικό κρατίδιο Agatha, όπου βρίσκεστε στη μέση ενός τρομερού εμφυλίου πολέμου μεταξύ των πιστών, στο βασιλιά, ιπποτών Agatha και των ιπποτών του Mason Order που προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του κράτους.

Η καρδιά του τίτλου είναι το σύστημα μάχης. Μπορεί να σας φανεί απλό στην αρχή, και πράγματι η φιλοσοφία του είναι λιτή, προσφέρει όμως αρκετό βάθος και μεγάλη πρόκληση. Τα πάντα βασίζονται στην ικανότητα, την υπομονή και το “διάβασμα” του αντιπάλου. Ο ρυθμός δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος αλλά η ένταση της μάχης είναι εντυπωσιακά δυνατή. Ο χειρισμός των όπλων γίνεται αποκλειστικά με το ποντίκι. Σε αυτό το θέμα η Torn Banner έδωσε ρέστα, αφού ο χειρισμός είναι ιδανικός. Με το απλό “κλικ” γίνεται το συνηθισμένο οριζόντιο χτύπημα με μέση τιμή ζημιάς, κινώντας την ροδέλα προς τα επάνω ο χαρακτήρας σας κάνει ένα ταχύτατο κάρφωμα προς το μέρος του αντιπάλου, με χαμηλή τιμή ζημιάς ωστόσο, ενώ κινώντας την ροδέλα προς τα κάτω γίνεται το καταστρεπτικό κάθετο χτύπημα. Μεγάλης σημασίας είναι και η άμυνα. Με το δεξί “κλικ” ο χαρακτήρας σας σηκώνει το όπλο του και αποκρούει τις επιθέσεις. Θέλει προσοχή όμως γιατί ο σωστός συγχρονισμός και η σωστή τοποθέτηση είναι βασικές απαιτήσεις.

Ψιτ, όμορφε! Πες αλεύρι, το σπαθί μου σε γυρεύει!

Δεν είναι δυνατό να βρίσκεστε συνέχεια σε στάση άμυνας, καθώς ο τίτλος χρησιμοποιεί ένα απλό σύστημα αντοχής (stamina) που το ξοδεύετε στις επιθέσεις σας, τις αποκρούσεις και το τρέξιμο. Ευτυχώς αναπληρώνεται ταχύτατα αλλά η σωστή διαχείρισή της είναι το κύριο μέλημά σας. Κάθε αποτυχημένη επίθεση που δεν βρίσκει τον στόχο της κοστίζει περισσότερο από ένα καλό χτύπημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για κάθε φορά που αποκρούετε μία επίθεση. Το τρέξιμο δεν χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της αντοχής σας. Επίσης, μπορείτε να ξαφνιάσετε τους αντιπάλους με μία γρήγορη κλωτσιά που χαλάει την ισορροπία τους και σας δίνει ευκαιρία για ένα εύκολο χτύπημα. Φυσικά, αν σας τελειώσει η αντοχή ενώ βρίσκεστε σε μάχη, είστε τελείως εκτεθειμένοι και ανήμποροι. Η υγεία στο Chivalry χάνεται εύκολα αν δεν προσέχετε. Με δύο ή ακόμα και ένα καλό χτύπημα βρίσκεστε σύντομα στη σειρά για το επόμενο spawn. Τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι θανάσιμα και θα δείτε πολλά κεφάλια να… κυλάνε, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας φυσικά. Υπάρχει ένα πολύ αργό health regeneration που δεν σας βοηθάει ιδιαίτερα.

Υπάρχουν αρκετές τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Το Chivalry δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το mod-πρόγονός του. Υπάρχει μία έντονη αίσθηση βάρους στις κινήσεις σας, όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο με βαριά πανοπλία. Παρόλα αυτά, υπάρχει χώρος για παιχνίδια με τα πόδια και γρήγορες κινήσεις στο χώρο. Για παράδειγμα, αν κρατάτε όπλο με μεγάλος μήκος μπορείτε με ένα γρήγορο σκύψιμο να αποφύγετε μια επίθεση και να χτυπήσετε τα πόδια του αντιπάλου. Το μειονέκτημα είναι πως η ζημιά που θα προκαλέσετε είναι χαμηλή, ενώ αν ο χρονισμός σας δεν είναι σωστός, θα φάτε το σπαθί του αντιπάλου κατακέφαλα! Μία άλλη έξυπνη τακτική είναι η προσποίηση. Μπορείτε πολύ απλά να ακυρώσετε μία επίθεση σας πατώντας έγκαιρα το πλήκτρο άμυνας, ώστε ο αντίπαλος να σηκώσει λανθασμένα το όπλο του σε θέση άμυνας και να επιτεθείτε πριν προλάβει να αντιδράσει.

Πάρτα Λίζα και κάντα κορνίζα!

Κάθε ομάδα έχει τέσσερις διαφορετικές κλάσεις και μπορείτε να αλλάξετε όποτε θέλετε. Ο Archer, ο τοξότης, είναι η πιο ελαφριά και γρήγορη κλάση και χρησιμοποιεί, τι άλλο, τόξα και γενικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Δεν είναι καλή επιλογή για μάχη σώμα με σώμα αλλά κάνει διπλάσια ζημιά σε πισώπλατα χτυπήματα. Συνολικά η μάχη εξ αποστάσεως είναι φτωχή και απλά βασική. Υπάρχει μοντέλο φυσικής, άρα πρέπει να υπολογίσετε την τροχιά του βέλους, αλλά δεν υπάρχουν άλλες συγκινήσεις. Είναι ένα από τα αδύναμα σημεία του τίτλου. Η επόμενη κλάση λέγεται Man at Arms. Γρήγορος και με την ικανότητα να αποφεύγει επιθέσεις με ένα γρήγορο double tap σε όποια κατεύθυνση χρειάζεται. Μπορεί να κουβαλάει ασπίδα και χρησιμοποιεί όπλα ενός χεριού. Έπειτα έχουμε τον Vanguard. Είναι η πιο ουδέτερη κλάση με μέτρια ταχύτητα και πανοπλία, αλλά χάρη στα μεγάλα σπαθιά και κοντάρια για δύο χέρια που χρησιμοποιεί, είναι σοβαρή απειλή. Έχει την ικανότητα να επιταχύνει γρήγορα και να ορμάει στην μάχη με ένα τρομερό χτύπημα, χάνοντας όμως την ισορροπία του. Τέλος, ο ιππότης, Knight, ένα θωρηκτό από σίδερο, είναι η ο πιο αργός πολεμιστής του παιχνιδιού. Προκαλεί πολλή ζημιά σε όποιον άτυχο δεχτεί τις επιθέσεις του, ενώ διαθέτει μεγαλύτερη πανοπλία από κάθε άλλη κλάση και κάθε άμυνα του κοστίζει λιγότερη από την αντοχή του.

Κάτι που με ξάφνιασε ευχάριστα τις πρώτες ώρες ενασχόλησής μου με το Chivalry, είναι η ύπαρξη unlockable όπλων. Κάθε κλάση έχει κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες όπλων που χρησιμοποιεί: κύριο, δευτερεύον και ασπίδα ή μαχαίρια, τσεκουράκια και βόμβες που μπορείτε να πετάξετε. Για παράδειγμα, ο Vanguard ως κύριο όπλο μπορεί να επιλέξει μεταξύ σπαθιού δύο χεριών, απλό κοντάρι και κοντάρι με κυρτή λεπίδα. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε, ξεκλειδώνετε τα επόμενα της κατηγορίας τους. Για την ώρα κάθε κατηγορία έχει τρεις επιλογές με λίγες να έχουν δύο, ενώ κάποιες κλάσεις έχουν μερικές κοινές επιλογές. Γίνεται ακόμα καλύτερο όμως γιατί τα νέα όπλα που ξεκλειδώνετε έχουν διαφορετικά στατιστικά από τα αρχικά. Μπορεί τα βασικά όπλα να έχουν μεσαίες συνολικά τιμές, ανάλογα με τον τρόπο που παίζετε, όμως είναι πιθανό να σας βολέψει κάποιο άλλο. Οι τρεις τιμές που αλλάζουν είναι η ταχύτητα (άρα βάρος), το μήκος και το πόση ζημιά προκαλούν τα όπλα.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν πέντε διαθέσιμοι τύποι παιχνιδιού. Το κλασικό και διασκεδαστικό Free for All, όπου το παιχνίδι σας πετάει σε μια αρένα με 32 άτομα που μπορούν να σφαχτούν μεταξύ τους δίχως έννοιες και υποχρεώσεις. Στο Team Deathmatch κάθε ομάδα προσπαθεί να εξοντώσει την αντίπαλη με περιορισμένο αριθμό ζωών ανά παίκτη. Στο King of the Hill πρέπει μαζί με την ομάδα σας να κρατήσετε έναν στόχο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το Team Objective είναι μία σειρά από στόχους που πρέπει να πετύχετε ή να εμποδίσετε να πετύχει η άλλη ομάδα. Τέλος, στο Last Team Standing κάθε παίκτης έχει μόνο μία ζωή και η κάθε ομάδα προσπαθεί να νικήσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Οι χάρτες, αν και σχετικά λίγοι για την ώρα, είναι καλά σχεδιασμένοι, ασύμμετροι και προσφέρουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Δεν χαίρουν όλοι την ίδια ποιότητα σχεδιασμού αλλά οι μεγάλοι χάρτες είναι εντυπωσιακοί σε κάποια σημεία. Σε κάποιους μάλιστα υπάρχουν και μερικά όπλα πολιορκίας όπως καταπέλτες, καυτό λάδι και βαλλίστρες τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Οι ιαχές της μάχης είναι όλα τα λεφτά!

Στον τομέα της παρουσίασης το Chivalry είναι περίεργη υπόθεση. Όλα σχεδόν είναι σωστά σχεδιασμένα, υπάρχουν καλά textures και τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι όμορφα, με αίματα ή χωρίς. Οι χάρτες είναι ατμοσφαιρικοί με ωραία χρώματα και εφέ ενώ τα animations κάνουν καλή δουλειά. Σε καμμία περίπτωση δεν είναι άψογα και έχουν ήδη βελτιωθεί με patch, αλλά λειτουργούν σωστά σε ότι έχει να κάνει με το σύστημα μάχης. Πρόβλημα υπάρχει με την κίνηση στον χώρο. Θα βρεθείτε αρκετές φορές να κολλάτε σε ένα κομμάτι ξύλου ή βράχου, ενώ το άλμα που μπορείτε να κάνετε είναι παράλογο. Θα περίμενε κανείς πως ένας ιππότης με 70 κιλά σίδερο στους ώμους δεν θα μπορούσε να πηδάει στα δύο μέτρα και να σου κατεβάζει στο κεφάλι ένα τεράστιο ρόπαλο ή σφυρί. Φαίνεται πως αυτές οι ατέλειες έρχονται από την εποχή που το παιχνίδι έτρεχε στην ατημέλητη Source. Σίγουρα θα δείτε ξεκαρδιστικές στιγμές αν το εκμεταλλευτείτε σωστά, αλλά υπάρχουν άτομα που καταστρέφουν την διασκέδαση των υπολοίπων και δεν ταιριάζει με τη ρεαλιστική εικόνα του τίτλου.

Σε γενικές γραμμές, η Unreal Engine 3 τρέχει σαν βούτυρο και δεν θα συναντήσετε πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης των γραφικών και το FOV slider είναι πραγματικό δώρο. Βρήκα το 110.0 να είναι η καλύτερη τιμή για απόλαυση του πεδίου της μάχης. Δεν συνάντησα κανένα crash στην επιφάνεια εργασίας, αλλά υπήρξαν αρκετές φορές που ο server browser αρνιόταν να δείξει αποτελέσματα, κάτι που μπόρεσα να λύσω μόνο με επανεκκίνηση του παιχνιδιού.

Μπορεί στα γραφικά το Chivalry να μην παίρνει άριστα, στον ήχο όμως πάει για… τρίτο μεταπτυχιακό. Οι ήχοι της μάχης, οι πολιορκητικές μηχανές που τρίζουν, οι συγκρούσεις των όπλων, οι πανοπλίες που λυγίζουν και το ανατριχιαστικό σκίσιμο της σάρκας, είναι μοναδικής ποιότητας. Δημιουργείται μία άκρως ρεαλιστική ατμόσφαιρα και είναι εύκολο να χάσετε τον προσανατολισμό σας μετά από μία έντονη σύγκρουση. Άνετα όμως ξεχωρίζουν οι ιαχές που κάνουν οι χαρακτήρες. Κάθε κλάση έχει διαφορετική φωνή και ατάκες από την άλλη και μάλιστα εντελώς διαφορετικές μεταξύ των δύο ομάδων. Οι στιγμές όπου διασχίζετε τον χάρτη μαζί με τους ιππότες σας κραυγάζοντας για τον βασιλιά (ή βρίζοντάς τον), θα χαραχθούν στο μυαλό σας. Η μουσική είναι διακριτική και δίνει ρυθμό στο παιχνίδι με απλές νότες.

Δεν προσέχεις και θα το φας το κεφάλι σου.

Το Chivalry είναι ένα ωμό και βίαιο παιχνίδι, όμως μπορεί να σας προσφέρει ατελείωτες ώρες ξέφρενης διασκέδασης. Στην αρχή φαίνεται σαν ένα arcade παιχνίδι μάχης με σπαθιά, αλλά μόλις μπείτε για πρώτη φορά στη μάχη θα καταλάβετε πως προσφέρει πολλά περισσότερα. Το σύστημα μάχης απαιτεί εξάσκηση και οι τακτικές έχουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα όσο αποκτάτε εμπειρία. Υπάρχουν δεκάδες dedicated servers γεμάτοι κόσμο, σχετικά καλή κοινότητα και έμπειροι παίκτες που θα σας τεμαχίσουν αρκετές φορές μέχρι να μάθετε να παίζετε. Η Torn Banner υπόσχεται νέο υλικό και βελτιώσεις σε μία ήδη καλή συνταγή. Αν πάντα θέλατε να πάρετε μέρος σε μεσαιωνικές μάχες, σίγουρα θα απολαύσετε το Chivalry: Medieval Warfare.

+ Έξυπνο και απολαυστικό σύστημα μάχης
+ Άψογη ατμόσφαιρα της εποχής
+ Φοβερός ήχος
+ Διασκεδαστικό αλλά με σοβαρό επίπεδο πρόκλησης
+ Το Free for All ποτέ δεν ήταν τόσο καλό!
+ Άριστες επιδόσεις σε χαοτικές μάχες με πλήθος χαρακτήρων

- Θέματα στα animations
- Λίγοι χάρτες
- Τα γραφικά, αν και λειτουργικά, δεν είναι κάτι το τρομερό
- Επανειλημμένα προβλήματα με τον server browser

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πλατφόρμα: PC
Ανάπτυξη: Torn Banner Studios
Έκδοση: Torn Banner Studios
Διάθεση: Steam
Είδος: Action
Παίκτες: Multiplayer
Επίσημο Site: http://www.chivalrythegame.com/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 16/10/2012
PEGI: 18

Keywords
unreal engine 3, unreal engine, life, online, banner, offline, δραση, order, ψιτ, health, double, tap, knight, νέα, free, team, king, hill, συγκεκριμένο, patch, ώμους, unreal, engine, crash, server, browser, φας, site, http, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, αποτελεσματα, το ποντικι, το θεμα, δουλεια, θεμα, ιπποτες, με το δεξι, μουσικη, ονειρα, παιχνιδια, ρυθμος, τα νεα, τοξοτης, υγεια, χαρτες, χρωματα, ωρα, αγριο, αγωνια, αιμα, αλογο, αμυνα, απλα, ασπιδα, αργος, ατμοσφαιρα, αψογη, βομβες, βρειτε, γινεται, διαστημα, δειτε, δωρο, εγχειρημα, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εποχη, ερχονται, εξυπνο, ζημια, ζωη, ζωων, ιδια, ιδιο, υπομονη, υποθεση, ισχυει, μηχανες, ηχοι, εικονα, ισορροπια, ηχο, κινηση, κιλα, λαδι, λιζα, μαχαιρια, μηκος, μοντελα, μπορειτε, μυαλο, νοτες, ομαδα, παντα, ποιοτητα, ποντικι, προβληματα, σιγουρα, συγκεκριμένο, σιδερο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συνταγη, σωμα, σφυρι, τιμη, τοξα, τρεξιμο, τιτλος, φας, φυσικα, φωνη, φορα, καρφωμα, ομορφα, ωρες, αιματα, banner, health, browser, crash, http, double, free, engine, server, hill, χωρα, ιδιαιτερα, knight, king, κλωτσια, κομματι, καρδια, life, offline, order, patch, παιχνιδι, player, ποδια, ροπαλο, site, single, σωμα με σωμα, σωστος, tap, team, online, θεματα, υλικο, unreal engine, unreal, unreal engine 3, ώμους, χερια
Τυχαία Θέματα