Batman: Arkham Knight Review

Η σειρά Batman Arkham, ιδιαίτερα με τα αριστουργηματικά Asylum και City, κατέρριψε τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο τα παιχνίδια που είναι βασισμένα σε υπερήρωες στερούνται ποιότητας. Άκρως ατμοσφαιρικά, με ωραία πλοκή και ποικιλία στο gameplay, δίκαια αποθεώνονται ακόμη και από παίκτες που δεν έχουν οικειότητα με τα κόμιξ. Με τον πήχη εξαρχής να είναι

πολύ ψηλά, το Batman: Arkham Knight αποτελεί το τελευταίο παιχνίδι της σειράς και διατηρεί την ποιότητα των προκατόχων του, αλλά δυστυχώς δεν αποφεύγει και τα λάθη.

Το σενάριο του Batman: Arkham Knight σας μεταφέρει λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του Arkham City, αλλά αυτή τη φορά σε ολόκληρο το Gotham που εκκενώνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Scarecrow, ένας από τους πιο εμβληματικούς εχθρούς του Batman, είναι έτοιμος να εξαπολύσει στον αέρα της πόλης την τοξίνη του φόβου που οδηγεί τους ανθρώπους στην τρέλα. Στην πόλη περιφέρονται πλέον μονάχα συμμορίες που υπακούν στις διαταγές του Scarecrow, ο οποίος μάλιστα βρίσκει σύμμαχο στα σατανικά σχέδιά του τον μυστηριώδη Arkham Knight, με έναν ολόκληρο στρατό από τανκ στο πλευρό του, έτοιμα να εξολοθρεύσουν οτιδήποτε κινείται. Ο Batman, ως σωτήρας του Gotham, είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει το χάος, καθώς οι αστυνομικοί μοιάζουν ανήμποροι να ελέγξουν την κατάσταση.

Το Batman: Arkham Knight στηρίζεται στην πετυχημένη συνταγή του Arkham City, με μία ολόκληρη πόλη στη διάθεσή σας για να κινείστε ελεύθερα και να αναλαμβάνετε αποστολές. Οι βασικές αποστολές υπάγονται στην κεντρική ιστορία του παιχνιδιού, ενώ οι δευτερεύουσες έχουν να κάνουν με διάφορες άλλες υποθέσεις που καλείστε να αναλάβετε κατά τη διάρκεια της μίας μόνο νύχτας που διαδραματίζεται ολόκληρο το παιχνίδι. Ένα τεράστιο καστ από καλούς και κακούς χαρακτήρες του κόσμου του Batman παρελαύνουν στην οθόνη σας, είτε για να σας βοηθήσουν είτε φυσικά για να σας εξοντώσουν. Ρόλο έκπληξη έχει ο Joker, που επιστρέφει σαν παραίσθηση και “παίζει” με το μυαλό του Batman καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ολοκλήρωση των προαιρετικών αποστολών χαρίζει ανταμοιβές, καθώς αποκτάτε ικανότητες που μπορείτε να εξαργυρώνετε στο skill tree, δυναμώνοντας είτε τον χαρακτήρα, είτε τον εξοπλισμό, είτε το batmobile. Πέρα από τις ανταμοιβές, η ολοκλήρωση συγκεκριμένου αριθμού υποθέσεων αποκαλύπτει και το πραγματικό φινάλε του παιχνιδιού. Το γεγονός αυτό, παρότι επεκτείνει τις ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο, σας αναγκάζει να αναλώνεστε σε βαρετές αποστολές όπως να απενεργοποιείτε κάμερες, να απασφαλίζετε εκρηκτικούς μηχανισμούς ή να σώζετε πυροσβέστες. Ευτυχώς, πέρα από τέτοιου είδους αποστολές, υπάρχουν και δευτερεύουσες υποθέσεις με κανονική ιστορία και σε κάθε μία από αυτές “κρύβεται” κι ένας γνωστός κακός όπως ο Διπρόσωπος.

Ο ανοιχτός κόσμος του Gotham στο πιάτο σας.

Η εμπειρία που προσφέρουν τόσο οι βασικές, όσο και οι δευτερεύουσες αποστολές, δεν στερείται ποικιλίας, παραμένει απολαυστική, αν και χωρίς εκπλήξεις. Ο Batman, όπως και στους προγενέστερους τίτλους, έχει στην κατοχή του gadgets που τον βοηθούν είτε να περνάει απαρατήρητος, είτε να σκορπάει τον όλεθρο, ανάλογα πάντα με το πώς θέλετε εσείς να χειρίζεστε τον ήρωα. Η νοημοσύνη των εχθρών παραμένει στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα για το είδος του παιχνιδιού, με δεδομένο ότι δεν μιλάμε για καθαρόαιμο stealth. Παρόντα είναι και στοιχεία όπως η εξυχνίαση δολοφονιών και λοιπών εγκληματικών ενεργειών, οι γρίφοι του Riddler αλλά και τα συνήθη quick time events που αφορούν αποκρυπτογράφηση κωδικών, άνοιγμα πορτών κτλ. Το μοναδικό στοιχείο που ενδεχομένως να σας ενοχλήσει, είναι ότι κάποια από τα gadgets του Batman χρησιμοποιούνται σε υπερθετικό βαθμό, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά για να περάσετε ένα μόνο σημείο, γεγονός που κάνει τα πράγματα λίγο επαναλαμβανόμενα.

Αν και το παιχνίδι σας ωθεί να παίζετε με stealth τακτική, εντούτοις το κλωτσομπουνίδι είναι αναπόφευκτο όταν έχετε να κάνετε με μεγάλο αριθμό εχθρών. Το εθιστικό σύστημα μάχης που βασίζεται στις αντεπιθέσεις και στον συνεχόμενο αριθμό χτυπημάτων στους εχθρούς, επανέρχεται δριμύτερο, με ένα κλικ πιο γρήγορο ρυθμό, ενώ πολύ βελτιωμένο είναι και το animation των κινήσεων. Πέρα από το βελτιωμένο σύστημα μάχης, ο Batman έχει μία νέα ικανότητα, με την οποία επιτίθεστε στον πρώτο εχθρό και ο χρόνος παγώνει, ώστε να μπορείτε να επιτεθείτε και στους υπόλοιπους κοντινούς εχθρούς χωρίς να μπορούν να σας αποκρούσουν. Η συγκεκριμένη ικανότητα, αν και απολαυστική, θα μπορούσε κάλλιστα να καταστρέψει την ισορροπία του παιχνιδιού, αλλά ευτυχώς η χρήση της είναι περιορισμένη καθώς απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό stealth takedowns για να εκτελεστεί κάθε φορά. Εντυπωσιακή προσθήκη είναι και η συνεργασία του Batman με άλλους ήρωες, όπως οι Catwoman και Robin, σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, όπου μάλιστα μπορείτε να εναλλάσσετε χαρακτήρες και να κάνετε συνεργατικά takedowns.

H παρουσία του batmobile διχάζει.

To πλέον αναμενόμενο νέο στοιχείο του Batman: Arkham Knight δεν είναι άλλο από το batmobile. Οι φαν της σειράς περίμεναν σαν τρελοί τη δυνατότητα να ελέγχουν το εμβληματικό όχημα του Batman. Δυστυχώς η ιδέα στην πράξη δεν είναι και τόσο ιδανική. Αυτό συμβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι η ίδια η πόλη του Gotham δεν έχει τον σχεδιασμό που θα απογείωνε τη χρήση του batmobile, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποστολές που απαιτούν το όχημα και αποστολές που δεν μπορείτε καν να το χρησιμοποιήσετε. Αυτό δημιουργεί μια καθαρά γραμμική και επαναλαμβανόμενη εμπειρία που υποθάλπει την εξερεύνηση και τα πράγματα γίνονται από την αρχή ξεκάθαρα στο τί πρέπει να κάνετε. Αυτό ισχύει ακόμη και στις μάχες, αφού τα τανκ είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τον Batman μόνο του, οπότε είναι ξεκάθαρο πάντα πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το batmobile και πότε όχι.

Περνώντας στα των μαχών με το batmobile, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το όχημα με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπεται σε μία πολεμική μηχανή που πυροβολεί και εκτοξεύει ρουκέτες. Οι πρώτες στιγμές μάχης με το batmobile αφήνουν καλές εντυπώσεις, καθώς το μακελειό από τις ανατινάξεις των εχθρικών τανκ είναι ανευ προηγουμένου. Δυστυχώς, όσο περνάει η ώρα οι μάχες γίνονται απίστευτα επαναλαμβανόμενες, καθώς τα εχθρικά τανκ δεν διακρίνονται για την ποικιλία τους και έτσι η τακτική αντιμετώπισής τους δεν αλλάζει. Επίσης, το οπλοστάσιο του batmobile δεν εμπλουτίζεται όπως θα έπρεπε με νέες ικανότητες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε τα τανκ με τον ίδιο τρόπο από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνίδιού. Όσο προχωράτε οι μάχες γίνονται πιο χρονοβόρες με δεκάδες αντιπάλους να συνωστίζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Ενοχλητική είναι και η εμμονική χρήση του batmobile στις ούτως ή άλλως λιγοστές μάχες με αφεντικά στο παιχνίδι. Οι εν λόγω μάχες, αν και προσφέρουν στιγμές έντασης, απαιτούν περισσότερο εξοικείωση με... racing games και δεν αποτελούν κορύφωση της δράσης του παιχνιδιού. Σε αυτό συνυπολογίστε ότι και ο χειρισμός του batmobile σε υψηλές ταχύτητες και απότομες αλλαγές πορείας είναι προβληματικός. Πέρα όμως από τα αρνητικά, υπάρχουν και στιγμές που τo batmobile προσφέρει την απόλαυση που περιμέναμε, όπως κάποιοι ευφάνταστοι γρίφοι και κάποια εντυπωσιακά κυνηγητά κακοποιών όπου η ανδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη. Κρίμα που αυτές οι στιγμές δεν είναι περισσότερες.

Το σύστημα μάχης είναι βελτιωμένο.

Οπτικά το Batman: Arkham Knight είναι πανέμορφο, με εντυπωσιακό draw distance, ρεαλιστικά εφέ φωτισμού, καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και αληθοφανείς εκφράσεις προσώπων. Από τα highlight του τίτλου είναι αδιαμφησβήτητα η βροχή που πέφτει τόσο πάνω στην μπέρτα του Batman, όσο και στους δρόμους και η οποία φαντάζει απολύτως φυσική και αληθινή. Τα μόνα “αγκάθια” στον οπτικό τομέα είναι το σε σημεία έντονο aliasing, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, και κάποιες ανεπαίσθητες πτώσεις του frame rate όταν χρησιμοποιείτε το batmobile και γύρω σας γίνεται μακελειό. Πταίσματα σε σχέση με το γενικότερο πανέμορφο σύνολο. Σε υψηλότατο επίπεδο βρίσκεται και ο ηχητικός τομέας του τίτλου. Η μουσική είναι δυναμική και ατμοσφαιρική ανάλογα με την περίσταση, και οι ερμηνείες είναι κινηματογραφικού επιπέδου, με αποκορύφωμα τον Joker.

Το Batman: Arkham Knight μπορεί να μην φτάνει σε ποιότητα τα δύο πρώτα μέρη της σειράς, αλλά παραμένει ένα απολαυστικό και υπερπλήρες παιχνίδι, που παρά τα σχεδιαστικά του λάθη, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της 20+ ωρών ενασχόλησης με αυτό. Συστήνεται ανεπιφύλαχτα τόσο στους φίλους της σειράς, όσο και σε όσους αρέσκονται σε παιχνίδια action adventure.

Το γνωστό gameplay των παιχνιδιών BatmanΒελτιωμένο σύστημα μάχηςΟπτικοακουστικός τομέαςΧορταστικό περιεχόμενοΟι στιγμές που το batmobile χρησιμοποιείται σωστάΛίγες εκπλήξειςΟ σχεδιασμός του GothamΕπαναλαμβανόμενες μάχες με το batmobileΛιγοστές και μέτριες μάχες με αφεντικάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:RocksteadyΕΚΔΟΣΗ:WarnerΔΙΑΘΕΣΗ:ZegetronΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.batmanarkhamknight.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/6/2015PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα