Animal Crossing: New Leaf Review

Λίγα είναι τα παιχνίδια που μπορούν να χαρακτηριστούν ένοχη απόλαυση. Αυτό όμως που αποτελεί την επιτομή του όρου δεν είναι άλλο από το Animal Crossing, ειδικά στα φορητά. Καθώς η σειρά κάνει ντεμπούτο στο 3DS με το Animal Crossing: New Leaf, τί καινούριο έχει να μας δώσει το παιχνίδι σε σχέση με τους εθιστικότατους προκατόχους του;

Ας αρχίσουμε με την απλοϊκή ιστορία. Ξεκινάτε στο τρένο, πηγαίνοντας στην πόλη (την οποία ονομάζετε εσείς), επιλέγετε φύλλο και όνομα για τον χαρακτήρα σας και πιάνετε

κουβέντα με τον Rover, τον κλασικό γάτο που εμφανίζεται σχεδόν πάντα στην αρχή των Animal Crossing. Με το που φτάνετε στην πόλη, σας υποδέχονται τα ζωάκια που ζουν εκεί και σας ανακηρύσσουν δήμαρχο. Λόγω ενός γραφειοκρατικού λάθους, αντί για τον εκλεγμένο δήμαρχο που περίμεναν να έρθει, σκάσατε εσείς. Τελειώνοντας συνοπτικά τις διαδικασίες, βρίσκεστε δήμαρχος σε μια πόλη με μπόλικη φυσική ομορφιά και κάλλη για να κάνετε περίπου ό,τι κάνατε και στα προηγούμενα παιχνίδια. Καταπιάνεστε κυρίως με χαλαρές ασχολίες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι εντόμων και μάζεμα φρούτων και κοχυλιών. Έπειτα τα πουλάτε, τα ανταλλασσετε ή τα στέλνετε στους φίλους σας, τα (κυριολεκτικά) ζώα. Υπάρχουν εκατοντάδες αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα, αξεσουάρ που μπορείτε να λάβετε ή να αγοράσετε με κάθε τρόπο, ακόμα και να τα βρείτε στα δέντρα.

Οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις δημαρχιακά σας καθήκοντα είναι ουσιαστικά δύο. Η μία είναι τα κοινωφελή έργα και η άλλη οι διατάξεις. Με τα κοινωφελή έργα μπορείτε να χτίζετε παγκάκια, φανοστάτες, φράχτες, παιδικές χαρές ή γέφυρες αν έχετε ποτάμι στην πόλη σας. Τα έργα κοστίζουν όμως και όλα βασίζονται σε δωρεές, οι οποίες προέρχονται κυρίως από εσάς (κοινώς τα άλλα ζωάκια σας έχουν γραμμένους). Οι διατάξεις είναι σύνολα νόμων που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χωριό σας. Για παράδειγμα η διάταξη “make beautiful” δίνει βάρος στο να είναι τα πάντα καθαρά, να αργούν να βγαίνουν παράσιτα και κατσαρίδες και η πόλη να είναι όμορφη. Μπορείτε βέβαια να αλλάζετε διάταξεις και να επιλέγετε αυτές που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη.

Εδώ είναι η Main Street. Μαγαζιά, μουσείο, καφέ, ταχυδρομείο.

Πέρα από αυτά, η βασική ιδέα του Animal Crossing: New Leaf είναι η γνωστή. Ο Tom Nook πλέον είναι μεγαλομεσίτης και σας χώνει βαθιά στο χρέος για το σπιτάκι σας, το οποίο ξεπληρώνετε πιάνοντας ψάρια και ζουζούνια ή σκάβοντας για απολιθώματα ή κάνοντας αγοραπωλησίες αγαθών με τους κατοίκους ή στα τοπικά μαγαζιά. Υπάρχουν επίσης, κάποια events σε πραγματικό χρόνο, όπως το Bug-Off, ενώ το Halloween, τα Χριστούγεννα και τα γενέθλιά σας γιορτάζονται κανονικά. Το Nook's Crannies πλέον το έχουν αναλάβει τα παιδάκια του Nook, ο Tim και Tom, που καταφέρνουν περίφημα να σας εκνευρίσουν με τις ψιλές τους φωνές. Ένα νέο μαγαζί κάνει την εμφάνισή του, το Re-tail, το οποίο όχι μόνο αγοράζει αγαθά από εσάς, αλλά προσφέρεται και ως αγορά μεταχειρισμένων αγαθών, αλλά και για μεταποίηση και εξατομίκευση επίπλων.

Τα υπόλοιπα μαγαζιά που ξέρουμε και αγαπάμε είναι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο εδώ. Υπάρχει το ταχυδρομείο στο οποίο μπορείτε να στέλνετε γράμματα στους κατοίκους της πόλης σας, το σταθμαρχείο που σας επιτρέπει να καλείτε φίλους για τοπικό ή online multiplayer, το μουσείο με τον συμπαθέστατο σπασίκλα κούκο Blathers, και το ραφείο των Sable και Mable που αυτή τη φορά πουλάει και αξεσουάρ όπως καπέλα και γυαλιά. Αργότερα στο παιχνίδι ανοίγει το Club LOL που παίζει μουσική ως DJ ο K.K. Slider, το καφενείο του Rooster στο οποίο μάλιστα μπορείτε να πάτε και να δουλέψετε κιόλας, το κομμωτήριο της Hariet, ενώ το μαγαζάκι των Nooklings αναβαθμίζεται και μεγαλώνει, προσφέροντας περισσότερα προϊόντα. Όλα αυτά βέβαια γίνοναι εν καιρώ και μάλιστα χρειάζεται να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα για να εμφανιστούν. Φυσικά, όπως σε όλα τα Animal Crossing, δεν είναι ξεκάθαρο τί πρέπει να κάνετε σε όλες τις περιπτώσεις των μαγαζιών. Παρόλα αυτά, οι συχνές αλλαγές κρατάνε το παιχνίδι ενδιαφέρον.

Θα βρείτε το μουσείο πιο εντυπωσιακό απο ποτέ (αν βέβαια ασχοληθείτε μαζί του).

Τώρα στα νέα στοιχεία του Animal Crossing: New Leaf. Θα βρείτε το Happy Home Showcase, που αποτελεί και τη λειτουργία StreetPass του παιχνιδιού. Εκεί εμφανίζονται τα σπίτια όσων έχει πιάσει το StreetPass, στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε, αλλά και να παραγγείλετε έπιπλα και αντικείμενα που θέλετε να έχετε από αυτά. Η έκθεση είναι πραγματικά τεράστια και μπορεί να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα από άλλους παίκτες που να θέλετε να έχετε.

Η δεύτερη μεγάλη προσθήκη είναι το τροπικό νησί. Ο προηγούμενος γέρος δήμαρχος, ο Tortimer, περνάει τα χρόνια της σύνταξής του σε ένα κοντινό τροπικό νησί. Σε αυτό πηγαινοέρχεστε με μια βαρκούλα που οδηγεί ο Kapp'n. Αφού πληρώσετε 1000 bells και ακούσετε τα ξεκαρδιστικά τραγούδια του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φτάνετε στο νησί, όπου μπορείτε να παίξετε σε διάφορους διαγωνισμούς. Αυτοί ποικίλλουν, από το να κυνηγάτε να βαρέσετε με ένα σφυρί μια τρελαμένη μηχανή γκαζόν, μέχρι να πιάσετε μαμούνια και ψάρια με χρονικό περιορισμό κλπ. Αυτοί οι διαγωνισμοί σας αποφέρουν μετάλλια, τα οποία εξαργυρώνετε με αντικείμενα. Βέβαια, αν θέλετε απλά να χαλαρώσετε, μπορείτε να επωφεληθείτε από την επίσκεψη και να πιάσετε έντομα και ψάρια που δεν υπάρχουν στην πόλη σας ή να μαζέψετε εξωτικά φρούτα και να τα μοσχοπουλήσετε.

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή είναι τα dreams. Μπορείτε να επισκεφτείτε άλλες πόλεις μόλις χτίσετε το Dream Suite, που διαφεντεύει η Luna. Αυτό είναι διαφορετικό από την κανονική επίσκεψη, γιατί αφενός μπορείτε να επισκεφτείτε εντελώς τυχαίες πόλεις, αφετέρου ότι κάνετε δεν έχει αντίκτυπο στην πόλη που επισκέπτεστε αφού είναι όνειρο. Επίσης, δεν μπορείτε να φέρετε μαζί σας αντικείμενα. Το μόνο που μπορείτε να πάρετε μαζί σας είναι σχέδια για ρούχα που έχει φτιάξει ο ιδιοκτήτης της πόλης. Κοινώς, είναι μια επίσκεψη σε τυχαίες πόλεις και τίποτα παραπάνω.

Ανοίγοντας ντουλάπες βρίσκετε πολλές εκπλήξεις (ευχάριστες και δυσάρεστες).

Ας μιλήσουμε για το online λίγο περισσότερο. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, μπορείτε να καλέσετε φίλους από τη friend list σας να σας επισκεφτούν, ανοίγοντας την πύλη του σταθμαρχείου. Μέχρι τέσσερα άτομα μπορούν να παίξουν ανά πόλη. Πλέον υπάρχει διαθέσιμο και το chat, το οποίο χρησιμοποιείτε με την οθόνη αφής του 3DS. Αφού κάποιος είναι στην πόλη σας, μπορείτε να τον προσθέσετε ως best friend έτσι ώστε να μπορείτε να του στέλνετε μηνύματα ακόμα και όταν δεν είναι στην πόλη σας. Έτσι η συνεννόηση είναι πολύ πιο άμεση για το πότε ο ένας μπορεί να επισκεφτεί τον άλλo. Εννοείται ότι οι κάτοικοι αρχίζουν να μετακομίζουν από πόλη σε πόλη, δείχνοντας τα γράμματά σας σε άλλους παίκτες και κάνοντάς σας ρεζίλι.

Τα γραφικά του Animal Crossing είναι αυτά που περιμένουμε από τον τίτλο και τίποτα παραπάνω. Αν και είναι απλοϊκά, το χαλαρό στιλ του παιχνιδιού και το γενικό γλυκουτσικοκαρτούν ύφος δίνεται τέλεια μέσα από αυτά. Επίσης η λειτουργικότητά τους είναι πολύ καλή. Το έδαφος καμπυλώνει προς τα πίσω όπως στο Animal Crossing: Wild World για να έχετε θέα και τον ουρανό και να μπορείτε να δείτε κάποια ιπτάμενα ζουζούνια πιο εύκολα. Ο ουρανός και τα χρώματα στις διάφορες ώρες της ημέρας είναι όμορφα επιλεγμένα. Το 3D δεν προσφέρει πολλά, αν και είναι αρκετά όμορφο και ξεκούραστο. Πραγματικά όμως δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη διαφορά στο παιχνίδι.

Ο ήχος επανέρχεται με χαλαρά κομμάτια που θα σας κολλήσουν. Για παράδειγμα, τα πρωινά themes σίγουρα θα αρχίσετε να τα μουρμουρίζετε περπατώντας κάποιο ηλιόλουστο πρωινό. Τα ζωάκια μιλάνε την ίδια γλώσσα που μιλούσαν πάντα, η οποία βασικά ακούγεται σαν τυχαίοι ήχοι αλλά βασίζεται στα γράμματα του διαλόγου. Το παρατηρείτε πχ όταν λένε ΟΚ ή bye. Η μόνη προσθήκη που δεν μου άρεσε στον ήχο είναι το θέμα που παίζει όταν πιάνετε ένα ψάρι ή ένα ζουζούνι. Ακούγεται κάτι που θυμίζει yahoo στην γλώσσα των ζώων του Animal Crossing αλλά είναι εντελώς ξεκάρφωτο.

Μπορείτε να πουλήσετε τα παλιά σας αντικείμενα. Το άρωμα του χρήματος...

Παρά την χαριτωμένη εμφάνισή του, το Animal Crossing: New Leaf είναι ένα περίπλοκο sandbox παιχνίδι. Βέβαια περιορισμοί υπάρχουν και είναι οι ίδιοι που υπήρχαν πάντα στα Animal Crossing. Από την άλλη, το γεγονός οτι το περιεχόμενο είναι πολλαπλάσιο από αυτό των προηγούμενων παιχνιδιών και το γεγονός ότι δίνεται βάρος στο StreetPass και το online λίγο παραπάνω απ' ότι παλαιότερα, το κάνουν ένα must-have για όσους θέλουν μια ένοχη απόλαυση ή έστω έναν χαλαρό τίτλο για το 3DS.

Κλασικό αθάνατο Animal CrossingΠερισσότερο περιεχόμενο από ποτέΕνσωμάτωση StreetPassΒελτιωμένο onlineΤα τραγούδια του KappnΟι διάφοροι περιορισμοί που υπάρχουν ακόμαΗ εξέλιξη των μαγαζιών δεν είναι ξεκάθαρηΜερικοί ίσως το βρουν υπερβολικά παιδικό και βαρετό (όπως πάντα)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:Life simΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://animal-crossing.com/newleaf/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:14/6/2013PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
leaf, leaf, rover, nook, χρεος, halloween, Χριστούγεννα, tim, online, club, lol, νέα, happy, home, dream, luna, list, chat, wild, world, themes, bye, yahoo, life, site, http, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βγαινουν, το θεμα, αξεσουαρ, γκαζον, επιπλα, ζουζουνια, ζωα, ηχος, θεμα, μουσικη, νησι, ντουλαπες, ομορφια, ονειρο, παιχνιδια, πυλη, ρουχα, τραγουδια, φρουτα, φυσικη, χρωματα, ψαρεμα, ψαρια, chat, lol, luna, yahoo, αγορα, απλα, αρωμα, ασυλο, βρειτε, γεγονος, γυαλια, γλωσσα, δεντρα, δειτε, δωσει, εδαφος, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, ενδιαφεροντα, εργα, εντομα, εμφάνιση, εξελιξη, ζωακια, ζωων, ιδεα, ιδια, υπηρχαν, υφος, ηχοι, θεα, θυμιζει, διαγωνισμοι, ηχο, καπελα, καφενειο, κυνηγι, κομμωτηριο, λειτουργια, μηνυματα, μπορειτε, παντα, οθονη, οθονη αφης, ουρανος, ομορφη, ονομα, ουσιαστικα, παιδακια, πρωινο, ρεζιλι, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτια, σφυρι, σχεδια, τρενο, τριτη, ταχυδρομειο, φυσικα, φυλλο, φορα, ομορφα, ωρες, bye, bug, club, dream, halloween, happy, home, list, nook, παιχνιδι, player, ψαρι, rover, site, themes, tim, online, wild, world, χαλαρα
Τυχαία Θέματα