Κλείνει το Winamp

Τίτλοι τέλους για τον γνωστό media player της Nullsoft.

Το 1997 ο Justin Frankel και ο Dmitry Boldyrev, οι ιδρυτές της Nullsoft, είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν έναν media player διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Σκοπός τους ήταν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να αναπαράγει σε βέλτιστη ποιότητα πολλά διαφορετικά αρχεία ήχου, να διαχειρίζεται playlists

διαθέτοντας παράλληλα την δική του μουσική βιβλιοθήκη και να αλλάζει την εμφάνισή του με την χρήση διαφόρων skins. Η ιδέα τους έγινε πράξη και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Winamp. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για τους χρήστες άρα όπως γίνεται αντιληπτό ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσουν την ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος. Τα πράγματα κυλούσαν ομαλά για αρκετό καιρό ενώ σε σύντομο διάστημα το Winamp κατόρθωσε να γίνει η νούμερο ένα επιλογή στον κόσμο. Πότε δεν περίμεναν πως το δημιούργημα τους θα κατέληγε να γινόταν ο γνωστότερος media player εκείνης της δεκαετίας, όμως αυτή η επιτυχία δεν θα διαρκούσε για πάντα.

Η ανοδική πορεία του δωρεάν αλλά κερδοφόρου προγράμματος τράβηξε τα βλέμματα από διάφορους κολοσσούς. Ένας από αυτούς ήταν και η AOL η οποία το 2002 κάνοντας μια πρόταση 80 εκατομυρίων δολαρίων εξαγόρασε ολόκληρη την Nulsoft. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, το management της εταιρείας άλλαξε προς το χειρότερο και ως αποτέλεσμα το Winamp έπαψε να είναι τόσο καινοτόμο όσο ήταν κάποτε. Σιγά σιγά τα γραφεία της Nulsoft εκλειναν το ένα μετά το άλλο και ο κόσμος αρχισε να στρέφεται σε άλλα πιο εκσυγχρονισμένα προγράμματα. Ακόμη και έτσι όμως, το Winamp είχε κρατήσει ενα μεγάλο αριθμό χρηστών λόγω της ευκολίας χρήσης του και του μεγάλου ευρους επιλογών που διέθετε. Φτάνοντας στο σήμερα, το Winamp έχοντας χάσει την αίγλη του λόγω της ύπαρξης πληρέστερων προγραμμάτων και streaming υπηρεσιών (π.χ. Spotify) δεν μπορεί να παραμείνει στην αγορά. Έτσι η AOL μέσω ενός διακριτικού μηνύματος που βρίσκεται στο επίσημο site του Winamp ανακοίνωσε πως στις 20 Δεκεμβρίου το εν λόγω πρόγραμμα και οι υπηρεσίες του θα σταματήσουν να είναι διαθέσιμες για κοινό. Η κίνηση είναι κάπως αψυχολόγητη αφού η ανακοίνωση έγινε χωρίς να πραγματοποιηθεί πρώτα κάποια προσπάθεια για να επανέλθει το πρόγραμμα στο προσκήνιο.

Όπως και να 'χει, το Winamp έχοντας 16 χρόνια ύπαρξης στον ψηφιακό κόσμο δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τις καινοτομίες του σήμερα και δυστυχώς θα πρέπει άδοξα να ρίξει την αυλαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα