The Wolf Among Us: Episode 2 - Smoke and Mirrors

Ήρθες πάλι πίσω σαν τον δολοφόνο...

Η αλήθεια είναι ότι η Telltale Games "μιλάει" από μόνη της μέσα από τα παιχνίδια της και έτσι εμείς δεν έχουμε πολλά να προσθέσουμε. Όσοι αγαπήσατε το storytelling και το ύφος των Graphic Adventures που τελειοποίησε η αμερικάνικη εταιρεία μέσα από το The Walking Dead, πάνω-κάτω ξέρετε τι να περιμένετε και εδώ, στο δεύτερο

επεισόδιο της νέας της σειράς The Wolf Among Us.

Πολλοί ήταν εκείνοι που μετά το Episode 1- Faith μίλησαν για μια δημιουργία ανώτερη ακόμα και από την περιπέτεια με τα ζόμπι και την μικρή Clementine και όχι άδικα, αφού το νέο παιχνίδι της Telltale μας έδειξε ότι διαθέτει τρομερή ατμόσφαιρα, πιο σφιχτή σκηνοθετική ματιά, ενδεχομένως πιο "πικάντικους" χαρακτήρες και μια πλοκή που κορυφώθηκε δραματικά αφήνοντάς μας με το χέρι στο ...mouse περιμένοντας το επόμενο επεισόδιο! Με άλλα λόγια, τα παιχνίδια της Telltale είναι σαν μια καλή τηλεοπτική σειρά, δεν χρειάζονται συστάσεις σε κάθε επεισόδιο και όσοι τα παρακολουθούν έχουν σίγουρα...κολλήσει!

CSI: Fabletown
Το σενάριο του The Wolf Among Us, σε περίπτωση που δεν έχετε ασχοληθεί με το πρώτο μέρος, αφορά γνωστούς χαρακτήρες από τους θρύλους, τα παραμύθια, την λογοτεχνία και την μυθολογία (Fables) οι οποίοι ζουν σαν εξόριστοι από την πατρίδα τους στον κόσμο μας. Οργανωμένοι στην δική τους "κρυφή" κοινωνία, προσπαθούν να επιβιώσουν διατηρώντας την παρουσία τους τουλάχιστον...διακριτική μέσα σε μια νέο-νουάρ Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '80. Πρωταγωνιστής είναι ο Bigby Wolf, ο κακός λύκος κοινώς, ο οποίος ως αρκετά badass τύπος έχει αναλάβει τον ρόλο του σερίφη που φροντίζει για την ασφάλεια, αλλά και την τήρηση των κανόνων ανάμεσα στους Fables. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε και πολλά για την επιμέρους ιστορία χωρίς να κάνουμε spoilers και χωρίς να χαλάσουμε το πιο δυνατό ίκομμάτι του παιχνιδιού που είναι το σενάριο. Το "ζουμί" είναι πως εσείς ως Bigby ερευνάτε τις δολοφονίες ορισμένων Fables που έχουν ταράξει την κοινότητα και το Episode 2 ξετυλίγει περαιτέρω το κουβάρι της υπόθεσης.

Το επεισόδιο αυτό είναι κάπως πιο ομαλό στην ροή του σε σχέση με το πρώτο, το οποίο είχε στιγμές έντονης δράσης αλλά και πιο "χαλαρά" σημεία (θεωρώ ότι μετά τα πρώτα 5-10 λεπτά έκανε μια μικρή -λογική ωστόσο- κοιλιά) και αυτό κυρίως γιατί θα μπορούσε να είναι ένα επεισόδιο των σειρών CSI ή Sherlock! Ο Bigby αναλαμβάνει για τα καλά τον ρόλο του ντετέκτιβ και το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού περιλαμβάνει ανακρίσεις υπόπτων, αναζήτηση πληροφοριών, μια νεκροψία (!) και έρευνα στους τόπους του εγκλήματος. Δε λέμε περισσότερα για να μην χαλάσουμε το story, πάντως είναι σίγουρο ότι το Smoke and Mirrors μοιάζει κάπως με την ηρεμία πριν την καταιγίδα αφού ενισχύει το μυστήριο, σας "χώνει" περισσότερο στη νουάρ ατμόσφαιρα και προμηνύει ακόμη πιο δραματικές εξελίξεις.

"Παραμυθένια" ατμόσφαιρα
Το gameplay των σειρών της Telltale είναι πλέον γνωστό σε όλους και προφανώς διατηρείται και εδώ. Ενδεχομένως τα point-and-click σημεία στο Episode 2 να είναι κάπως πιο ουσιώδη από τα αντίστοιχα του προκατόχου του, καθώς σας οδηγούν σε επαγωγικά συμπεράσματα σχετικά με τις δολοφονίες, αλλά και πάλι είναι υποτυπώδη, μην φανταστείτε πως λύνετε τίποτα τρομερούς γρίφους. Εξάλλου όπως έχουμε πει, το νόημα κρύβεται στο να απολαύσετε την ιστορία που ξετυλίγεται, της οποίας τις μικρολεπτομέρειες καθορίζετε οι ίδιοι με τις αποφάσεις σας. Πάντως, θα έλεγα ότι το Smoke and Mirrors είναι κομματάκι πιο Adventure-άδικο από τον προκάτοχό του.

Ο Bigby Wolf όσο προχωράει η σειρά εξελίσσεται στον Max Payne της Telltale Games (χωρίς όπλο και bullet-time, τουλάχιστον ακόμα)!

Από εκεί και πέρα η δράση είναι σαφώς λιγότερη, υπό την έννοια ότι λείπουν σε γενικές γραμμές οι καταιγιστικές σκηνές ξύλου που είχαμε στο πρώτο επεισόδιο. Δεν απουσιάζουν βέβαια τα quick time events, μην ανησυχείτε (υπάρχει άραγε κάποιος που ανησυχεί για το αν θα λείπουν τα QTEs;), αλλά ο Bigby χρησιμοποιεί εδώ τα μπουκέτα του πολύ πιο ...μετρημένα! Φυσικά και πάλι η "εσωτερική" σύγκρουση αφορά το κατά πόσο θα αφήσετε τον κακό λύκο να βγει στην επιφάνεια, κάνοντας την ήρωά μας κάφρο και απότομο, ή αν θα προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε με καλοσύνη και "ανθρωπιά" του καημένους Fables, μια διαμάχη που έχει αποδοθεί απολαυστικά μέσα από επιλογές που θα σας βάζουν συνεχώς σε ηθικά ...διλληματάκια!

Characters man, a lot of characters
Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Fables εδώ είναι προφανώς λιγότεροι, καθώς οι περισσότεροι βασικοί χαρακτήρες επιστρέφουν από το Episode 1. Όπως ξέρετε, μέσα από τους διαλόγους και τις -χρονικά πιεσμένες- επιλογές που κάνετε στην διάρκειά τους, δομείτε τις σχέσεις του Bigby και ουσιαστικά χτίζετε το προφίλ του ήρωα. Αν και η αλήθεια είναι πως δεν είδαμε κάποιον ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο ανάμεσα στους νέους χαρακτήρες (εξαιρείται μάλλον ο Georgie!), αναμένουμε ενδεχομένως να ξεδιπλωθούν περαιτέρω οι ψυχολογίες τους στα επόμενα επεισόδια, έτσι μπορεί κάποιος ψιλό-αδιάφορος στην παρούσα φάση να εξελιχθεί σε κομβικό πρόσωπο. Είπαμε, το Smoke and Mirrors είναι κάπως μεταβατικό σεναριακά.

Γιατί Telltale;
Γενικώς όλα κυλούν όπως τα γνωρίζετε και όπως ανέφερα οι fans θα διατηρήσουν την ευλαβική λατρεία τους στο κινηματογραφικό ύφος της Telltale, οι πολέμιοι δεν θα βρουν κάτι το διαφορετικό και όλοι μας θα περιμένουμε για μια ακόμη φορά την συναρπαστική, όπως φαίνεται συνέχεια της νέας interactive ιστορίας. Ας αναφέρω ωστόσο εδώ το μόνο αρνητικό του παιχνιδιού (το φύλαγα για ώρα!) σε αυτό το σημείο, που δεν είναι άλλο από την διάρκειά του. Από εκεί λοιπόν που είχαμε επεισόδια των δυόμιση-τριών ωρών (βλέπε και The Walking Dead), στο Smoke and Mirrors η Telltale μας τα χαλάει λίγο. Προσωπικά, έχοντας στο νου τα προηγούμενα παραδείγματα, πιάστηκα απροετοίμαστος όταν είδα τους τίτλους τέλους του επεισοδίου, καθώς πίστευα πως είχα ακόμα 40 λεπτάκια gameplay (στο νερό)!

Δυστυχώς, το Episode 2 διαρκεί γύρω στη μιάμιση ώρα, άντε δύο το πολύ, εάν κωλυσιεργείτε για κάποιο λόγο! Ελπίζω στο μέλλον η Telltale να μην ξανακάνει τέτοιες περικοπές στη διάρκεια γιατί μιλάμε οριακά για μισό επεισόδιο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Τουλάχιστον υπάρχει υψηλό replay value, για όσους θέλουν να τσεκάρουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Βγαλμένο από σελίδες
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι του The Wolf Among Us, εδώ δεν έχουμε ευτυχώς εκπτώσεις, ούτε προφανώς και εντυπωσιακές προσθήκες. Cel shaded τεχνοτροπία, κόμικ αισθητική με πολλά και έντονα χρώματα σε νουάρ '80s διάθεση. Οι χαρακτήρες είναι για μια ακόμη φορά εξαιρετικά σχεδιασμένοι, αν και δεν έχουμε κάποια εντυπωσιακή όπως είπαμε προσθήκη. Τα ίδια ισχύουν και στον ήχο, με απολαυστικά voice-overs και retro-κινηματογραφική μουσική

Elementary my dear fables
To The Wolf Among Us: Episode 2- Smoke and Mirrors συνεχίζει επάξια την πιο συναρπαστική -όπως όλα δείχνουν- νουάρ ιστορία μυστηρίου της χρονιάς στον χώρο των video games. Η αίσθηση ότι σαν άλλος Sherlock Holmes ψάχνετε να βρείτε την άκρη του νήματος ενώνοντας τα στοιχεία έχει αποδοθεί πολύ όμορφα και ατμοσφαιρικά, οι διάλογοι είναι ίσως πιο ενδιαφέροντες από ποτέ ενώ ο Bigby εξελίσσεται σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον -αν όχι συμπαθή- χαρακτήρα. Η Telltale διατηρεί την "μαγεία" της σε ένα ακόμη τίτλο, αλλά δυστυχώς μας τα χαλά λίγο στην μικρή αυτή τη φορά διάρκεια, ένα ελάττωμα που είναι και το μοναδικό του Episode 2.

Θετικά:
- Τρομερή αισθητική και ατμόσφαιρα
- Η ιστορία γίνεται όλο και πιο "ίντριγκαδόρικη"
- Κινηματογραφικές σκηνές έρευνας
- Συνεχίζει στις γνωστές υψηλές προδιαγραφές

Αρνητικά:
- Πιο μικρή διάρκεια από ότι έχουμε συνηθίσει
- Μικρή δυσκολία, απουσία γρίφων

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 8

Αφού όσοι παίξατε το πρώτο, θα συνεχίσετε και με αυτό, τι να λέμε τώρα!

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
Τυχαία Θέματα