Survarium preview

Παίζουμε την beta του νέου post-apocalyptic MMOFPS.

Το Survarium είναι ένα free-to-play massively-multiplayer online first-person shooter (MMOFPS) με στοιχεία RPG και Survival που αναπτύσσετε από την Vostok Games.

Η εταιρεία προήλθε από στελέχη της Ουκρανικής GSC Game World που σταμάτησε τις δραστηριότητες της το 2011, έχοντας στο παρελθόν της επιτυχίες, όπως την σειρά S.T.A.L.K.E.R. Η Vostok Games προσπάθησε να συνεχίσει με το S.T.A.L.K.E.R. 2 αλλά δεν κατάφερε να πάρει τα πνευματικά δικαιώματα για την χρήση του ονόματος. Εντούτοις, οι Ουκρανοί developers αποφάσισαν να μας παρουσιάσουν τον πνευματικό απόγονο της σειράς και κάπως έτσι προέκυψε το Survarium, το οποίο προς το παρόν βρίσκετε στην beta φάση. Αυτό που προσφέρει τώρα είναι ένα teamplay mode όπου μέχρι 16 άτομα παίζουν ταυτόχρονα, χωρισμένα σε δύο ομάδες των οκτώ. Το GameWorld δοκιμάσει την beta έκδοση και πλέον ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ο κόσμος για ακόμα μια φορά καταστρέφεται
Το έτος είναι 2026. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή έχει επέλθει στον πλανήτη χωρίς να ξέρει κανείς ακριβώς για το τι φταίει. Εξαγριωμένα ζώα και πουλιά επιτίθενται σε βιομηχανικά συγκροτήματα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και εργοστάσια ενέργειας. Παράξενα φυτά και μανιτάρια φυτρώνουν ανάμεσα στο τσιμέντο και στο ατσάλι. Απελπισμένα οι επιστήμονες ψάχνουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση αυτής της «ανωμαλίας» σε όλο τον πλανήτη. Χώρες ολόκληρες καταρρέουν και η αναρχία εξαπλώνεται παντού. Τώρα η δύναμη καθορίζει ποιος θα επιβιώσει. Τέσσερις factions παλεύουν για την κυριαρχία στον νέο κόσμο, οι Scavengers, Black Market, The Renaissance Army, και οι The Fringe Settlers. Mέσα σε αυτό post-apocalyptic σκηνικό λαμβάνει χώρα το Survarium, καθώς οι τέσσερις αυτές φατριές μάχονται για την απόλυτη κυριαρχία.

Η Vostok engine
Για το Survarium η Vostok Games προτίμησε να αναπτύξει την δική της game engine την πολύ προτίμησε να αναπτύξη την δική της in-house engine. Τo συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και αρκετά σύγχρονο αλλά αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει. Τα physics για την ώρα πάντως χρειάζονται περισσότερα δουλειά, καθώς τα όπλα σας δεν προκαλούν καταστροφή στο περιβάλλον.

Οι μέχρι τώρα τοποθεσίες που συναντήσαμε είναι σχεδιασμένες στα πλαίσια ένος post-apocalyptic κλίματος και όπως είναι φυσικό τα γήινα και μουντά χρώματα κυριαρχούν δίνοντας την απαραίτητη ατμόσφαιρα στο παιχνίδι, αλλά ενδεχομένως κάποιους από εσάς να σας κουράσουν. Η Vostok Engine δεν φαίνεται να είναι πολύ βαριά, αλλά για να την χαρείτε σε όλο της το μεγαλείο θα χρειαστείτε έναν i7 και καλή κάρτα γραφικών. Με ένα μέτριο μηχάνημα και με ελάχιστους συμβιβασμούς στα γραφικά θα έχετε ένα καλό frame rate. Μουσική δεν υπάρχει για το Survarium ακόμα, και τα ηχητικά εφέ είναι τα βασικά.

https://www.youtube.com/watch?v=WukCP8qniCo

Η απόλυτη μάχη για την επιβίωση
Προς το παρόν στο Survarium συναντάμε μόνο ένα διαθέσιμο mode, το Τeamplay. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα PvP mode με δύο ομάδες των οκτώ παικτών. Κάθε match διαρκεί 15 λεπτά και σκοπός της κάθε ομάδας είναι να συγκεντρώσει έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μπαταριών στην βάση της. Οι μπαταρίες ανάλογα τον χάρτη μπορεί να είναι τυχαία διασκορπισμένες ή να φορτίζονται σε σταθερές βάσεις χωρίς να ξέρει κανείς πότε και ποια θα φορτιστεί. Οι χάρτες φορτώνονται τυχαία και δεν ξέρετε σε ποια τοποθεσία θα παίξετε.

Εκτός από τους αντιπάλους σας θα πρέπει να προσέξετε και τα διάφορα "Anomalies" που μπορεί να σας δηλητηριάσουν, να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία, εγκαύματα και ραδιενεργή μόλυνση. Επίσης υπάρχουν και παγίδες (έχετε την δυνατότητα να τις εξουδετερώσετε πάντως) που είναι τυχαία τοποθετημένες ή τις έβαλαν οι άλλοι παίκτες. Ο χειρισμός δεν θα προβληματίσει καθώς ακολουθείτε η τυπική συνταγή με την χρήση ποντικιού και πληκτρολογίου. Η αίσθηση της σκόπευσης και της ανάδρασης των όπλων είναι ικανοποιητική, καθώς η όλη εμπειρία θυμίζει αρκετά Call of Duty.

Όσο περισσότερο παίζετε, τόσο περισσότερα exp κερδίζετε και σταδιακά ανεβαίνετε level. Έτσι κερδίζετε skill points και μπορείτε να ανεβάσετε ένα από τα πέντε stats σας και να έχετε τα αντίστοιχα οφέλη. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε Squads και να παίζετε μαζί με τους φίλους σας στην ίδια ομάδα. Αρνητικό είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια melee επίθεση και όταν κάποια στιγμή μείνετε από σφαίρες, είστε κυριολεκτικά καρπαζοεισπράκτορας. Ειδικά τις πρώτες φορές μέχρι να καταλάβετε λίγο το παιχνίδι θα την πατήσετε έτσι. Θετικό φαίνεται ότι μπορείτε να σκοτώσετε και συμπαίκτες σας, αλλά όλως περιέργως μπορεί να σας αναφέρουν και να σας κάνουν ban για αυτό. Νομίζω όμως δεν θα έπρεπε γιατί έτσι αυξάνεται το survival στοιχείο, όταν δεν ξέρεις ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.

Free to play: Ευχή ή κατάρα;
Μέχρι τώρα με αυτά που είδατε ίσως αναρωτιέστε «Οκ είναι ένα αξιοπρεπές FPS γιατί να ασχοληθώ παραπάνω μαζί του;». Πρώτα από όλα δεν θα σας κοστίσει τίποτα. Όταν τελικά δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία θα μπορεί όποιος θέλει να το κατεβάσει και να παίξει. Αλλά φυσικά τίποτα δεν είναι δωρεάν. Το Survarium έχει το in-game νόμισμά του, τα χρυσά ρούβλια. Με αυτά μπορείτε να αγοράσετε όπλα, πυρομαχικά ή και premium συνδρομή που σας δίνει κάποια πλεονεκτήματα όπως διπλάσια XP. Επίσης ακόμα και για να αλλάξετε το username σας πρέπει να πληρώσετε. Τα χρυσά ρούβλια μπορείτε να τα αποκτήσετε εκπληρώνοντας διάφορες αποστολές και φυσικά να τα αγοράσετε με πραγματικά χρήματα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Survarium δεν θα είναι pay-to-win, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Υψηλές προσδοκίες
Το Survarium μπορεί στην παρούσα φάση να είναι στην ουσία ένα FPS με ένα capture the flag mode, αλλά υπάρχουν πολλές προσδοκίες από αυτό. Για την ώρα οι developers προσπαθούν να τελειοποιήσουν το σύστημα μάχης, παρόλα αυτα μελλονικτά τους σχέδια είναι αρκετά πιο μεγαλεπήβολα. Στην τελική του φάση -όπως ισχυρίζεται η Vostok Games – θα επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων με free play και Co-op modes. Οι παίκτες θα αποκαλύπτουν σιγά σιγά τα μυστήρια πίσω από την καταστροφή και οι πράξεις τους θα οδηγούν στην εξέλιξη του σεναρίου.

Συν τις άλλοις, θα υπάρχουν και διάφορα events όπως το "Anomaly Storm", ενώ θα προστεθεί η δυνατότητα δημιουργίας clan. Κάθε clan θα έχει την πολιτική της απέναντι σε κάθε faction του Survarium. Θα μπορείτε να αναπτύξετε τον χαρακτήρα σας με διαφορετικά skills και abilities και να αναλάβετε διαφορές αποστολές. Το μόνο σίγουρό είναι ότι το Survarium δείχνει ένα αρκετά φιλόδοξο roject, παρόλα αυτά μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσοι οι developers θα κατεφέρουν να υλοποιήσουν τις όποιες ιδέες του.

Για να δοκιμάσετε το Survarium κάντε κλικ εδώ, μετά την εγγραφή σας μπαίνετε σε μια λοταρία για να κερδίσετε μια θέση στην beta έκδοση. Φυσικά μπορείτε να μεταφέρετε τις απόψεις και τις εντυπώσεις σας από το Survarium σε αυτό το forum topic. Ας επιβιώσουν οι καλύτεροι!

To Survarium αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2014 για PC.

Keywords
Τυχαία Θέματα