Shovel Knight

O ιππότης της λακκούβας!

Η διεθνής οικονομική κρίση που ταλανίζει τον πλανήτη από το 2008 και δώθε, ευτυχώς δεν έχει ανακόψει την εμφάνιση ταλαντούχων σχεδιαστών βιντεοπαιχνιδιών με άδειο πορτοφόλι, αλλά μυαλό γεμάτο ιδέες. Η Yacht Club Games είναι μια νεοσύστατη προγραμματιστική εταιρεία

που προέκυψε μετά το φευγιό του Sean Velasco από την WayForward Technologies, όπου εκτελούσε διευθυντικά καθήκοντα. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι τελευταία είναι περισσότερο γνωστή στους κατόχους κονσόλων παρά σε εμάς τους «PCάδες» που την μάθαμε από τα BloodRayne: Betrayal και DuckTales: Remastered.

Ο Velasco που λέτε πήδηξε από το…καράβι της WayForward και σχημάτισε την δική του εταιρεία το 2011, βάζοντας πλώρη για το πρώτο project της με το οποίο ασχολείται το παρόν άρθρο, το Shovel Knight. Για την δημιουργία του, ο Velasco κατέφυγε στην γνώριμη λύση του Kickstarter, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 300 χιλιάδων δολαρίων, γεμίζοντας τα ταμεία της Yacht Club Games και αποκτώντας αυτόματα την δυνατότητα της προσθήκης πολλών σπέσιαλ παροχών στους αγοραστές του Shovel Knight. Οι τελευταίες θα μοιραστούν σε γίνουν διαθέσιμες με τα σχετικά δωρεάν updates στην διάρκεια των επόμενων μηνών και περιλαμβάνουν ένα multiplayer mode για τέσσερις παίκτες, ένα challenge mode και 'ένα story campaign όπου θα χειρίζεστε τα bosses του παιχνιδιού. Μία λακούβα


Σκάψτε τους τον λάκκο!
Σε ένα μαγευτικό βασίλειο δίχως όνομα υπήρξαν δύο θαρραλέοι ιππότες που μάχονταν πλάτη με πλάτη και αναζητούσαν θησαυρούς επί γης, ο Shovel Knight και η Shield Knight. Μια αποφράδα ημέρα το ιπποτικό ζεύγος σκέφτηκε να εξερευνήσει τον Tower of Fate, έναν μυστηριώδη πύργο όπου περίμεναν να βρουν κανένα αμύθητο θησαυρό. Αντ’ αυτού, ένα σκοτεινό ξόρκι πέφτει πάνω τους και αποκοιμίζει τον Shovel Knight. Όταν ξυπνά, ο γενναίος ιππότης ανακαλύπτει ότι η Shield Knight έχει γίνει άφαντη, ενώ ο Tower of Fate σφραγίστηκε από μια αδιαπέραστη δύναμη. Δυστυχώς για τον φίλο μας τον Shovel Knight δεν υπήρχαν… αντικαταθλιπτικά χάπια στον κόσμο του έτσι ο θλιμμένος ήρωας αποσύρεται από την ενεργό δράση και κλείνεται στον εαυτό του.

Εν τη απουσία του η διαβολική μάγισσα Enchantress, έχοντας στο πλευρό της τους οχτώ ιππότες του The Order of No Quarter, αυξάνει την επιρροή της σε όλη την επικράτεια. Οι ιππότες της ενεργούν σαν εντολοδόχοι της Enchantress και παίζουν τον ρόλο του τοποτηρητή σε συγκεκριμένες περιοχές που καταλαμβάνουν και γεμίζουν με τους υποτακτικούς τους. Η Enchantress αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τον Tower of Fate για βάση των επιχειρήσεων της, γεγονός που φτάνει στα αυτιά του καταθλιπτικού Shovel Knight. Ευθύς εκείνος φοράει την σκουριασμένη πανοπλία του, αρπάζει το πιστό του φτυάρι και ξεχύνεται προς τον καταραμένο πύργο, αποφασισμένος να απελευθερώσει την αγαπημένη του.

http://www.youtube.com/watch?v=FJMPyxOrheQ


Με αυτό το φτυάρι κυβερνώ!
Δεν χρειάστηκαν πάνω από δύο λεπτά παιξίματος του Shovel Knight για να μου τρέξουν τα σάλια ανακαλύπτοντας ότι το παιχνίδι έχει επηρεαστεί τα μέγιστα από θρυλικά Action/Platform. Προσωπικά μου θύμισε αυτόματα τα Wonder Boy in Monster Land και Super Mario Bros., τίτλους που τους έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση λόγω του απολαυστικού gameplay τους. Το Shovel Knight λοιπόν ανήκει σε αυτή την κατηγορία με πρωταγωνιστή έναν ήρωα που κρατά το πιο απίθανο όπλο -με εξαίρεση ίσως τον Δον Κιχώτη- που θα περιμένατε στα χέρια ενός ιππότη, ένα φτυάρι! Με αυτό το ταπεινό εργαλείο, ο πρωταγωνιστής και μοναδικός playable χαρακτήρας σκοπεύει να σκάψει τον λάκκο σε όλα τα εχθρικά πλάσματα που θα βρεθούν στο διάβα του.

Πέραν της αξίας του σαν κωμικό στοιχείο της περιπέτειας, το φτυάρι του ιππότη είναι το πρωταρχικό σας όπλο και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στον καθαρισμό του τόπου από βρωμιά και εχθρούς. Ναι καλά ακούσατε, εκτός από τα χτυπήματα που θα καταφέρετε σε αντιπάλους, το φτυάρι αξιοποιείται στην αφαίρεση απορριμμάτων τα οποία κρύβουν πάντοτε πετράδια που αυξάνουν το συνολικό σκορ σας.


Κάθε εχθρός που περιφέρεται στις πίστες του Shovel Knight απαιτεί έναν αριθμό χτυπημάτων στην κεφάλα του για να ψοφήσει, αριθμός που αυξάνεται ανάλογα με την αντοχή του αντιπάλου. Πέραν των ευθέων χτυπημάτων με το φτυάρι, ο ιππότης σας μπορεί να ταράξει κάποιον στις φτυαριές πηδώντας πάνω του και στρέφοντας το φτυάρι προς τα κάτω. Ο τελευταίος είναι και ένας υπέροχος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε απρόσιτες πλατφόρμες, να χοροπηδήσετε πάνω στα κορμιά πολλών εχθρών που λειτουργούν σαν αερογέφυρα για να φτάσετε στον προορισμό σας κ.ο.κ.

Βρήκα ιδιαίτερα απολαυστική την αστραπή που εξαπολύει με το φτυάρι του ο ιππότης μόλις αναβαθμίσετε την πανοπλία του, καθώς είναι ένας τρόπος για να μοιράσετε πολλαπλά χτυπήματα σε εχθρούς που δεν μπορούν να πετάξουν ή να αναπηδήσουν. Εκτός από το θανατηφόρο φτυάρι του, ο ιππότης βρίσκει στον δρόμο του ένα σκασμό από Relics, αντικείμενα που τον τροφοδοτούν με εντυπωσιακές ικανότητες στην μάχη και εκτός αυτής. Τα Relics πωλούνται από τον χαβαλετζή έμπορα Chester. Σε όλα τα κυρίως levels που φιλοξενούν bosses, ο Chester κρύβεται σε μυστικά δωμάτια που πρέπει να ανακαλύψετε. Μόλις τον βρείτε, πληρώνετε ένα ποσό και αποκτάτε το εκάστοτε Relic, από την άλλη πλευρά αν δεν τον ανακαλύψετε αναζητήστε τον στην ταβέρνα του χωριού και ετοιμαστείτε να «ξηλωθείτε» για να αγοράσετε τα προϊόντα του.


Μπορείτε να ολοκληρώσετε το Shovel Knight χωρίς να χρησιμοποιήσετε ούτε ένα Relic, όμως με τα Relics τα πάντα γίνονται πιο εύκολα. Το τέλειο επιθετικό Relic για μένα είναι το War Horn. Το ενεργοποιούσα ακόμα και στον αέρα, εξολοθρεύοντας άμεσα όλους τους απλούς εχθρούς ενώ αποδείχτηκε θανατηφόρο και στα bosses όταν το συνδύασα με ξεγυρισμένες φτυαριές στα κορμιά τους. Το Phase Locket ήταν σκέτη ληστεία καθώς ενεργοποιείται ασταμάτητα πατώντας το αντίστοιχο κουμπί και μου επέτρεψε να περπατάω σε επιφάνειες γεμάτες καρφιά, σε φλεγόμενες επιφάνειες και ένα σωρό άλλες επικίνδυνες τοποθεσίες χωρίς να χάσω ούτε μισό πόντο health.

Αναβαθμίστε τον ιππότη σας
Το μεγάλο πανηγύρι στο Shovel Knight αρχίζει με την αναβάθμιση φτυαριού και πανοπλίας στον σιδερά του χωριού. Εκτός από την αστραπή που προανέφερα, ο αγαπητός ιππότης μπορεί να φορτίσει το φτυάρια για να καταφέρει ένα συγκεντρωτικό χτύπημα σε ότι βρεθεί μπροστά του ή να καθαρίσει με μια φτυαριά τα βουνά κοπριάς που συναντά! Η κάθε πανοπλία έχει τις αρετές της και μπορείτε να τις αγοράσετε όλες, απλά θα είναι ενεργοποιημένη αυτή που αγοράστηκε τελευταία. Οι Final Guard και Conjurer’s Coat είναι οι αγαπημένες μου, η πρώτη διότι κάνει με αυτή ο ιππότης ρίχνει ελάχιστο χρυσό όταν ψοφά στην μάχη και η δεύτερη διότι ρουφάει μαγεία από τα εχθρικά κουφάρια.


Το Platform στοιχείο δίνει και παίρνει σε όλη την διάρκεια του Shovel Knight και απαρτίζει το σκληροπυρηνικότερο στοιχείο του. Κινούμενες πλατφόρμες, τοίχοι – πλατφόρμες που ανοιγοκλείνουν για να σας συνθλίψουν και μου θύμισαν αμυδρά το Hero του Atari 2600, τεράστια κενά που πρέπει να δρασκελίσετε πηδώντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, φουσκάλες και φυτά που λειτουργούν σαν εξέδρες, τι δεν θα συναντήσετε μπροστά σας! Πιστό στην retro συνταγή του, το Shovel Knight σας χαρίζει αυτόματα τον… θάνατο κάθε φορά που θα πέσετε σε κενό.

Η κορυφαία πρόκληση – απόλαυση του Shovel Knight είναι η σύγκρουση με όλα τα bosses διαδοχικά, τέτοια επική μάχη είχα χρόνια να βιώσω.


Μου έσπασαν αρκετά τα νεύρα σε ορισμένες πίστες που απαιτούσαν ακρίβεια χιλιοστόμετρου στα άλματα - με εναλλακτική λύση την βουτιά στο κενό – αλλά εκεί βρίσκεται και η μαγεία του παιχνιδιού που απαιτεί από εσάς να αναπτύξετε τα skills σας για να επιβιώσετε. Ευτυχώς το Shovel Knight δεν ακολουθεί την πεπατημένη των retro προγόνων του όπου αν πέθαινε ο ήρωας έπρεπε να ξαναπαιχτεί η πίστα από την αρχή. Σε καθορισμένα σημεία των επιπέδων βρίσκονται κρυστάλλινες μπάλες που λειτουργούν σαν checkpoints, σώζοντας την θέση και ξεκινώντας σας από εκεί αν πεθάνετε στην συνέχεια. Βέβαια, η έξοδος από την πίστα για οποιονδήποτε λόγο θα σας αναγκάσει να την παίξετε εξαρχής.

Φτωχός πλήν τίμιος ιππότης
Το χρήμα κινεί τα νήματα και στον κόσμο του Shovel Knight καθώς το χρειάζεστε για να αγοράσετε εξοπλισμό και να αποκτήσετε πρόσβαση σε πίστες σαν το Hall of Champions. Θυμίζοντας μας τον επικό Sonic the Hedgehog, μόλις ο ιππότης πεθάνει, ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που κουβαλούσε απελευθερώνεται στην πίστα σε μορφή σακουλιών με φτερά! Αν μαζέψετε τις σακούλες, ανακτάτε τα χαμένα χρήματα, σε αντίθετη περίπτωση χάνονται για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να μπείτε σε μια πίστα με 10 χιλιάδες χρυσά νομίσματα και να βγείτε μπατίρης!


Για να αντιμετωπίσω την οικονομική αιμορραγία λόγω συνεχών θανάτων στις πίστες, κατέφυγα στην τακτική του κλασικού farming των MMORPG: μπορείτε να ξαναπαίξετε όλες τις πίστες μόλις τις ολοκληρώσετε, συνεπώς η επίσκεψη στις αρχικές που είναι πανεύκολες μπορεί να γεμίσει γρήγορα το ταμείο σας! Ένας καλός τρόπος για συγκέντρωση κεφαλαίου είναι το πούλημα παρτιτούρων στον βάρδο του χωριού, παρτιτούρες που βρίσκονται πάντοτε σε δύσκολα και κρυφά σημεία των επιπέδων.

Μου άρεσε σφόδρα ο χάρτης του Shovel Knight πάνω στον οποίο κινείτε το εικονίδιο του ιππότη σας και τον τοποθετείτε στα επίπεδα που θέλετε να πάτε. Αρχικά ο χάρτης έχει fog of war που ανοίγει με κάθε ολοκληρωμένη περιοχή. Το χωριό είναι η βάση επιχειρήσεων όπου θα επισκέπτεστε αδιάκοπα για να αγοράσετε health, magic points, εξοπλισμό και relics. Συνιστώ να μιλήσετε σε όλους τους NPCs, είναι πραγματικά ξεκαρδιστικές οι ατάκες αλλά και τα καμώματα ορισμένων.


Άφθονο και ποιοτικό περιεχόμενο
Τα bosses στο Shovel Knight σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες στο τέλος των εννιά levels που θα διανύσετε, πλην των special περιοχών και του Tower of Fate. Το κάθε boss έχει το δικό του τρόπο επίθεσης και επιβάλλει ξεχωριστή τακτική για να υποταχθεί στο μεγαλείο του φτυαριού σας. Βάφτισα προσωπική μου Νέμεση το boss Spectre Knight διότι μου έκανε τα νεύρα τσατάλια με τα καμώματα του. Ο τρισκατάρατος ιππότης αιωρείται περά δώθε και δεν σου δίνει ποτέ εύκολο στόχο για να τον κοπανήσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κερατάς καλεί σκελετούς για να τον βοηθήσουν ενώ το αποκορύφωμα έρχεται προς το τέλος της σύγκρουσης όταν, λίγο πριν τα τινάξει, σβήνουν τα φώτα και εσείς θα πρέπει να μυρίσετε τα… νύχια σας για το ποια από τις σκιές στην οθόνη θα χτυπήσετε!

Εκτός από τα βασικά επίπεδα, το Shovel Knight χαρίζει και έναν αριθμό bonus stages που έχουν σαν σκοπό να αυξήσουν την περιουσία σας και να σας προμηθεύσουν με χρήσιμα αντικείμενα. Από αυτά ξεχώρισα τα Hall of Champions και Troupple Pond. Στο Hall of Champions θα παίξετε τον ρόλο του Ghostbuster, σκοτώνοντας όλα τα φαντάσματα που έχουν καταλάβει τα δωμάτια του κάστρου. Στο Troupple Pond σας περιμένει μια ψαρούκλα δύο μέτρα με στέμμα η οποία έχει απίστευτες χορευτικές ικανότητες και μπορεί να σας γεμίσει ένα ειδικό δισκοπότηρο με θεϊκά υγρά που ενεργοποιούν πανίσχυρα bonuses στην μάχη.


Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά ή να ολοκληρώσετε όλες τις bonus stages του Shovel Knight για να το ολοκληρώσετε αλλά αν δεν το πράξετε, θα χάσετε αρκετή ώρα απολαυστικού περιεχόμενου. Με την προϋπόθεση να αγοράσετε όλο τον εξοπλισμό και τα Relics του γενναίου σας ιππότη, θα χρειαστείτε γύρω στις 15 ώρες για να το αποπερατώσετε, μιλάμε δηλαδή για αξιοπρεπέστατη διάρκεια. Αν προσθέσετε σε αυτή τις σπέσιαλ παροχές που αναμένονται, το Shovel Knight αξίζει σίγουρα τα λεφτά του. Από την άλλη αν ασχοληθείτε μόνο με τα βασική η δημιουργία της Yacht Club Games θα σας κρατήσει συντροφιά για 6-8 περίπου ώρες.

http://www.youtube.com/watch?v=AglHc5fxbYA

Lego Knight
Το Shovel Knight θυμίζει περισσότερο port από το NES παρά πρωτότυπο τίτλο για PC. Μπορείτε να «θαυμάσετε» δια γυμνού οφθαλμού τα pixels που απαρτίζουν χαρακτήρες και τοποθεσίες μιας και το καθένα τους έχει μέγεθος τούβλου! Κοινώς τα 8-bit γραφικά δεν πρόκειται να ενθουσιάσουν κανένα οφθαλμό συνηθισμένο σε υψηλές αναλύσεις και εκατομμύρια πολύγωνα, το πολύ να δημιουργήσουν νοσταλγία στους κατόχους του NES. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η φαντασία του σχεδιαστή δεν απεικονίζεται σε όλα τα επίπεδα με απολαυστικό τρόπο, αναγκάζοντας σας τελικά να ξεπεράσετε το σοκ των απαρχαιωμένων γραφικών και να χαρείτε το animation και τους ποικιλόμορφους χαρακτήρες.

Η ρετρό αισθητική επεκτείνεται και στον τομέα του ήχου με την 8-bit ηλεκτρονική μουσική που θα σας ακολουθεί στις περιπλανήσεις σας. Συνθέτης του soundtrack είναι ο αυτοδίδακτος μουσικός Jake Kaufman που έχει εξειδικευτεί στις chiptune μελωδίες και που προσωπικά εκτίμησα την δουλειά που έκανε στο περσινό DuckTales: Remastered. Φόρο τιμής στην εποποιία της σειράς Mega Man της Capcom αποτελεί η συνεισφορά δύο κομματιών από τον Manami Matsumae, συνθέτη του πρώτου Mega Man τίτλου.


Το φτυάρι στον ώμο και φύγαμε
Το Shovel Knight μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους προγραμματιστές που έχουν συναρπαστικές ιδέες και τρύπιες τσέπες. Το διασκεδαστικό gameplay του θριαμβεύει στην πενιχρή παραγωγή και θα σας καθηλώσει εύκολα για όσο καιρό ασχοληθείτε μαζί του. Αναμφίβολα συστήνεται σε ήρεμα άτομα χωρίς πολλά νεύρα διότι οι αμέτρητες φορές που θα χάσετε εξαιτίας ενός λάθος υπολογισμού στο άλμα ή επειδή δεν προσέξατε την μπάρα του health θα σας δημιουργήσουν μια τάση να θρυμματίσετε τον υπολογιστή! Τα 15 ευρώ στο Steam για τις 15 ώρες διάρκειάς του είναι μια ικανοποιητική τιμή αλλά η απόκτηση του προϋποθέτει την ανοχή της ρετρό εμφάνισης.

Θετικά:
- Αδιάκοπη δράση
- Χιουμοριστικοί χαρακτήρες
- Platforming συγκινήσεις για τους οπαδούς του είδους
- Αξιοπρεπής διάρκεια
- Ποικιλία σε επίπεδα, bonuses, εχθρούς και αντικείμενα

Αρνητικά:
- 8μπιτα γραφικά που θα ξενίσουν πολλούς
- Αυξημένη δυσκολία
- Το χάσιμο των χρημάτων του ιππότη όταν σκοτώνεται δημιουργεί πρόσθετο άγχος για την ανάκτηση τους και σπάσιμο νεύρων όταν οι σακούλες με το χρυσό αιωρούνται πάνω από χάσματα!
- Ελαφρώς τσιμπημένη τιμή σε σχέση με το περιεχόμενο του

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Θα εκτιμηθεί στο έπακρο από τους θιασώτες του 8μπιτου gaming.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
knight, knight, wonder boy, super mario, εμφάνιση, yacht, club, games, εταιρεία, project, λύση, δραση, order, επιρροή, http, youtube, monster, land, super, mario, bros, health, hero, atari, retro, sonic, hedgehog, σημαίνει, βγείτε, mmorpg, fog, magic, boss, bonus, σοκ, animation, ηλεκτρονική, mega, capcom, steam, κινηση στους δρομους, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, βγείτε, οικονομικη κριση, ηλεκτρονική, δουλεια, δωρεαν, εξοδος, ηχος, ιπποτες, μουσικη, νυχια, φυτα, ωρα, boss, fog, games, mega, mmorpg, super mario, youtube, αγχος, αρθρο, αισθητικη, αξιζει, απλα, αυτια, αφαιρεση, βουνα, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δωματια, ευκολο, ευκολα, ευρω, εκτιμηση, εμφάνιση, επιρροή, επρεπε, ερχεται, εταιρεία, εχθρος, ζευγος, ιδεες, θυμιζει, θυμισε, υγρα, ηρεμα, λαθος, λεφτα, λύση, λογο, μαγεια, μορφη, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, νευρα, νεμεση, νηματα, ξυπνα, παντα, οθονη, ονομα, πλατφορμες, πλωρη, ψοφα, ρετρο, ρολο, σιγουρα, σιδερα, συνεχεια, συγκεντρωση, συνταγη, σοκ, ταση, ταβερνα, τιμη, φαντασματα, φαντασια, φτανει, φτυαρι, φτυαρια, φορα, χρημα, ωρες, ανηκει, animation, atari, super, health, bonus, βρωμια, capcom, club, hedgehog, hero, ηρωας, ιδιαιτερα, project, κρυφα, ξορκι, land, mario, magic, monster, μπροστα, order, παιχνιδι, retro, sonic, σημαίνει, steam, σωρο, τοιχοι, wonder boy, χαπια, bros, χερια, yacht
Τυχαία Θέματα