Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Όταν το θύμα γίνεται ο θύτης.

Έγκλημα και Τιμωρία. Η διάσημη νουβέλα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καθώς η ψυχολογική ανάλυση του Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοφ (ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος) από τον Ρώσο συγγραφέα μας βάζει σε έντονους προβληματισμούς σχετικά με το ποιος είναι ο θύτης ή το θύμα σε ένα έγκλημα. Για παράδειγμα αν μία γυναίκα δολοφονήσει τον άντρα της επειδή την κακομεταχειρίζονταν, ποιος πραγματικά ευθύνεται για το έγκλημα; Στα πλαίσια του νόμου η γυναίκα είναι ο θύτης, αλλά από ηθικής πλευράς αποτελεί ένα

τραγικό θύμα των περιστάσεων.

Οι λεπτοί αυτοί προβληματισμοί αποτελούν την θεματική ενότητα πάνω στην οποία βασίζεται το Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, το πρόσφατο κεφάλαιο της σειράς Adventures of Sherlock Holmes. H τελευταία αποτελεί μία από τις μακροβιότερες στον χώρο των Adventures, καθώς μας κρατά συντροφιά με τις περιπέτειες του δημοφιλούς ντετέκτιβ τα τελευταία 12 χρόνια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο κεφάλαιό της ονόματι The Return of the Mummy κυκλοφόρησε στα PC το μακρινό 2002. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σειρά της Frogwares αποτελεί μία από τις πιο εμπορικά επιτυχημένες στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς συνολικά έχουν πουληθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια αντίτυπα.


Η τελευταία φορά που είχαμε αναλάβει τον έλεγχο του Sherlock Holmes και του συμπαθή συνοδοιπόρου του Dr. Watson ήταν το 2012 στο The Testament of Sherlock Holmes. H εν λόγω δημιουργία αποτέλεσε ένα σημαντικό κομβικό σημείο για την σειρά, καθώς ήταν η πρώτη που αναπτύχθηκε με γνώμονα τις οικιακές κονσόλες και συγκεκριμένα το Xbox 360. Παράλληλα, η Frogwares αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερο βάρος στον τεχνικό τομέα και να εγκαταλείψει το παραδοσιακό point and click gameplay της σειράς. Κρίνοντας μάλιστα από το τελικό αποτέλεσμα θα λέγαμε ότι η ουκρανική εταιρεία ανάπτυξης δικαιώθηκε πλήρως για τις επιλογές της.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, το δέκατο κατά σειρά κεφάλαιο της σειράς (αν συνυπολογίσουμε και τα spin-offs), με το οποίο η Frogwares ευελπιστεί να προσεγγίσει ένα ακόμη ευρύτερο κοινό. Το timing είναι εξαιρετικό άλλωστε, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι έχει αυξηθεί η δημοτικότητα των Adventures. Καταφέρνει άραγε η νέα περιπέτεια του Sherlock Holmes να σταθεί αντάξια των προκατόχων της; H απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

http://www.youtube.com/watch?v=TNI_lZwEv_Q


Εξιχνιάστε σκοτεινά εγκλήματα και ευφυείς ληστείες
To Sherlock Holmes: Crimes & Punishments εκτυλίσσεται αποκλειστικά στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Κεντρικός ήρωας είναι ο εκκεντρικός-δαιμόνιος ντετέκτιβ Sherlock Holmes, o οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει διάφορα εγκλήματα παρέα με τον επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του, τον ιατρό John H. Watson. Θυμίζουμε ότι ο Sherlock Holmes αποτελεί τον πρωταγωνιστή του λογοτεχνικό έργου του Sir Arthur Conan Doyle, παρόλα αυτά όπως και στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, το σενάριο δεν βασίζεται σε κάποιο από τα μυθιστορήματα του Σκωτσέζου συγγραφέα.

Στη παρούσα δημιουργία η ροή της αφήγησης είναι καθαρά σπονδυλωτή, καθώς το σενάριο λαμβάνει χώρα σε έξι ξεχωριστά κεφάλαια. Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται σε καθένα από αυτά είναι μαεστρικός, παρόλα αυτά η σπονδυλωτή ροή της αφήγησης, έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη συνοχή μεταξύ των ιστοριών, καθώς τα εγκλήματα που καλείστε να εξιχνιάσετε δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αν και υπάρχουν κάποιοι κοινοί παρανομαστές. Για παράδειγμα, όπως και στο Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι, ο ρόλος του θύματος και του θύτη δεν είναι διακριτός. Να σημειωθεί ότι σε όλα τα κεφάλαια της ιστορίας, πέρα από την διελεύκανση των διαφόρων υποθέσεων, αναλαμβάνετε και τον άτυπο ρόλο του δικαστή, καθώς θα πρέπει να επιλέξετε αν θα τιμωρήσετε τον ένοχο (παραδίδοντάς τον στις αρχές) ή αν θα τον απαλλάξετε από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.


Παρά το πρόβλημα συνοχής πάντως που παρουσιάζει το σενάριο, εάν δούμε ξεχωριστά την κάθε μία από τις έξι ιστορίες θα διαπιστώσουμε ότι οι σεναριογράφοι της Frogwares έχουν κάνει για μία ακόμη φορά εξαιρετική δουλειά. Οι διάλογοι είναι άκρως καλογραμμένοι, ενώ η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Sherlock Holmes αποδίδεται εξαιρετικά. Κατόπιν αυτού, παρά την σπονδυλωτή ροή της, η αφήγηση θα σας κρατήσει καρφωμένους στις καρέκλες σας από την αρχή ως το τέλος. Στο γεγονός αυτό συντελεί και η στιβαρή πλοκή και οι δεκάδες ανατροπές, αφού ποτέ δεν είναι σίγουρο ποιος έχει διαπράξει ένα έγκλημα και θα πρέπει να συλλέξετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βρείτε τον ένοχο.

Κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική
Ο σκοπός σας στο Sherlock Holmes: Crimes and Punishments δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Μία σειρά από εγκλήματα συγκλονίζει το Λονδίνο και τις γύρω περιοχές του και όπως είναι φυσικό η Scotland Yard δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. Κατόπιν αυτού, υψηλόβαθμα στελέχη της όπως ο επιθεωρητής Lestrade ζητούν την βοήθεια σας. Όπως προαναφέραμε, συνολικά υπάρχουν έξι κεφάλαια στην ιστορία και σε καθένα από αυτά έχει διαπραχθεί ένα στυγερό έγκλημα, το οποίο θα πρέπει να λύσετε.


Στην παρούσα δημιουργία της Frogwares εγκαταλείπεται η First-Person οπτική, αλλά και τα όποια point and click ψήγματα είχαν παραμείνει στο The Testament of Sherlock Holmes. Κοινώς εδώ η κάμερα είναι τρίτου προσώπου, παρόλα αυτά το user interface παραμένει λειτουργικό. Για παράδειγμα, μόλις πλησιάσετε κάποιο σημείο αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον εμφανίζεται στην οθόνη σας το σχετικό εικονίδιο που σας υποδεικνύει ότι μπορείτε να εξετάσετε στο σημείο αυτό για ίχνη.

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσετε με διάφορους NPC, από τους οποίους μπορείτε να αποσπάσετε πολύτιμες πληροφορίες. Βέβαια κάποιες φορές θα πρέπει να εντοπίσετε και τυχόν αντιφάσεις στις οποίες υποπίπτουν. Για παράδειγμα, όταν ένας υπάλληλος υποστηρίζει ότι παρέμεινε στο γραφείο του για αρκετές ώρες, αλλά εσείς παρατηρήσατε στην τσέπη του σακακιού του ένα τηλεγράφημα, είναι προφανές ότι ο υπάλληλος αυτός ψεύδεται.


Η συλλογή των στοιχείων ή των clues αν προτιμάτε που σας βοηθήσουν να εξιχνιάσετε ένα έγκλημα γίνεται με αρκετούς ακόμη τρόπους πέρα από αυτούς που αναφέραμε ήδη. Λόγου χάρη σε κάποια σημεία θα πρέπει να βασιστείτε στην “έκτη αίσθηση” του Sherlock Holmes, η οποία σας υποδεικνύει διάφορα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Επίσης, κάποιες φορές θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε την φαντασία σας αναπαριστώντας με το μυαλό σας την σκηνή κάποιου εγκλήματος.

O Sherlock Holmes δεν κάνει ποτέ λάθος στις εκτιμήσεις του. Φροντίστε λοιπόν να σταθείτε αντάξιοι της φήμης του ήρωα και να μην υποδείξετε λάθος ένοχο!


Εν τω μεταξύ, ο ήρωας σας είναι αρκετά καταρτισμένος και στην χημεία, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να διεξάγετε διάφορα πειράματα για να εντοπίσετε κάποιο στοιχείο. Η συγκεκριμένη εμπειρία μάλιστα είναι απόλυτα ρεαλιστική, καθώς ένας πραγματικός χημικός θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο σε ανάλογη περίσταση. Για παράδειγμα, αν θέλετε να εξετάσετε αν ένα κομμάτι μέταλλο είναι όντως ασημένιο θα πρέπει να πάρετε μερικές σταγόνες οξύ με ένα σιφώνιο και να τις ενσταλάξετε πάνω του παρατηρώντας την χημική αντίδραση οξείδωσης που ακολουθεί. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις που ακόμα και ένας Sherlock Holmes τα βρίσκει σκούρα. Μην απελπίζεστε όμως γιατί μπορείτε να καλέσετε τον Toby, ένα τρισχαριτωμένο λαγωνικό Basset, να σας βοηθήσει. Ακόμη λοιπόν κι αν τα ίχνη των εγκληματιών έχουν εξαφανιστεί, το πιστό σκυλί σας θα σας βοηθήσει να τους βρείτε.


Αdventure για αρχάριους
Ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματα του Sherlock Holmes: Crimes & Punishments είναι ο χαμηλός βαθμός πρόκλησής του. Το γεγονός αυτό οφείλεται καθαρά στην προσπάθεια της Frogwares να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, από την άλλη όμως οι σκληροπυρηνικοί των Adventures είναι δεδομένο ότι δεν θα ιδρώσουν ιδιαίτερα για να λύσουν τους γρίφους. Οι τελευταίοι είναι μεν έξυπνοι και σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα πρωτότυποι, αλλά αρκεί να επιστρατεύσετε την λογική σας για να τους ξεπεράσετε με χαρακτηριστική άνεση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε skip όλα τα puzzles, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία αρνητική επίπτωση.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να είχε λυθεί πολύ εύκολα αν υπήρχαν περισσότερα επίπεδα δυσκολίας, όπως είχαμε δει λόγου χάρη στο The Testament of Sherlock Holmes. Κοινώς αν σας δίνονταν η δυνατότητα να προσαρμόσετε τον βαθμό πρόκλησης ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Τα μόνα σημεία στα οποία δεν μπορείτε να κάνετε skip είναι κατά την διάρκεια ορισμένων quick time events. Οφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι η Frogwares δεν κάνει κατάχρηση του εν λόγω μηχανισμό, όπως έχουμε δει π.χ στις σειρές της Telltale Games (The Walking Dead, The Wolf Among Us). Η προσπάθεια ελάττωσης του συνολικού βαθμού πρόκλησης έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις πάντως. Συγκεκριμένα, εδώ έχουμε να κάνουμε με το πρώτο κεφάλαιο της σειράς, στο οποίο δεν συναντήσαμε pixel hunting.


Ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος;
Από την στιγμή που συλλέξετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε μία υπόθεση καλείστε μέσω του μηχανισμού Deduction να υποδείξετε τον δολοφόνο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συνδυάσετε τα διάφορα στοιχεία και να βγάλετε το πόρισμα σας. Σε καθένα από τα έξι κεφάλαια της ιστορίας υπάρχουν από 3-6 πιθανοί ένοχοι, οπότε όπως καταλαβαίνετε για να υποδείξετε τον κατάλληλο απαιτεί να επιστρατεύσετε όλη την λογική και την ευστροφία που διαθέτετε. Στο κομμάτι αυτό οι developers έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς ακόμη κι αν έχετε δεκάδες στοιχεία στην διάθεσή σας είναι πραγματικά δύσκολο να βρείτε τον εγκληματία σε κάθε υπόθεση.

Όταν υποδείξετε τον ένοχο μιας συγκεκριμένης υπόθεσης έχετε δύο επιλογές στην διάθεση σας. Η πρώτη είναι να τον παραδώσετε στις αρχές και η δεύτερη να τον απαλλάξετε από τις κατηγορίες. Εδώ κοινώς συναντάμε ένα Moral σύστημα, στο οποίο διακρίνονται έντονα οι παραλληλισμοί με το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι. Όπως είναι φυσικό, σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει σωστή η λάθος επιλογή. Παρόλα αυτά, ανάλογα με την απόφαση σας θα παρακολουθήσετε το ανάλογο cutscene.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι διαφορετικοί πιθανοί ένοχοι, αλλά και ο τρόπος με τους οποίο θα καθορίσετε την τύχη σας σας σημαίνει πρακτικά ότι σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν από 6-12 πιθανά endings. To στοιχείο αυτό επιδρά αν μη τι άλλο θετικά στο κομμάτι το replayability. Ένα μάλιστα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι για να ολοκληρώσετε τα έξι κεφάλαια της ιστορίας θα χρειασθείτε γύρω στις 18 ώρες είναι φανερό ότι το Sherlock Holmes: Crimes & Punishments έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο σε σχέση με τους προκατόχους του. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το δικό μας playthrough διήρκεσε περίπου 19 ώρες, χωρίς μάλιστα να δούμε όλα τα πιθανά endings.

http://www.youtube.com/watch?v=bjy62bei8c4


Περισσότερες βελτιώσεις στον οπτικό τομέα
Όπως προαναφέραμε στον πρόλογο του review, η Frogwares αποφάσισε να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στον τεχνικό τομέα της σειράς Adventures of Sherlock Holmes στον προκάτοχο του Crimes & Punishments. Οι βελτιώσεις αυτές ήταν εμφανέστατες, ειδικά στο κομμάτι των animations και του bump mapping, ενώ για πρώτη φορά η Frogwares χρησιμοποίησε motion capture τεχνικές για να προσδώσει μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ρεαλισμό στα πρόσωπα των κεντρικών πρωταγωνιστών και των NPC. Οι παραπάνω βελτιώσεις δίχως αμφιβολία ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι η Frogwares δεν επαναπαύτηκε, αλλά αντίθετα προσπαθεί να εξελίξει ακόμη περισσότερο τις δημιουργίες της στο τεχνικό κομμάτι.

Εδώ λοιπόν οι developers εγκαταλείπουν την in-house engine τους και εμπιστεύονται την "μπαρουτοκαπνισμένη" Unreal Engine 3, μία engine που έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες τίτλους τα τελευταία χρόνια. Το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "next-gen", άλλωστε η engine της Epic Games τα έχει...τα χρονάκια της, εντούτοις οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς είναι πραγματικά χαώδεις.


Αυτή την φορά λοιπόν τα περιβάλλοντα έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και με περισσότερη έμφαση στον ρεαλισμό. Ως εκ τούτου τοποθεσίες, όπως τα γραφεία της Scotland Yard, εγκαταλελειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι και το σπίτι του Sherlock Holmes στην Baker Street ζωντανεύουν στην κυριολεξία επί της οθόνης σας. Επίσης, έχει δοθεί ακόμη περισσότερη προσοχή στα animations και το τελικό αποτέλεσμα δίχως αμφιβολία δικαιώνει την δουλειά της Frogwares. Άξια αναφοράς είναι τα εξαιρετικά lighting effects (για πρώτη φορά στην σειρά χρησιμοποιούνται dynamic lighting τεχνικές), ενώ ανάλογης ποιότητας είναι και τα particle effects. Σε αντίθεση με το The Testament of Sherlock Holmes όπου είχαν παρατηρηθεί αρκετά glitches, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία άρτια δημιουργία. Το μόνο ψεγάδι που συναντήσαμε είναι το screen tearing που παρατηρείται ορισμένες φορές κατά την διάρκεια των διαλόγων.

Περνώντας στον ηχητικό τομέα, το voice acting κυμαίνεται και πάλι στα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της σειράς. Όλοι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν με απόλυτη πειστικότητα τους ρόλους τους και μάλιστα με την σωστή αγγλική, σκωτσέζικη ή ιρλανδική (ανάλογα με τον πατρίδα του κάθε NPC) προφορά. Συν τις άλλοις, δεν παρατηρήσαμε κάποιο πρόβλημα στο lip sync, όπως είχαμε δει στο προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς. Η μουσική επένδυση είναι ατμοσφαιρική και αρκετά διακριτική και βάζει και αυτή ένα λιθαράκι για την δημιουργία του σωστού κλίματος. Για να είμαστε ειλικρινείς πάντως λίγη παραπάνω ποικιλία στα μουσικά θέματα θα ήταν ευπρόσδεκτη.


Το 10...το καλό
Πριν από δύο χρόνια το The Testament of Sherlock Holmes έδωσε το έναυσμα στην Frogwares να εξελίξει την σειρά Adventures of Sherlock Holmes. Τα πρώτα δείγματα αυτής της εξέλιξης ήταν θετικά και πλέον πάνω σε αυτά τα στιβαρά θεμέλια η ουκρανική εταιρεία ανάπτυξης μας παρουσιάζει ένα ακόμη πιο αξιόλογο τελικό προϊόν. Το Sherlock Holmes: Crimes & Punishments σέβεται την κληρονομιά των προκατόχων του, αλλά δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί από αυτούς. Οι μόνες...ενστάσεις μας εντοπίζονται στον χαμηλό βαθμό δυσκολίας του στην σπονδυλωτή ροή του. Παρόλα αυτά, αν ψάχνετε για ένα αξιόλογο Adventure και ιδιαίτερα αν είστε φίλοι του Sherlock Holmes, το Crimes & Punishments θα καλύψει στο έπακρο τις απαιτήσεις σας.

Θετικά:
- Ποικιλία στο gameplay
- Ικανοποιητική διάρκεια και replayability
- Κορυφαίο voice acting
- Τεχνικά άρτιο
- Δεν απαιτεί pixel hunting

Αρνητικά:
- Χαμηλός βαθμός πρόκλησης
- Το σενάριο δεν έχει την απαραίτητη συνοχή
- Επαναλαμβανόμενα μουσικά θέματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8

Μακράν το καλύτερο κεφάλαιο της σειράς.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
sherlock holmes, holmes, holmes, sherlock holmes, the walking dead, unreal engine 3, εν λόγω, xbox 360, walking dead, unreal engine, συγκεκριμένο, watson, γνώμονα, xbox, click, εταιρεία, νέα, http, youtube, john, scotland, yard, ψήγματα, user, οφείλεται, skip, quick, time, games, wolf, σημαίνει, engine, unreal, lighting, dynamic, screen, voice, sync, adventure, www.youtube.com, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, walking dead, ντοστογιεφσκι, γυναικα, δουλεια, ηθοποιοι, ηχος, ιχνη, λονδινο, μουσικη, οξυ, τυχη, χημεια, games, time, watson, xbox 360, youtube, αξιζει, αφηγηση, βοηθεια, βρειτε, γεγονος, γινεται, γνώμονα, γραφεια, δεδομενο, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, εγκληματα, ευκολα, υπαρχει, εν λόγω, εργα, εξι, εταιρεία, εναυσμα, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, θυτης, κεφαλαιο, λαθος, λιθαρακι, ματι, μπορειτε, μυαλο, μονα, νουβελα, ντετεκτιβ, οθονη, οφείλεται, περιβαλλον, ροη, ρολο, σειρες, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτι, τιμωρια, φαντασια, φυσικο, φορα, χαρα, ψήγματα, ωρες, click, adventure, ειλικρινεις, engine, εμφαση, φιλοι, john, house, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, user, κομματι, lighting, dynamic, πληροφοριες, quick, scotland, σημαίνει, σκηνη, skip, screen, sync, θεματα, θετικα, unreal engine, unreal, unreal engine 3, wolf, yard, voice
Τυχαία Θέματα