Shadow Warrior

Τεμαχίζω δαίμονες εδώ και 15 χρόνια.
To Shadow Warrior ήταν ένα FPS που κυκλοφόρησε το 1997, σε μια εποχή που πολλοί πίστευαν ότι έχει ήδη κορεσθεί το είδος! Μέσα στην προηγούμενη πενταετία είχε εμφανιστεί μια πλειάδα ιστορικών First-Person Shooters (Doom, Blood, Star Wars: Dark Forces, Heretic, Duke

Nukem 3D κτλ.) και η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο είδος κυριαρχούσε τότε στην αγορά των PC. Ο χρόνος πέρασε, οι εποχές άλλαξαν, τα FPS μεταλλαχτήκαν, αλλά ποτέ δεν έπαψαν να μας απασχολούν.

Πλέον, εν έτει 2013, το ύφος εκείνων των παιχνιδιών μοιάζει κάπως ξεπερασμένο αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ξεχασμένο, τουλάχιστον από όσους μεγαλώσαμε με αυτά στα 90s. Που και που εμφανίζονται games με πιο old school αισθητική και ένα από αυτά είναι το νέο Shadow Warrior που αναπτύχθηκε από την Flying Wild Hog. Η Πολωνική εταιρεία μας έχει χαρίσει στο παρελθόν το ανάλογου ύφους Hard Reset και αποτελείται από πρώην εργαζομένους των People Can Fly (Painkiller), CD Projekt Red και City Interactive.

Την ...κατάνα μου να΄χεις!
To Shadow Warrior αποτελεί reboot του original τίτλου, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν πολλά παρόμοια στοιχεία στην ιστορία αν και η πλοκή είναι ουσιαστικά αρκετά διαφορετική. Πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο Lo Wang, ο οποίος επιστρέφει ανανεωμένος και επανασχεδιασμένος. Για όσους δεν τον θυμούνται, ο ήρωάς μας είναι ο badass πρωτοπαλικαράς-μισθοφόρος που δουλεύει για λογαριασμό της πανίσχυρης Zilla Enterprise. Η αποστολή του είναι να εντοπίσει και να πάρει στην κατοχή του το Nobitsura Kage, μία μυστηριώδη αρχαία κατάνα που για κάποιο λόγο είναι εξαιρετικά σημαντική.

Γρήγορα όμως η κατάσταση στραβώνει και ο Lo Wang βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιστορία που περιλαμβάνει προδοσίες, αρχαίους θεούς, όντα από άλλες διαστάσεις και ορδές δαιμονικών δυνάμεων! Βοηθός σας στην εξωφρενική περιπέτειά σας είναι ο Hoji, ένα πνεύμα που έχει εξορισθεί από τον κόσμο του, χωρίς να θυμάται το γιατί. Ο ανέλπιστος αυτός σύμμαχός σας προσφέρει τις υπερφυσικές αρχαίες γνώσεις του, σας καθοδηγεί και δίνει συμβουλές και φυσικά ξεκινάει ένα σωρό "ηλίθιους" διαλόγους με τον Lo Wang, στα πλαίσια του χαβαλέ που προσφέρει απλόχερα το παιχνίδι.

Το σενάριο είναι όπως αντιλαμβάνεστε πλήρως ασόβαρο, με διάχυτη μια 90's cult-ίλα που είχαν FPS της εποχής εκείνης όπως τα Shadow Warrior (προφανώς) ή το Duke Nukem 3D. Ωστόσο, όσο προχωράτε στο -να αγιάσουν τα ...πληκτρολόγια των προγραμματιστών της Flying Wild Hog- χορταστικό campaign των 20 περίπου ωρών (δεν υπάρχει multiplayer), η ιστορία αποκτάει μια επική και κάπως δραματική διάσταση που θα σας αφήσει τελικά πολύ θετικές εντυπώσεις.

Hoji και Wang
Το πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο Lo Wang και ο συνοδοιπόρος σας Hoji, ακολουθούν την κλασική συνταγή των αμερικάνικων ταινιών δράσης του ΄80 όντας δύο αταίριαστοι χαρακτήρες που αναγκάζονται να συνεργαστούν για κάποιο κοινό σκοπό. Ο πρώτος είναι ο macho action ήρωας, ένα συνδυασμός Jet Li, Steven Seagal και άλλων παρόμοιων πρωταγωνιστών με λίγες δόσεις ανατολίτικων στερεοτύπων, ενώ ο Hoji φαίνεται να το διασκεδάζει, είναι είρωνας, σαδιστής, πετάει συνεχώς εξυπνάδες ενώ μιλάει σαν μια γιαπωνέζικη εκδοχή του Snoop Dogg.

Τα χοντροκομμένα αστεία τους και οι γραφικοί τους διάλογοι βγάζουν γέλιο, ενώ το χιούμορ, οι cult αναφορές και τα 90's Easter eggs είναι διάχυτα σε όλο το campaign. Κρυφά περάσματα που σας οδηγούν σε χώρους βγαλμένους από τον "πιξελιασμένο" κόσμο του πρώτου Shadow Warrior, περίεργα κουνελάκια (μη ρωτάτε), μηχανήματα arcade με games όπως το Serious Sam, ατάκες ...δημοτικού και φυσικά τα επικά fortune cookies που επιστρέφουν από τον original τίτλο και βρίσκετε διασκορπισμένα σε κάθε level. Τα τελευταία περιλαμβάνουν ευφάνταστες χαζομάρες με πολύ γέλιο και αποτελούν ένα πολύ καλό λόγο για να ψάχνετε εξονυχιστικά κάθε περιοχή που επισκέπτεστε. Να πούμε εδώ πως εσείς χειρίζεσθε αποκλειστικά τον Wang, καθώς ο Hoji σας ακολουθεί ως μια φωνή στο κεφάλι σας, ενώ εμφανίζεται με την δική του μορφή κυρίως στα cut-scenes.

Bloody roots
Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς από την αρχή, η δημιουργία της Flying Wild Hog δεν αργεί να μπει στο "ψητό". Πρόκειται για ένα καρά-old school FPS, όπου έρχεστε αντιμέτωποι με ορδές από εχθρούς τους οποίους καλείστε να εξολοθρέψετε για να προχωρήσετε στην επόμενη περιοχή. Είναι μια αναβίωση που "πατάει" πάνω στο κλασικό Shadow Warrior επιτυχώς, το εκμοντερνίζει σε πολλούς τομείς αλλά διατηρεί το κομμάτι της δράσης στα πρότυπα των παλιών καλών παιχνιδιών του είδους.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως εδώ δεν έχουμε συστήματα κάλυψης, δεν έχουμε scripted και quick time events, δεν υπάρχει health regeneration (αυτόματο με το χρόνο) ούτε σύμμαχοι που τους ελέγχει η CPU. To παιχνίδι είναι μια καταιγιστική εμπειρία FPS hardcore-ίλας, ιδανικό για όσους είναι "άρρωστοι" με το είδος. Κοινώς, όσοι λάτρευαν τα Doom, Heretic, Duke Nukem 3D ή τα πιο μετέπειτα Serious Sam και Painkiller (χωρίς το Shadow Warrior να είναι τόσο χαώδες) θα βρουν το νέο τους κόλλημα!

Big trouble in Little Japan
Το Shadow Warrior διαθέτει ένα αρκετά δυνατό οπλοστάσιο, με όλο το αναμενόμενο ρόστερ για κάθε γούστο. Περιλαμβάνει κάποιες ευφάνταστες σχεδιαστικά παραλλαγές κλασικών όπλων όπως πιστόλι, SMG, shotgun, βαλλίστρα ή rocket launcher. Επειδή ο τίτλος της Flying Wild Hog δεν έχει μόνο ρετρό διάθεση, τα όπλα σας διαθέτουν εναλλακτικά fire modes και σηκώνουν upgrades όπως μεγαλύτεροι γεμιστήρες ή περισσότερο damage. Επίσης να αναφέρουμε πως αποκτώντας το ανάλογο skill έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε σαν όπλα τα κεφάλια των δαιμόνων, ως tribute στο παλιό game!

Υπάρχει και η δυνατότητα για ζουμ σε iron sights, αν και με τον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανισμοί του παιχνιδιού (πχ. τα διάφορα abilities που θα δούμε παρακάτω) δεν θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Η αίσθηση που έχουν τα όπλα είναι ...παλαιάς κοπής, δηλαδή όχι τόσο αληθοφάνεια όσο ισχύς και ταχύτητα στις ριπές, κάτι που δημιουργεί ένα άκρως διασκεδαστικό αν και λίγο επαναλαμβανόμενο gunplay.

Με τη δύναμη της Τίγρης
Τα πιο μοντέρνα στοιχεία στο παιχνίδι έρχονται υπό την μορφή αναβαθμίσεων σε όπλα, skills και δυνάμεις. Για τα όπλα τα είπαμε και παραπάνω, απλά να προσθέσουμε πως τα δικά τους upgrades γίνονται με χρήματα που μαζεύετε στη διάρκεια του campaign. Από εκεί και πέρα, όσο πολεμάτε (και μάλιστα όσο καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί είστε στη μάχη), κερδίζετε Karma points. Τους πόντους αυτούς τους χρησιμοποιείτε στη συνέχεια για να αποκτήσετε διάφορα νέα skills, όπως πιο αποτελεσματικό healing, περισσότερο stamina (σας βοηθάει να κάνετε sprint), κάποια bonuses, μεγαλύτερο damage και διάφορα άλλα.

Ίσως πιο σημαντικοί από όλα είναι οι Ki Crystals, οι οποίοι είναι κάποιοι περιορισμένοι σε αριθμό κρύσταλλοι που βρίσκονται διασκορπισμένοι και κρυμμένοι μέσα στους χάρτες. Χρησιμοποιώντας τους Ki Crystals αποκτάτε νέες δυνάμεις και abilities που αξιοποιείτε μέσα στη μάχη, όπως shockwave attacks, προστασία από χτυπήματα, healing και άλλα παρόμοια. Οι δυνάμεις αυτές ενεργοποιούνται in-game με συνδυασμούς κουμπιών και δίνουν αναμφισβήτητα βάθος στο gameplay.

Χιούμορ, δράση, δαίμονες, κατάνες και κομμένα κεφάλια! Ευχαριστούμε Flying Wild Hog!

Ευχή και ...κατάνα σου δίνω
Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, τα όπλα που προαναφέραμε είναι απλά η σάλτσα στα noodles που μας προσφέρει σαν κυρίως πιάτο το Shadow Warrior. Το σήμα-κατατεθέν του παιχνιδιού (όπως άλλωστε και του προκατόχου του), αυτό που κάνει την διαφορά και του δίνει χαρακτήρα, είναι η κατάνα που έχετε στη διάθεση σας και ευθύνεται για το επικό μακέλεμα που προσφέρεται απλόχερα στις οθόνες σας!

Ουσιαστικά η κατάνα είναι το melee όπλο σας, αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα FPS που πατάμε το 1 μόνο εάν ξεμείνουμε τραγικά, εδώ έχουμε ίσως το πιο διασκεδαστικό κομμάτι του τίτλου! Η κατάνα προκαλεί μεγάλο damage σε όλους τους εχθρούς, ενώ υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί κινήσεων και χτυπημάτων που μπορείτε να κάνετε. Ανάλογα με ποιο κουμπί πατάτε στο mouse και ποια κατεύθυνση δίνετε μέσω του πληκτρολογίου ο Wang ανεμίζει την κατάνα με διαφορετικό τρόπο, ενώ στοχεύοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος των αντιπάλων πετυχαίνετε διαφορετικά χτυπήματα. Πχ. μπορεί με μια καλοζυγισμένη και σωστά συγχρονισμένη επίθεση να αποκεφαλίσετε άμεσα κάποιον αντίπαλο ή να του κόψετε το πόδι, ανάλογα με το που κοιτάτε. Τα physics του παιχνιδιού επιτρέπουν τον τεμαχισμό και διαμελισμό των εχθρών με την κατάνα, κάτι που μετατρέπει την κάθε αναμέτρησή σας σε ένα ανεπανάληπτο λουτρό αίματος. Πάντως η βία εδώ είναι τόσο υπερβολική και δοσμένη με μπόλικο χαβαλέ, ώστε τελικά δεν μπορούμε να την πάρουμε στα σοβαρά.

Σταδιακά, όσο ξεκλειδώνετε και τις διάφορες δυνάμεις του Wang, πληθαίνουν και οι συνδυασμοί χτυπημάτων που μπορείτε να κάνετε, καθώς αποκτάτε ειδικές κινήσεις που καθιστούν την κατάνα σας εξαιρετικά θανατηφόρα. Η στριφογυριστή επίθεση που αποκεφαλίζει εχθρούς σε αργή κίνηση είναι απλά απολαυστική! Ο κυρίαρχος τρόπος εκτέλεσης των δυνάμεών σας είναι διπλό γρήγορο πάτημα κάποιας κατεύθυνσης και στη συνέχεια πάτημα του ενός εκ των δύο κουμπιών του mouse. Ενώ γενικά το σύστημα αυτό βολεύει (ειδικά αν παίζατε Unreal Tournament 2004 όπου το double tap ήταν must), όταν πρέπει να συνδυάσετε γρήγορα περισσότερες δυνάμεις μεταξύ τους (πχ. εάν χρειαστεί να heal-άρετε μέσα στη μάχη) μπορεί να σας μπερδέψει και τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσετε θα κάνετε αρκετές φορές κινήσεις κατά τύχη.

Σε γενικές γραμμές πάντως η melee μάχη στο Shadow Warrior είναι στημένη με σωστούς μηχανισμούς, είναι πωρωτική και διασκεδαστικά βάρβαρη και ουσιαστικά μετατρέπει το παιχνίδι σε ένα ανελέητο First-Person hack and slash όπου ξεκληρίζετε με στυλ ολόκληρες ορδές δαιμόνων! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

From the depths of Hell
Οι εχθροί σας αποτελούνται κυρίως από διάφορα είδη δαιμόνων (υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι), οι οποίοι έρχονται σε μια αξιοπρόσεκτη ποικιλία μεγεθών, δύναμης και τρόπου επίθεσης. Υπάρχουν οι απλοί δαίμονες που είτε σας επιτίθενται χύμα τρέχοντας προς το μέρος σας είτε σας χτυπάνε με βλήματα φωτιάς από μακριά. Υπάρχουν ιπτάμενοι δαίμονες ή άλλοι που κρατάνε ασπίδα και δόρυ, υπάρχουν "ντούκια" που αντέχουν παραπάνω, necromancers που κάνουν summon νεκρούς και γενικώς το Shadow Warrior δεν θα σας απογοητεύσει σε αυτόν το τομέα.

Φυσικά ένα old school τίτλος δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τα απαραίτητα boss fights, τα οποία είναι κλασικά σε ύφος και στήσιμο. Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού βρείτε το κόλπο που χρειάζεται για να νικήσετε, η μάχη γίνεται θέμα χρόνου, καλού συγχρονισμού και υπομονής. Σε γενικές γραμμές η A.I. είναι αποτελεσματική και άκρως επιθετική, όπως θα περιμένατε από ένα τέτοιο game που σας βάζει αντιμέτωπους με τις ορδές της κόλασης!

Η όψη του πολεμιστή
Το Shadow Warrior από τεχνικής απόψεως είναι αρκετά προσεγμένο. Χρησιμοποιεί την Road Hog Engine και αυτό που εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως είναι τα έντονα και πλούσια χρώματα. Όλα τα επιμέρους στοιχεία είναι δουλεμένα, όπως τα textures, το bump mapping ή τα lighting effects χωρίς όμως να πιάνουν την ποιότητα μεγάλων τίτλων. Παρόλα αυτά το παιχνίδι σε πολλά σημεία δείχνει εντυπωσιακό, όπου δηλαδή βοηθάει και το level design το οποίο πάντως είναι κάπως άνισο. Πάντως υπάρχουν και κάποια μικρά bugs πχ. όταν σκαλώνει κάποια πόρτα που θα έπρεπε να έχει ανοίξει και ψάχνετε για το που πρέπει να πάτε. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ευφάνταστα χωρίς να αποτελούν κάτι το συγκλονιστικό.

Ο τομέας του ήχου είναι επίσης προσεγμένος. Η μουσική ταιριάζει σε γενικές γραμμές στο gameplay και την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, αν και μερικές φορές μοιάζει να περιλαμβάνει generic ανατολίτικα θέματα. Ωστόσο δεν θα σας χαλάσει κάτι, ίσα-ίσα που σε σημεία θα σας πωρώσει. Τα εφέ κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ τα voice-overs, αν και φαινομενικά θα μπορούσαν να είναι λίγο γελοία λόγω των αγγλικών με γιαπωνέζικη προφορά σε στυλ Jackie Chan, τελικά οι ερμηνείες θα σας κερδίσουν λόγω και της γενικότερης cult διάθεσης.

Wang Attack!
Η δημιουργία της Flying Wild Hog είναι μια συγκινητική σχεδόν αναβίωση ενός παλιού αγαπημένου FPS από την πρώτη "χρυσή" εποχή του είδους. Ουσιαστικά αποτελεί το game που θα ήθελε και απέτυχε παταγωδώς να γίνει το Duke Nukem Forever. Όλα τα στοιχεία που αγάπησαν οι old school hardcore FPS-άδες είναι παρόντα (και με το παραπάνω) ενώ περιέχει μια πληθώρα απολαυστικών νέων χαρακτηριστικών.

Η κατάνα είναι το απόλυτο highlight, το χιούμορ είναι αρκετά χαζό και μας αρέσει, η cult-ρετρό ατμόσφαιρα είναι διάχυτη και επιτέλους η διάρκεια ενός FPS αγγίζει τις είκοσι ώρες! Αν ψάξουμε οπωσδήποτε για κάτι κακό αυτό θα είναι το κάπως μονοδιάστατο gameplay από ένα σημείο και ύστερα και το ότι μάλλον δεν απευθύνεται σε κοινό που δεν είναι πωρωμένο με τα FPS. Αλλά από την άλλη αυτά μπορεί να θεωρηθούν και προτερήματα! Όπως και να έχει, το Shadow Warrior διαθέτει γρήγορο ρυθμό, πλούσια δράση, είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό και αξίζει της προσοχής σας.

Θετικά:
- Καταιγιστική δράση
- Μεγάλο σε διάρκεια campaign, ωραίο story
- Απολαυστική και βίαιη μάχη με την κατάνα
- Skills και δυνάμεις που δίνουν βάθος
- Ατμόσφαιρα χαβαλέ

Αρνητικά:
- Μερικά κακοσχεδιασμένα σημεία σε κάποια levels
- Κάπως μονοδιάστατο αν δεν είστε FPS fans
- Απουσία multiplayer
- Μικρά bugs στο περιβάλλον

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Ο Lo Wang επιστρέφει μετά από 17 χρόνια σε τρελή φόρμα!

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
shadow, warrior, warrior, shadow, duke nukem forever, old school, snoop dogg, jackie chan, fps, doom, blood, star, duke, συγκεκριμένο, games, school, wild, εταιρεία, people, fly, red, city, reboot, original, σημαίνει, jet, cult, easter, cookies, quick, time, health, cpu, big, japan, fire, game, ζουμ, iron, karma, νέα, sprint, δραση, noodles, unreal, double, tap, hack, slash, στυλ, boss, road, engine, lighting, design, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, οψεως, δουλεια, ηχος, θεμα, μουσικη, οθονες, οψη, περιεργα, τυχη, χαρτες, χρωματα, boss, cpu, cult, duke nukem forever, fps, games, game, people, slash, snoop dogg, star, time, αγορα, αισθητικη, αξιζει, απλα, ασπιδα, αρχαια, αστεια, ατμοσφαιρα, βρειτε, βρισκεται, γελιο, γινει, γινεται, γινονται, δαιμονες, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, διδυμο, διπλο, εφε, υπαρχει, εξυπναδες, εποχη, εποχες, επρεπε, ερχονται, εταιρεία, εχθροι, ζουμ, ειδος, εικοσι, υφος, ισχυς, κινηση, λογο, μακρια, μοντελα, μορφη, μπορειτε, οντας, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, ποιοτητα, πορτα, ρετρο, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταγη, στυλ, τιτλος, φυσικα, φωνη, χαζομαρες, χαζο, χυμα, χιουμορ, χρονος, οντα, health, blood, city, cookies, cut, double, design, doom, duke, easter, ειδη, ειπαμε, engine, road, fly, fire, γνωσεις, hack, ηρωας, ιδανικο, ιδιαιτερα, iron, jackie chan, jet, karma, κομματι, κρυφα, lighting, μοιαζει, noodles, original, old school, παιχνιδι, quick, red, reboot, school, σημαίνει, σημα, σωρο, tap, θεματα, unreal, βοηθος, wild, ωραιο, voice
Τυχαία Θέματα