Quell Memento

Μερικές αναμνήσεις είναι καλύτερο να μένουν στο παρελθόν.

Όλοι μας έχει τύχει να παίξουμε ένα Puzzle game κάποια στιγμή όσο και να το αρνούμαστε. Υπάρχουν απ' τη μία αρκετοί που είναι φανατικοί του είδους αλλά απ' την άλλη gamers που δεν τους αρέσουν καθόλου τα puzzles. Εγώ βρίσκομαι κάπου στην μέση, δηλαδή δεν τρελαίνομαι για τα Puzzles αλλά ευχαρίστως θα τα δοκιμάσω αν δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω. Από την εμπειρία μας με το Quell Memento, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται

για ένα απλό indie game μπορεί να σε κάνει fan κάποιου genre αλλά και να θέλετε να το αγοράσετε αμέσως μόλις τερματίσετε το demo.

Όπως καταλάβατε όλοι, το Quell Memento βρίσκεται στην κατηγορία των Puzzles. Με λίγα λόγια πρέπει να καταφέρετε να βρείτε την λύση σε κάθε επίπεδο έτσι ώστε να συνεχίσετε και στα υπόλοιπα. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ακούγεται βαρετό ή κάποιος από εσάς να σκεφτεί ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί μαζί του μιας και δεν φέρνει τίποτα καινούριο στο genre των Puzzles. Διαβάζοντας το review ίσως στη συνέχεια αλλάξετε γνώμη.

Παλιές αναμνήσεις
Το Quell Memento δεν ξεκινάει με πολλά λόγια ή με κάποια μεγάλη περιγραφή που να μας κάνει να καταλάβουμε ξεκάθαρα περί τίνος πρόκειται, τι είναι αυτό που αγοράσατε και πρόκειται να παίξετε. Αντιθέτως, κάποιος μπορεί να μάθει την ιστορία μόνο παίζοντας τον συγκεκριμένο τίτλο και για αρκετές ώρες. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ένας ηλικιωμένος άντρας ο οποίος λόγω της ηλικίας του δεν θυμάται πολλά από τα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή του.

Παρόλα αυτά, εσείς «ξεσκονίζετε» την μνήμη του ολοένα και περισσότερο μέχρι που αρχίζει να θυμάται. Οι αναμνήσεις του όμως δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν χαρούμενες…αντιθέτως φαίνεται ότι η δυστυχία που του προκαλούσαν τον ανάγκασαν να τις ξεχάσει γιατί πολύ απλά ο ίδιος προσπάθησε να τις θάψει. Ευτυχώς όμως δεν δείχνει να στεναχωριέται πολύ, απλώς μετανιώνει και μας λέει διάφορα τα οποία ο ίδιος θεωρεί μαθήματα ζωής που εύχεται να τα ήξερε πιο πριν.

Χειρισμός και User Interface
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας παππούς ο οποίος έχει ξεχάσει διάφορα γεγονότα από το παρελθόν του. Όσο ξεκλειδώνετε τις πίστες, τόσο περισσότερα θυμάται. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του παιχνιδιού θα ελέγχετε μία σταγόνα νερού της οποίας την διαδρομή θα ορίζετε μέσω μιας top-down κάμερας. Στόχος σας θα είναι να την σύρετε στην επιφάνεια της πίστας έτσι ώστε να ολοκληρώσετε τον σκοπό σας με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις γίνεται. H ιδιομορφία του χειρισμού είναι ότι η σταγόνα δεν στέκεται κατά την κίνησή της σε συγκεκριμένο τετράγωνο, αλλά θα οδηγηθεί υποχρεωτικά στον τοίχο της κατεύθυνσης (οριζόντια ή κάθετη) που θα της ορίσετε. Το στοιχείο αυτό του gameplay περιπλέκει αρκετά την στρατηγική σας.

Ένα από τα ωραία του Quell Memento είναι ότι μπορείτε να χειριστείτε την σταγόνα με όποιον τρόπο θελήσετε. Άμα θέλετε να ακουμπήσετε την οθόνη και να σπρώξετε την σταγόνα νερού, τότε κάντε το! Αν πάλι θελήσετε να την ελέγξετε χρησιμοποιώντας τα analog sticks και τα κουμπιά τότε no problem. Tο User Interface είναι αρκετά εύχρηστο και δείχνει όσα θα έπρεπε να ξέρετε. Πάνω αριστερά βρίσκεται ο επιθυμητός αριθμός των βημάτων που πρέπει να εκτελέσετε μαζί με τα κουμπιά pause και help για να σταματήσετε το παιχνίδι και να ζητήσετε βοήθεια αν κολλήσετε. Δεξιά θα βρείτε την επιλογή να επαναλάβετε την πίστα αν το θεωρήσετε σωστό.

Οι μικρές του ιδιαιτερότητες
Μπορεί το gameplay να μην σας φαίνεται απαιτητικό αλλά καλό θα ήταν να ακολουθήσετε το tutorial το οποίο θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε. Το tutorial είναι σύντομο και δείχνει πως μπορείτε να μετακινήσετε την σταγόνα νερού που θα ελέγχετε και φυσικά να ολοκληρώσετε τον σκοπό σας. Ορισμένα παραδείγματα σκοπών είναι το να μαζέψετε ένα μαργαριτάρι με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις, να μετατρέψετε όλα τα τούβλα σε μπλε από κόκκινα, να φωτίσετε όλα τα πετράδια ταυτόχρονα κ.ο.κ.

Τώρα μπορεί να αναρωτηθείτε για το αν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός βημάτων και ποιος είναι αυτός. Ναι, υπάρχει αριθμός και φαίνεται στην πάνω αριστερά γωνία της οθόνης. Εάν καταφέρετε να ολοκληρώσετε το επίπεδο με τον αριθμό των βημάτων που αναγράφεται στην οθόνη τότε θα κερδίσετε ένα token. Τα tokens χρησιμεύουν έτσι ώστε να αγοράζετε λύσεις στα πιο δύσκολα επίπεδα. Από την άλλη, αν περάσετε το επίπεδο κάνοντας περισσότερες κινήσεις, τότε απλώς δεν θα κερδίσετε tokens αλλά θα περάσετε στο επόμενο level κανονικά. Συνολικά υπάρχουν 144 levels και θα σας πάρει περίπου τρεις με τέσσερις ώρες για να τις περάσετε όλες.

Μπορείτε να επαναλάβετε την κάθε πίστα οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε με το πάτημα ενός απλού κουμπιού.

Τα είδη των γρίφων
Ευτυχώς για εμάς, το Quell Memento έχει μια μεγάλη ποικιλία από γρίφους, η δυσκολία των οποίων κλιμακώνεται όσο προχωράτε στο campaign. Στην αρχή αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι απλώς να μαζέψετε ένα ή περισσότερα μαργαριτάρια. Αργότερα όμως τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά τόσο ώστε να σας κάνουν να χρησιμοποιήσετε την βοήθεια.

Στα πιο μεγάλα επίπεδα, οι σταγόνες νερού που θα χειρίζεστε θα είναι δύο, τρεις ή και παραπάνω (αντί για μία) και θα πρέπει να τις συντονίσετε έτσι ώστε να βολεύουν η μία την άλλη. Η εναλλαγή ανάμεσα στις δροσοσταλίδες γίνεται μέσω της οθόνης αφής (και στη συνέχεια ακολουθάτε όποιον χειρισμό σας βολεύει). Σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να θυσιάσετε την μία σταγόνα νερού έτσι ώστε να περάσει η επόμενη το εμπόδιο για να ολοκληρωθεί η πίστα ή να χρησιμοποιήσετε την μία από αυτές για να σπάσετε τον πάγο που έχει τις υπόλοιπες φυλακισμένες. Με λίγα λόγια το Quell Memento σας βάζει να σκεφτείτε παραπάνω και για αρκετά λεπτά μέχρι να βρείτε την λύση.

Υπάρχουν διάφορα είδη γρίφων στο παιχνίδι. Μερικά παραδείγματα είναι να βάψετε τα κίτρινα τούβλα μπλε, να απενεργοποιήσετε και να ενεργοποιήσετε το ρεύμα τις κατάλληλες στιγμές ή να μπείτε μέσα σε portals και να παίξετε ένα mini level. Εκτός από αυτά, θα δείτε και πιο απαιτητικούς γρίφους όπως το να φωτίσετε με τα κατάλληλα χρώματα όλα τα πετράδια που θα βρείτε μέσα στην πίστα ταυτόχρονα ή να δημιουργήσετε φράγματα έτσι ώστε να σας βοηθήσουν να κάνετε σύνθετες διαδικασίες, όπως το να συνδυάσετε κουτιά σπρώχνοντάς τα μέσα από portals.

Στο Quell Memento δεν υπάρχουν εχθροί, παρά μόνο κάποια εμπόδια, τα οποία και θα πρέπει να προσπεράσετε. Πρόκειται για τις κόκκινες σταγόνες νερού και τα αγκάθια. Αμφότερα στέκονται ακίνητα σε συγκεκριμένα σημεία του level. Συνεπώς, δεδομένου του ότι η κίνηση των σταγόνων γίνεται μόνο προς τέσσερις κατευθύνσεις, στόχος σας θα είναι κάθε φορά να βρείτε την σωστή διαδρομή για να τα προσπεράσετε.

Μαγικό άγγιγμα
Το Quell Memento έχει ωραία γραφικά γιατί είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι! Θα ήταν πραγματικά πολύ αρνητικό αν έμοιαζε ξεπερασμένο. Αυτό όμως που κάνει αρκετά καλή εντύπωση είναι τα οπτικά εφέ και τα έντονα, ζωηρά χρώματα. Οι σταγόνες νερού που χειρίζεστε έχουν ένα ωραίο μπλε χρώμα σε αντίθεση με το έντονο κόκκινο των θανατηφόρων. Μόλις ολοκληρώσετε ένα επίπεδο, αμέσως θα δείτε κάποιο εφέ το οποίο θα κάνει ακόμα και τον πιο αρχάριο να καταλάβει ότι η πίστα τελείωσε.

Όσο για τα ηχητικά εφέ, η λέξη "άριστα" είναι πολύ λίγη! Την στιγμή που τελειώνει κάποιο επίπεδο, ταυτόχρονα με το οπτικό εφέ θα ακούσετε και το ανάλογο ηχητικό εφέ, πράγμα που σε συνδυασμό με την άμεση ανταπόκριση της touchscreen του PS Vita θα σας κάνει να νιώσετε...σαν μάγοι. Η μουσική που παίζει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι μελαγχολική και μοιάζει με γνωστά κομμάτια διάσημων κλασικών συνθετών. Τέλος, η αφήγηση, αν και ελάχιστη, είναι επαγγελματική και η φωνή του ηλικιωμένου που εξιστορεί τα διάφορα γεγονότα είναι αρκετά πειστική και ταιριάζει απόλυτα στο όλο ύφος.

Τhat Moment
Το Quell Memento αποτελεί έναν τίτλο κρυφό διαμάντι για το PS Vita. Είναι ένα puzzle με γρίφους που αναγκάζουν το μυαλό να σκεφτεί και σας προκαλούν για να τους λύσετε. Τα πολλά επίπεδα με τους μοναδικούς γρίφους και την ωραία αφήγηση σίγουρα θα σας κάνουν να μην καταλάβετε πως πέρασε η ώρα. Όσο για το replayability, το οποίο είναι κάτι που δεν απαιτεί κάποιος όπως θα έκανε για ένα RPG, υπάρχει με την μορφή των βημάτων που εξηγήσαμε πιο πριν. Για εμάς ένας τίτλος που έχει τόσα θετικά και κοστίζει μόλις 3 ευρώ και 60 λεπτά, είναι must have.

Θετικά:
- Χαμηλή τιμή
- Αρκετοί γρίφοι
- Ωραία αφήγηση

Αρνητικά:
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Το gameplay του παραείναι απλουστευμένο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.8

Το Quell Memento αποτελεί μια έξυπνη αγορά για όλους τους κατόχους PS Vita και smartphones. Κοινώς, τους..."κλαρινοgamers" όπως μου αρέσει να τους αποκαλώ!

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld