Joe Danger

Τέρμα τα γκάζια!


Αν θελήσετε να γράψετε σε μια λίστα τις indie εταιρείες ανάπτυξης που ξεχωρίζουν από το σωρό και πρόκειται να αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της video game βιομηχανίας, η Hello Games το πιο πιθανό είναι ότι θα βρεθεί στην κορυφή της. Η εν λόγω εταιρεία

έχει την έδρα της στην πόλη Guildford της Μεγάλης Βρετανίας και «γεννήθηκε» τον Ιούλιο του 2009 από τον Sean Murray. Ο Sean υπήρξε βετεράνος προγραμματιστής της Criterion Games, θυγατρικής της Electronic Arts και «έχει βάλει το χεράκι του» στα απολαυστικά Burnout 3 και Black, μεταξύ άλλων. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα low budget video games δημιουργούνται ευκολότερα από ανεξάρτητες εταιρείες παρά από μεγάλες πολυεθνικές, ο Sean έγινε ο πυρήνας μιας επίλεκτης προγραμματιστικής ομάδας αποτελούμενης από τους Grant Duncan, Ryan Doyle και David Ream. Όλοι τους, εκτός από καλοί φίλοι, κουβαλούν μπόλικα experience points στο... game development, προερχόμενοι από άλλες δραστήριες εταιρείες ανάπτυξης που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος (Sumo, Kuju, Climax).

Για πρώτο τους project τα παιδιά από την Αγγλία επέλεξαν να πλάσουν ένα video game που εστιάζει αποκλειστικά στην διασκέδαση, χωρίς πολύπλοκα σενάρια και χαρακτήρες. Εμπνευσμένοι από τον θρυλικό Evel Knievel, τον διασημότερο μοτοσικλετιστή stuntman όλων των εποχών, οραματίστηκαν την φιγούρα ενός κορυφαίου stuntman που επανέρχεται στο προσκήνιο, επιθυμώντας να ξανακερδίσει την χαμένη του δόξα. Για να δώσουν (ψηφιακή) σάρκα και οστά στον Joe Danger, η τετράδα σκίστηκε στην δουλειά, δεδομένου ότι δεν είχαν ούτε p.r. manager, οπότε προχώρησαν σε εκτεταμένο multitasking.

Οι προσπάθειες τους να βρουν publisher έπεσαν στο κενό και αξίζει να σημειωθούν δύο από τις ξεκαρδιστικές απαντήσεις που έλαβαν για να πάρετε μια ιδέα. Ένας υποψήφιος publisher τους απέρριψε επειδή θεώρησε ότι είναι εξωπραγματικό το να μαζεύει ο ήρωας του game τεράστια νομίσματα σε κάθε πίστα. Ένας δεύτερος publisher υποστήριξε ότι δεν είναι εποχή τώρα για τόσο διασκεδαστικά video games (φοβερή ιδέα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης φτιάξτε καταθλιπτικά games LOL) και το «τελειωτικό χτύπημα» δόθηκε από τον publisher που τους δήλωσε ότι θα το κυκλοφορούσε το Joe Danger αν ο πρωταγωνιστής ήταν μαϊμού, θέλοντας προφανώς να προσθέσει κανένα συγγενή του in game! Ευτυχώς αυτές οι ηλιθιότητες δεν σταμάτησαν τον Sean και την παρέα του με αποτέλεσμα το Joe Danger να είναι πλέον γεγονός.

Όποιος πηδάει πολλά παλούκια… γίνεται κασκαντέρ!
Πρωταγωνιστής της θεοπάλαβης κούρσας στην οποία θα λάβετε μέρος είναι ο Joe Danger. Παλιότερα ο Joe έβλεπε το όνομα του να φιγουράρει στα ΜΜΕ που τον αποθέωναν για τα τρομερά κατορθώματα που πραγματοποίησε με την μοτοσικλέτα του. Ένα αποτυχημένο άλμα οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό τον Joe, αναγκάζοντάς τον να αποσυρθεί από το επικίνδυνο επάγγελμά του. Μερικά χρόνια αργότερα, βλέποντας τους μισητούς κασκαντέρ της Team Nasty να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, ο Joe αποφασίζει να επιστρέψει στο προσκήνιο και να αποδείξει ότι διαθέτει ακόμα τα φοβερά του skills.

Το μοναδικό «μελανό» σημείο του Joe Danger θα το αντιληφθείτε με την είσοδο σας στο κεντρικό μενού και δεν είναι άλλο από τα controls που θα χρησιμοποιήσετε. Η πρώτη σας επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το keyboard αλλά δεν συνίσταται παρά μόνο αν είστε τρομερά εξοικειωμένοι στο να παίζετε video games χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πολλά πλήκτρα. Η εναλλακτική επιλογή είναι να παίξετε με gamepad και εδώ εστιάζεται το πρόβλημα. Το Joe Danger δεν αναγνωρίζει κανένα gamepad πέραν του Xbox 360 controller συνεπώς ή πρέπει να έχετε στην διάθεση σας ένα χειριστήριο του Xbox ή να κατεβάσετε το πρόγραμμα x360ce που εξομοιώνει οποιοδήποτε gamepad έχετε σε Xbox 360 controller.

Το μενού του Joe Danger εντυπωσιάζει με την ποικιλία του. Το Career mode περιέχει δέκα διαφορετικά events στα οποία θα δοκιμάσετε στο έπακρο τις ικανότητες του παράτολμου μοτοσικλετιστή σας προκειμένου να ολοκληρώσετε την περιπέτεια. Το Ultra Hard Preview είναι μια θανατηφόρα πίστα με πολλές παγίδες και για να την βγάλετε θα πρέπει να μάθετε κάθε της στροφή. Το Training Ground είναι η πρώτη σας επιλογή γιατί εκεί θα μάθετε τις βασικές ικανότητες του Joe και το πώς πρέπει να τις χρησιμοποιείτε εντός της κάθε πίστας. Το Joe Danger προσφέρει 20 συνολικά steam achievements για τους οπαδούς της συγκεκριμένης λειτουργίας -όπως ο γράφοντας- και ένα multiplayer mode με 11 πίστες για να παίξετε. Το Sandbox mode θα το χρειαστείτε, αφού εξαντλήσετε όλο το content του Joe Danger. Επιλέγοντάς το μπορείτε να «κατεβάσετε» και να παίξετε πίστες που έχουν κατασκευάσει τα μέλη του δυναμικού community του Joe Danger ή να παίξετε τις πίστες που φιλοτεχνήσατε εσείς, χρησιμοποιώντας τον πληρέστατο editor που θα βρείτε στο ίδιο mode.

Sonic φάε την σκόνη μου, ο Joe Danger είναι εδώ!
Το Joe Danger είναι μια μοναδική μίξη platform και racing game ενώ παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με τον αγαπημένο μας Sonic. Σκοπός σας είναι να περνάτε σαν σίφουνας τις πίστες, ξεπερνώντας τα φυσικά εμπόδια, τσακίζοντας τους αντιπάλους μοτοσικλετιστές όταν υπάρχουν και να μαζεύετε όλα τα bonuses που συναντάτε στο διάβα σας, είτε πρόκειται για νομίσματα, αστέρια, μπουλόνια κ.ο.κ. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο η εκτέλεση περίτεχνων φιγούρων την ώρα που βρίσκεστε στο αέρα, ανεβάζοντας τον combo δείκτη και αυξάνοντας το σκορ σας.

Όλες οι προαναφερθείσες δραστηριότητες δεν αποσκοπούν απλά στον τερματισμό ενός level και στο ξεκλείδωμα του επόμενου αλλά απαιτούν βασική προϋπόθεση για την απόκτηση των stars που θα χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσετε πρόσβαση σε πολλά «κλειδωμένα» levels. Τα επίπεδα του Joe Danger ξεχωρίζουν για την κλασική τους ομορφιά, αλλά και την πρωτοτυπία των πολλαπλών λωρίδων που δημιούργησαν οι προγραμματιστές του. Οι καμπυλωτές διαδρομές, τα καρφιά που πρέπει να αποφύγει ο Joe και τα ελατήρια που τον εκτοξεύουν σε δυσθεώρητα ύψη είναι τα στοιχεία που θα σας κάνουν να νοιώσετε «σαν στο σπίτι σας» εφόσον είστε οπαδοί του Sonic the Hedgehog.

Εκτός από την ευθεία διαδρομή, σε συγκεκριμένα σημεία θα αντικρίσετε ένα τεράστιο πράσινο βέλος πάνω από μια ειδική τροχιά που θυμίζει έντονα τις διακλαδώσεις στις ράγες των τρένων. Μόλις φτάσετε εκεί πρέπει να κατευθύνετε το joystick προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλάζοντας την πορεία του δρόμου και μπαίνοντας σε άλλη λωρίδα. Στα πρώτα levels η αλλαγή τροχιάς είναι μονόδρομος, δεν τίθεται θέμα επιλογής αλλά όσο «χοντραίνει» το παιχνίδι, πρέπει να επιλέγετε την λωρίδα με τα λιγότερα εμπόδια προκειμένου να νικήσετε τους άλλους οδηγούς.

The need for insanely speed
Ο παράτολμος Joe έχει στην διάθεση του μια εκπληκτική μοτοσικλέτα που αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα στις ευθείες, αλλά τα εμπόδια του κόβουν πολύ συχνά την φόρα. Βρισκόμενος στον αέρα, ο Joe μπορεί να κάνει απίστευτα ακροβατικά (δοθέντος του ότι εσείς θα πατήσετε τα αντίστοιχα buttons) τα οποία ανεβάζουν το boost meter, την πορτοκαλί μπάρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Χρησιμοποιώντας την μπάρα, ο Joe πιάνει ιλιγγιώδεις ταχύτητες με την μοτοσικλέτα του, ταΐζοντας…σκόνη τους αντιπάλους του. Οι πίστες είναι ειδικά διαμορφωμένες για να αξιοποιούν την έξτρα ταχύτητα που αποκτά. Φεριπήν, σε πολλά σημεία θα βρεθείτε μπροστά σε κατακόρυφους λείους τοίχους, όπου μπορεί να σκαρφαλώσει η μοτοσικλέτα σας μόνο αν έχετε πιάσει σοβαρή επιτάχυνση.

Την ανάγκη για ταχύτητα (need for speed) του Joe Danger συναγωνίζεται μόνο η αγάπη του στα εξωφρενικά άλματα. Τα levels περιέχουν ελατήρια για να εκτοξεύουν κάθετα την μοτοσικλέτα σας σε μεγάλα ύψη, υπερπηδώντας εμπόδια και χαρίζοντας πρόσβαση σε bonuses που βρίσκονται ψηλά στον αέρα. Για ακόμα μεγαλύτερα άλματα, θα χρησιμοποιήσετε τους βατήρες που, σε συνδυασμό με το boost meter, θα σας εξαπολύσουν σαν σφαίρα σε μεγάλες αποστάσεις, δίνοντας σας χρόνο για πολλές εναέριες τούμπες και φιγούρες. Είναι πραγματικά απίθανη η αίσθηση που θα νοιώσετε πετώντας στον αέρα και κάνοντας τούμπες υπό τους αλαλαγμούς των θαυμαστών σας, θα αισθανθείτε ότι είστε όντως στην θέση του Joe Danger.

Φανταστικά επίσης βρήκα και τα απανωτά άλματα χρησιμοποιώντας ελατήρια. Κατά καιρούς θα χοροπηδάτε από ελατήριο σε ελατήριο μπρος πίσω στην προσπάθεια σας να πιάσετε τα bonuses αλλά και από καθαρή πώρωση, ένα συναίσθημα που θα βιώσετε πολλές φορές παίζοντας το Joe Danger.

Όλα επιτρέπονται στον έρωτα και στο… Μοτοκρος!
Μην πιστέψετε ούτε για μια στιγμή ότι η καριέρα σας στο Joe Danger περιλαμβάνει μόνο εντυπωσιακά άλματα και φιγούρες με μοναδικό αντίπαλο τον χρόνο. Ο πρώτος μεγάλος σας εχθρός είναι οι παγίδες που βρίσκονται τοποθετημένες κατά μήκος της πίστας: καρφιά, ποντικοπαγίδες, εκρηκτικά, εμπόδια στίβου, τεράστια κεφάλια που κατεβαίνουν σαν γουδοχέρια στο κρανίο σας και άλλα παλαβά εμπόδια καραδοκούν για να σας κόψουν φόρα. Είναι αμέτρητες οι φορές όπου το χαμόγελο ικανοποίησης μου μετά από ένα σούπερ άλμα αντικαταστάθηκε αυτόματα από ένα «φτου ρε γαμώτο» όταν η μηχανή μου προσγειώθηκε πάνω σε κάτι γυαλιστερά καρφάκια! Τα παραπάνω επιβάλλουν να παίζετε αρκετές φορές το κάθε επίπεδο μέχρι να έχετε φτιάξει στο μυαλό σας ένα χάρτη για το που βρίσκονται οι παγίδες και τα bonuses. Η πίστα όπου θα υποστείτε τις περισσότερες απώλειες βρίσκεται στο Ultra Hard Preview. Σχεδόν κάθε μέτρο της καλύπτεται από παγίδες, διακλαδώσεις και μερικά από τα ομορφότερα σκηνικά του Joe Danger.

Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι πίστες που σου επιτρέπουν να κάνεις edit στα εμπόδια, αποτελώντας έτσι ένα τεράστιο γρίφο που πρέπει να λυθεί σωστά αν θες να τις περάσεις.

Ο δεύτερος και τελευταίος εχθρός σας είναι οι αντίπαλοι μοτοσικλετιστές. Στα levels που θα τους συναντήσετε πρέπει να τους ξεπεράσετε σε ταχύτητα, αλλά και περίτεχνες φιγούρες προκειμένου να πετύχετε το τέλειο σκορ. Για να συντρίψετε τους άλλους μοτοσικλετιστές, πέραν της επιδεξιότητας που θα αναπτύξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα και την… αλητεία! Πατώντας το αντίστοιχο κουμπί στο gamepad, ο Joe αρχίζει τις σφαλιάρες στους εχθρούς του, με την προϋπόθεση βέβαια να τρέχετε στην ίδια λωρίδα με αυτούς.

Οι περισσότερες πίστες στο Joe Danger διασχίζονται εντός ενός λεπτού οπότε θα μιλούσαμε για μικρής διάρκειας τίτλο αν δεν υπήρχε ο παράγοντας stars. Για να καβατζώσετε όλα τα stars και κατά συνέπεια, να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το content, θα ξαναπαίξετε πολλές φορές όλες τις πίστες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να καταντούσε κουραστική αν δεν ήταν τόσο διασκεδαστικές συνεπώς, μέχρι να το κατακτήσετε, θα περάσετε τουλάχιστον 10 – 15 και πάνω ώρες καταιγιστικής δράσης. Επίσης στο sandbox mode μπορείτε να «κατεβάσετε» πλήθος από πίστες που δημιούργησαν τα μέλη του community του Joe Danger ή να φτιάξετε τις δικές σας με τον αναλυτικό editor που σας παρέχετε και να τις ανεβάσετε κατόπιν στο διαδίκτυο.

Στους δύο, τρίτος… χωρούσε!
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έντεκα ολόκληρα levels γεμάτα θεοπάλαβες παγίδες και υπερφυσικά άλματα σας περιμένουν στο multiplayer mode του Joe Danger, προσφέροντάς σας μοναδικές συγκινήσεις. Το μεγάλο ελάττωμα του multiplayer είναι δυστυχώς το ότι απουσιάζουν οι επικές online κόντρες που θα βιώνατε αντιμετωπίζοντας users από όλη την Υφήλιο. Αντ’αυτού πρέπει να βολευτείτε με split screen co - op κόντρες με κάποιον φίλο σας.

Dangerously beautiful graphics
Το Joe Danger επεκτείνει την εξωφρενικότητά του και στον τομέα των υπέροχων, καρτουνίστικων γραφικών του. Θα χρειαστεί να προχωρήσετε τις περισσότερες πίστες με… σβησμένη την μηχανή προκειμένου να θαυμάσετε το υπέροχο φόντο που πλημμυρίζει από απίθανα εικαστικά στοιχεία: ζέπελιν, σκουριασμένα ρομπότ, σαλούν, βουνά με χαμογελαστές φατσούλες, ζωντανά γεωμετρικά σχήματα και άπειρες μικρολεπτομέρειες που αξίζει να τις δείτε.

Το animation αγγίζει την τελειότητα: θαυμάστε τα φοβερά rag doll physics στις αμέτρητες φορές που ο Joe σας θα στουκάρει σε εμπόδια και θα αρχίσει να αναπηδά σαν πάνινη κούκλα δεξιά και αριστερά. Πωρωθείτε με τα ακροβατικά του στον αέρα όπου παριστάνει τον Superman, τον καουμπόη κ.τ.λ., επιδίδεται σε τρελές χειρονομίες, κάνει συνεχόμενες τούμπες ή στέκεται στην μια ρόδα αψηφώντας την βαρύτητα. Μόνο η απουσία των cinematics αμαυρώνει ελάχιστα την όμορφη εικόνα του Joe Danger.

Ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα
Ο χαβαλές στο Joe Danger συνεχίζεται με την κωμική μουσική υπόκρουση του: χιουμοριστικές μουσικές συνθέσεις που θυμίζουν καρτούν σφυροκοπούν τα αυτιά σας, μεταδίδοντας σας το ανάλαφρο κλίμα της περιπέτειας. Φυσικά και η ροκ μουσική με 70’s αποχρώσεις είναι επίσης μέσα στα πλαίσια των ακουσμάτων του Joe. Οι επιτυχημένες τούμπες του Joe δίνουν το έναυσμα στο κοινό του να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα, επιδοκιμασίες, αποδοκιμασίες, να σκάσει πυροτεχνήματα και άλλα ενδιαφέροντα ηχητικά εφέ. Από τον ίδιο τον ήρωα σας θα ακούσετε μόνο θριαμβευτικές κραυγές σε κάθε δύσκολη προσπάθεια που κάνει.

Σπάστε τα κοντέρ
Το Joe Danger είναι το «τέκνο» τεσσάρων ταλαντούχων ανθρώπων που αγαπούν τον κόσμο των video games όσο και εμείς. Πετυχαίνει διάνα τον στόχο του, διασκεδάζοντάς μας και μεταδίδοντας αβίαστα την συναρπαστική αίσθηση της υπερβολικής ταχύτητας που έχουμε απολαύσει σε αριστουργήματα τύπου Sonic. Για τα υπέροχα γραφικά και τις μπόλικες ώρες παιξίματος που προσφέρει, η τιμή των 14 ευρώ για την απόκτηση του φαντάζει ιδανική.

Θετικά:
- Απολαυστικά γραφικά cartoon αισθητικής
- Καλό replayability καθώς δεν βαριέσαι ποτέ να ξαναπαίξεις ένα level του
- Όμορφο animation
- Θα σας διασκεδάσει αφάνταστα το gameplay του
- Μπόλικο δωρεάν downloadable υλικό

Αρνητικά:
- Δεν έχει cinematics
- Δεν διαθέτει online multiplayer mode
- Θα φάτε πολλές τούμπες μέχρι να μάθετε να χειρίζεστε τέλεια την μοτοσικλέτα

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.2

Ακροβατικά, εναέριες τούμπες και τρελά γκάζια, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα διασκεδαστικό video game;

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
need for speed, εν λόγω, xbox 360, video, game, games, εταιρεία, murray, electronic, burnout, black, low, budget, grant, ryan, david, project, lol, μμε, team, keyboard, xbox, controller, steam, community, sonic, σίφουνας, stars, hedgehog, speed, πώρωση, φτου, θες, online, split, screen, beautiful, graphics, animation, superman, ροκ, κινηση στους δρομους, μετρο, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εξτρα, δουλεια, δωρεαν, εδρα, ηχος, θεμα, καριερα, μμε, μουσικη, ομορφια, προγραμμα, πυροτεχνηματα, σφαιρα, ωρα, games, game, ryan, xbox 360, αγαπη, αβιαστα, αξιζει, απιστευτα, απλα, αστερια, αυτια, βετερανος, βουνα, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δυστυχως, δειτε, δοξα, διαδικτυο, δοθηκε, εγινε, εδαφος, εφε, ευρω, εκρηκτικα, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εποχη, εταιρεία, εναυσμα, εχθρος, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηχητικα, θες, θυμιζει, εικονα, κλιμα, μηκος, μιξη, μπορειτε, μυαλο, ομορφη, ονομα, οστα, παιδια, ροκ, ρομποτ, ροδα, ρολο, συγκεκριμενα, σίφουνας, σπιτι, σουπερ, σχηματα, τιμη, τρελα, φαε, φυσικα, φοντο, φορα, χαμογελο, ωρες, animation, budget, beautiful, black, community, david, ευθεια, φιλοι, grant, hedgehog, ηρωας, ιδιαιτερα, project, keyboard, controller, low, μπροστα, murray, stars, παιχνιδι, πώρωση, sonic, σκηνικα, split, screen, steam, σωρο, superman, team, online, υπεροχο, burnout, electronic
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld