Final Fantasy IV

Το καλά κρυμμένο "διαμάντι" της σειράς.

Η σειρά Final Fantasy αποτελεί δίχως αμφιβολία το "βαρύ πυροβολικό" της Square Enix και δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής έχει πουλήσει συνολικά περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Εμπνευστής και βασικός δημιουργός της σειράς είναι ο Hironobu Sakaguchi, o οποίος ουσιαστικά έσωσε την Square Enix από την χρεοκοπία,

όταν το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο Final Fantasy στην Ιαπωνία. Φυσικά ο Ιάπωνας developer δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί την επιτυχία του franchise, το οποίο αυτή την στιγμή είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην βιομηχανία των video games.

Στην Ευρώπη παρόλα αυτά μέχρι και το 1997 η σειρά ήταν παντελώς άγνωστη, καθώς το πρώτο κεφάλαιο που κυκλοφόρησε στην ήπειρο μας ήταν το Final Fantasy VII. Το τελευταίο είναι μακράν το σημαντικότερο παιχνίδι στον χώρο των JRPG και ουσιαστικά είναι υπεύθυνο για την ραγδαία άνοδο της δημοτικότητας του είδους στα τέλη της δεκαετίας του '90. Τα JRPG γενικότερα χαρακτηρίζονται για την Ιαπωνική αισθητική τους και το turn-based σύστημα μάχης τους που φυσικά υπέστη αρκετές αλλαγές με το πέρασμα των χρόνων.

Η τεράστια επιτυχία του Final Fantasy VII δημιούργησε έναν πυρήνα φανατικών φίλων της σειράς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά από την Square Enix να επανακυκλοφορήσει τα πρώτα κεφάλαια της σειράς. Στο GameWorld αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα έξι πρώτα Final Fantasy, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες με βάση το format στο οποίο κυκλοφόρησαν. Με τα Final Fantasy 1, 2 και 3 που βγήκαν στο NES καταπιαστήκαμε στο εκτενέστατο άρθρο της στήλης μας Console Wars. Αντίθετα για τα Final Fantasy IV, V και VI ετοιμάσαμε τρία ξεχωριστά reviews τα οποία θα ανέβουν σταδιακά στο site αυτή την εβδομάδα.

To πρώτο Final Fantasy για το Super NES
Σε αυτό το review θα εξετάσουμε το πρώτο κεφάλαιο της σειράς στις 16-bit κονσόλες ονόματι Final Fantasy IV. Η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1991 και στην πορεία μεταφέρθηκε στην Αμερική με την ονομασία Final Fantasy II. To παράδοξο αυτό φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο το δεύτερο, όσο και το τρίτο κεφάλαιο της σειράς είχαν κυκλοφορήσει αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Κατόπιν αυτού, η Square Soft (το τότε Αμερικανικό παράρτημα της Square Enix) πήρε την απόφαση να μετονομάσει το Final Fantasy IV σε Final Fantasy II και να το πλασάρει ως τον απόγονο του πρώτου μέρους της σειράς που βγήκε στην Αμερική το 1990 για το NES.

Μέχρι και το 2002 το Final Fantasy IV δεν είχε διατεθεί στην Ευρώπη. Ύστερα από την πίεση όμως των φίλων της σειράς, οι οποίοι "βομβάρδισαν" με emails την Square Enix, η τελευταία πήρε την απόφαση να κυκλοφορήσει την συλλογή Final Fantasy Anthology για το PlayStation. H εν λόγω συλλογή περιείχε τα Final Fantasy IV & V και ουσιαστικά μέσω αυτής ο περισσότερος κόσμος -ανάμεσα τους κι εγώ- είχε την πρώτη του γνωριμία με τα συγκεκριμένα κεφάλαια της σειράς. Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στoν χρόνο και πάμε να γνωρίσουμε ένα από τα σημαντικότερα και πιο αξιόλογα κεφάλαια της ιστορίας του Final Fantasy.

Ο σκοτεινός ιππότης
Τα γεγονότα του Final Fantasy IV λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο στην Γη, η οποία ονομάζεται Blue Planet. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Cecil Harvey, ο αρχηγός μια επίλεκτης ομάδας ιπποτών ονόματι Red Wings. Οι Red Wings είναι το δεξί χέρι του βασιλιά της Baron και οφείλουν να υπακούν στις εντολές του χωρίς δεύτερη σκέψη. Παρόλα αυτά, ύστερα από την επίθεση των Red Wings στην ειρηνική Mysidia, o Cecil αρχίζει να αμφισβητεί τις εντολές του άρχοντά του.

Κατόπιν αυτού, ο ηγέτης της Baron του αφαιρεί τα αξιώματά του και τον στέλνει σε μία τελευταία αποστολή μαζί με τον Kain Highwind. O Kain είναι ο αρχηγός των Dragon Knights και παράλληλα ένας από τους ελάχιστους παιδικούς φίλους του Cecil. Η αποστολή που θα πρέπει να εκτελέσουν οι δύο ήρωες είναι πολύ απλή, καθώς θα πρέπει να μεταφέρουν ένα πακέτο στο χωριό Mist. Όταν φτάσετε όμως στο χωριό διάφορα τέρατα θα ξεπηδήσουν μέσα από πακέτο σπέρνοντας τον τρόμο και σφαγιάζοντας τους ανήμπορους να αντιδράσουν χωρικούς.

Η μόνη που επιζεί από την σφαγή είναι η Rydia, μια νεαρή κοπέλα, η οποία μέσα στην αγωνία της εξαπολύει έναν σεισμό. Μέσα στον πανικό ο Cecil χάνει τα ίχνη του Kain και στην πορεία μεταφέρει την πληγωμένη Rydia σε ένα πανδοχείο. Κατόπιν αυτού, το πανδοχείο δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις της Baron και ο Cecil αφού υπερασπιστεί την Rydia αποφασίζει να εγκαταλείψει μία για πάντα την πόλη του και να προσπαθήσει να εξιλεωθεί για τις πράξεις του.

Το σενάριο του Final Fantasy IV είναι μακράν το πιο ενδιαφέρον από τα έξι πρώτα κεφάλαια της σειράς. Σε αυτό συντελούν τόσο οι αξιομνημόνευτοι κεντρικοί χαρακτήρες, καθώς και η εξαιρετική πλοκή του, η οποία είναι γεμάτη με ανατροπές. Μάλιστα είναι το πρώτο RPG στο οποίο είδαμε να αναπτύσσονται ειδύλλια μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ιδιαίτερη φύση του κεντρικού κακού, του Golbez, για τον οποίο δεν θα επεκταθώ περισσότερο ώστε να μην σας δώσω spoilers.

Μάχες σε πραγματικό χρόνο
Ένας από τους λόγους που κάνουν το Final Fantasy IV τόσο ξεχωριστό είναι η προσθήκη του Active Time Battle System. O μηχανισμός αυτός έδωσε μια νέα διάσταση στην μάχη, καθώς σε αντίθεση με το παραδοσιακό turn-based σύστημα, οι χαρακτήρες του party σας και τα τέρατα επιτίθενται σε πραγματικό χρόνο. Με τα τωρινά δεδομένα το Active Time Battle System δεν δείχνει τόσο εντυπωσιακό, αλλά εν έτη 1991 αποτελούσε μια σημαντική καινοτομία στον χώρο των JRPG.


Εν τω μεταξύ σε αντίθεση με τα Final Fantasy III & V οι 12 playable χαρακτήρες έχουν το δικό τους ξεχωριστό class. Κοινώς εδώ έχει εγκαταλειφθεί το job system, όπου κάθε χαρακτήρας μπορούσε να αναλάβει κάποιον ρόλο όπως Fighter και White Mage (healer) να μάθει τα ανάλογα abilities και στην πορεία να αναλάβει άλλον ρόλο (Ninja για παράδειγμα), κρατώντας παράλληλα τις προηγούμενες ιδιότητες του. Κατόπιν αυτού, στο Final Fantasy IV θα πρέπει να προσαρμόζετε το party σας ανάλογα με τις ανάγκες της μάχης, χρησιμοποιώντας μέχρι τέσσερις από τους 12 διαθέσιμους χαρακτήρες.

Το Final Fantasy IV είναι το πρώτο κεφάλαιο της σειράς που καταφέρνει να προσφέρει μια cinematic εμπειρία και να σας καθηλώσει στις οθόνες σας από την αρχή ως το τέλος του.

Οι μάχες εξακολουθούν να είναι τυχαίες, με δεδομένο ότι δεν βλέπετε τους εχθρούς πάνω στον χάρτη. Αντίστοιχα, οι εντολές που μπορείτε να δώσετε στους μαχητές σας είναι επίσης παρόμοιες με αντίστοιχα και μεταγενέστερα Final Fantasy, όπως “Αttack”, “Defend”, “Use Item” κ.ο.κ.

Πρόκληση
Καταρχήν εδώ να τονίσω ότι η έκδοση που περιλαμβάνεται μέσα στην συλλογή Final Fantasy Anthology, στην οποία βασίζεται το παρόν review είναι πανομοιότυπη με την πρωτότυπη Ιαπωνική (γνωστή στους κύκλους των σκληροπυρηνικών φίλων της σειράς ως Japanese hard-type). Αντίθετα, η αμερικανική έκδοση για το Super NES είχε βασιστεί σε μια διαφορετική εκδοχή της αντίστοιχης Ιαπωνικής και ο βαθμός δυσκολίας της ήταν σημαντικά χαμηλότερος.

Ένας από τους λόγους που κάνουν το Final Fantasy IV ιδιαίτερα δύσκολο είναι ότι δεν υπάρχει scaling μεταξύ του δικού σας level και του level των mobs. Εάν λοιπόν καθώς εξερευνείτε μια περιοχή ή ένα dungeon πεθαίνετε διαρκώς σημαίνει πως το level σας είναι χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται. Αναγκαστικά λοιπόν θα πρέπει να καταφύγετε στο grinding για να καταφέρετε να προχωρήσετε παρακάτω. Κοινώς από τις 30-40 ώρες που διαρκεί το παιχνίδι, τουλάχιστον τις μισές από αυτές θα πρέπει να τις καταναλώσετε σκοτώνοντας ξανά και ξανά τα ίδια mobs για να κάνετε level up.

Η χρυσή εποχή των 16-bit
Για τα δεδομένα του 1991 ο οπτικός τομέας του Final Fantasy IV είναι ικανοποιητικός, χωρίς παρόλα αυτά να καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Η δημιουργία της Square Enix είναι μία από τις πρώτες που υποστήριζε το σύστημα γραφικών Mode 7 του Super NES, το οποίο είχε την δυνατότητα να απεικονίζει “ψευδοτρισδιάστατα” backgrounds. Τα sprites των χαρακτήρων υπέστησαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων κεφαλαίων της σειράς, παρόλα αυτά τα animations του ήταν ελάχιστα.

Ομοίως, ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων χώρων όπως στις πόλεις και στα dungeons ήταν ιδιαίτερα απλοϊκός και έμοιαζε υπερβολικά με τον αντίστοιχο από τα Final Fantasy του NES. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι με εξαίρεση την υποστήριξη του Mode 7, η Square Enix δεν εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του Super NES. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει, καθώς ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πρώιμους τίτλους για την κονσόλα της Nintendo.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 1991 το Super NES δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, στην έκδοση για το PS1 προστέθηκαν τρία CGI cutscenes (δύο στην εισαγωγή και ένα στο τέλος), τα οποία πάντως δεν επηρεάζουν σημαντικά την συνολική εικόνα, καθώς αφενός είχαν πολύ μικρή διάρκεια και αφετέρου η ποιότητά τους ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από ότι μας είχε συνηθίσει η Square Enix μέχρι τότε.

To soundtrack αποτελείται από μερικές εκ των καλύτερων συνθέσεων του Nobuo Uematsu, o οποίος έχει εργαστεί στα περισσότερα κεφάλαια της σειράς Final Fantasy αλλά και σε πρόσφατα JRPG όπως το The Last Story και το Lost Odyssey. Για του λόγους το αληθές ορισμένα από τα μουσικά themes του Final Fantasy IV διδάσκονται στα Ιαπωνικά σχολεία, ενώ αρκετά από αυτά έχουν διασκευαστεί από άλλους καλλιτέχνες. Αντίθετα τα ηχητικά εφέ είναι απογοητευτικά και ειδικά οι ήχοι των όπλων πολύ σύντομα καταντούν επαναλαμβανόμενοι.

Αξίζει την προσοχή σας
To Final Fantasy IV αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της ομώνυμης σειράς και δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία JRPG όλων των εποχών. H κληρονομιά του είναι πραγματικά τεράστια κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει μεταφερθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε δεκάδες format, με την πιο πρόσφατη μεταφορά να λαμβάνει χώρα πριν μερικές εβδομάδες για Android συσκευές.

Η διαχρονική του αξία πρωτίστως οφείλεται στο συναρπαστικό σενάριο του, το οποίο ακόμη και σήμερα είναι ικανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον σας. O μόνος αποτρεπτικός παράγοντας για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν μαζί του είναι το πολύωρο grinding. Παρόλα αυτά εάν ανήκετε στους φίλους της σειράς Final Fantasy ή των RPG γενικότερα και θέλετε να προσθέσετε ένα retro-διαμάντι στην συλλογή σας, η απόκτηση του Final Fantasy IV αποτελεί μονόδρομο.

Θετικά:
- Στιβαρό σενάριο με πολλές ανατροπές
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Ονειρικό soundtrack
- H προσθήκη του Active Time Battle System
- Υψηλή πρόκληση

Αρνητικά:
- Πολύωρο grinding
- Ηχητικά εφέ χαμηλής ποιότητας
- Μέτρια γραφικά

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.5

Ένα από τα καλύτερα RPG της δεκαετίας του '90.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
square enix, εν λόγω, square, χρεοκοπια, ιαπωνια, franchise, video, games, vii, jrpg, site, super, οφείλεται, playstation, blue, planet, red, wings, dragon, rpg, time, system, νέα, party, iii, class, job, fighter, white, ninja, σημαίνει, nintendo, cgi, lost, odyssey, themes, σχολεια, android, κινηση στους δρομους, κλειστα σχολεια, σεισμος ιαπωνια , αξια, τελος του κοσμου, ξανα, jrpg, ηγετης, ηχος, ιχνη, οθονες, πιεση, cgi, games, iii, lost, rpg, square enix, square, time, αγωνια, αρθρο, αισθητικη, αμερικη, εβδομαδες, γεγονοτα, γεγονος, γνωριμια, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δειχνει, εφε, υπαρχει, εβδομαδα, εν λόγω, εξι, εποχη, επιτυχια, ετη, ευρωπη, ιδια, ηρωες, ηχητικα, ηχοι, ιαπωνικη, εικονα, κεφαλαιο, λογο, μπορειτε, παντα, ουσιαστικα, οφείλεται, παμε, ποιοτητα, ρολο, σεναριο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, τρια, υψηλη, φυση, φυσικα, φορα, χερι, χρυση, ωρες, super, blue, white, class, dragon, fighter, franchise, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, job, κοπελα, nintendo, odyssey, πακετο, παιχνιδι, planet, party, red, retro, σημαίνει, site, system, ταξιδι, themes, vii, wings
Τυχαία Θέματα