E3 2013

Φιλοδοξεί να γίνει η πιο πολυσυζητημένη όλων των εποχών. Τι θα πρέπει να περιμένουμε.

Η φετινή έκθεση E3 έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς για πρώτη φορά η Microsoft και η Sony θα μας δείξουν ταυτόχρονα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις δύο νέες κονσόλες όγδοης γενιάς που ετοιμάζουν.

Από τη μία έχουμε την Sony η οποία έχει κυκλοφορήσει κατά σειρά τα PlayStation

(1994), PlayStation 2 (2000) και PlayStation 3 (2006). Από την άλλη η Microsoft είναι η νεότερη της παρέας αφού μπήκε στην αφορά των games με το Xbox (2001) και συνέχισε με το πρόσφατο Xbox 360 (2005). Στην E3 2006 η Sony είχε δώσει μάχη με την Nintendo, καθότι αμφότερα τα PS3 και Wii κυκλοφόρησαν εκείνη τη χρονιά. Τώρα όμως το ντέρμπι θα παιχτεί με την Microsoft. Η Nintendo κέρδισε τη μάχη της έβδομης γενιάς στο hardware, με 100 εκατομμύρια πωλήσεις του Wii έναντι 80 εκατομμυρίων του PS3, όμως απ' την άλλη στο software η Sony πέτυχε σαφώς περισσότερες πωλήσεις από τα games.

Όσο για την κόντρα PS3 και Xbox 360, οι πωλήσεις τους είναι πολύ κοντά. Το PS3 κυκλοφόρησε μία χρονιά μετά το Xbox 360 και παρότι στις πωλήσεις ανά έτος είχε προβάδισμα, εντούτοις σε σύνολο πωλήσεων η Microsoft είναι μέχρι στιγμής "από πάνω". Θα καταφέρει άραγε η διαφορά αυτή να ξεπεραστεί; Η Sony πάντως ήταν επόμενο να θελήσει να λανσάρει φέτος το PS4, προσπαθώντας να ξεκινήσει με την αντίπαλό της από την ίδια αφετηρία. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι τιμές των κονσολών όγδοης γενιάς, καθώς είναι επόμενο αν τα Xbox One και PS4 κοστίζουν πάνω από 400 ευρώ και το Wii U μεταξύ 250-300 ευρώ, οι gamers να δαπανήσουν τα χρήματά τους είτε στην κονσόλα της Nintendo, είτε να περιμένουν μεγάλες μειώσεις τιμών. Άλλωστε λόγω κρίσης αυτοί που έχουν την πολυτέλεια αγοράς κονσόλας απ' τις πρώτες ημέρες είναι πλέον η μειοψηφία.

Microsoft
Η πρώτη press conference θα ανήκει (όπως άλλωστε σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις) στην Microsoft και συγκεκριμένα αύριο Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 19:30. Έχοντας ήδη παρουσιάσει την κονσόλα της (σε αντίθεση με την Sony που μας έδειξε μόνο το χειριστήριο) η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για πολλά καίρια ερωτήματα της νέας της κονσόλας, όπως η χρέωση των μεταχειρισμένων, το always online που θα απαιτείται έστω μία φορά ανά 24 ώρες και τι σκοπεύει να κάνει με το backwards compatibility, καθώς θα υπάρχει ασυμβατότητα με τα games του Xbox 360 (το οποίο έτρεχε τα περισσότερα games του Xbox), άρα οι fans της Microsoft θα θέλουν κάποιο τρόπο ώστε να παίξουν τα παλιότερα games τους.

Το highlight της παρουσίασης θα είναι σίγουρα τα αποκλειστικά games της Microsoft, οι λειτουργίες του Kinect 2.0 και οι δυνατότητες του νέου χειριστηρίου του Xbox One. Όσο για τις υπηρεσίες οικιακής ψυχαγωγίας, μετά από τα όσα είδαμε στο YouTube ίσως η MS θα πρέπει να αναθεωρήσει την παρουσίασή της και να εστιάσει περισσότερο στο gaming.

Στα αποκλειστικά games περιμένουμε να δούμε τα Forza Motorsport 5, Quantum Break, Ryse, ένα νέο video game της Lionhead για το Xbox One, νέα games για το Kinect 2.0, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν καινούργια sequels για γνωστές σειρές όπως τα Halo και Gears of War.

Sony
Τον Φεβρουάριο στη συνέντευξη τύπου της, η Sony δεν μας έδειξε το PlayStation 4 παρά μόνο το χειριστήριό του. Αυτό δημιούργησε μεγάλο hype εν όψει της E3 για το πως μπορεί να είναι σχεδιαστικά η νέα κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας. Την Τριτη 11 Ιουνίου στις 04:00, προφανώς οι fans της Sony θα θέλουν να δουν ένα PS4 μικρότερο σε όγκο από το "vintage-style" Xbox One, το οποίο και έχει γίνει στόχος αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών των δύο εταιρειών. Η λίστα των games του PlayStation 4 θα είναι μεγάλη καθώς απ' ότι φαίνεται η Sony θα έχει στο δυναμικό της 48 games για παρουσίαση, αριθμός ιδιαίτερα υποσχόμενος! Οι Ιάπωνες θα θελήσουν να στηριχθούν αρκετά στα exclusives τους, από τα οποία έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος για το Uncharted 4. Μη βιάζεστε. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση αλλά όπως γράψαμε και στο forum του GameWorld η παρουσία του Nolan North στα γραφεία της Naughty Dog που αποκαλύφθηκε στο PlayStation Blog μέσω διάφορων φωτογραφιών δεν μπορεί να είναι τυχαία! Το ότι η Sony αφήνει τέτοια μηνύματα στο forum της και δεν τα διαγράφει επίσης δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Μέσα σε όλα αυτά η Sony θα κληθεί να δώσει απάντηση για το τι θα κάνει με τα μεταχειρισμένα games. Ο Shuhei Yoshida, διευθυντής της Sony Computer Entertainment, είχε δηλώσει ότι "αυτό θα το αφήσουμε στους publishers". Την δήλωσή του αυτή θα πρέπει να την διευκρινίσει, καθότι οι απόψεις διαφέρουν για το αν η Sony θα εφαρμόσει την τακτική της Microsoft ή αν θα επιτρέψει στους publishers να χρεώσουν από μόνοι τους τα μεταχειρισμένα με κάποιο σύστημα στο στυλ του online pass.

Στα αποκλειστικά games περιμένουμε να δούμε: Για το PS4 το Uncharted 4 (αν οι φήμες ισχύουν), το DriveClub, το inFamous: Second Son και το Killzone: Shadow Fall, ενώ για το PS3 οι δύο τελευταίοι μεγάλοι τίτλοι θα είναι -εκτός απροόπτου- το Beyond: Two Souls από την Quantic Dream, δημιουργό του Heavy Rain και το Gran Turismo 6 από την Polyphony Digital.

Nintendo
Η παλαιότερη εν ενεργεία εταιρεία της βιομηχανίας των games θα απουσιάζει πλήρως από τη φετινή E3. Ετοίμασε ωστόσο ένα Nintendo Direct την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 17:00. Σε αυτό θα αναμένουμε να μάθουμε καταρχήν περισσότερα για τα νέα games του Wii U, το οποίο "διψάει" για τίτλους. Ένα 3D Mario και κάποια νέα Mario Kart και Super Smash Bros φημολογούνται ότι ετοιμάζονται ήδη. Τα "σίγουρα" της παρουσίασης είναι τα Pikmin 3 και Game & Wario που απευθύνονται στους casual gamers, ενώ η Nintendo θα πρέπει να ανταμείψει και τους fans του Link για την υπομονή τους, με το The Legend of Zelda Windwaker HD αλλά και το νέο Zelda που ετοιμάζεται για το Wii U. Η Platinum Games θα πρέπει επίσης να έχει συμμετοχή σε αυτό το Nintendo Direct, αφού από τους τρίτους publishers που δημιουργούν αποκλειστικά games για το Wii U, το Bayonetta 2 ξεχωρίζει με μεγάλη διαφορά.

Στο τελευταίο Nintendo Direct μάθαμε ακόμη για τα νέα games του 3DS, το οποίο έχει πλέον μια πλειάδα τίτλων. Τα Yoshi's Island 3DS, Pokemon X/Y και Mario & Luigi: Dream Team έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ για τη φορητή της κονσόλα η Nintendo δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη περισσότερους τίτλους, αφού ουσιαστικά αυτή είναι που την...συντηρεί, στη δύσκολη αυτή περίοδο των χαμηλών πωλήσεων του Wii U.

EA, Ubisoft και Square Enix
Τρεις ακόμη μεγάλοι publishers θα έχουν πολλά να μας δείξουν στην E3.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 11:00, η Electronic Arts θα επικεντρωθεί στο Titanfall, το πρώτο παιχνίδι της Respawn Entertainment που συστάθηκε από πρώτην μέλη της Infinity Ward (developer του Call of Duty), καθώς επίσης και τα Battlefield 4 και FIFA 14. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να δούμε και ένα νέο Star Wars, του οποίου τα δικαιώματα αποκτήθηκαν πρόσφατα από την E3.

Από την άλλη η Ubisoft θα παρουσιάσει τα Assassin's Creed 4: Black Flag, το Splinter Cell: Blacklist και το multiplayer mode του πολυαναμενόμενου Watch Dogs. Οι φήμες λένε όμως ότι ίσως δούμε αρκετές εκπλήξεις, όπως άλλωστε και στην περυσινή E3. Περισσότερα αύριο Δευτέρα στις 23:00, σε μια συνέντευξη τύπου που θα είναι δεύτερη κατά σειρά μετά από αυτή της Microsoft.

Last but not least, η Square Enix θα διεξάγει μια mini συνέντευξη τύπου την Τρίτη στις 19:00, στην οποία θα μιλήσει για το μέλλον της σειράς Final Fantasy. Θα περιμένουμε να δούμε τα Lightning Returns: Final Fantasy XIII, Final Fantasy XIV: A Realm Reborn και τα HD remakes των Final Fantasy X και Final Fantasy X-2. Φυσικά η Square θα μας δείξει και το νέο Thief στο περίπτερό της, το οποίο αναπτύσσεται από την Eidos Montreal, των επιτυχημένων Tomb Raider και Deus Ex: Human Revolution!

Άλλοι publishers
Οι πρωταγωνιστές της E3 2013 όμως δεν σταματούν εδώ. Πέρα από τις παραπάνω συνεντεύξεις τύπου, έχουμε τα εξής δεδομένα. Η Capcom θα μας παρουσιάσει το Deep Down, το οποίο θα είναι αποκλειστικός τίτλος για το PlayStation 4 και είχε τραβήξει τα βλέμματα στην συνέντευξη τύπου της Sony τον Φεβρουάριο. Τα DuckTales Remastered, Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara και φυσικά το Lost Planet 3 θα συγκεντρώσουν ακόμη αρκετά βλέμματα. Αναμένουμε επίσης το Project X Zone σε συνεργασία με την Namco Bandai, για το 3DS, καθώς και έναν τίτλο-έκπληξη τον οποίο η Capcom κρατάει μυστικό.

Η Blizzard θα παρουσιάσει το Diablo III για PS3 και PS4, ενώ πολύ θα θέλαμε να δούμε πληροφορίες για το MMO Titan και για το επόμενο expansion του StarCraft II.

Η Warner θα παρουσιάσει το Batman: Arkham Origins και το Young Justice: Legacy, δύο games τα οποία προς τιμήν της θα κυκλοφορήσουν για όλα τα format. Συγκεκριμένα ο σκοτεινός ιππότης θα κάνει έφοδο σε PC, PS3, Xbox 360 και Wii U, ενώ ο δεύτερος τίτλος που θα είναι Action RPG θα εμφανιστεί σε PC, PS3, Xbox 360, Wii U και 3DS.

Τέλος, η Bethesda θα επικεντρωθεί στο πολυαναμενόμενο MMORPG The Elder Scrolls Online, η Sega στο Total War: Rome 2 και η Activision θα στηριχθεί κατά πολύ στο Call of Duty: Ghosts, ενώ θα δείξει στοιχεία για τα Fast & Furious: Showdown και Skylanders Swap Force.

Οι πρωταγωνιστές της φετινής έκθεσης E3 είναι φυσικά περισσότεροι, καθώς πολλοί ακόμη μικρότεροι publishers ή και ανεξάρτητοι developers έχουν το περίπτερό τους στο Los Angeles Convention Center. Μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε την πλήρη λίστα όλων των games της E3. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Nintendo και η Take-Two/Rockstar δεν θα έχουν περίπτερο στη φετινή E3.

Το παιχνίδι τώρα αρχίζει!
Από αύριο Δευτέρα στις 19:30 η E3 ξεκινά με την press conference της Microsoft. Μείνετε συντονισμένοι στο GameWorld για να παρακολουθείτε πρώτοι live τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα!

Σχετικά με τις ημέρες και ώρες των συνεντεύξεων τύπου κάντε κλικ εδώ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με χρονολογική σειρά.

Για να συζητήσετε τις προβλέψεις σας, τα αγαπημένα σας games, όσα περιμένετε αλλά και τυχόν απορίες για την φετινή E3 επισκεφθείτε το topic E3 2013 στο forum του GameWorld.

Keywords
gears of war, call of duty, xbox 360, xbox one, wii u, playstation 4, naughty dog, assassins creed, splinter cell, square enix, tomb raider, deus ex, elder scrolls, total war, los angeles, microsoft, sony, playstation, games, xbox, nintendo, ps3, wii, software, ps4, press, ιουνίου, εταιρεία, online, youtube, quantum, video, game, νέα, sequels, halo, τριτη, uncharted, forum, nolan, dog, blog, στυλ, infamous, son, shadow, quantic, dream, heavy, mario, super, bros, legend, zelda, συμμετοχή, island, pokemon, luigi, team, ubisoft, square, electronic, infinity, battlefield, fifa, star, black, splinter, watch, dogs, mini, eidos, montreal, capcom, dragons, lost, planet, project, zone, namco, blizzard, diablo, iii, mmo, titan, warner, batman, rpg, mmorpg, elder, sega, rome, activision, ghosts, swap, live, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, playstation 4, κοντρα, προγραμμα, τα νεα, φημες, φημες λενε, blog, games, game, ghosts, iii, lost, microsoft, mmo, mmorpg, pokemon, ps3, ps4, rpg, sony, square enix, square, star, ubisoft, xbox 360, youtube, αξιζει, γινει, γραφεια, δευτερα, δειτε, δηλωση, δωσει, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενεργεια, εταιρεία, ετος, ιδια, υπηρεσιες, υπομονη, μηνυματα, μυστικο, μεταχειρισμενα, ουσιαστικα, παρουσιαση, πρωταγωνιστες, πωλησεις, ρολο, σειρες, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, στυλ, τριτη, τιτλος, φυσικα, φορα, ωρες, activision, ανηκει, super, batman, battlefield, black, blizzard, call of duty, capcom, deus ex, diablo, δικαιωματα, dogs, dragons, dream, eidos, elder scrolls, fifa, forum, gears of war, halo, heavy, ιδιαιτερα, island, watch, infamous, project, ιουνίου, elder, legend, los angeles, luigi, mario, μια φορα, mini, montreal, namco, naughty dog, dog, infinity, nintendo, nolan, son, ογκο, παιχνιδι, πληροφοριες, planet, press, quantum, quantic, rome, sega, shadow, sequels, software, splinter cell, splinter, swap, team, της παρεας, titan, tomb raider, online, total war, uncharted, wii, wii u, warner, bros, zelda, electronic, zone
Τυχαία Θέματα