Crysis 3

O Prophet επιστρέφει...για να "καθαρίσει"!

Η γερμανική Crytek είναι σίγουρα μία εταιρεία διαφορετική από τις άλλες. Ιδρύθηκε το 1999 στο Coburg της Γερμανίας από τρία αδέρφια, τους (τουρκικής καταγωγής) Cevat, Avni και Faruk Yerli. Η Crytek «μπήκε στα κόλπα» όταν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πάντες με ένα tech demo στο booth της Nvidia στην έκθεση ECTS

(European Computer Trade Show) το 2000. Το εντυπωσιακό αυτό demo εξελίχθηκε μέσα στα επόμενα χρόνια στο…καμάρι της εταιρίας, την φοβερή και τρομερή μηχανή γραφικών CryEngine και μας χάρισε το εξαιρετικό FPS Far Cry.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή, καθώς με τον καιρό η CryEngine αναβαθμίστηκε στην δεύτερη έκδοσή της και σε αυτή βασίστηκε το τεχνολογικό επίτευγμα που ονομάστηκε Crysis. Το εν λόγω video game ήταν ένα ακόμα μοναδικό FPS, με απαράμιλλο οπτικό τομέα που τότε ώθησε στα άκρα τα μηχανήματα των PC users όσο δεν είχε κάνει κανένα άλλο παιχνίδι στο παρελθόν. Το gameplay ήταν βασισμένο φυσικά στην μοναδική Nanosuit, τη στολή που μετέτρεπε απλούς στρατιώτες σε υπεράνθρωπους και η Crytek κατάλαβε ότι είχε «χτυπήσει» φλέβα, επικεντρώνοντας την προσοχή της τα επόμενα χρόνια στη συγκεκριμένη σειρά.

Από το 2007 και έπειτα η εταιρία άρχισε να γιγαντώνεται, ακολούθησαν το stand-alone expansion Crysis Warhead το 2008 και το Crysis 2 το 2011, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η μηχανή γραφικών CryEngine 3. Κάπως έτσι φτάνουμε τελικά στο 2013 και έρχεται η σειρά της τρίτης συνέχειας της «ναυαρχίδας» των γερμανών developers για να χαρίσει ακόμα μία δυνατή εμπειρία σε όλους τους φίλους των First-Person Shooters. Το Crysis 3 λοιπόν είναι εδώ, χρησιμοποιεί την πολλά υποσχόμενη αναβαθμισμένη έκδοση της CryEngine 3 και αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο αναμενόμενα games της χρονιάς. Με την αναβαθμισμένη nanosuit και το πολυδιαφημισμένο τόξο του Prophet, το μόνο που απομένει να εξετάσουμε είναι τι νέο έχει να μας προσφέρει σε σχέση με το παρελθόν. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι «ψάρια έπιασαν» αυτή τη φορά οι γερμανοί φίλοι μας.

Καλωσορίσατε στη «νέα» Νέα Υόρκη
Τα γεγονότα του Crysis 3 διαδραματίζονται το 2047, 24 χρόνια μετά από αυτά του προηγούμενου παιχνιδιού. Βάση αυτών επιστρέφουμε στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε εκκενωθεί λόγω της εξωγήινης εισβολής των Ceph. Εσείς αναλαμβάνετε –επιτέλους- τον ρόλο του Prophet, ή κατά κόσμον Laurence Barnes, τον οποίο γνωρίσαμε ως αρχηγό της Raptor Team στο πρώτο Crysis και αποτελεί σίγουρα τον πιο «ψαγμένο» από όλους τους χαρακτήρες που πέρασαν από τη σειρά. Φυσικά όσοι είχατε παίξει το προηγούμενο Crysis θα θυμάστε ότι ο Prophet είχε αυτοκτονήσει για να παραδώσει την Nanosuit στον Alcatraz και να τον σώσει.

Όμως η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Prophet έμειναν ζωντανές στη στολή και έτσι αφομοιώθηκαν με το σώμα και τις αναμνήσεις του Alcatraz, οδηγώντας στην «ανάσταση» (κατά κάποιο τρόπο) του ήρωά μας. Ο Prophet έχει αποκτήσει μια βαθύτερη σύνδεση με τη στολή και την εξωγήινη τεχνολογία των Ceph και έτσι αναλαμβάνει μαζί με άλλον ένα παλιό μας γνώριμο, τον Psycho, αλλά και μια ομάδα από άριστα εκπαιδευμένους στρατιώτες να εντοπίσουν το μεγάλο «αφεντικό» των εξωγήινων εισβολέων, τον Alpha Ceph.

Η γνωστή όμως και μη εξαιρετέα διεφθαρμένη εταιρεία C.E.L.L. έχει διαφορετικά σχέδια. Αναζητώντας πλέον παγκόσμια κυριαρχία, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον Prophet και τον μεταφέρει στην κατεστραμμένη Νέα Υόρκη. Στη πρώην μεγαλούπολη επικρατεί πλέον ένα μοναδικό post-apocalyptic περιβάλλον, όπου τα χαλάσματα και τα κατεδαφισμένα κτίρια συνυπάρχουν αρμονικά με το σχεδόν τροπικό δάσος και την πυκνή βλάστηση που έχει αναπτυχθεί στην πάροδο των χρόνων. Αυτό το ζοφερό μέρος είναι καλυμμένο από το Liberty Dome, ένα τεράστιο θόλο που έφτιαξε η C.E.L.L. για να απομονώσει τη πόλη και να εξαλείψει τους εναπομείναντες Ceph.

Η προφητεία εκπληρώνεται
Λίγο πριν σας μεταφέρουν όμως μέσα στο Liberty Dome, ο Psycho (χωρίς την Nanosuit πλέον) και η ομάδα του σας απελευθερώνουν και κάπου εκεί «μπαίνετε» οι ίδιοι στη στολή και ξεκινάει η δράση. Τα μυστηριώδη οράματα του Prophet και οι όποιες απορίες για τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί εξηγούνται σιγά-σιγά στη διάρκεια του παιχνιδιού καθώς ξεδιπλώνεται το σενάριο.

Η πλοκή είναι ενταγμένη στο ύφος της σειράς και σίγουρα η παρουσία του Prophet είναι ένα μεγάλο ατού, όπως άλλωστε και αυτή του Psycho. Να σημειώσουμε πως στη σχέση μεταξύ αυτών των δύο βρίσκεται πολύ από το «ζουμί» της υπόθεσης αφού έχουμε τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες από κάθε άλλο Crysis (δεν ξεχνάμε τον…αμίλητο Alcatraz), ενώ οι ερμηνείες, το lip-sync και οι εκφράσεις των προσώπων (ειδικά του Psycho) είναι καταπληκτικές.

Ωστόσο η ιστορία ξεδιπλώνεται κάπως «άγαρμπα», ενώ υπάρχουν σημεία που προσπαθούν να είναι εντυπωσιακά με κλισέ τρόπο. Γενικά θα λέγαμε πως το όλο αποτέλεσμα αν και εξυπηρετεί το σκοπό του, δεν αποτελεί κάτι το συνταρακτικό. Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι (εκτός από αυτό που προαναφέραμε) η εξέλιξη του ίδιου του Prophet καθώς και κάποιες συνδέσεις με το παρελθόν και τα μυστικά της Nanosuit. Φαίνεται πως η Crytek δεν άκουσε τα παράπονα για το σενάριο του Crysis 2 και έτσι η πλοκή, αν και είναι καλύτερη αυτή τη φορά, εξελίσσεται πάλι κάπως σπασμωδικά.

Nanosuit engaged
Από τις πρώτες κιόλας στιγμές θα διαπιστώσετε ότι η στολή σας είναι σαν το ποδήλατο. Όταν τη μάθεις μια φορά δεν την ξεχνάς ποτέ! Κοινώς, όσοι είχατε παίξει τα προηγούμενα μέρη και κυρίως το Crysis 2 θα βρεθείτε σε απολύτως γνώριμα «λημέρια». Αυτό βέβαια σημαίνει από την άλλη πως δεν έχουμε κάποιο νέο στοιχείο που θα «εμπλούτιζε» τις δυνατότητές της Nanosuit, επομένως και εδώ πορεύεστε με τις γνωστές της λειτουργίες. Για τους αρχάριους να πούμε πως υπάρχει ένα πολύ σύντομο και κατατοπιστικό tutorial για να εξοικειωθούν με τα βασικά και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται η στολή.

Η Maximum Speed και η Maximum Strength είναι και εδώ αυτόματες και ενσωματωμένες στις απλές σας κινήσεις. Όταν για παράδειγμα πατάτε sprint ή όταν χτυπάτε με τα γυμνά σας χέρια ενεργοποιείται ταυτόχρονα το αντίστοιχο boost της στολής σας. Τα Cloak και Armor παραμένουν οι δύο βασικές λειτουργίες και ενεργοποιούνται με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού. Με το πρώτο η Nanosuit ανακλά το φώς στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να σας καθιστά πρακτικά αόρατους (η λειτουργία αυτή διακόπτεται προσωρινά κάθε φορά που πυροβολείτε ή σκοτώνετε κάποιον με τα χέρια σας), ενώ το Armor, όπως μαρτυρά το όνομά του, κάνει τη στολή σας πιο σκληρή και ανθεκτική παρέχοντάς σας την απόλυτη προστασία.

Η χρήση των δύο αυτών χαρακτηριστικών δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, ενώ το καθένα εξαντλεί σταδιακά την ενέργεια της στολής και πρέπει να περιμένετε να «γεμίσει» ξανά για να το χρησιμοποιήσετε πάλι. Έτσι, μεγάλο κομμάτι της δράσης στηρίζεται σε πρώτο χρόνο στη στρατηγική χρήση των Cloak και Armor ώστε να μην ξεμείνετε από ενέργεια. Σε δεύτερο χρόνο βασίζεται στην κρίσιμη στιγμή χρήσης και στην πρακτική εναλλαγή μεταξύ των δύο, ανάλογα με την προσέγγιση που επιθυμείτε κάθε φορά, δηλαδή stealth η πιο «δυναμική».

Περισσότερη Nanosuit
Στα χαρακτηριστικά της στολής προσθέστε και την Nanovision, που είναι κάτι σαν θερμική όραση για να βλέπετε στο σκοτάδι ή κρυμμένους εχθρούς, ενώ επιστρέφει και το κάπως τροποποιημένο Tactical Visor. Το τελευταίο είναι ο καλύτερός σας σύντροφος στη μάχη και θα το χρησιμοποιήσετε κατά κόρον. Ρίχνοντας μια ματιά με αυτό στο περιβάλλον μπορείτε να μαρκάρετε τους εχθρούς σας (ίσως η πιο βασική λειτουργία) ακόμη και αν δεν είναι άμεσα ορατοί σε εσάς, να εντοπίσετε σημεία ενδιαφέροντος όπως πυρομαχικά ή άλλα «καλούδια», αλλά και να hack-άρετε από απόσταση τους Ceph, αλλά και τα πυροβόλα, τις νάρκες και διάφορα άλλα μηχανικά μέρη. Το hacking γίνεται με τη μορφή ενός minigame όπου πρέπει να ταιριάξετε κάποιες γραμμές με μια κυματομορφή. Θα κληθείτε να το κάνετε πάρα πολλές φορές, σε σημείο μάλιστα που καταντάει λίγο κουραστικό.

Να αναφέρουμε πως η στολή του Prophet «σηκώνει» ορισμένες αναβαθμίσεις, τα λεγόμενα Suit Modules, τα οποία πραγματοποιούνται με τη χρήση κάποιων kits που βρίσκετε σε διάφορα σημεία του περιβάλλοντος. Π.χ. με τα upgrades του Stealth μπορείτε να περπατάτε αθόρυβα και να βλέπετε τις πατημασιές των αντιπάλων ή να ενεργοποιείτε γρηγορότερα το mode αυτό, ενώ οι αναβαθμίσεις της λειτουργίας Armor αφορούν κυρίως την αύξηση της άμυνάς σας στα αντίπαλα πυρά και την ταχύτερη ίαση της υγεία σας. Συνολικά υπάρχουν 18 Suit Modules που σας προσθέτουν κάποιο έξτρα skill, αλλά μπορείτε να έχετε ενεργοποιημένα ταυτόχρονα μόνο τέσσερα από αυτά και μάλιστα σε συγκεκριμένους συνδυασμούς, ακόμα και αν τα έχετε ξεκλειδώσει όλα.

Λίγο απ’όλα
Περνώντας τις πύλες του Liberty Dome και μπαίνοντας στη εντυπωσιακή Νέα Υόρκη του Crysis 3, θα καταλάβετε γρήγορα πως η Crytek αυτή τη φορά προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία από τα δύο προηγούμενα games, τόσο στον οπτικό τομέα όσο και στον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει πως πέρα από το προφανή συνδυασμό του αστικού περιβάλλοντος με το πυκνό δάσος που αποτελεί μια μείξη των τοπίων του πρώτου και του δεύτερου μέρους της σειράς, έχουμε μια μείξη και στο gameplay.

Να θυμίσουμε εδώ πως το Crysis 1 είχε μια open-world λογική στη δομή του, ενώ το Crysis 2 ήταν περισσότερο γραμμικό και ακολουθούσε πιο τυπικές FPS φόρμες. Εδώ οι γερμανοί developers ακολουθούν θα λέγαμε τη μέση οδό. Το Crysis 3 δεν είναι σε καμία περίπτωση sandbox αφού ακολουθεί έναν αφηγηματικό τρόπο προώθησης της πλοκής από τη μια περιοχή στην άλλη, αλλά δεν ακολουθεί και τη λογική «πάρε το όλο ευθεία» καθώς κάθε περιοχή δράσης είναι πολύ πιο μεγάλη από το μέσο όρο των αντίστοιχων games.

Για να το εξηγήσουμε καλυτέρα αυτό, το Crysis 3 σας «πετάει» σε κάθε περιοχή θέτοντας κάποιο συγκεκριμένο waypoint όπου βρίσκεται η εκάστοτε αποστολή σας. Ωστόσο, ο χώρος που έχετε στη διάθεσή σας είναι τόσο μεγάλος, που ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσετε το κάθε σημείο και το πώς θα κινηθείτε αποτελεί δική σας απόφαση. Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της Nanosuit και τις επιλογές που έχετε στον τρόπο δράσης (θα είστε αθόρυβος και σιωπηλός δολοφόνος ή θα «γαζώσετε ότι κινείται;) αντιλαμβάνεστε πως το Crysis 3 σας προσφέρει ξανά μια αρκετά μεγάλη ελευθερία.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι τα πολλά κάθετα επίπεδα σε κάθε level καθώς τα χαλάσματα από τα τεράστια κτίρια της Νέας Υόρκης και η δαιδαλώδης ζούγκλα προσφέρουν την δυνατότητα να ξεφύγετε από την κίνηση σε ένα μόνο οριζόντιο χώρο. Η ικανότητα του Prophet να σκαρφαλώνει σε όποιο σημείο μπορεί βοηθάει την περιήγησή σας στους χάρτες του Crysis 3. Να σημειώσουμε πως σε κάθε περιοχή υπάρχουν και διάφορα δευτερεύοντα objectives, τα οποία μπορείτε εάν θέλετε να ολοκληρώσετε, αλλά δυστυχώς είναι αρκετά πιο αδιάφορα σε σχέση με τις κύριες αποστολές και δίνουν την εντύπωση ότι φτιάχτηκαν κάπως πρόχειρα.

Prophet unleashed
Οι αποστολές σας οδηγούν μέσα στην κατεστραμμένη Νέα Υόρκη με την αναγεννημένη φύση και σας φέρνουν αντιμέτωπους τόσο με στρατιώτες της C.E.L.L. όσο και με εξωγήινους Ceph, οι οποίοι σταδιακά γίνονται και οι βασικοί σας αντίπαλοι. Φυσικά όσο προχωράτε οι εχθροί γίνονται όλο και περισσότεροι και στον αριθμό τους έγκειται η δυσκολία των αποστολών. Όπως γνωρίζετε οι παλιοί παίκτες, το παιχνίδι έχει τρία αντίπαλα μέτωπα αφού δεν πολεμάτε μόνο εσείς εναντίων όλων των άλλων αλλά και οι άλλοι μεταξύ τους (Ceph και C.E.L.L.).

Ωστόσο ο Prophet αποδεικνύεται σκληρό καρύδι, καθώς η δυσκολία έχει μειωθεί σε σχέση με το Crysis 2 και πέρα από ένα-δύο σημεία, δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να «ξεπαστρέψετε» του αντιπάλους σας. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας διαθέσιμα στο campaign, αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με το πόσο εύκολα πεθαίνετε από τα πυρά των εχθρών. Σε μέσο επίπεδο δυσκολίας το Crysis 3 δεν θα σας προβληματίσει πολύ.

Σε αυτό βεβαίως πολλές φορές θα βοηθήσει και η A.I.. Σε γενικές γραμμές λειτουργεί ικανοποιητικά, με τους εχθρούς σας να κάνουν τα…προβλεπόμενα για FPS τέτοιου ύφους. Προσπαθούν να καλυφθούν και να σας πυροβολήσουν, σας ψάχνουν εάν κρύβεστε κτλ. Φαίνεται όμως ότι εδώ έχουμε έναν ακόμη τομέα που η Crytek δεν φρόντισε να βελτιώσει, πόσο μάλλον όταν διαθέτει μια εμπειρία από τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Μεταξύ άλλων θα συναντήσετε λοιπόν την επιστροφή «αγαπημένων» bugs όπως το να στέκονται οι εχθροί απαθείς, ή να βγαίνετε από Cloak mode σε κάποιο σημείο μακρινό που δεν υπήρχε περίπτωση να ξέρουν ότι βρίσκεστε εκεί και να σας εντοπίζουν αυτόματα, λες και σας περίμεναν. Είναι κρίμα που αντί να βλέπουμε βελτίωση που θα «ανέβαζε» το συνολικό αποτέλεσμα να επιστρέφουν ορισμένα…παλιά προβλήματα.

Ο Prohet αναλαμβάνει ότι δεν μπόρεσαν οι προκάτοχοί του. Να εξαφανίσει τους Ceph από προσώπου γης.

Splinter C.E.L.L.
Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω λειτουργούν στο να δημιουργήσουν ένα First-Person Shooter που εν τέλει έχει ορισμένες ανισότητες. Ο τρόπος που είναι δομημένοι οι χάρτες αλλά και οι δυνατότητες που έχετε ευνοούν την stealth προσέγγιση η οποία υπόσχεται να χαρίσει άκρως διασκεδαστικές στιγμές. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και το νέο –πολυδιαφημισμένο- Predator bow, το οποίο είναι το μόνο όπλο που δεν διακόπτει το καμουφλάζ σας και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε πλήρως cloaked. Επίσης υπάρχουν ορισμένες στιγμές δράσης τόσο όμορφα δομημένες που σε συνδυασμό με τον εκπληκτικό οπτικό τομέα δημιουργούν ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα.

Από την άλλη, υπάρχουν σημεία που αν δεν επιλέξετε το stealth και αποφασίσετε να εισβάλλετε πυροβολώντας τους πάντες, δεν θα σας κάνουν τελικά κάποια τρομερή εντύπωση, όπως και κάποια άλλα που η δράση δεν είναι τόσο «συμπαγής» όσο θα έπρεπε. Ακόμα ένα πρόβλημα, το οποίο μάλλον δεν είναι ανάγκη καν να το αναφέρουμε πλέον, είναι η μικρή διάρκεια του campaign, για την οποία με τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν είναι σαν να έχουν συμφωνήσει όλοι οι developers να την καθιερώσουν στις 8 (πάνω-κάτω) ώρες για όλα τα FPS.

Απόλυτος έλεγχος
Η αίσθηση των όπλων και γενικά το gunplay στο Crysis 3 είναι για ακόμα μία φορά υψηλού επιπέδου. Στη διάθεσή σας βρίσκεται μια τεράστια ποικιλία από όπλα και μάλιστα είναι τόσα πολλά που κάπου θα…χάσετε τη μπάλα σχετικά με το ποιο είναι και τι μπορεί να κάνει το καθένα. Γενικά χωρίζονται σε Primary Weapons όπως assault rifles, shotguns, sniper rifles (κ.ο.κ.), καθώς και σε Secondary Weapons και Explosives. Σε αυτά προσθέστε και ορισμένα όπλα που μπορείτε να συλλέξετε από τους νεκρούς Ceph (εξωγήινης τεχνολογίας και μεγάλης ισχύος) και αντιλαμβάνεστε ότι ο διαθέσιμος εξοπλισμός είναι εξαιρετικά πλούσιος.

Κάθε όπλο δέχεται ορισμένα attachements και η διαδικασία που γίνεται αυτό είναι παρόμοια με το Crysis 2, δηλαδή in-game χωρίς να παραπέμπεστε σε κουραστικά μενού. Τα attachements αυτά έχουν ως σκοπό να αναβαθμίσουν το όπλο σας ανάλογα την περίσταση και αποτελούν μια χρήσιμη και ευπρόσδεκτη προσθήκη στο gameplay. Ο χειρισμός ακολουθεί τα κλασικά μοτίβα των FPS, τόσο στο PC όσο και στις κονσόλες, ενώ είναι πραγματικά άψογος, απλός και λειτουργικός κι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το είδος. Ακόμα και δυο-τρεις φορές που χρησιμοποιείτε κάποιο όχημα, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, αν και εδώ η ανταπόκριση είναι κάπως χειρότερη.

Άλλος για Nanosuit…
Tο multiplayer mode του Crysis 3 βαδίζει επίσης στα χνάρια του προκατόχου του χαρίζοντάς μας μια ακόμή αξιόλογη εμπειρία. Υπάρχουν 12 χάρτες και 8 διαθέσιμα modes, όπως το κλασικό Deathmatch, το Crash Site (θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο του Crysis 2 και καλείστε να καταλάβετε διάφορα σημεία), το Capture the Relay (Capture the Flag) ή το Hunter, το οποίο γνωρίσαμε και στην open multiplayer beta πριν από μερικές ημέρες.

Στο τελευταίο, αρχικά δύο παίκτες εμφανίζονται ως hunters (διαθέτουν Nanosuit και μόνο Predator Bow), ενώ οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τον ρόλο των C.E.L.L. marines, οι οποίοι είναι απλοί στρατιώτες. Οι hunters -όπως φανερώνει και το όνομά τους- κυνηγούν τους υπόλοιπους παίκτες στο χάρτη, ενώ όποιον σκοτώσουν γίνεται respawn ως hunter και κυνηγάει με τη σειρά του τους πρώην συμπαίκτες του. Όσο περιμένετε στο lobby πριν από την αρχή κάθε νέου παιχνιδιού, σας δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσετε για τον χάρτη που θα ακολουθήσει. Στην αρχή κάθε γύρου αλλά και κατά τη διάρκεια της μάχης μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα στάνταρ Class είτε το δικό σας Custom Class που έχετε δημιουργήσει.

Στο multiplayer του νέου Crysis συναντάμε ένα ακόμη σύστημα με upgrades και ranking, καθώς όσο παίζετε ανεβαίνετε Rank (μέχρι το 50). Παράλληλα, κερδίζετε και Suit Modules για να ξεκλειδώσετε διάφορες ιδιότητες της στολής, τα οποία είναι 19 αυτή τη φορά και παρουσιάζουν κάποιες διαφορές μεταξύ άλλων στον τρόπο που γίνεται η αναβάθμισή τους. Γενικά η εμπειρία στο multiplayer είναι αρκετά διαφορετική από το campaign, το gameplay είναι γρήγορο και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό του ύφος και γενικά αφήνει θετικές εντυπώσεις. Σίγουρα είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθείτε όταν ολοκληρώσετε το single-player mode.

Έκανε πάλι το θαύμα της
Τα γραφικά του Crysis 3 είναι απλά κορυφαία, όπως άλλωστε περιμέναμε να είναι εδώ και καιρό. Φυσικά χρησιμοποιήθηκε η μηχανή γραφικών CryEngine 3, η οποία έκανε πάλι πράγματα και θαύματα. Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας μέσα στο Liberty Dome δεν θα σταματήσετε να κάνετε μικρές παύσεις για να χαζέψετε την οπτική πανδαισία που ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά το δημιούργημα της Crytek αναδεικνύεται και χάρις στην καταπληκτική σχεδίαση των levels, τα οποία είναι από τα πιο σύνθετα και πολυεπίπεδα που έχουμε δει. Επίσης, πραγματικά άξιος θαυμασμού είναι ο σχεδιασμός του Psycho, ο οποίος έχει την καλύτερη εκφραστικότητα προσώπου που έχετε δει ποτέ και εκπληκτικό επίπεδο λεπτομέρειας.

Η λεπτομέρεια στη βλάστηση, το απίστευτο mapping των επιφανειών, τα εφέ, οι φωτισμοί, οι σκιές, το σχεδόν «ζωντανό» motion blurring, τα φοβερά τοπία, όλα αυτά δημιουργούν ένα εκπληκτικό σύνολο που ανεβάζει τον πήχη για τα επόμενα χρόνια στον τομέα των γραφικών. Αυτή τη φορά η Crytek επανήλθε στις εποχές του πρώτου μέρους της σειράς και φαίνεται πως φρόντισε ιδιαίτερα τους PC users, καθώς επιστρέφει η πληθώρα των ρυθμίσεων στα video settings έτσι ώστε να μπορεί να γίνει optimization ανάλογα με το μηχάνημά σας. Το παιχνίδι είναι εντυπωσιακό ακόμα και σε medium ρυθμίσεις, ενώ σίγουρα απαιτείται πολύ δυνατό μηχάνημα για να το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο, χωρίς όμως να υπάρχει η υπερβολή απαιτήσεων (για την τότε εποχή) του πρώτου Crysis.

Κατόπιν αυτού, είναι αναμενόμενο πως λόγω των μικρότερων πλέον δυνατοτήτων, τα γραφικά στις δύο κονσόλες (PS3 και Xbox 360) δεν είναι αντίστοιχα ακόμα και ενός μέτριου PC, αλλά όπως και να έχει ακόμα και έτσι μιλάμε για ένα κορυφαίο στον τομέα τούτο video game, ακόμα και για τα μηχανήματα αυτά.

Ο ηχητικός τομέας είναι επίσης εξαιρετικός. Χωρίς τελικά η Crytek να «πιάσει» την ποιότητα του εκπληκτικού μουσικού theme του Crysis 2, μας χαρίζει πάλι ένα κινηματογραφικό soundtrack υψηλών προδιαγραφών. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών κυμαίνονται επίσης σε υψηλά επίπεδα, με την βρετανική προφορά του Psycho αλλά και την οργισμένη βαθειά φωνή του Prophet να κλέβουν τη παράσταση. Όσον αφορά τα ηχητικά εφέ έχει γίνει για ακόμα μια φορά πολύ καλή δουλειά και δεν θα βρείτε κάτι ιδιαίτερο να σας «χαλάει» στο αποτέλεσμα.

Nano-Suit Up!
Το Crysis 3 είναι επιτέλους εδώ, αποτελώντας ένα από τα πολυαναμενόμενα games του 2013. Το νέο «πόνημα» της Crytek προσπάθησε να συνδυάσει στοιχεία από τους δύο προκατόχους του και τελικά το κατάφερε, ενσωματώνοντας παράλληλα τους μηχανισμούς δράσης που αγαπήσαμε στη συγκεκριμένη σειρά. Το «πακέτο» συμπληρώνει ο απαράμιλλος οπτικός τομέας και τα υψηλά production values χαρίζοντάς μας ένα ακόμα ποιοτικό FPS.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά σημεία που δεν έχουν την αίσθηση του «μεγάλου» video game αλλά τείνουν να μας θυμίσουν ένα απλό Shooter. Επίσης, για ακόμα μία φορά υπάρχει θέμα με τη μικρή διάρκεια του campaign. Γενικά όπως αναφέραμε υπάρχουν ορισμένα λάθη και παραλήψεις που μας δείχνουν πως κάπου η Crytek παρασύρθηκε από τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της για τον οπτικό τομέα και δεν ασχολήθηκε με άλλα, εξίσου ουσιώδη για ένα game θέματα. Όπως και να έχει πάντως, το όνομα Crysis διατηρείται ως εγγύηση στον χώρο των FPS, χωρίς να κάνει αυτή τη φορά κάποια τομή στο είδος.

Θετικά:
- Εκπληκτικά γραφικά
- Άψογος χειρισμός
- Δυνατότητα ελευθερίας δράσης
- Αξιόλογο multiplayer

Αρνητικά:
- Φαίνεται άνισο σε μερικά σημεία
- Κάποια bugs στην Α.Ι.
- Μικρό campaign

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Μια οπτική πανδαισία από την Crytek και ένα must για τους φίλους των FPS, που όμως δεν…τερματίζει στην πρώτη θέση.

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
crysis, crysis, εν λόγω, crysis 2, xbox 360, εταιρεία, tech, demo, nvidia, ects, european, fps, video, game, games, νέα, team, alcatraz, ανάσταση, psycho, alpha, liberty, δραση, σημαίνει, speed, sprint, armor, tactical, hacking, συγκεκριμένο, ζούγκλα, unleashed, splinter, sniper, μίμηση, crash, site, hunter, lobby, class, custom, πήχη, ps3, xbox, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, θεμα εκθεσης 2012, εξτρα, ξανα, ects, alcatraz, ποδηλατο, ζούγκλα, δουλεια, ηχος, θαυματα, θεμα, υγεια, φως, χαρτες, alpha, crysis 2, fps, games, game, hunter, nvidia, αυξηση, αξιζει, αναμνησεις, απιστευτο, απλα, αψογος, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, δασος, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δομη, εγγυηση, εφε, ευκολα, υπαρχει, εκθεση, εκφρασεις, ελευθερια, εμειναν, ενεργεια, εν λόγω, εξελιξη, εποχες, επρεπε, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, εχθροι, τεχνολογια, ζοφερο, ειδος, υφος, ηχητικα, θαυμα, θολο, κινηση, κτιρια, λαθη, λειτουργια, ματια, μίμηση, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυστικα, νεα υορκη, ομαδα, ονομα, οραση, οραματα, οχημα, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, πυλες, ρυθμισεις, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σωμα, στα ακρα, σχεδια, τομη, τοξο, τοπια, το φως, τρια, ιαση, φυση, φυσικα, φωνη, φορα, ομορφα, ωρες, armor, class, crash, custom, demo, εξοπλισμος, φιλοι, hack, hacking, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, liberty, lobby, μια ματια, μια φορα, μπροστα, psycho, παιχνιδι, πήχη, player, sniper, speed, σημαίνει, site, single, sprint, sync, tactical, team, tech, θεματα, βεβαιως, world, ξεχνας, χερια
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld