Πρόστιμο από την ΕΕ σε Valve και game publishers για geo-blocking

Περίπου δύο χρόνια μετά την εκκίνηση των διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκληρώνεται η έκδοση των προστίμων σε βάρος της γνωστής εταιρείας Valve αλλά και σε άλλους μεγάλους “παίκτες” της βιομηχανίας για το κλείδωμα γεωγραφικής τοποθεσίας διαφόρων τίτλων τους.

Η Commission της Ευρώπης επέβαλε χρηματικά πρόστιμα, που ανέρχονταν συνολικά στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, και σε άλλες μεγάλες εταιρείες, πέραν της Valve, όπως οι Bandai Namco,

Capcom, Focus Home, Koch Media καθώς και στη ZeniMax, ιδιοκτήτρια της Bethesda. Ο λόγος ήταν η τιμολόγηση των παραπάνω εταιρειών στα παιχνίδια τους, με τις τιμές του ίδιου τίτλου να διαφέρουν ανά τις χώρες της ΕΕ, αλλά με την παρεμπόδιση του καταναλωτή να αγοράσει φθηνότερα κλειδιά Steam από άλλες χώρες και τον εξαναγκασμό του να αποκτήσει τον τίτλο μόνο από την περιοχή της IP του (ένα κλείδωμα, στην ουσία, του καταναλωτή στη γεωγραφική του θέση).

Κατά αυτό τον τρόπο, η τιμή ενός παιχνιδιού στο Steam της Ισπανίας, για παράδειγμα, μπορεί να ήταν χαμηλότερη, από την αντίστοιχη στο ψηφιακό κατάστημα στην Ελλάδα, αλλά ο Έλληνας καταναλωτής ήταν υποχρεωμένος να αγοράσει σύμφωνα με τις εγχώριες τιμές. Η παραπάνω πολιτική, ωστόσο, ερχόταν αντιμέτωπη με τον νόμο περί ανταγωνισμού, που απαγορεύει στις εταιρείες τον περιορισμό των διασυνοριακών πωλήσεων, με την παραβίασή του να φέρνει τις ανάλογες κυρώσεις για τις εταιρείες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το συμβούλιο της Ευρώπης, υπήρχαν διαφόρων ειδών συμφωνίες “γεω-αποκλεισμού” και “εναρμονισμένων” πρακτικών μεταξύ Valve και εκδοτριών-εταιρειών μεταξύ 2010-2015, με τις τελευταίες να βλέπουν αισθητή μείωση (τουλάχιστον 10%) στα αρχικά πρόστιμά τους, σαν αντίδωρο για την άμεση συμμόρφωσή τους και τη συνεργασία τους με τις ρυθμιστικές αρχές. Η Valve , από την άλλη, εταιρεία υπεύθυνη για την ψηφιακή πλατφόρμα που λάμβαναν χώρα οι πωλήσεις (Steam) έρχεται αντιμέτωπη με ολόκληρο το ποσό της ποινής, που ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, για την άρνηση του προστίμου και την επιλογή της δικαστικής διαμάχης.

Η εταιρεία του Gabe Newell, σε επίσημη ανακοίνωση της, αναφέρει πως παρά την πλήρη συνεργασία της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης τα τελευταία 7 χρόνια, αρνείται να δεχθεί την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ισχυριζόμενη ότι μόνο το 3% των τίτλων της πλατφόρμας του Steam υπόκεινται στους συγκεκριμένους περιορισμούς (και μεταξύ αυτών κανένας τίτλος της Valve). Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η επέκταση της ευθύνης σε τέτοιο βαθμό, από την Commission, στον πάροχο της πλατφόρμας είναι υπερβολική και δεν συνάδει με τις ισχύουσες διατάξεις.

Το όλο θέμα προκαλεί εντύπωση, δεδομένου του σχετικά μικρού ύψους της ποινής, με την μεν ΕΕ να στέλνει σαφές μήνυμα παραδειγματισμού για αντίστοιχες περιπτώσεις και τη δε Valve να κάνει αισθητή την αντίθεση της σε αυτό.

The post Πρόστιμο από την ΕΕ σε Valve και game publishers για geo-blocking appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα