Παράνομα τα loot boxes στο Βέλγιο

Πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Λίγο μετά την απόφαση της gaming αρχής της Ολλανδίας, η οποία ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι κάποια loot boxes είναι μορφή τζόγου και απαίτησε από τους δημιουργούς τους να τα τροποποιήσουν μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, ήταν η σειρά του Βελγίου να πάρει τα μέτρα του και να ανακοινώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι σε αυτά. Η Gaming Επιτροπή του Βελγίου έβαλε στο μικροσκόπιο τα FIFA 18, Counter-Strike: Global

Offensive, Overwatch και τον τίτλο που φαίνεται ότι ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει όλη αυτή τη συζήτηση, το Star Wars Battlefront 2, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το Battleftront δεν παραβιάζει τους νόμους της χώρας που σχετίζονται με τον τζόγο, αφού τα υπόλοιπα είναι ένα "παιχνίδι τύχης" άρα υπόκεινται στους νόμους περί τζόγου. Μπορεί η δικαίωση του Battlefront να φαίνεται περίεργη, όμως αυτό συνέβη γιατί κατά τη διάρκεια της έρευνας η EA είχε αφαιρέσει τα loot boxes από αυτό, μετά την κατακραυγή που υπήρξε κατά τη κυκλοφορία του, ωστόσο τώρα αυτά έχουν επιστρέψει στον τίτλο.

Σε μία ανακοίνωση του, ο Koen Geenes, υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, δήλωσε πως τα FIFA 18, Overwatch και CS:GO είναι παράνομα και τα loot boxes τους θα πρέπει άμεσα να αφαιρεθούν. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, οι publishers κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια και με πρόστιμο που μπορεί να αγγίξει τα 800.000 ευρώ. Στη περίπτωση δε, που άτομα μικρότερης ηλικίας έχουν πρόσβαση σε αυτά, τα πρόστιμα μπορούν να διπλασιαστούν. Ο Geens τόνισε ότι συνήθως τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τέτοια συστήματα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί, για αυτό και έχουν ήδη παρθεί πολλά μέτρα ώστε τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικοι, δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοια "παιχνίδια τύχης", αφού το μόνο που επιζητούν είναι να ασχοληθούν με παιχνίδια που τους προσφέρουν ευχαρίστηση.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει στη συνέχεια, ο Geens δήλωσε πως θέλει να συζητήσει με publishers και δημιουργούς για το ποιος είναι υπεύθυνος για την αφαίρεση των loot boxes, ωστόσο, σε αντίθεση με την απόφαση της Ολλανδίας, στην περίπτωση του Βελγίου δεν δόθηκε χρονικό όριο για την αφαίρεση των loot boxes από τους τίτλους. Ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα αντιμετωπίσουν οι publishers την απόφαση του Βελγίου και της Ολλανδίας, αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν άλλα κράτη, καθώς η επιτροπή τζόγου της Μεγάλης Βρετανίας, στην πιο πρόσφατη αναφορά της σε αυτά, υπογράμμισε πως δεν θεωρεί τα loot boxes μορφή τζόγου και συνεπώς δεν είναι παράνομα.

pcps4xbox onemobileswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα