Οι νέες GeForce RTX 2080 Ti, 2080 και 2070

Η νέα γενιά high-end καρτών έρχεται τον Σεπτέμβριο με... ray-tracing!

Όπως ήταν εδώ και εβδομάδες γνωστό, η Nvidia επέλεξε το Nvidia keynote event στην Κολωνία, για να αποκαλύψει τη νέα της σειρά καρτών γραφικών, η οποία και επισήμως ονομάζεται GeForce RTX 2000 series.

Στο

συγκεκριμένο event παρουσιάστηκαν τα τρία πρώτα μοντέλα της σειράς RTX, τα οποία και απευθύνονται στους high-end χρήστες ή, αλλιώς, στους απαιτητικούς gamers που δεν θα διστάσουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αρχικά έχουμε την RTX 2070, η οποία αποτελείται από 2304 πυρήνες CUDA, παράγει 6 Giga Rays το δευτερόλεπτο (νέα μονάδα μέτρησης δύναμης που "σκαρφίστηκε" η Nvidia) και διαθέτει μνήμη 8GB τεχνολογίας GDDR6.


Πηγή πίνακα: VideoCardz.com

Επόμενη στη σειρά είναι η RTX 2080, που έρχεται με 2944 πυρήνες CUDA, παράγει 8 Giga Rays το δευτερόλεπτο, ενώ έχει ίδια μνήμη με το μικρότερο αδερφάκι της, με τις δύο κάρτες να έχουν memory bandwidth της τάξης των 448GB/s. Η RTX 2080 Ti είναι η νέα ναυαρχίδα της εταιρίας και οι επιδόσεις της είναι εντυπωσιακές, αφού αυτή αγγίζει τα 10 Giga Rays το δευτερόλεπτο. Για την κορυφαία της κάρτα η Nvidia επέλεξε 11GB GDDR6 μνήμης, με memory bandwidth 616 GB/s, ενώ ο αριθμός των πυρήνων εκτοξεύτηκε στους 4352. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς αποδίδουν οι νέες κάρτες σε σχέση με αυτές της προηγούμενης γενιάς, αφού κατά τη διάρκεια του event η Nvidia επέλεξε να μην παρουσιάσει κάποιο benchmark, το οποίο να μην αφορά την τεχνολογία ray-tracing.

Οι παραπάνω κάρτες βασίζονται στον νέο πυρήνα Big Turing, ο οποίος αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια της SIGGRAPH, όταν η Nvidia αποκάλυψε την σειρά Quadro RTX που απευθύνεται σε επαγγελματίες. Στην πραγματικότητα αυτό το chip αποτελείται από τρεις "ξεχωριστούς" επεξεργαστές, τους RT Core, Turing SM και Tensor Core. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Tensor Core, ο οποίος σύμφωνα με τον CEO της εταιρίας, εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και επιτρέπει στις κάρτες της σειράς RTX να προβλέπουν και να παράγουν pixels σε μία δεδομένη 3D σκηνή. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως ο πυρήνας Tensor στην πράξη είναι δέκα GTX 1080 Τi που ασχολούνται αποκλειστικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την Nvidia η μετάβαση στην νέα γενιά καρτών γραφικών για καταναλωτές είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη χρήση ray-tracing σε video games που τρέχουν σε πραγματικό χρόνο. Η ιχνιλάτηση ακτίνας, όπως μεταφράζεται στην γλώσσα μας, προσομοιώνει το πώς συμπεριφέρονται οι ακτίνες του φωτός στον πραγματικό κόσμο και μπορεί να προσφέρει στους χρήστες εντυπωσιακά και ρεαλιστικά γραφικά. Η νέα αυτή σειρά καρτών έρχεται με ένα σύνολο χαρακτηριστικών RTX, ανάμεσά τους το Nvidia NGX framework, νέα APIs, βιβλιοθήκες κ.α. ενώ σε συνεργασία με την Microsoft δημιουργήθηκε το DXR API. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάρτες της σειράς RTX θα διαθέτουν, εκτός των "παραδοσιακών", και σύνδεση USB Type-C, ενώ θα υποστηρίζουν την ανοικτή τεχνολογία VirtualLink, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση μίας και μόνο θύρας USB Type-C για τις ανάγκες (εικόνα, ενέργεια και bandwidth) των VR headsets της επόμενης γενιάς.

Οι RTX 2080 Ti και 2080 θα γίνουν διαθέσιμες στις 20 Σεπτεμβρίου, σε τιμές που ξεκινάν από τα $999 και $699 αντίστοιχα, ενώ η κυκλοφορία της RTX 2070 αναμένεται λίγο αργότερα, με την τιμή της να ξεκινά από τα $499. Παράλληλα, θα γίνουν διαθέσιμες και οι Founders Edition αυτών των καρτών, οι οποίες θα έχουν υψηλότερα χρονισμένο πυρήνα αλλά θα πωλούνται και σε υψηλότερη τιμή, δηλαδή €1259 για την 2080 Ti, €849 για την 2080 και €639 για την 2070. Τέλος, οι περισσότεροι 3rd party κατασκευαστές, όπως η Asus, η EVGA, η Gigabyte, η MSI, έχουν ήδη ανακοινώσει, ή αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν, κάρτες βασισμένες στη νέα γενιά καρτών της Nvidia.

pc Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Αναζητήσεις
πυρήνες tensor τι είναι
Τυχαία Θέματα