Ys VIII: Lacrimosa of DANA

Η νέα περιπέτεια του Adol Christin.

Μολονότι το καλοκαίρι τελείωσε (τουλάχιστον ημερολογιακά) οι κυκλοφορίες των ιδιαίτερων ιαπωνικών τίτλων, που συνηθίζουν να μας έρχονται τέτοια εποχή, συνεχίζονται κανονικά. Μπορεί η σειρά Ys να αποτελεί μια niche κυκλοφορία για το δυτικό κοινό, ωστόσο για τους Ιάπωνες η προσθήκη ενός νέου τίτλου στη σειρά αποτελεί πάντα σημαντικό γεγονός. Αυτό είναι λογικό, διότι το στούντιο της Nihon Falcom είναι ένα

από τα σημαντικότερα στην ιαπωνική gaming βιομηχανία, μιας και παραδίδει τίτλους σε σειρές όπως οι The Legend of Heroes και Ys. Οπότε, η κυκλοφορία ενός καινούργιου παιχνιδιού από αυτή την ομάδα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Όπως πιθανόν γνωρίζετε από τους τίτλους The Legend of Heroes, τα παιχνίδια της Nihon Falcom συνδέονται μεταξύ τους και οι χαρακτήρες του κάθε τίτλου παρελαύνουν στον επόμενο. Οπότε, αυτονόητο είναι πως παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη σειρά των παιχνιδιών Ys, με τη διαφορά πως στους περισσότερους τίτλους της σειράς έχουμε τον ίδιο πρωταγωνιστή. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να έχετε παίξει τους προηγούμενους τίτλους της σειράς για να κατανοήσετε την ιστορία του Lacrimosa of DANA, εφόσον έχουμε να κάνουμε με μια νέα περιοχή και καινούργιους χαρακτήρες. Αντιθέτως, όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τη σειρά, σίγουρα θα δουν ορισμένα σημεία αναφοράς από προηγούμενες περιπέτειες του ήρωά μας.

Η καινούργια περιπέτεια του Adol τον βρίσκει να ταξιδεύει με πλοίο για να φτάσει στην ήπειρο της Eresia. Όπως συμβαίνει συνήθως στους τίτλους της σειράς, το πλοίο στο οποίο ταξιδεύει δέχεται επίθεση από ένα γιγάντιο τέρας και ξαφνικά βρίσκεται ναυαγός σε ένα άγνωστο/ αχαρτογράφητο νησί. Στο νησί αυτό θα συναντήσετε μελή του πληρώματος τα οποία επιβίωσαν και θα κάνουν εκτίμηση της κατάστασης, ώστε να συμβουλέψουν τον ήρωά μας για το τι πρέπει να κάνει, με στόχο να αυξηθούν οι ελπίδες επιβίωσής τους. Οι πρώτες οδηγίες είναι να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός για τους ναυαγούς, ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα τέρατα που κατοικούν στο νησί, ενώ πρωτεύοντες αρχικοί στόχοι είναι να εξερευνηθεί πλήρως το νησί, για να βρεθούν και άλλοι επιζώντες καθώς θα αναζητούμε έναν τρόπο διαφυγής.

Το σενάριο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον από τη στιγμή που ο Adol αρχίζει και βλέπει διάφορα όνειρα, τα οποία προβάλλουν μια ηρωίδα και διάφορα γεγονότα που αφορούν το νησί στο οποίο βρίσκεται, με αποτέλεσμα ο ήρωάς μας -αλλά και εμείς- να ανακαλύπτει μια νέα πτυχή του έρημου αυτού νησιού. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι σύντροφοι του Adol είναι και αυτοί ταξιδιώτες που είχαν επιβιβαστεί στο ίδιο πλοίο με τον ήρωα μας, ο καθένας με τη δική του, μοναδική προσωπικότητα -όπως άλλωστε μας συνηθίζει το στούντιο ανάπτυξης της Falcom. Για παράδειγμα, η Laxia προέρχεται από μια ευγενή οικογένεια, ωστόσο, παρόλες τις κακουχίες του νησιού, προσαρμόζεται εύκολα παρά τις ρίζες της.

Ο Sahad είναι ένας ψαράς, ο οποίος απλά επέβαινε στο πλοίο για να επιστρέψει στη γυναίκα και το παιδί του, οπότε βοηθάει τον Adol για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γρηγορότερα. Παρομοίως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που θα στρατολογήσετε έχουν τις δικές τους προσωπικότητες. Στα γνώριμα επίπεδα του franchise κυμαίνονται και τα anime cutscenes του τίτλου, όπως άλλωστε και τα ιαπωνικά voice overs που δίνουν "ζωή" στους χαρακτήρες του νησιού. Τώρα, από εκεί και πέρα, όλο το ύφος του τίτλου, όπως θα παρατηρήσετε, ακολουθεί τα χνάρια των πρόσφατων τίτλων της σειράς (YS Seven και Memories of Celceta.) Το σύστημα μάχης είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που γνωρίσαμε στο Celceta. Δηλαδή, παραμένει στο real time/ action ύφος, με τρεις χαρακτήρες στη μάχη, που μπορούμε να εναλλάσσουμε ανά πάσα στιγμή.

Οι τρεις χαρακτήρες ταυτίζονται με το συνηθισμένο πλέον ύφος του "πετρά-ψαλίδι-χαρτί", το οποίο βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στους τίτλους του είδους. Για παράδειγμα, η Laxia, με το rapier της, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στους ιπτάμενους εχθρούς, ενώ ο Sahad είναι καλύτερος στην αντιμετώπιση οπλισμένων τεράτων με πανοπλία. Ο πρωταγωνιστής μας, Adol, είναι ο συνηθισμένος, ισορροπημένος δεξιοτέχνης ξιφομάχος. Εκτός αυτού, εμφανίζονται ξανά τα Flash Guard και Flash Move. Το Flash Guard είναι η κίνηση που εκτελούμε όταν τη στιγμή που επιτίθεται ο εχθρός επιτεθούμε και εμείς. Αν το πετύχουμε, γινόμαστε άτρωτοι και μπορούμε να εκτελέσουμε διαδοχικές επιθεσεις. Το Flash Move είναι η αποφυγή εχθρικής κίνησης την τελευταία στιγμή, με το χρόνο να παγώνει και τον εχθρό να κινείται πιο αργά.

Εκτός των παραπάνω, σε ό,τι αφορά το σύστημα μάχης έχουμε πάλι τις ικανότητες που τοποθετούμε στα τέσσερα πλήκτρα και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε με τη χρήση των αντίστοιχων sp πόντων, ενώ αν γεμίσει ένας κύκλος με χρυσαφί χρώμα μπορούμε να εξαπολύσουμε τη δυνατότερη επίθεση (χαρακτηριστική κίνηση) του κάθε χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά τη δομή του κόσμου του, το Ys VIII είναι γραμμικό, με τις περιοχές να είναι χωρισμένες από loading screens και με τους χρόνους φόρτωσης να είναι απειροελάχιστοι. Ωστόσο, υπάρχουν οι γνωστοί κρύσταλλοι ώστε το backtracking να αποφεύγεται μέσα από την τηλεμεταφορά.

Η κάμερα του παιχνιδιού και η φιλική A.I. δουλεύουν αξιοπρεπώς χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, ενώ από τεχνικής άποψης ο τίτλος τρέχει "κλειδωμένος" στα 60 fps, στοιχείο που έχει ως αποτέλεσμα να μην διακόπτεται ο ρυθμός της μάχης. Οπτικά το Ys VIII μπορεί να μην ενθουσιάσει τους απαιτητικούς -κυρίως λόγω των χαμηλών textures- όμως το art direction χαρακτήρων και τοποθεσιών παραμένει στα γνώριμα, καλά επίπεδα της σειράς. Εκτός αυτού, την εμφάνισή τους κάνουν και πάλι τα στοιχεία που θυμίζουν The Legend of Zelda, μιας και πάλι θα πρέπει να βρούμε ένα αντικείμενο ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε κάποια περιοχή που περάσαμε, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως θα χρειαστούμε ένα ζευγάρι γάντια για να σκαρφαλώσουμε σε κάποια φυτά ή η χρήση ειδικών παπουτσιών για να περάσουμε μια βαλτώδη περιοχή κ.ο.κ.

Έμφαση έχει δοθεί από τους δημιουργούς και στα side quests, στα οποία εφόσον βρούμε τους ναυαγούς/ επιζώντες του πλοίου, έχουμε τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε μέσα από διάφορους προσωπικούς διαλόγους και να μας μιλήσουν για γεγονότα της νέας περιοχής. Η υλοποίηση των side quest θυμίζει εποχές Suikoden. Δηλαδή, όσο ασχολούμαστε με αυτά, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο καταυλισμός μας και βλέπουμε διαφορές στην κοινότητα που κατοικούν οι χαρακτήρες μας. Για παράδειγμα, αν βρείτε έναν επιζόντα ο οποίος ειδικεύεται σε κάτι, θα δείτε το χωριό να αλλάζει βάσει των ενεργειών του (ένας γιατρός θα ανοίξει το αντίστοιχο ιατρείο, στο οποίο θα μπορείτε να αναμειγνύετε βότανα για να δημιουργήσετε πιο ισχυρά φίλτρα). Εκτός αυτού, σε κάθε περίπτωση θα ανταμείβεστε με διάφορες ιστορίες τους, υλικά και εξοπλισμό.

Η φύση των side quests είναι μοιρασμένη. Δηλαδή υπάρχουν τα γνωστά fetch/ kill quests, όπου καλούμαστε να μαζέψουμε υλικά ή να νικήσουμε κάποια τέρατα, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα πιο ενδιαφέροντα, τα οποία απαιτούν άλλες συνθήκες ολοκλήρωσης. Για παράδειγμα, θα πρέπει να συνοδεύουμε κάποιο πρόσωπο μέχρι ένα σημείο του χάρτη, να ανακαλύψουμε ένα θησαυρό σε μια ανεξερεύνητη περιοχή, να βρούμε ένα κατάλληλο δέντρο για να γράψουμε κάποιες ευχές ώστε να θυμίσει στους επιζώντες την κανονική τους ζωή κ.ο.κ. Εξάλλου, φαίνεται πως οι δημιουργοί έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό του καταυλισμού, διότι, καθώς θα εξερευνείτε το νησί, αν ο καταυλισμός δέχεται επίθεση θα λαμβάνετε ένα μήνυμα ενημέρωσης. Οπότε, σε αυτό σημείο καλείστε να γυρίσετε πίσω στο χωριό και να αντιμετωπίσετε διάφορα κύματα έχθρων πριν φτάσουν στη βάση.

Επιπροσθέτως, έχετε την επιλογή να ενισχύσετε τις άμυνες του χωριού (όπως με φράχτες, δολώματα, καταπέλτες και άλλα) με διάφορα υλικά που βρίσκετε στο ταξίδι σας, ενώ δεν απουσιάζει και η επιλογή ενίσχυσης και δημιουργίας νέων όπλων (crafting). Γενικά, όπως φαίνεται από όσα έχουμε περιγράψει, το Ys VIII ανταμείβει, μιας και πίσω από τα side quests κρύβονται και επιπλέον endings. Εκτός αυτού, υπάρχουν και διάφορες βαθμίδες δυσκολίας που κάνουν το παιχνίδι πολύ πιο δύσκολο, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι και οι πλέον απαιτητικοί φίλοι του είδους, δεν λείπουν λειτουργίες όπως το new game plus, το οποίο διατηρεί όλη την πρόοδο σας, ενώ υπάρχει και η επιλογή gallery μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθήσουν τα περισσότερα cutscenes όσοι δεν θέλουν να επαναλάβουν το παιχνίδι.

Τα μελανά σημεία του παιχνιδιού τα αφήσαμε, όπως αντιλαμβάνεστε, για το τέλος. Το πρώτο αρνητικό σημείο του τίτλου είναι το map making, στοιχείο το οποίο ο τίτλος κληρονόμησε από το Celceta. Συγκεκριμένα το map making λειτουργεί όταν εξερευνούμε τον χάρτη και εμφανίζει ένα ποσοστό ανακάλυψης. Το πρόβλημα είναι πως πρέπει να πηγαίνουμε σε όλες τις γωνίες της κάθε περιοχής για να αποτυπωθεί πλήρως ο χάρτης, διαδικασία που απαιτεί υπομονή από τον παίκτη, ενώ δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε μιας και αυτή λειτουργία είναι μέρος ενός side quest.

Τέλος, ακόμη ένα αρνητικό σημείο είναι ένα συγκεκριμένο boss fight, στο οποίο το παιχνίδι παρουσίασε ορισμένους νέους μηχανισμούς όταν βρεθήκαμε στην περιοχή του. Ωστόσο δεν υπήρχε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, με αποτέλεσμα το boss να μας βρεί αρκετά απροετοίμαστους, με αποτέλεσμα να μάθουμε τη διαδικασία της λειτουργίας αυτού του μηχανισμού κατά τη διάρκεια της ίδιας της μάχης.

Ολοκληρώνοντας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι, παρά τα μικρά του προβλήματα, το Ys VIII: Lacrimosa of Dana είναι ένα καλό JRPG, το οποίο θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς αλλά και του είδους, διότι προσφέρει ένα ενδιαφέρον σενάριο, καλογραμμένους χαρακτήρες, ικανοποιητική πρόκληση αλλά και ένα ευχάριστο σύστημα μάχης. Τι άλλο μπορεί να ζητήσεις κάποιος από ένα παιχνίδι αυτής της κατηγορίας.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4ps vita
Keywords
viii, viii, το νησι, νέα, καλοκαιρι, legend, heroes, franchise, anime, voice, memories, real, time, flash, fps, art, zelda, quest, game, map, συγκεκριμένο, boss, fight, jrpg, ps4, vita, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, jrpg, βοτανα, γυναικα, γωνιες, ευχες, νησι, ονειρα, παιχνιδια, ρυθμος, φυτα, boss, flash, fps, game, heroes, map, ps4, quest, real, vita, απλα, βρειτε, βρισκεται, γαντια, γεγονοτα, γεγονος, δεντρο, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δοθει, δολωματα, δομη, ευχαριστο, ευκολα, υπαρχει, εκτιμηση, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, εποχη, εποχες, ερχονται, εχθρος, ζημια, ζωη, ιδιο, υπομονη, υφος, θυμιζει, ιαπωνικη, κυματα, κινηση, κυκλος, λειτουργια, μπορειτε, ομαδα, παντα, οικογενεια, οπτικα, παιδι, πλοιο, προβληματα, σειρες, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, τιτλος, υλοποιηση, φυση, χρωμα, anime, art, fight, φιλοι, franchise, ηπειρο, ηρωας, legend, memories, παιχνιδι, ταξιδι, υλικα, voice, zelda, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα