Xbox Game Studios: Το Oπλοστάσιο της Microsoft

Age of Empires, Forza, Gears of War, Halo, Minecraft, Fallout, Microsoft Flight Simulator, DOOM, The Elder Scrolls,

αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που παρήγαγαν τα τελευταία χρόνια τα Xbox Game Studios. Ενώ τίτλοι όπως οι Hellblade II, Avowed, The Outer Worlds 2, Perfect Dark, Motorsport 8, State of Decay 3, Starfield, Elder Scrolls VI, RedFall, Indiana Jones, Wolfenstein III και άλλοι είναι ήδη υπό ανάπτυξη από τα studios της Microsoft. Επίσης, έχει ήδη ανακοινωθεί και η συμφωνία για την τεράστια εξαγορά της Activision Blizzard των Call of Duty και Warcraft, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Τα Xbox Game Studios, μετά και την εξαγορά της Bethesda, εστιάζουν ακόμα περισσότερο στην παραγωγή σπουδαίων παιχνιδιών για όλους, όπου και αν παίζουν, σε κονσόλα, PC ή κινητές συσκευές. Με τον Phil Spencer στο τιμόνι ως CEO του Microsoft Gaming, και ενώ οι εξαγορές από πλευράς Microsoft δεν έχουν τελειώσει, τα Xbox Game Studios είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν παιχνίδια για όλα τα γούστα. Οι επερχόμενοι τίτλοι των studios αναμένονται να προσθέσουν και άλλες νέες εμπειρίες στον ήδη μεγάλο κατάλογο των παιχνιδιών της εταιρίας.

Μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας της Microsoft, το Game Pass, οι συνδρομητές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αρκετούς από τους προηγούμενους πετυχημένους τίτλους των Xbox Game Studios, που βρίσκονται ήδη στην υπηρεσία μαζί με αρκετά άλλα παιχνίδια από 3rd party studios που δεν ανήκουν στη Microsoft. Επιπροσθέτως, όλοι οι μελλοντικοί τίτλοι των Xbox Game Studios θα προστίθενται από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους στην υπηρεσία. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τις ομάδες που απαρτίζουν τα Xbox Game Studios.

343 Industries

Η 343 Industries πήρε το όνομά της από τον χαρακτήρα του Halo, 343 Guilty Spark ενώ το studio ιδρύθηκε το 2007 μετά την αποχώρηση της Bungie από τη Microsoft. Με βάση το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον και με επικεφαλής τη Bonnie Ross, το studio είναι υπεύθυνο για τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Halo, ενός εκ των κορυφαίων τίτλων της πλατφόρμας της Microsoft. Η εταιρία έχει πλέον αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Halo franchise.

Έδρα: Ρέντμοντ, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2007
Έτος εξαγοράς: 2007
Εργαζόμενοι ≈ 760
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Halo Series (από το 2011 και μετά), Halo Infinite

Τίτλος υπό ανάπτυξη : Αυτή τη στιγμή το studio εργάζεται επάνω σε βελτιώσεις και προσθήκες του τελευταίου τίτλου της σειράς Halo, το Halo Infinite. Επίσης, είναι υπεύθυνη και για το Live Service κομμάτι του multiplayer κομματιού του τίτλου το οποίο είναι για πρώτη φορά free 2 play.

https://www.343industries.com/

Alpha Dog Games

Η Alpha Dog Games ασχολείται πρωτίστως με εκδόσεις παιχνιδιών για κινητά. Εξαγοράστηκε από τη Bethesda στα τέλη του 2019 ως κομμάτι της στρατηγικής της εταιρίας για άνοιγμα στην αγορά iOS και Android. Δεδομένης της επένδυσης της Microsoft σε παιχνίδια για κινητά και cloud, το studio θα εργαστεί σε κάποιο μελλοντικό project επάνω σε αυτόν τον τομέα.

Έδρα: Χάλιφαξ, Νέα Σκωτία, Καναδάς
Έτος ίδρυσης : 2012
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 15
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Wraithborne , Monstrocity

Τίτλος υπό ανάπτυξη : Δεν είναι γνωστό πάνω σε τι εργάζεται το studio αυτή τη στιγμή, ωστόσο πολύ πιθανό να είναι κάποιος mobile τίτλος.

https://www.alphadoggames.com/

Arkane Studios

Εκτός από το studio της Λυών, το Arkane Lyon, τα Arkane Studios διαθέτουν και μια δεύτερη ομάδα, την Arkane Studios Austin στο Όστιν του Τέξας. Το studio ειδικεύεται στα σκοτεινά immersive παιχνίδια περιπέτειας και είναι υπεύθυνο για μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα έργα της Bethedsa των τελευταίων ετών. Είναι περισσότερο γνωστό για τη δημιουργία της σειράς Dishonored.

Έδρα: Λυών, Γαλλία και Όστιν, Τέξας, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 1999 (Arkane Austin το 2006)
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 160
Ομάδες: 2
Προηγούμενοι τίτλοι: Arx Fatalis, Dark Messiah of Might and Magic,, Dishonored 1&2 , Prey, Deathloop

Τίτλος υπό ανάπτυξη : Μετά την έκδοση του Deathloop τα Arcane Studios ετοιμάζουν τον επόμενό τους τίτλο, το Redfall. Το Redfall είναι ένα open-world, co-op shooter με βαμπίρ, το οποίο ανακοινώθηκε στην E3 2021 και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2022. Αναπτύσσεται από την Arkane Austin.

https://www.arkane-studios.com/

Bethesda Game Studios

Το studio διευθύνεται από τον Todd Howard που έχει αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστικού παραγωγού, και τον Ashley Cheng ως διευθυντή του studio. Η Bethesda Game Studios διαθέτει τρία “δορυφορικά” studios, ένα στο Μόντρεαλ και δύο στο Τέξας. Η ομάδα βρίσκεται πίσω από δύο μεγάλα franchise, αυτά των The Elder Scrolls (Skyrim, Oblivion, Morrowind) και Fallout. Με την εξαγορά των Bethesda Game Studios, η Microsoft πρόσθεσε στο “οπλοστάσιό” της ένα από τα πιο επιτυχημένα και επιδραστικά studio της βιομηχανίας του gaming.

Έδρα: Ρόκβιλ, Μέριλαντ, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2001
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 430
Ομάδες: 2
Προηγούμενοι τίτλοι: The Elder Scrolls III: Morrowind, The Elder Scrolls IV: Oblivion, Fallout 3, The Elder Scrolls V: Skyrim, Fallout 4, Fallout 76

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο του 2022 είναι το πολλά υποσχόμενο Starfield, που εξελίσσεται στο διάστημα, το οποίο περιγράφηκε από τον Todd Howard “ως Skyrim στο διάστημα“ και θα είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας σε νέο σύμπαν μετά από 25 χρόνια. Υπό ανάπτυξη είναι επίσης το επόμενο κεφάλαιο του The Elder Scrolls, το The Elder Scrolls VI, χωρίς ωστόσο να ξέρουμε πολλές πληροφορίες για το παιχνίδι, πέρα από το ότι βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

https://bethesdagamestudios.com/

Compulsion Games

Με έδρα το Μόντρεαλ και έτος ίδρυσης το 2009, το καναδικό studio ιδρύθηκε από τον πρώην προγραμματιστή των Arkane Studios Guillaume Provost. Το studio αναπτύσσει “παιχνίδια για πραγματικούς ανθρώπους σε μερικές φορές γελοίους κόσμους”. Ενώ αν και έχει ξεκινήσει την πορεία του το 2009 έχει εκδώσει μόνο δύο τίτλους τα Contrast και We Happy Few.

Έδρα: Σεντ Χέντρι, Μόντρεαλ, Καναδάς
Έτος ίδρυσης : 2009
Έτος εξαγοράς: 2018
Εργαζόμενοι ≈ 80
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Contrast, We Happy Few.

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Εντός του 2021, μάθαμε ότι η Compulsion Games εργάζεται πάνω στη πρώτη της κυκλοφορία μετά την εξαγορά από τη Microsoft. Θα είναι ένα νέο «αφηγηματικό παιχνίδι, τρίτου προσώπου, που θα δίνει βάση στην ιστορία του και θα έχει αισθητική σκοτεινής φαντασίας», το οποίο και έχει την κωδική ονομασία Midnight.

https://compulsiongames.com/

Double Fine

H Double Fine ιδρύθηκε το 2000, από τον Tim Schafer, των Monkey Island, Day of the Tentacle, Full Throttle και Grim Fandango, λίγο μετά την αποχώρησή του από τη LucasArts. Tα δύο πρώτα παιχνίδια του studio ήταν τα Psychonauts και Brütal Legend. Η Double Fine μπόρεσε επίσης να αποκτήσει τα δικαιώματα για τα remaster ορισμένων από τα προηγούμενα παιχνίδια της LucasArts, συμπεριλαμβανομένων των Grim Fandango, Day of the Tentacle και Full Throttle ενώ εξαγοράστηκε από τη Microsoft το 2019.

Το studio, από την ίδρυσή του, δεν έπαψε να δημιουργεί cult-classic παιχνίδια με τον δικό του τρόπο, με ακλόνητη επιθυμία να προσφέρει μια δική το οπτική σε περίεργους και συνάμα υπέροχους κόσμους. Τελευταία δημιουργία του studio είναι το πολύ πετυχημένο Psychonauts 2.

Έδρα: Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2000
Έτος εξαγοράς: 2019
Εργαζόμενοι ≈ 70
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Psychonauts, Brütal Legend, Broken Age, Grim Fandango Remastered, Day of the Tentacle Remastered, Full Throttle Remastered, Psychonauts 2

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Με την κυκλοφορία του Psychonauts 2 να είναι πολύ πρόσφατη, δε γνωρίζουμε πάνω σε τι εργάζεται αυτή τη στιγμή το studio.

https://www.doublefine.com/

id Software

Wolfenstein, DOOM, Quake. Όταν ένα studio είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία τριών από τα πιο σημαντικά στο είδος τους, πιο επιδραστικά, αλλά ταυτόχρονα και πιο δημοφιλή franchises στη βιομηχανία του gaming, δεν μπορούμε παρά να το αποκαλέσουμε ιστορικό. Με ημερομηνία ίδρυσης την 1η Φεβρουαρίου 1991, από τέσσερα πρώην μέλη της Softdisk: τους προγραμματιστές John Carmack και John Romero, και τους σχεδιαστές Tom Hall και Adrian Carmack, η id Software είναι ένα εκ των κορυφαίων studios των Xbox Game Studios.

Με το όνομα της εταιρίας να πηγάζει από το έργο του Sigmund Freud για το id (Το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ είναι οι τρεις συνιστώσες του μοντέλου για τη δομή του ανθρωπίνου ψυχικού οργάνου). Η id συνεχίζει 30 χρόνια μετά την ίδρυσή της (και ενώ αρκετά από τα αρχικά της στελέχη έχουν αποχωρήσει) να προσφέρει στη βιομηχανία παιχνίδια υψηλού επιπέδου όπως το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς DOOM, το DOOM Eternal.

Έδρα: Ρίτσαρντσον, Τέξας, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 1991
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 240
Ομάδες: 2
Προηγούμενοι τίτλοι: Commander Keen, Wolfenstein 3D, DOOM Series, the Quake Series, Rage Series

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Μετά την έκδοση του DOOM Eternal η εταιρία κρατάει τα χαρτιά της κλειστά σχετικά με τον επόμενο τίτλο επάνω στον οποίο εργάζεται. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει φημολογία ότι η ομάδα έχει σκοπό να αναβιώσει τη σειρά Quake.

https://www.idsoftware.com/

inXile Entertainment

Η inXile ιδρύθηκε το 2002 από τον συνιδρυτή της Interplay, Brian Fargo. Το studio αρχικά δημιούργησε τα παιχνίδια The Bard’s Tale και Hunted: The Demon’s Forge. Το 2012 η ​​inXile κυκλοφόρησε το Wasteland 2 μετά από μια επιτυχημένη καμπάνια στο Kickstarter και αφού είχε εξαγοράσει τα δικαιώματα του τίτλου από την Konami. Tο 2020 εξέδωσε την τρίτη συνέχεια του τίτλου, το Wasteland 3. Στο ενδιάμεσο είχε εργαστεί στο Torment: Tides of Numenera. Η inXile θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο «φορμαρισμένα» c-RPGs studio της βιομηχανίας.

Έδρα: Τάστιν, Καλιφόρνια , Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2002
Έτος εξαγοράς: 2018
Εργαζόμενοι ≈ 85
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: The Bard’s Tale, Wasteland 2, Torment: Tides of Numenera, Wasteland 3

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Μετά την έκδοση του Wasteland 3 και των DLCs του τίτλου, η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα επάνω σε τι εργάζεται, ωστόσο φήμες επιμένουν ότι αναπτύσσει ένα “AAA-RPG”. Οι φήμες αυτές θέλουν την inXile να εργάζεται επάνω σε ένα μυστηριώδες RPG πρώτου προσώπου με την κωδική ονομασία “Cobalt”, το οποίο θα έχει μια steampunk αισθητική, θα εκτυλίσσεται στη βικτωριανή εποχή σε ένα setting εμπνευσμένο από τη Βιομηχανική Επανάσταση και θα έχει διακλαδωμένη αφήγηση.

https://www.inxile-entertainment.com/

MachineGames

Το studio ιδρύθηκε το 2009 από πρώην στελέχη των Starbreeze Studios και έχει έδρα τη Σουηδία. Λίγο μετά την ίδρυσή του το studio ανέλαβε τη δημιουργία του reboot της κλασικής σειράς Wolfenstein με τα The New Order, The Old Blood, The New Colossus, Youngblood και Cyberpilot. Τώρα εργάζεται σε ένα “φιλόδοξο νέο project”.

Έδρα: Ουψάλα, Σουηδία
Έτος ίδρυσης : 2009
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 150
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Wolfenstein: The New Order, Wolfenstein: The Old Blood, Wolfenstein II: The New Colossus, Wolfenstein: Youngblood, Wolfenstein: Cyberpilot

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Πρόσφατα ανακοινώθηκε, μέσω ενός σύντομου teaser trailer ότι η Bethesda θα συνεργαστεί με την LucasFilm Games για τη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου παιχνιδιού Indiana Jones. Ενώ, φήμες θέλουν το studio να βρίσκεται και στον αρχικό σχεδιασμό του Wolfenstein III, χωρίς να γνωρίζουμε αν το παιχνίδι θα επιστρέψει με πρωταγωνιστή τον William “B.J.” Blazkowicz.

https://www.machinegames.com/

Mojang Studios

Η Mojang είναι η εταιρεία πίσω από τον πασίγνωστο τίτλο Minecraft. Μετά την εξαγορά του σουηδικού studio από τη Microsoft το 2014 έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Mojang έχει αφοσιωθεί πλήρως στο να ενημερώνει και εξελίσσει το Minecraft σε όλες τις υποστηριζόμενες πλατφόρμες. Ο κύκλος ενασχόλησης του studio αποκλειστικά με το Minecraft έσπασε πρόσφατα με την έκδοση του dungeon-crawler Minecraft Dungeons το 2020.

Έδρα: Στοκχόλμη, Σουηδία
Έτος ίδρυσης : 2009
Έτος εξαγοράς: 2014
Εργαζόμενοι ≈ 620
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Minecraft, Minecraft Dungeons

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Αν και η Mojang συνεχίζει να αναπτύσσεται και να «μεγαλώνει», προς το παρόν έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στην υποστήριξη και βελτίωση του γιγαντιαίου τίτλου Minecraft. Επίσης, πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την εταιρία σχέδια για υποστήριξη του Minecraft Dungeons με ένα seasonal μοντέλο για τον τίτλο καθώς και ένα battle pass.

https://www.minecraft.net/

Ninja Theory

Αν και το αρχικό όνομα του studio ήταν Just Add Monsters, όταν ιδρύθηκε το 2000, το 2004 η εταιρία άλλαξε όνομα σε Ninja Theory. Με τίτλους όπως οι Kung Fu Chaos, Heavenly Sword, Enslaved: Odyssey to the West, DmC: Devil May Cry και, τέλος, το πολύ πετυχημένο και αναγνωρισμένο από κοινό και κριτικούς, το πολυβραβευμένο Hellblade: Senua’s Sacrifice, το αγγλικό studio με έδρα το Κέιμπριτζ εξαγοράστηκε από τη Microsoft το 2018. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσει το επόμενο κεφάλαιο του ταξιδιού της Senua, βασισμένο και πάλι στη πρωτοποριακή motion capture τεχνική που έχει αναπτύξει.

Έδρα: Κέιμπριτζ, Αγγλία
Έτος ίδρυσης : 2000
Έτος εξαγοράς: 2018
Εργαζόμενοι ≈ 140
Ομάδες: 2
Προηγούμενοι τίτλοι: Kung Fu Chaos, Heavenly Sword, Enslaved: Odyssey to the West, DmC: Devil May Cry, Hellblade: Senua’s Sacrifice, Bleeding Edge

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Αυτή τη στιγμή το studio εργάζεται σε δύο project ταυτόχρονα, με μία ομάδα να έχει αναλάβει την ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου Senua’s Saga: Hellblade 2, του οποίου είδαμε πρόσφατα και ένα gameplay teaser. Ενώ μια δεύτερη ομάδα εντός του studio αναπτύσσει τον “πειραματικό τίτλο” Project: Mara για τον οποίο δεν έχουμε πληροφορίες αυτή τη στιγμή.

https://ninjatheory.com/

Obsidian Entertainment

Η Obsidian Entertainment ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2003 -λίγο πριν το κλείσιμο των Black Isle Studios- από τους πρώην υπαλλήλους της Black Isle, Feargus Urquhart, Chris Avellone, Chris Parker, Darren Monahan και Chris Jones, και έχει έδρα την Καλιφόρνια. Τα πρώτα παιχνίδια της εταιρίας ήταν sequels που βασίζονται σε ήδη υπάρχοντα IPs όπως τα Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords και Neverwinter Nights 2. Το 2010 η ομάδα ανέπτυξε το πρώτο της πρωτότυπο παιχνίδι, το Alpha Protocol. Έπειτα εργάστηκε και πάλι σε ήδη επιτυχημένα franchises όπως τα Fallout: New Vegas, Dungeon Siege III και South Park: The Stick of Truth.

Στη συνέχεια η εταιρία αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη μέσω crowdfund του επόμενου τίτλου της, του Pillars of Eternity, ένα παιχνίδι ρόλων με ισομετρική προοπτική, το οποίο είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας, η εταιρία επανεστίασε στην ανάπτυξη πρωτότυπων τίτλων, με το sequel του Pillars of Eternity αλλά και έναν ακόμη c-RPG, το Tyranny, καθώς και το action-RPG The Outer Worlds. Τον Νοέμβριο του 2018, ανακοινώθηκε ότι το studio εξαγοράστηκε από τη Microsoft και έγινε μέρος των Xbox Game Studios.

Έδρα: Ιρβάιν, Καλιφόρνια, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2003
Έτος εξαγοράς: 2018
Εργαζόμενοι ≈ 230
Ομάδες: 2
Προηγούμενοι τίτλοι: Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, Neverwinter Nights 2, Alpha Protocol, Fallout: New Vegas, Dungeon Siege III, South Park: The Stick of Truth, Pillars of Eternity, Skyforge, Tyranny, Pillars of Eternity II: Deadfire, The Outer Worlds, Grounded

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Αυτή τη στιγμή το studio φέρεται να αναπτύσσει δύο RPG ταυτόχρονα. Mια ομάδα εργάζεται επάνω στο Avowed, που είναι τοποθετημένο στο σύμπαν Pillars of Eternity, ένα RPG εμπνευσμένο από τη σειρά Elder Scrolls. Μια δεύτερη ομάδα του studio εργάζεται επάνω στο Outer Worlds 2.

https://www.obsidian.net/

Playground Games

Η Playground Games έχει έδρα την Αγγλία. Είναι υπεύθυνη από το 2012 για την ανάπτυξη της σειράς Forza Horizon, η οποία αποτελεί μέρος του γνωστού franchise Forza της Microsoft. Το 2018 η ομάδα έγινε μέρος των Xbox Game Studios. Σε μια αναπάντεχη ανακοίνωση πρόσφατα, μάθαμε ότι μια δεύτερη ομάδα εντός του studio αναπτύσσει το επόμενο κεφάλαιο της -πρωτοποριακής για την εποχή της- σειράς Fable.

Έδρα: Λήμινγκτον Σπα, Αγγλία
Έτος ίδρυσης : 2010
Έτος εξαγοράς: 2018
Εργαζόμενοι ≈ 280
Ομάδες: 2
Προηγούμενοι τίτλοι: Forza Horizon Series

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Με δύο ενεργές ομάδες πλέον στο studio, η Playground Games, αναπτύσσει, όπως μας έγινε γνωστό μέσω ενός teaser trailer, το νέο Fable, αλλά και νέο περιεχόμενο, βελτιώσεις και προσθήκες για τον τελευταίο τίτλο της σειράς Forza, το Forza Horizon 5.

https://playground-games.com/

Rare

Ένα από τα παλιότερα studios που ανήκουν στην ομάδα των Xbox Game Studios. Mε έτος ίδρυσης το 1985, η αγγλική ομάδα θεωρείται -και όχι άδικα- ένα από τα πιο ιστορικά studio της Microsoft. H Rare συνεργάστηκε για σχεδόν μια δεκαετία πολύ στενά με την Nintendo, εκδίδοντας πολύ πετυχημένους τίτλους για την iαπωνική εταιρία, όπως οι Donkey Kong Country, Killer Instinct, Blast Corps αλλά και το πρωτοποριακό για την εποχή του GoldenEye 007, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Αργότερα δημιούργησε τα Banjo-Kazooie (1998) και Star Fox Adventures.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2002 η Microsoft ανακοίνωσε την εξαγορά της Rare για 375 εκατομμύρια δολάρια. Η Rare διατήρησε τα εμπορικά σήματα χαρακτήρων από παιχνίδια που αναπτύχθηκαν από την ομάδα για κονσόλες Nintendo, όπως το Conker’s Bad Fur Day και της σειράς Banjo-Kazoie. Η Nintendo, φυσικά, διατήρησε τα παλαιότερα IPs της όπως τα Donkey Kong και Star Fox. Ως μέλος της Microsoft η εταιρία εξέδωσε το Viva Piñata και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη τίτλων για το Kinect του Xbox 360 με παιχνίδια όπως τα Kinect Sports Rivals. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ανάπτυξη και υποστήριξη του τελευταίου τίτλου του studio το Sea of Thieves.

Έδρα: Τουάικρος, Αγγλία
Έτος ίδρυσης : 1985
Έτος εξαγοράς: 2002
Εργαζόμενοι ≈ 220
Ομάδες: 2
Προηγούμενοι τίτλοι: Conker of Conker’s Bad Fur Day , Donkey Kong Country,Killer Instinct, Blast Corps, GoldenEye 007, Star Fox Adventures, Banjo-Kazoie, Viva Piñata, Kinect Sports Rivals, Battletoads, Perfect Dark, Rare Replay, Sea of Thieves

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Στην X019 τον Νοέμβριο του 2019, η Rare ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει το Everwild, ένα παιχνίδι περιπέτειας για Windows και Xbox Series. Ταυτόχρονα η εταιρία συνεχίζει την υποστήριξη με βελτιώσεις και updates για το Sea of Thieves συνεχίοζοντας να «μεγαλώνει» και να προσθέτει νέα άτομα στο δυναμικό της.

https://www.rare.co.uk/

Roundhouse Studios

Τα Roundhouse Studios δημιουργήθηκαν από την Bethesda το 2019 και στελεχώθηκαν από προγραμματιστές που ήταν μέλη των Human Head Studios, developer του αρχικού Prey.

Έδρα: Μάντισον, Ουισκόνσιν, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2019
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 40
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: –

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Δεδομένου ότι το προσωπικό που απαρτίζει το studio έχει εμπειρία σε διάφορα είδη, από FPS έως RPG, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε επάνω σε τι δουλεύει ενώ είναι βέβαιο ότι οποιοδήποτε project έχει αναλάβει το studio θα βρίσκεται ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια της παραγωγής.

Tango Gameworks

Το studio ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 από τον Shinji Mikami, δημιουργό της σειράς Resident Evil, μετά την αποχώρησή του από την Capcom. Η ομάδα αρχικά ανέπτυξε και εξέδωσε το 2014 το The Evil Within, ένα παιχνίδι τρόμου και επιβίωσης, με το sequel του παιχνιδιού, το The Evil Within 2, να ακολουθεί το 2017. Πολύ πρόσφατα η ομάδα εξέδωσε το παιχνίδι δράσης Ghostwire: Tokyo, το οποίο είναι σε χρονική αποκλειστικότητα με την πλατφόρμα του PlayStation.

Έδρα: Τόκυο, Ιαπωνία
Έτος ίδρυσης : 2010
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 80
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: The Evil Within, The Evil Within 2, Ghostwire: Tokyo

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Με πολύ πρόσφατη την κυκλοφορία του Ghostwire: Tokyo, η ομάδα δεν αναπτύσσει κάποιον τίτλο αυτή τη στιγμή.

https://www.tangogameworks.com/

The Coalition

Έχει αλλάξει τέσσερις φορές όνομα από την ίδρυσή της, από Zipline Studios όταν και εξέδωσε το Relic Rescue, σε Microsoft Game Studios Vancouver, όπου εξέδωσε το Microsoft Flight του 2012, σε Black Tusk Studios, επιφορτισμένη με τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου franchise για τα τότε Microsoft Studios με σκοπό να ανταγωνιστεί το δημοφιλές franchise των Halo, και εν τέλει ως The Coalition όπως και μετονομάστηκε το 2015. Μετά την εξαγορά του franchise Gears of War από την Epic, η Microsoft έδωσε το IP στα χέρια της ομάδας με σκοπό να αναπτύσσει τα νέα κεφάλαια της δημοφιλούς σειράς.

Έδρα: Βανκούβερ, Καναδάς
Έτος ίδρυσης : 2010
Έτος εξαγοράς: 2010
Εργαζόμενοι ≈ 220
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Relic Rescue, Microsoft Flight, Gears of War: Ultimate Edition, Gears of War 4, Gears 5, Gears Tactics

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Είναι σχεδόν βέβαιο πως η ομάδα εργάζεται επάνω στο νέο κεφάλαιο της σειράς Gears of War, με χρήση της Unreal Engine 5. Ταυτόχρονα, υπάρχουν φήμες ότι η Coalition εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου IP, βασισμένο σε κάποιο franchise της Disney.

https://www.thecoalitionstudio.com/

The Initiative

Η Initiative είναι από τα πιο καινούργια studios που δημιούργησε η Microsoft. Στο τιμόνι του studio βρίσκεται ο Darrell Gallagher, πρώην επικεφαλής του studio της Crystal Dynamics, ενώ στην ομάδα υπάρχουν πρώην στελέχη από τις BioWare, Naughty Dog και Respawn Entertainment. Μετά από χρόνια εικασιών, επιτέλους ξέρουμε επάνω σε τι εργάζεται η The Initiative, και αυτό είναι ένα reboot του ατμοσφαιρικού shooter πρώτου προσώπου Perfect Dark.

Έδρα: Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2018
Έτος εξαγοράς: 2018
Εργαζόμενοι ≈ 60
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: –

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Η Initiative εργάζεται σε συνεργασία με την Crystal Dynamics σε ένα reboot της σειρά Perfect Dark.

Turn 10 Studios

Από την ίδρυση του το 2001 μέχρι σήμερα, το studio ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη τίτλων για τη σειρά Forza Motorsport με γνώμονα την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη δημιουργία ρεαλιστικών και συναρπαστικών race sims παιχνιδιών.

Έδρα: Ρέντμοντ, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2001
Έτος εξαγοράς: 2001
Εργαζόμενοι ≈ 110
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Forza Motorsport Series

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το studio, εργάζεται ήδη για το επόμενο κεφάλαιο της σειράς Forza Motorsport.

https://turn10studios.com/

Undead Labs

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2009 από τον Jeff Strain και ανέπτυξε τη μετά-αποκαλυψιακή σειρά State of Decay, η οποία ήδη αριθμεί δύο κεφάλαια. Το 2018 τα Undead Labs έγιναν μέρος των Xbox Game Studios.

Έδρα: Σιάτλ, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2009
Έτος εξαγοράς: 2018
Εργαζόμενοι ≈ 70
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: State of Decay, State of Decay 2

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Το studio αυτή τη στιγμή εργάζεται στο State of Decay 3 για τα Xbox Series X και S. Το νέο κεφάλαιο της σειράς θα είναι η πρώτη κυκλοφορία για την ομάδα από τότε που έγινε μέλος των Xbox Game Studios.

https://undeadlabs.com/

World’s Edge

Παρόλο του ότι το studio δεν είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δημιουργία νέων παιχνιδιών, ωστόσο έχει τοποθετηθεί ως συντονιστής για ένα από τα μεγαλύτερα franchise της Microsoft. Συντονίζει την ανάπτυξη για το θρυλικό franchise του Age of Empires, με εξωτερικά studios όπως η Relic Entertainment και η Forgotten Empires, τα οποία συνεργάστηκαν για την έκδοση του νεότερου τίτλου της σειράς Age of Empires.

Έδρα: Ρέντμοντ, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2019
Έτος εξαγοράς: 2019
Εργαζόμενοι ≈ 40
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Age of Empires IV

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Μετά την έκδοση του Age of Empires IV και τον συντονισμό του project, η ομάδα δεν γνωρίζουμε επίσημα τι έχει αναλάβει. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να αναπτύσσει και διάφορους άλλους τίτλους βασισμένους στο franchise των Age of Empires. Τέτοια πιθανά projects μπορεί να περιλαμβάνουν ίσως και την δημιουργία κάποιου MOBA τίτλου όπως το League of Legends.

https://gamesmith.com/studio/worlds-edge

Xbox Game Studios Publishing

Όπως το studio World’s Edge, έτσι και αυτή η ομάδα έχει δημιουργηθεί με στόχο να βοηθά και να συντονίζει τη δημοσίευση παιχνιδιών και όχι να αναλαμβάνει την ανάπτυξή τους. Όπως έχει δηλώσει η Microsoft στο παρελθόν, η συγκεκριμένη ομάδα “συνεργάζεται με παγκόσμιας κλάσης ανεξάρτητα studios με στόχο τη δημιουργία νέων franchise και τίτλων”.

Έδρα: Ρέντμοντ, Ουάσιγκτον, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2000
Έτος εξαγοράς: 2000
Εργαζόμενοι ≈ 50
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: Tell Me Why, Ori and the Blind Forest, Ori and the Will of the Wisps, Microsoft Flight Simulator

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Η ομάδα έχει αναλάβει τον συντονισμό με το Avalanche Studio για την έκδοση το επερχόμενου τίτλου Contraband, έναν τίτλο που περιγράφεται ως “συνεργατικός παράδεισος λαθρεμπορίου που θα διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο της δεκαετίας του 1970”. Ως studio το οποίο έχει ως κύριο μέλημά του τον συντονισμό με εξωτερικά studio -εκτός Microsoft- υπάρχουν έντονες φήμες πως η ομάδα ασχολείται ως κύρια συντονίστρια σε πολλά ακόμα μικρότερα projects όπως έναν τίτλο με την κωδική ονομασία “Shaolin”, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την Brass Lion Entertainment, ένα παιχνίδι δράσης με RPG στοιχεία, στο οποίο θα συμμετέχει και το συγκρότημα χιπ χοπ Wu-Tang Clan.

Ένα ακόμα project, για το οποίο υπάρχουν φήμες ότι αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Mainframe, είναι ένα multiplayer παιχνίδι με την ονομασία PaxDei, το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία cloud ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και ένα 4X παιχνίδι στρατηγικής υπό την αιγίδα της Oxide, με την κωδική ονομασία Indus. Τέλος, υπάρχουν έντονες φήμες για την ανάπτυξη του Project Belfry, το οποίο είναι ένα side-scrolling brawler από το studio πίσω από το The Banner Saga, το Stoic Studio.

ZeniMax Online Studios

Το studio, ιδρύθηκε το 2007 από τη Zenimax, με αρχικό στόχο να βοηθήσει στη δημιουργία του The Elder Scrolls Online ενώ στη συνέχεια βοήθησε και στην ανάπτυξη ενός ακόμη multiplayer online τίτλου, του Fallout 76.

Έδρα: Χαντ Βάλεϊ, Μέριλαντ, Η.Π.Α
Έτος ίδρυσης : 2007
Έτος εξαγοράς: 2021
Εργαζόμενοι ≈ 250
Ομάδες: 1
Προηγούμενοι τίτλοι: The Elder Scrolls Online (support), Fallout 76 (support)

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Δε γνωρίζουμε πάνω σε ποιο project εργάζεται η ομάδα αυτή τη στιγμή.

https://www.zenimaxonline.com/

Bonus

Activision Blizzard

Η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Activision Blizzard για 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις 18 Ιανουαρίου 2022. Εάν εγκριθεί, η Activision Blizzard θα γίνει τμήμα του Microsoft Gaming τμήματος της εταιρίας. Με την εξαγορά να αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Η αρχική Activision ιδρύθηκε το μακρινό 1979, με στόχο την ανάπτυξη τίτλων για το σύστημα της Atari. Το 1991 μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Bobby Kotick αγόρασε την εταιρεία. Ο Kotick πέρασε την επόμενη δεκαετία στο τιμόνι της Activision κάνοντας εξαγορές 25 studios, με αποτέλεσμα η Activision να δημιουργήσει αρκετές επιτυχημένες σειρές παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Call of Duty, Tony Hawk’s και Guitar Hero.

Το 2008 ανακοινώθηκε η συνένωση της εταιρίας με τη Vivendi Games, στην οποία ανήκε η Blizzard Entertainment, εκδότρια του World of Warcraft. Αποτέλεσμα αυτής της συνένωσης ήταν η Activision Blizzard με έδρα την Καλιφόρνια. Τα επόμενα χρόνια η Activision Blizzard εδραιώθηκε στον κόσμο του gaming εκδίδοντας τίτλους όπως οι: Call of Duty: Modern Warfare 3, Call of Duty: Black Ops, Call of Duty: Modern Warfare 2 και Call of Duty: Black Ops III, με τη σειρά να συγκεντρώνει εκατομμύρια παίκτες και να αποφέρει τεράστια οικονομικά έσοδα.

Το 2010 η Activision Blizzard ανακοίνωσε τη συνεργασία της σε ένα δεκαετές πλάνο με την Bungie για την έκδοση του Destiny. Τον Νοέμβριο του 2015 η Activision Blizzard εξαγόρασε την εταιρεία mobile παιχνιδιών King, δημιουργό του παιχνιδιού Candy Crush Saga.

Toν Ιούλιο του 2021, μετά από διετή έρευνα, το Υπουργείο Δίκαιης Απασχόλησης και Στέγασης της Καλιφόρνια (DFEH) υπέβαλε μήνυση κατά της εταιρίας, κατηγορώντας την για σειρά σεξουαλικών παρενοχλήσεων, εργασιακών διακρίσεων και αντιποίνων από την πλευρά υψηλόβαθμων στελεχών της. Ως αποτέλεσμα της συνεχόμενης αναταραχής στο εσωτερικό της εταιρίας αλλά και της οικονομικής αστάθειας λόγω της έρευνας, η Microsoft βρήκε τον χώρο και κινήθηκε για την εξαγορά της εταιρίας, ταράζοντας έτσι τα νερά της gaming βιομηχανίας.

Έδρα: Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Έτος ίδρυσης : 1979
Έτος εξαγοράς: Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εξαγορά της από την Microsoft. Εικάζεται πως ίσως ολοκληρωθεί εντός του 2023.
Εργαζόμενοι ≈ 9.500
Ομάδες: Τρείς είναι οι βασικές ομάδες εντός της Activision Blizzard. Οι ομάδες είναι οι εξής: Activision (υπεύθυνη κυρίως για την έκδοση της σειράς Call of Duty και του free 2 play τίτλου της σειράς Warzone), Blizzard Entertainment (υπεύθυνη για την ανάπτυξη των σειρών Diablo, Warcraft, StarCraft, καθώς και των Hearthstone Heroes of the Storm και Overwatch), και της mobile εταιρίας King (εκδότρια του Candy Crush Saga αλλά και άλλων mobile παιχνιδιών).

Η Activision διαθέτει μια σειρά ομάδων ανάπτυξης οι οποίες είτε αναλαμβάνουν είτε βοηθούν πλέον την ανάπτυξη των τίτλων της σειράς Call of Duty. Μεταξύ αυτών των studios είναι τα Beenox, Demonware, High Moon Studios, Infinity Ward, Raven Software, Sledgehammer Games, Toys for Bob και Treyarch. Στη Blizzard Entertainment, εκδότρια των World of Warcraft, Diablo, StarCraft και Overwatch, ανήκει πλέον και η ομάδα της Vicarious Visions, ομάδα που έχει παλιότερα εκδώσει παιχνίδια όπως τη σειρά Skylanders, το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy και το Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2.

Προηγούμενοι τίτλοι: Call of Duty Series, Warcraft Series, Starcraft Series, Diablo Series, Overwatch Series, Candy Crush Saga, Tony Hawk Series, Crash Bandicoot, Gabriel Knight, King’s Quest, Pitfall, Prototype, Skylanders, Solider of Fortune, Spyro the Dragon, TimeShift, Zork κ.α.

Τίτλος υπό ανάπτυξη: Από τη πλευρά της Activision, εκτός της ανάπτυξης του επόμενου κεφαλαίου της σειράς Call of Duty (προφανώς θα είναι το Modern Warfare 2), οι ομάδες της εργάζονται στη συνεχή υποστήριξη και βελτίωση του υπάρχοντος free 2 play Warzone αλλά και την ανάπτυξη του επόμενου κεφαλαίου του, το Warzone 2. Επίσης, από την πλευρά της η Blizzard Entertainment συνεχίζει την υποστήριξη του δημοφιλούς World of Warcraft και προχωράει την ανάπτυξη των Diablo 4 και Overwatch 2, παρόλο του ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η καθυστέρηση και των δύο τίτλων για το 2023.

https://www.activisionblizzard.com/

The post Xbox Game Studios: Το Oπλοστάσιο της Microsoft appeared first on GameOver.

Keywords
xbox, game, studios, microsoft, game, microsoft, studios, elder scrolls v skyrim, age of empires, gears of war, call of duty, devil may cry, fallout new vegas, dungeon siege iii, league of legends, world of warcraft, modern warfare 3, elder scrolls, fallout 3, kung fu, the west, old republic, dungeon siege, south park, xbox 360, resident evil, unreal engine, naughty dog, χιπ χοπ, guitar hero, crash bandicoot, halo, minecraft, fallout, flight, doom, elder, perfect, iii, activision, blizzard, phil, ceo, party, studio, bungie, franchise, series, infinite, live, free, play, https, dog, alpha, games, ios, android, cloud, project, νέα, mobile, lyon, γαλλια, magic, καλοκαιρι, howard, ashley, skyrim, oblivion, happy, double, tim, island, full, legend, quake, john, software, rage, konami, rpg, reboot, order, blood, ουψάλα, william, εταιρεία, add, monsters, ninja, sword, enslaved, odyssey, west, dmc, devil, saga, black, sequels, ips, star, republic, vegas, stick, sequel, fable, rare, nintendo, blast, fox, fur, viva, sports, sea, replay, windows, head, fps, tango, capcom, tokyo, playstation, vancouver, ultimate, unreal, engine, disney, initiative, crystal, bioware, γνώμονα, race, sims, undead, league, edge, blind, lion, χοπ, banner, online, support, atari, guitar, hero, world, ops, king, candy, diablo, heroes, storm, moon, infinity, raven, toys, bob, crash, pro, hawk, gabriel, knight, quest, dragon, gameover, τελη κυκλοφοριας, κλειστα σχολεια, ιαπωνια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, τελη κυκλοφοριας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εσπα 2021, lyon, ημερομήνια, skyrim, εδρα, εμπορικη, κινητα, παιχνιδια, σηματα, σουηδια, τα νεα, φημες, alpha, ceo, cult, dmc, edge, fps, games, heroes, iii, ios, kung fu, league of legends, minecraft, oblivion, quest, rpg, south park, star, the west, ultimate, xbox 360, αγορα, αισθητικη, ακλονητη, αφηγηση, βαμπιρ, βανκουβερ, βρισκεται, γινει, γνώμονα, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δομη, δυναμικο, εγινε, υπαρχει, εργα, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ετων, ετος, τεχνολογια, ειδος, ιδρυση, υπηρεσια, ιστορικο, εκδοσεις, κεφαλαιο, κυκλος, κυρια, λυων, μηνυση, ομαδα, ονομα, ουασιγκτον, ουψάλα, πλατφορμες, ρολο, σειρες, σιατλ, συνεχεια, σειρα, σκωτια, συμπαν, σχεδια, τεξας, τμημα, τρια, τριτη, τιτλος, φυσικα, φορα, χιπ χοπ, χοπ, activision, add, αδυνατο, age of empires, ανηκει, ashley, atari, banner, bioware, black, blind, blizzard, blood, mobile, bob, bungie, call of duty, candy, capcom, guitar, sequel, classic, cloud, crash, crash bandicoot, crystal, double, devil, devil may cry, free, diablo, δικαιωματα, disney, doom, dragon, dungeon siege iii, ειδη, engine, elder scrolls, enslaved, republic, hawk, fable, fallout, fallout 3, flight, fox, phil, franchise, full, gabriel, dungeon siege, gears of war, fur, blast, gameover, john, guitar hero, halo, howard, happy, head, hero, island, initiative, project, ips, υπουργειο, knight, king, κομματι, konami, elder, league, legend, lion, magic, modern warfare 3, monsters, moon, windows, naughty dog, dog, infinite, infinity, nintendo, ninja, odyssey, old republic, sports, ομαδες, ops, order, παιχνιδι, play, πληροφοριες, perfect, party, quake, rage, rare, raven, replay, resident evil, pro, race, reboot, saga, studio, series, sims, sequels, software, sword, tim, online, tokyo, toys, undead, unreal engine, unreal, vancouver, vegas, viva, west, william, world of warcraft, world, χερια, sea, stick, storm
Τυχαία Θέματα