Viewsonic PX701-4K | Review

Τα τεχνολογικά άλματα που έχουν σημειωθεί στον τομέα της εικόνας τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη τη βιομηχανία των videogames. Φτάνοντας κοντά στον ένα χρόνο από την κυκλοφορία των PlayStation 5 και Xbox Series στην αγορά, οι όροι “4K”, “HDR” και “ρυθμός ανανέωσης στα 60 fps (frames per second)” (στοιχεία που θα βρούμε στον Viewsonic

PX701-4K που εξετ΄άζουμε σε αυτό το κείμενο) είναι καθημερινότητα για όλους, αλλά και αναγκαιότητα για αρκετούς. Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι επ’ ουδενί υποχρεωτικές για να απολαύσεις τα σύγχρονα παιχνίδια, αλλά η αλήθεια είναι ότι η χρήση τους ανεβάζει την εμπειρία σε νέα επίπεδα.

Με τις κονσόλες και τους σύγχρονους υπολογιστές να “τρέχουν” λοιπόν τεχνολογικά, λογικό και επόμενο ήταν να ακολουθήσουν και οι πηγές εικόνας που θα είναι σε θέση να αναπαράγουν σωστά αυτές τις νέες τεχνολογίες. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχονται νέοι βιντεοπροβολείς, που δείχνουν να είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του gamer που επιζητεί την εφαρμογή αυτών ακριβώς των τεχνολογιών στο σαλόνι του.

Μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια ένας βιντεοπροβολέας με ανάλυση 4K και HDR, που θα ήταν κατάλληλος και για gaming, ίσως να μην ήταν όνειρο θερινής νυκτός αλλά σίγουρα δεν ήταν προσιτός για το βαλάντιο του μέσου gamer. Τώρα, με την είσοδο ολοένα και περισσότερων κατασκευαστών στο παιχνίδι αλλά και τη μείωση στο κόστος εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό. Και ο Viewsonic PX701-4K, που θα εξετάσουμε στο παρόν κείμενο, αποτελεί την εμπροσθοφυλακή στους βιντεοπροβολείς αυτής της κατηγορίας.

Viewsonic PX701-4K SpecsΜέγιστη ανάλυση: 3840×2160 (4K)Υποστήριξη HDR και HLGH/V Keystone, Ayto V KeystoneΤεχνολογία λάμπας: DLPΛειτουργικό: –Είσοδοι: 2x HDMI 2.0, 1 audio mini jack, 1 RS 232, 1 USB-AΦωτεινότητα: 3.200 LumensΑντίθεση: 120.000:1Ήχος: Ηχείο 10WΕύρος προβολής: 30-300 ίντσεςΒάρος: 2,8 κιλάΣυνδέσεις

Στον τομέα των συνδέσεων ο Viewsonic PX701-4K τα πηγαίνει απλώς καλά, προσφέροντας στον χρήστη τα απολύτως απαραίτητα μεν, με μια σημαντική δυνατότητα δε. Διαθέτει δύο θύρες HDMI 2.0, στις οποίες μπορούμε να συνδέσουμε κονσόλες ή υπολογιστή και να πάρουμε 60, 120 ή (όπως αναφέρει η Viewsonic, αλλά εμείς δεν μπορέσαμε να το διαπιστώσουμε) 240Hz. Οι θύρες εικόνας συμπληρώνονται από μια RS-232 για σύνδεση με υπολογιστή, ενώ διατίθεται και μια έξοδος ήχου 3,5 χιλιοστών για σύνδεση με εξωτερικά ηχεία ή ακουστικά.

Τέλος, υπάρχει και μια θύρα USB-A, η οποία είναι για χρήση service, αλλά και παροχής ρεύματος στο ενδεχόμενο που θα συνδέσετε ένα Chromecast σε μία από τις θύρες HDMI, μία δυνατότητα απλή αλλά πολύ χρήσιμη. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι με τη χρήση της θύρας USB-A ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει ο ίδιος σε αναβάθμιση του προβολέα ή σε κατέβασμα και εφαρμογή προφίλ εικόνας που έχουν δημιουργήσει άλλοι χρήστες (με σύνδεση σε υπολογιστή), κάτι που ο υπογράφων δεν έχει συναντήσει ξανά σε προβολέα της κατηγορίας αυτής. Εσωτερικό λειτουργικό Android, πρωτόκολλα Wi-Fi ή Bluetooth δεν διατίθενται.

Σχεδιασμός – Χαρακτηριστικά

Θα ξεκινήσουμε τις εντυπώσεις μας από τον Viewsonic PX701-4K -τον οποίο είχαμε στην κατοχή μας και δοκιμάσαμε για περίπου δέκα ημέρες- αναφέροντας πρώτα από όλα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν προβολέα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “VFM”. Αυτό μεταφράζεται ως “Value for Money” και καταδεικνύει ότι ένα προϊόν αν και δεν αγγίζει την αιχμή της τεχνολογίας και δεν διαθέτει κορυφαία ποιότητα κατασκευής, αντισταθμίζει τα μειονεκτήματά του μέσα από τη χαμηλή τιμή και τις γενικότερες παροχές του.

Το συγκεκριμένο μοντέλο λοιπόν, είναι ένας από τους λίγους προβολείς της αγοράς που υποστηρίζει gaming (περισσότερα για αυτό σε λίγο) σε ανάλυση 4K και 60 Hz, η 1080p στα 120Hz με κόστος κάτω των 1.000€. Αυτό και μόνο αρκεί για να τραβήξει την προσοχή του κοινού και να τον θέσει ψηλά στις λίστες αναζήτησης ενός βιντεοπροβολέα κατάλληλου για gaming.

Ο σχεδιασμός του Viewsonic PX701-4K θα λέγαμε ότι είναι “ασφαλής”, χωρίς νεωτερισμούς και άλλες ιδιαιτερότητες. Το σώμα του είναι μικρό (με διαστάσεις 312x222x108 χιλιοστά), βαμμένο σε λευκό χρώμα και με βάρος μόλις 2,8 κιλά. Η λάμπα που διαθέτει είναι τεχνολογίας DLP, που σημαίνει ότι ενδεχομένως κάποιοι θεατές θα είναι σε θέση να βλέπουν το εφέ του “ουράνιου τόξου”, δηλαδή τον διαχωρισμό των χρωμάτων καθώς θα μετακινούν το βλέμμα τους με ταχύτητα από σημείο σε σημείο της προβολής. Όμως σε σχέση με τον Optoma τεχνολογίας DLP που διαθέτει ο υπογράφων, το εν λόγω φαινόμενο στον Viewsonic PX701-4K ήταν σχεδόν μηδενικό και δεν μας ενόχλησε ποτέ.

Μιας και αναφερόμαστε στη λάμπα του, η Viewsonic δίνει την εντυπωσιακή διάρκεια ζωής 20.000 ωρών όταν παρακολουθούμε στο eco mode (χαμηλή φωτεινότητα) ή 6.000 ωρών σε ένα από τα modes που προσφέρουν τη μέγιστη φωτεινότητα και έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις (όπως το gaming). Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με εντυπωσιακά νούμερα, που διασφαλίζουν ότι δεν θα βάζετε συχνά το χέρι στην τσέπη για αλλαγή λάμπας (κάτι που πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας πριν προβείτε στην αγορά ενός βιντεοπροβολέα).

Ο Viewsonic PX701-4K ξεχωρίζει όμως λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του. Προσφέροντας δυνατότητα απεικόνισης σε ανάλυση 4K (3840×2160) στα 60Hz αυτομάτως καθίσταται ως το ιδανικό ταίρι ενός PlayStation 5 ή ενός Xbox Series X (και, φυσικά, ενός high end PC). Ταυτόχρονα προσφέρει υποστήριξη των τεχνολογιών HDR και HLG, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για να απολαύσετε σε πολλές (πάρα πολλές..) ίντσες όλες τις τεχνολογίες και την καλύτερη εικόνα που είναι σε θέση να προσφέρει η κονσόλα ή το PC σας.

Επιπροσθέτως, ο Viewsonic PX701-4K υποστηρίζει 120Hz σε ανάλυση 1080p. Αν και, όπως διαπιστώσαμε από τις δοκιμές μας, τα παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτό το mode ρίχνουν σημαντικά την ποιότητα των γραφικών τους (κάτι άσχετο, βέβαια, με τις δυνατότητες του ίδιου του προβολέα), το γεγονός ότι ένας προβολέας με κόστος κάτω των 1.000€ είναι σε θέση να υποστηρίξει ρυθμό ανανέωσης ενός παιχνιδιού στα 120 fps, είναι εντυπωσιακό. Σπουδαίο χαρακτηριστικό είναι και το ultra low latency που προσφέρει ο PX701-4K. 4,5ms καθυστέρηση δίνει η Viewsonic ως επίσημο στοιχείο, και παρόλο που δεν έχουμε τα εργαλεία να το μετρήσουμε και να δούμε αν όντως αυτό το νούμερο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είδαμε ότι ο προβολέας αυτός λειτουργεί εξαιρετικά στο gaming.

Σε ό,τι αφορά στις γενικότερες δυνατότητες και παροχές του, ο Viewsonic μπορεί να δώσει εικόνα μέχρι 300 ίντσες, διαθέτει ειδικά modes για εύκολη ρύθμιση της εικόνας και διόρθωσης του τραπεζίου ακόμα και σε κυρτή επιφάνεια, ενώ όλες οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν είτε από τα κουμπιά που βρίσκονται επάνω στο σώμα του είτε από το απλοϊκό αλλά λειτουργικό τηλεχειριστήριό του.

Εικόνα- Ήχος

Μεικτές είναι οι εντυπώσεις μας από τον συνδυασμό εικόνας-ήχου του Viewsonic PX701-4K. Από τη μία έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα, που σε 4K mode στα 60Hz απέδιδε πολύ καλά το περιεχόμενο που προβάλαμε. Τα χρώματά του δεν μας άρεσαν, τα βρήκαμε “ξεπλυμένα” ενώ η φωτεινότητά του, παρόλο που διαφημίζεται ως υψηλή, δεν στάθηκε καλά σε συνθήκες διάχυσης ηλιακού φωτός στο δωμάτιο. Ωστόσο, με λίγες ρυθμίσεις στο μενού των χρωμάτων και υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού στο δωμάτιο, ο προβολέας της Viewsonic έδειξε τα δόντια του -ειδικά στο gaming.

Με την ενεργοποίηση του gaming mode ο προβολέας ανεβάζει στροφές, ρίχνει το latency δραματικά και προσφέρει ιδανικές συνθήκες για παιχνίδι. Πραγματικά, απολαύσαμε τόσο τα αργά και με εντυπωσιακά χρώματα παιχνίδια όπως το The Artful Escape, όσο και τα φρενήρη FPS όπως το Doom Eternal, με το οποίο κυριολεκτικά μαγευτήκαμε παίζοντας στον Viewsonic PX701-4K. Καθόλου lag, εξαιρετική απόδοση της δράσης, καθαρή εικόνα με έντονη λεπτομέρεια και καλή απόδοση του HDR χωρίς να “καίγεται” το λευκό.

Το να παρακολουθείς ένα σύγχρονο παιχνίδι στην εν λόγω ανάλυση, σε 100 και πλέον ίντσες, δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί ούτε να γίνει κατανοητό από ένα video. Πρέπει να το δεις για να διαπιστώσεις τι είναι σε θέση να σου προσφέρει, και ο Viewsonic εδώ παίρνει σχεδόν άριστα. Καλά τα πήγε το μοντέλο της Viewsonic και σε θέαση ταινιών, με το περιεχόμενο που αναπαράχθηκε από Netflix και YouTube να προβλήθηκε πολύ καλά.

Από την άλλη, αν βάλετε το εν λόγω μοντέλο στο ραντάρ σας, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αγορά ενός μακρύ καλωδίου 3,5 χιλιοστών ούτως ώστε να ρίξετε τον ήχο από τη θύρα mini jack του προβολέα σε εξωτερικά ηχεία ή ακουστικά, γιατί το ενσωματωμένο, με ισχύ 10W, ηχείο του PX701-4K είναι από τα χειρότερα που έχουμε ακούσει σε προβολέα το τελευταίο διάστημα.

Τελικές εντυπώσεις

Ο Viewsonic PX701-4K δεν είναι ένας προβολέας χωρίς προβλήματα. Δεν μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοση των χρωμάτων του (τουλάχιστον μέχρι να παίξουμε πολύ με τα μενού του και να φτάσουμε σε ένα αποδεκτό επίπεδο) ενώ το ηχείο του είναι πραγματικά η χειρότερη στιγμή του.

Ωστόσο, με τα χρήματα που ζητάει, τις παροχές που δίνει -ειδικά μιλώντας για την ανάλυση 4K, την υποστήριξη HDR και τη δυνατότητα απεικόνισης σε 60 και 120Hz- και τη γενικότερα καλή ποιότητα της εικόνας του, υποστηρίζει σθεναρά τον χαρακτηρισμό της “Value for Money” πρότασης, όντας ικανός να σταθεί με αξιοπρέπεια στο σαλόνι σας και να σας προσφέρει μια πολύ καλή εμπειρία gaming σε διαγώνιο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στο video που συνοδεύει το άρθρο μπορείτε να βρείτε περαιτέρω πληροφορίες από τις δοκιμές μας.

Το μοντέλο της δοκιμής στάλθηκε στο GameOver.gr για την παρουσίαση από την αντιπροσωπεία της Viewsonic.

The post Viewsonic PX701-4K | Review appeared first on GameOver.

Keywords
viewsonic, viewsonic, εν λόγω, playstation, xbox, series, fps, νέα, hdr, ayto, hdmi, mini, jack, android, συγκεκριμένο, dlp, σημαίνει, end, low, escape, doom, lag, video, netflix, youtube, ισχύ, σθεναρά, gameover, αλλαγη ωρας, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, ηχειο bluetooth, ξανα, dlp, ayto, αιχμη, εξοδος, εργαλεια, ηχεια, ονειρο, παιχνιδια, πλαισιο, χρωματα, fps, hdmi, hdr, youtube, αγορα, αρθρο, ακουστικα, αξιοπρεπεια, βλεμμα, βρειτε, γεγονος, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δοντια, δωσει, εφε, ευκολα, υπαρχει, εν λόγω, ερχονται, ζωης, υπολογιστες, ηχειο, εικονα, ηχο, κειμενο, κιλα, μειωση, μικρο, μπορειτε, οντας, παρουσιαση, ποιοτητα, προβληματα, ρανταρ, ρυθμισεις, ρυθμιση, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, σθεναρά, σωμα, συγχρονο, τιμη, τι ειναι, ισχύ, υψηλη, φυσικα, χερι, χειροτερα, χρωμα, doom, δωματιο, εφαρμογη, escape, jack, gameover, ιδανικο, lag, λευκο, low, mini, netflix, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, series, σημαίνει, usb
Τυχαία Θέματα