Trials Rising

Η τρέλα των δύο τροχών επέστρεψε.

Έπειτα από τρεις (συν έναν, που οι περισσότεροι θέλουμε να ξεχάσουμε...) τίτλους στη σειρά Trials, αμέτρητα ακροβατικά, πτώσεις, χαμηλές πτήσεις και εκρήξεις, ένα είναι σίγουρο: H Ubisoft, και συγκεκριμένα η RedLynx, έχει βρει το κλειδί της επιτυχίας στους δύο τροχούς, όπου αναιρώντας βασικούς κανόνες φυσικής και άλλες παραπλήσιες κουραστικές έννοιες, έχει ρίξει όλο το βάρος στην arcade οδήγηση στο όριο. Αναμενόμενα το Rising δεν αποτελεί εξαίρεση, και παρόλο που δεν είναι σε θέση να κλέψει την

λάμψη του πρωτότυπου, καταφέρνει και διορθώνει αρκετά από τα προβλήματα των Evolution και Fusion.

Αναμενόμενα η λογική της σειράς δεν έχει αλλάξει και έτσι το Trials Rising αποτελεί μία πρόκληση, ένα "racing/ platformer", που βασίζεται κυρίως στην χρήση των physics. Ο παίκτης θα βρεθεί σχεδόν αμέσως επάνω σε μία dirt bike –αν και στην πορεία εμφανίζονται αρκετές εκπλήξεις- και θα ενημερωθεί πως η στάση του αναβάτη, η σωστή χρήση γκαζιού – φρένου και ο ταχύτερος χρόνος άφιξης στον τερματισμό της εκάστοτε διαδρομής είναι πρακτικά ο κεντρικός πυρήνας του τίτλου. Αυτή τη φορά ο τίτλος προσφέρει ένα αρκετά εμπλουτισμένο Trials Academy, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι ένα παρατεταμένο tutorial, αν και πλέον υπάρχει μία λογική καμπύλη εκμάθησης.

Το ευχάριστο είναι πως ο παίκτης μπορεί να μάθει τα βασικά και εν συνεχεία να δοκιμάσει την τύχη του σε κάποιο event, αλλά αν τα βρει σκούρα, να επιστρέψει στην Academy ώστε να μάθει ακόμα περισσότερες τεχνικές. Όλες οι δοκιμασίες αποφέρουν τα απαραίτητα experience points, που με τη σειρά τους καταλήγουν σε αρκετά δώρα. Αυτά μπορεί να είναι είτε stickers, είτε αγωνιστικός εξοπλισμός για τον αναβάτη ή βελτιωμένα τμήματα για τη μοτοσυκλέτα. Η εισαγωγή των Contracts θα προσθέσει ακόμα περισσότερο περιεχόμενο στην ήδη μεγάλη λίστα, που με τη σειρά τους θα απασχολήσουν πολλές ώρες τους παίκτες πριν τελικά αποφασίσουν να πάρουν μία ανάσα και αφήσουν το gamepad στην άκρη.

Το δυνατό χαρτί του Trials Rising είναι φυσικά το "accessibility", η ευκολία με την οποία πιάνει κάποιος το χειριστήριο και παίζει, μιας και πρακτικά μπορεί ο καθένας να το απολαύσει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Σε κάθε διαδρομή ο παίκτης θα έχει συνεχώς απέναντι του τις ghost εκδοχές είτε των φίλων του είτε τυχαίων χρηστών που επιλέγει η ΑΙ. Και αν αυτή η επιλογή φαντάζει ως αγχωτική, μπορεί ανά πάσα στιγμή να απενεργοποιηθεί, ωστόσο έτσι χάνεται το πλεονέκτημα της εκτίμησης ενός καλού χρόνου ή όχι. Αναμφίβολα, η λογική του trial and error δηλώνει και πάλι βροντερό παρόν, και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό αν και κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν ενοχλεί καθόλου.

Πραγματικά δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε κάποια άλλη πρόταση που μας ώθησε τόσο πολύ στα άκρα για την επίτευξη ενός καλού χρόνου. Είναι αυτή η απλότητα της σειράς Trials, που σε συνδυασμό με την υψηλή πρόκληση καταφέρνει να απορροφήσει τον καθένα. Σύμμαχος σε όλα τα παραπάνω θα είναι το απλό μοντέλο χειρισμού, με τα ακροβατικά να εκτελούνται σχετικά εύκολα και γενικότερα η ‘’φιγουρατζίδικη’’ φύση του τίτλου να μην μπορεί να κρυφτεί.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, όμως, πως το Trials Rising τελικά δεν διατηρεί την αρχικά εξαιρετική και "λαμπερή" εικόνα του. Η αρχή σαφέστατα είναι εντυπωσιακή και εθιστική, αλλά στην πορεία αρχίζει κάπως να επαναλαμβάνεται. Τα 117 επίπεδά του, από τη μέση και μετά θα έχουν χάσει την εξυπνάδα στο σχεδιασμό των πρώτων, ενώ και η δυσκολία θα έχει πια εκτοξευθεί στα ύψη, κόβοντας έτσι τα φτερά των αρχάριων. Ο τίτλος σε αρκετά σημεία δανείζεται ιδέες από τους αγώνες με dirt bikes, οπότε αναμενόμενα σε μερικά σημεία οι ταχύτητες πέφτουν δραματικά και οι κινήσεις ακριβείας ίσως να μην είναι για όλους. Η υπομονή αλλά και η δεξιοτεχνία που απαιτείται για την εκτέλεση της κίνησης προς τα πίσω για παράδειγμα, με σταθερές αναπηδήσεις και μάλιστα στον έναν τροχό, γνώμη μας είναι πως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την γενικότερη φιλοσοφία της σειράς.

Από την άλλη, αυτή η καμπή στην διασκέδαση δεν είναι σε θέση να μετριάσει τη γενικότερη εικόνα των επιπέδων, όπου πραγματικά η RedLynx ξεπέρασε τον εαυτό της. Πέρα από την ανεπανάληπτη ποικιλία των σκηνικών, το ευχάριστο είναι πως είναι γεμάτα ζωή, τρέλα και ζωηρά χρώματα. Εννοείται πως και πάλι το Rising είναι μία πρόταση δύο διαστάσεων, αλλά τα όσα συμβαίνουν τριγύρω από τη διαδρομή, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά. Οι διαδρομές πλέον απλώνονται σε όλο τον κόσμο, δανειζόμενες στοιχεία από τη χώρα που τις φιλοξενεί, και έτσι από τη χλιδή του Las Vegas, οι παίκτες θα βρεθούν την επόμενη στιγμή σε ένα παρατημένο και παγωμένο σιλό πυραύλων στην Ρωσία, για να ξεσκάσουν τελικά στο ρομαντικό Παρίσι. Γενικά, η ποικιλία είμαι μία λέξη που η RedLynx φαίνεται να συμπαθεί ιδιαίτερα, ενώ γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτή από το παρατεταμένο customization τόσο της μηχανής όσο και του αναβάτη.

Το Rising μπορεί παράλληλα να καυχιέται για τον πλέον εκτεταμένο track editor, όπου μοναδικό εμπόδιο στη δημιουργία των πιο τρελών διαδρομών θα είναι η φαντασία του παίκτη. Κάποιοι περιορισμοί υπάρχουν, ώστε να υπάρχει μία λογική ροή, αλλά και πάλι, και έχοντας πάντα κατά νου το γενικότερο χαρακτήρα του τίτλου, ο συγκεκριμένος editor αποτελεί ό,τι καλύτερο μπορεί να συναντήσει κανείς σε μία racing πρόταση. Το social στοιχείο της σειράς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το Rising και το ευχάριστο είναι πως οι παίκτες μπορούν να προκαλέσουν τους φίλους τους σε κάποια διαδρομή που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Πέρα από τη συνεχή κόντρα μέσω των ghost ειδώλων όπως αυτά αναφέρθηκαν πριν, μέχρι και 8 παίκτες μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ταυτόχρονα, αν και το co-op mode είναι αυτό που κρίνουμε ως το αγαπημένο μας στο Trials Rising.

Δύο παίκτες θα βρεθούν ταυτόχρονα επάνω σε μία διθέσια μοτοσυκλέτα, με τον καθένα να έχει τον... απόλυτο έλεγχο. Το συγκεκριμένο mode θα είναι υπεύθυνο για ορισμένες από τις πλέον κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα συναντήσει κανείς στη σειρά και παρόλο που σαν ιδέα φαντάζει απλή, είναι τέτοια η υλοποίησή της, που πραγματικά κλέβει την παράσταση. Το Rising ολοκληρώνεται από έναν προσεγμένο τεχνικό τομέα, που πρωτίστως στοχεύει στον εντυπωσιασμό μέσω της ποικιλίας του και όχι της λεπτομέρειας. Το soundtrack ακολουθεί και αυτό το γενικότερο ύφος και αν το όνομα των Motorhead δεν σας λέει κάτι, τότε μάλλον ο τίτλος δεν είναι για εσάς...

Πραγματικά, δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο για το Trials Rising, γιατί προσφέρει όλα αυτά που θα ανέμενε ο κάθε φίλος της σειράς. Περισσότερα επίπεδα, περισσότερες μηχανές, ακόμα πιο απαιτητικά ακροβατικά και, φυσικά, τόνους από τρέλα. Η απουσία ουσιαστικού ανταγωνισμού σε επίπεδο κονσόλων και PC, ευτυχώς, δεν έχει επηρεάσει την ομάδα ανάπτυξης, όπου μετά το μάλλον μέτριο Trials Fusion φαίνεται να βρήκε και πάλι τον δρόμο της.

To review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.

pcps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα