The Talos Principle 2 | Review

To The Talos Principle έχει τεράστιες ομοιότητες σε λογική και σχεδιασμό με ένα εκ των διασημότερων first person puzzle game όλων των εποχών, το Portal. Και τα δύο σχεδιάστηκαν από μια ομάδα που είναι γνωστή για FPS shooters με καταιγιστική δράση. Και τα δύο μετέφεραν τη λογική των μηχανικών puzzle

αρένων των adventure games σε έναν εξίσου δύσκολο αλλά πολύ πιο εύπεπτο τρόπο στο mainstream κοινό.

Και τα δύο έμειναν στην Iστορία για την εξαιρετική ιστορία τους και τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ήταν περασμένη μέσα στο παιχνίδι. Και με την κυκλοφορία του The Talos Principle 2, μπορούμε να πούμε ότι πλέον και τα δύο έχουν ένα εξαιρετικό sequel που βελτιώθηκε σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τον προκάτοχό του και αποτελεί ένα παιχνίδι που πρέπει οπωσδήποτε να παίξει όποιος αγαπάει το είδος.

Εκεί που τα Portal έδιναν βάση όμως σε ένα πολύ πιο χιουμοριστικό και περίεργο σενάριο, τα Talos Principle είναι μια βαθιά σπουδή στη θρησκολογία και τη φιλοσοφία, βουτώντας μέσα σε βαθιά ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση. Για όσους (κακώς) δεν ασχολήθηκαν με τον πρώτο τίτλο, αυτός πραγματευόταν ένα τεράστιο πείραμα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, σε έναν κόσμο όπου η ανθρωπότητα έχει εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω της ένα πρόγραμμα που ελπίζει ότι θα δώσει πραγματική νοημοσύνη σε μία νέα φυλή «ανθρώπων».

Στημένο με βάση τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης, προσέφερε μια συναρπαστική και ιδιαίτερα καλογραμμένη ιστορία, σε βαθμό που ελάχιστα παιχνίδια μπορούν να πουν ότι έχουν καταφέρει. Υπέφερε λίγο στον τομέα του gameplay από ένα σημείο και μετά, και κρατούσε παραπάνω από όσο χρειαζόταν, αλλά σε γενικές γραμμές είχε μαγέψει και συναρπάσει το κοινό του, μακρινού πλέον, 2015.

Το TTP2 λοιπόν, συνεχίζει την ιστορία εκατοντάδες χρόνια μετά το τέλος του πρώτου παιχνιδιού. Ο τότε χαρακτήρας έχει πλέον χτίσει μια νέα φυλή «ανθρώπων», οι οποίοι ζουν μέσα σε μια κλειστή, μικρή πόλη ονόματι “New Jerusalem”. Mια πόλη που θα περίμενε κανείς να ήταν στην ακμή της σύγχρονης τεχνολογίας και πολύ μπροστά στη διακυβέρνηση και τις «ανθρώπινες» σχέσεις. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του 1k, του χιλιοστού πλέον ανθρώπου ο οποίος μόλις γεννήθηκε, αμέσως θα αναγνωρίσετε πως η νέα αυτή πόλη δεν είναι τόσο γυαλιστερή όσο θέλει να δείχνει. Χωρίς να δώσουμε παραπάνω πληροφορίες, τα γεγονότα θα έρθουν έτσι που θα σας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι σε μια μακρινή, μυστηριώδη περιοχή, στην οποία τα puzzles -τα οποία κάποτε συνετέλεσαν στη δημιουργία σας, έχουν ξαφνικά επιστρέψει δυναμικά.

Με το κυρίως θέμα να παραμένει η αιώνια συζήτηση γύρω από την ανθρώπινη φύση και ψυχή, το TTP2 αντλεί τη βάση του αυτή τη φορά από αρχαιοελληνικούς μύθους αλλά και φιλοσόφους, συνδυάζοντάς τα -όπως παλιά- με αναγεννησιακά και μεταμοντέρνα κείμενα αλλά και σύγχρονες συζητήσεις γύρω από το ζήτημα. Και για άλλη μια φορά υφαίνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία, που αν και δεν έχει τη μεγάλη έκπληξη που είχε η πρώτη, προσφέρει πολύ πιο πλούσια γραφή επεκτείνοντας τη συζήτηση με ένα πλούσιο cast χαρακτήρων, με τον καθένα να πλησιάζει τα προβλήματα της νέας ανθρωπότητας με τον δικό του τρόπο.

Τα puzzles του παιχνιδιού είναι και πάλι με παραπλήσια φιλοσοφία, με τα περισσότερα από αυτά να είναι στημένα μέσα σε μεμονωμένες αρένες. Σε αντίθεση όμως με το πρώτο παιχνίδι, που ήταν κυρίως στημένο μέσα σε 3-4 βασικές μικρές περιοχές, οι περιοχές εδώ είναι πολύ περισσότερες και το κυριότερο, πολύ μεγαλύτερες.

Κάθε περιοχή είναι σαν ένας mini open-world map, στον οποίο θα περπατήσετε αρκετά από τον ένα γρίφο στον άλλο, απολαμβάνοντας το διαφορετικό biome αλλά και ανακαλύπτοντας διάφορα μυστικά και στοιχεία. Και όταν έρθετε αντιμέτωποι με τα puzzles, ο αριθμός τον μηχανισμών και των αντικειμένων που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά, γιατί από περιοχή σε περιοχή το παιχνίδι προσθέτει πάντα τουλάχιστον έναν νέο μηχανισμό, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη της δυσκολίας βήμα βήμα, αλλά και κρατώντας το κάθε puzzle φρέσκο, διασκεδαστικό και δύσκολο τόσο όσο πρέπει.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μοντέρνα puzzle games που έχουμε δει και είναι ξεκάθαρο το πόσο πολύ οι δημιουργοί έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος. Από την άλλη, βέβαια, σε μια προσπάθεια να παραδώσουν μια όσο το δυνατόν πλουσιότερη και μεγαλύτερη εμπειρία που θα δικαιολογεί τον οβολό σας, έπεσαν και πάλι στο ατόπημα του να παραβάζουν υλικό σε ορισμένα σημεία.

Θα μπορούσε η κάθε περιοχή να έχει 2-3 λιγότερα puzzle και η ροή να προχωράει λίγο καλύτερα. Και ειδικά σε κάτι puzzles που συνδέετε κομμάτια για να φτιάξετε γέφυρες, ο μηχανισμός τους επαναλαμβάνεται πολύ και πολύ συχνά, μην έχοντας κάτι πραγματικά ουσιώδες να προσφέρει. Ένα λίγο σφιχτότερο δέσιμο θεωρούμε πως θα δρούσε ευεργετικά προς τον τίτλο.

Από την άλλη βέβαια, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η έξτρα διάρκεια και ο «κενός» χρόνος μέσα στη ροή, είναι και αυτή τμήμα της μοναχικής εμπειρίας που προσφέρει ο τίτλος. Μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι χαρακτήρες και πολύ περισσότερες περιοχές και biomes, αλλά η φύση του Talos Principle δεν έχει αλλάξει. Ο κόσμος του είναι πανέμορφα σχεδιασμένος με την Unreal Engine 5, αλλά θυμίζει σε μεγάλο βαθμό και λογική αυτή του Battlefront, θεσπέσια τοπία αλλά «νεκρά» από διάδραση.

Αυτό όμως είναι επιτηδευμένο. Το παιχνίδι θέλει να σου δώσει αυτή την αίσθηση της μοναξιάς και της γαλήνιας ηρεμίας παντού, αφήνοντάς σε σε απόλυτη ησυχία ή πιο συχνά μέσα σε γαλήνιά κύματα απαλών μελωδιών, σε ένα σύμπαν παγωμένα όμορφο. Ακόμα και η φύση των puzzles είναι στημένη έτσι ώστε να αποφεύγει τα υπερβολικά γρήγορα platforming τερτίπια και να επιτρέπει στον παίκτη να χαλαρώνει ευχάριστα όσο σπαζοκεφαλιάζει για να λύσει τον γρίφο που έχει μπροστά του.

Η εμπειρία μας λοιπόν με το The Talos Principle 2 ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Εκεί που οι πάλαι ποτέ maitre των puzzle games παραδίδουν άστοχα, περίπλοκα puzzle μέσα σε κοινότυπους κόσμους (εσάς κοιτάμε Nemezis: Mysterious Journey III και Firmament), είναι σχεδόν συγκινητικό να βλέπεις μια τόσο καλοδουλεμένη κυκλοφορία σαν το TTP2. Με διάρκεια 30-40 ώρες (αν θέλετε να βρείτε όλα τα μυστικά) και με την ανέλπιστα χαμηλή τιμή των 30€, πρόκειται για έναν τίτλο ιδανικό για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.

Το The Talos Principle 2 κυκλοφορεί από τις 2/11/23 για PS5, PC και Xbox Series. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από τη Devolver Digital.

The post The Talos Principle 2 | Review first appeared on GameOver.

The post The Talos Principle 2 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα