Tekken 8 | Review

Το 2023 σίγουρα ήταν μια καλή χρόνια για το fighting είδος, αφού είχαμε τη κυκλοφορία του Mortal Kombat 1, που αποτέλεσε το δεύτερο reboot για τη σειρά. Βέβαια, η μεγάλη κυκλοφορία της συγκεκριμένης χρόνιας ήταν σίγουρα το Street Fighter VI, το οποίο διόρθωσε τα κακώς κείμενα του προκατόχου του, κάτι που εξάλλου αποτυπώνεται στην

καλή πορεία και τις υψηλές πωλήσεις που έχει σημειώσει ο τίτλος. Από το παραπάνω σκηνικό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η θρυλική fighting σειρά της Bandai Namco, με την ανάπτυξη του νέου τίτλου να την έχει αναλάβει η ομάδα του Harada-san. Και έτσι, φτάσαμε στη στιγμή που θα αναπτύξουμε τις εντυπώσεις μας από το Tekken 8.

Στην αρχική οθόνη του τίτλου μάς καλωσορίζουν διάφορες επιλογές, με μια εξ αυτών να είναι το story mode, στο οποίο περιληπτικά (για αποφυγή spoilers) ακολουθούμε γνώριμα χαρακτηριστικά της σειράς, αφού πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η οικογένεια Mishima.

Tekken: The Iron Fist Tournament returns

Η ιστορία είναι αξιόλογη και οι χαρακτήρες αποδίδονται με τον μοναδικό τρόπο που έχουμε γνωρίσει στη σειρά, κάτι στο οποίο βοηθούν και οι cutscenes, ένα χαρακτηριστικό που ακολουθεί τη σειρά από τα πρώτα της χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διάρκεια του story mode κυμαίνεται μεταξύ τριών και τεσσάρων ωρών.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε πως όσοι έχουν παρακολουθήσει την ιστορία των Tekken, (όπως είναι είναι λογικό) θα κατανοήσουν τους χαρακτήρες και την ιστορία καλύτερα -πάντα σε σύγκριση με τους νέους παίκτες, αφού η περίληψη καλύπτει μόνο τα σημαντικά γεγονότα των προηγουμένων τίτλων και γίνεται με προβολή-παρουσίαση ασπρόμαυρων εικόνων, επιλογή που πιστεύουμε ότι δεν θα καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον των νέων παικτών.

Δεύτερη επιλογή στην αρχική οθόνη είναι τα επεισόδια των χαρακτήρων, δηλαδή το γνωστό mode όπου επιλέγουμε τον αγαπημένο μας χαρακτήρα και πραγματοποιούμε συγκεκριμένο αριθμό μαχών ώστε να δούμε ένα απόσπασμα-επίλογο. Επόμενη επιλογή είναι αυτή του arcade quest, όπου για να αποκτήσουμε πρόσβαση καλούμαστε να δημιουργήσουμε έναν “chibi” καρτούνιστικο χαρακτήρα, ώστε να εισέλθουμε στο συγκεκριμένο τμήμα αλλά και στο online hub του τίτλου.

Το arcade quest λοιπόν είναι μια σίγουρα καλή επιλογή για το καινούργιο κοινό που εισέρχεται στους κόλπους της σειράς, αφού μέσα από αυτό το mode υπάρχει μια αφήγηση όπου προβάλλονται και άλλα chibi-avatars, τα οποία μας καλωσορίζουν σε έναν arcade χώρο ώστε να μας εξοικειώσουν με τους βασικούς μηχανισμούς του τίτλου.

Βέβαια, το σημαντικό είναι πως, με την πρόοδο που διαγράφουμε στο arcade quest, διαθέσιμη γίνεται και η επιλογή του Super Ghost Battle mode. Εδώ μπορούμε είτε να αντιμετωπίσουμε μια A.I, η οποία ακολουθεί τo μοτίβο των κινήσεών μας, είτε να παίξουμε με ghosts άλλων παικτών, ώστε να μάθουμε τις τακτικές και τις κινήσεις τους.

Οι επόμενες επιλογές είναι και αυτές γνώριμες για όσους ασχολούνται με το fighting είδος. Τουτέστιν, έχουμε το online mode, την επιλογή τροποποίησης χαρακτήρων και την επιστροφή του Tekken Ball, που έχουμε να δούμε από το Tekken 3. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να σημειωθεί πως το roster του Tekken 8 περιλαμβάνει 32 χαρακτήρες, γεγονός που σημαίνει πως σε αυτό το τμήμα ο τίτλος της Bandai Namco δεν απογοητεύει.

Με το δεδομένο ότι το Tekken 8 κάνει το επόμενο βήμα για το franchise, δεν γινόταν να απουσιάζουν και οι επιλογές παραμετροποίησης, ώστε ο κάθε παίκτης να είναι σε θέση να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Σε κάθε μια από τις εν λόγω επιλογές μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δυσκολία του τίτλου αλλά και να ορίσουμε τα πλήκτρα μας να “εκτελούν” ορισμένες κινήσεις με τη χρήση του special style. Για τους βετεράνους δεν απουσιάζει και ο παραδοσιακός χειρισμός. Από εκεί και πέρα, το σύστημα μάχης φέρνει ορισμένες αλλαγές. Μια από αυτές σίγουρα είναι ο τεχνικός τομέας, αφού το Tekken 8 “τρέχει” σε Unreal Engine 5, με αποτέλεσμα οι 3D αρένες, τα μοντέλα των χαρακτήρων και οι κινήσεις τους να αποδίδονται με εξαιρετικό τρόπο χωρίς ο τίτλος να χάνει ρυθμό καρέ.

Μια σημαντική αλλαγή που φέρνει ο τίτλος στο σύστημα μάχης είναι η “αύρα-heat”. Αυτός ο νέος μηχανισμός αποτυπώνεται ως μια μπλε μπάρα, η οποία βρίσκεται κάτω από τη μπάρα “υγείας” του κάθε χαρακτήρα. Όταν ξεκινάει η μάχη, αυτή η μπάρα είναι γεμάτη και μας επιτρέπει να κάνουμε τα λεγόμενα heat smash και heat dash, τα οποία βοηθούν στο νέο επιθετικό ύφος του Tekken 8 που αρχικά είχε υποσχεθεί ο Harada-san.

Αυτό προκύπτει από τη χρήση του Heat system, το οποίο αποδίδει στον χαρακτήρα που το χρησιμοποιεί μια μπλε αύρα, μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιήσει τμηματική ζημιά (chip damage) που μπορεί να ανακτηθεί και αναφέρεται ως ανακτήσιμη υγεία. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο παίκτης που έχει δεχτεί τη συγκεκριμένη ζημιά σίγουρα θα παρατήσει τη στάση άμυνας ώστε να ανακτήσει κάποιο τμήμα της υγείας του.

Επιπροσθέτως, όταν η υγεία φτάσει σε ένα χαμηλό σημείο, ενεργοποιείται ο μηχανισμός του Rage, όπου ο χαρακτήρας μας πραγματοποιεί μεγαλύτερη ζημιά με τη χρήση Rage Arts. Στον παραπάνω νέο μηχανισμό προσθέτουμε το γνώριμο συνδυασμό κινήσεων (combos) και τον έτσι και αλλιώς γρήγορο ρυθμό της μάχης, ένα σύνολο πραγμάτων που παραδίδουν τελικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Online αρένες

Εν συνεχεία έχουμε το online τμήμα, ή αλλιώς το “Tekken Fight Lounge”. Σε αυτό το τμήμα -όπως είναι αυτονόητο για τίτλους της fighting κατηγορίας- υπάρχουν αρκετές επιλογές σύνδεσης, όπως με ποια ισχύ σύνδεσης θέλουμε να συμμετέχουμε, σε ποιόν server θέλουμε να είμαστε και, βέβαια, υπάρχει η επιλογή για απλό / γρήγορο αγώνα ή κατάταξης, ενώ δεν απουσιάζει και ο μηχανισμός παρακολούθησης αγώνα.

Από το online τμήμα δεν απουσιάζει και το μίνι παιχνίδι Tekken Ball, το οποίο είχαμε να δούμε από το Tekken 3. Για όσους δεν γνωρίζουν, στο Tekken Ball στόχος μας είναι να νικήσουμε τον αντίπαλο με χρήση μπάλας βόλεϊ. Αυτό επιτυγχάνεται είτε αν χτυπήσουμε τη μπάλα με δύναμη προς τον αντίπαλο, είτε αν η μπάλα προσγειωθεί στην πλευρά του αντιπάλου. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο mini-game αποτελεί μια ακόμα καλοδεχούμενη και ευχάριστη προσθήκη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με το online τμήμα δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους fighting τίτλους, έτσι και στο Tekken 8 διατίθεται μηχανισμός rollback, ο οποίος αφαιρεί τα προβλήματα των delayed inputs. Παράλληλα, ο τίτλος υποστηρίζει cross play-cross platform λειτουργίες, τις οποίες ενεργοποιούμε ή απενεργοποιούμε κατά το δοκούν.

Τέλος, όσον αφορά το περιεχόμενο, εννοείται πως υπάρχουν οι επιλογές για εξάσκηση-εκμάθηση κινήσεων μέσω της επιλογής του practice, ενώ δεν απουσιάζουν και οι τροποποιήσεις στους χαρακτήρες και στο avatar που χρησιμοποιούμε.

Εν κατακλείδι, το Tekken 8 είναι ένα παιχνίδι αριστοτεχνικά σχεδιασμένο, με άφθονο περιεχόμενο και πλούσιο roster, στοιχεία που θα έχουν ως αποτέλεσμα το νέο πόνημα της Bandai Namco να κρατήσει τους φίλους της σειράς απασχολημένους για δεκάδες ώρες.

Το Tekken 8 κυκλοφορεί από τις 26/1/24 για PS5, PC και Xbox Series. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από τη Bandai Namco Entertainment Greece.

The post Tekken 8 | Review first appeared on GameOver.

The post Tekken 8 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα