Tales from Candleforth | Review

Στα γρήγορα

X

Ένα puzzle game πρώτου προσώπου στα πρότυπα των θρυλικών Myst, με τους γρίφους σε πολλές περιπτώσεις να μοιάζουν με εκείνους που θα συναντήσουμε σε κάποιο escape room. Τα γραφικά είναι όμορφα και σχεδιασμένα με το χέρι, ενώ οι γρίφοι είναι πολύ δύσκολοι και ανταμείβουν τον παίκτη.

Δυστυχώς, μερικοί από αυτούς μπορούν να λυθούν με trial & error, ενώ σε

κάποιους από αυτούς δεν δίνονται ικανοποιητικά στοιχεία. Αν σας αρέσουν πάντως τα puzzle games, εδώ έχουμε ένα πολύ καλό δείγμα του είδους.

Δεν γνωρίζουμε αν η μόδα των escape rooms κρατάει ακόμα. Τη μία και μοναδική φορά που είχαμε επισκεφτεί ένα τέτοιο κατάστημα, είχαμε περάσει πολύ καλά και αισθανθήκαμε ότι παίζουμε ένα live action adventure game. Σίγουρα σε μεγάλες πόλεις κάποιοι ακόμα αρέσκονται στο να τα επισκέπτονται, μιας και εξακολουθούμε να τα συναντάμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Tales from Candleforth είναι ένα puzzle game που η λογική των γρίφων του αντλεί πολλή έμπνευση από αντίστοιχους των escape rooms.

Ο τίτλος αποτελεί το ντεμπούτο του ισπανικού στούντιο Under The Bed Games. Στο παιχνίδι αρχικά θα συναντήσουμε μια μυστηριώδη φιγούρα με κεφάλι κολοκύθας, η οποία θα μας αφηγηθεί μια folk ιστορία από ένα βιβλίο της. Στην ιστορία, θα πάρουμε τον έλεγχο μιας μαθητευόμενης φαρμακοποιού, μιας μάγισσας ουσιαστικά, που θα ανακαλύψει ότι η δασκάλα της έχει εξαφανιστεί. Βρίσκει ένα γράμμα που την καλεί να αναλάβει τη θέση της, και για να αποδείξει την αξία της πρέπει να βρει τρία συστατικά ενός φίλτρου και να το παρασκευάσει…

Η αφήγηση του παιχνιδιού είναι ασαφής και δεν δίνονται στον παίκτη ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά το lore και την εξέλιξη της ιστορίας. Με άλλα λόγια, το σενάριο είναι αμφίσημο και ο παίκτης καλείται να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα στο φινάλε. Δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα μια πιο δομημένη ιστορία θα έδινε παραπάνω υπόσταση στον κόσμο του παιχνιδιού. Είναι φανερό ότι το κύριο βάρος δόθηκε στα puzzles και το gameplay, το οποίο ευτυχώς δεν μας απογοήτευσε.

Ευθύς μόλις ξεκινήσαμε να παίζουμε, το πρώτο πράγμα που μας ήρθε στο μυαλό είναι η σειρά των θρυλικών παιχνιδιών Myst. H οπτική είναι πρώτου προσώπου, τα περιβάλλοντα είναι μεμονωμένες οθόνες η μετάβαση μεταξύ των οποίων γίνεται με βελάκια στις άκρες τους, ενώ οι γρίφοι παίζονται με point & click μηχανισμούς και το inventory είναι υποτυπώδες. Φυσικά εδώ δεν υπάρχουν τα μεγάλα περιβάλλοντα των Myst, αλλά κάθε κεφάλαιο αποτελείται από λίγες σχετικά οθόνες.

Μιλήσαμε στην εισαγωγή για τα escape rooms και αυτό είναι το έτερο στοιχείο που σκεφτήκαμε λίγα λεπτά μετά την εισαγωγή. Άλλωστε και οι developers μιλάνε για puzzles με escape room μηχανισμούς. Η πλειοψηφία των γρίφων απαιτούν πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα, αναλυτική και συνδυαστική σκέψη και μας καλούν συνήθως να ανακαλύψουμε κάποιον κωδικό ή σύμβολα σε ένα σημείο ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα συναντήσουμε γρίφους για τους οποίους θα βρούμε αργότερα τα στοιχεία για τη λύση τους, χωρίς ο παίκτης να είναι σίγουρος αν έχει βρει ήδη τα στοιχεία αυτά ή όχι, ή ακόμη κι αν υπάρχουν αλλού στοιχεία.

Σε γενικές γραμμές, οι γρίφοι αυτοί έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία και αποζημιώνουν τον παίκτη άμα τη επιλύσει. Σχεδόν στο σύνολό τους λύνονται εφόσον ο παίκτης όπως είπαμε παρατηρήσει καλά το περιβάλλον για την παραμικρή λεπτομέρεια, και καταφέρει να συνδυάσει τα στοιχεία που βρίσκει με τα εκάστοτε puzzles. Ένα στοιχείο που ίσως δυσκολέψει παραπάνω από όσο πρέπει είναι ότι δεν υπάρχουν hotspots και τα αλληλεπιδράσιμα σημεία γίνονται φανερά μόνο όταν πάμε τον cursor επάνω τους. Με άλλα λόγια, ο παίκτης συνεχώς ψάχνει αν κάτι που βλέπει είναι απαραίτητο στοιχείο του παιχνιδιού ή απλό background.

Ολοκληρώνοντας με το κομμάτι των γρίφων, θα πρέπει δυστυχώς να αναφέρουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που λόγω της φύσης τους μπορούν να λυθούν με trial & error. Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν και ένας δύο που μόνο έτσι μπορούν να λυθούν. Φυσικά, η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη αν ανακαλύψουμε σκεπτόμενοι τη λύση τους, αλλά αυτό το cheat είναι παρόν.

Επίσης, προς το τέλος η ποιότητα των γρίφων λίγο πέφτει και υπάρχει ένας συγκεκριμένος γρίφος με κρεμασμένες κούκλες που μας ανάγκασε να καταφύγουμε σε video walkthrough για να τον λύσουμε, γιατί αλλιώς ακόμα εδώ θα ήμασταν. Ακόμα κι έχοντας τη λύση, δεν έχουμε ακόμα καταλάβει τη λογική του. Αν κάποιος τον λύσει μόνος του, ας τον εξηγήσει και σε μας.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα πράγματα είναι πολύ ικανοποιητικά. Τα 2D γραφικά είναι σχεδιασμένα στο χέρι και έχουν παραμυθένιο, καρτουνίστικο εικαστικό, πασπαλισμένο όμως με κάποια πιο ενήλικα, ενοχλητικά, ανατριχιαστικά και ακόμη και horror στοιχεία. Σίγουρα πρόκειται για ένα ενήλικο παραμύθι – άλλωστε ουκ ολίγες φορές θα συναντήσουμε φιγούρες κρεμασμένων. Δεν υπάρχει αξιόλογο animation, αλλά τα χρώματα είναι έντονα και κερδίζουν τις εντυπώσεις.

The Gap (Switch) | Review

Scenes from a memory….

Read More INDIKA | Review

“Πίσω μου σ’ έχω σατανά!” -Indika….

Read More Loretta | Review

Ολέθρια σχέση….

Read More

Όσο για τον ήχο, η μουσική είναι πολύ μελωδική, μελαγχολικών τόνων, κυρίως παιγμένη με πιάνο, και συμβάλλει στη δημιουργία της περίεργης ατμόσφαιρας του τίτλου, ενώ δεν περιλαμβάνονται δυστυχώς ομιλίες.

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι τα καταφέρνει πολύ καλά ως δείγμα του είδους και αποτελεί θα λέγαμε ιδανικό ντεμπούτο για την εταιρία. Θα θέλαμε να είχε πιο ξεκάθαρο lore και να είχε δώσει περισσότερη προσοχή σε ένα δύο συγκεκριμένα puzzles, αλλά οι ώρες που περάσαμε στύβοντας το μυαλό μας σίγουρα άξιζαν τον κόπο.

Το Tales from Candleforth κυκλοφορεί από τις 30/4/24 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch, με review code που λάβαμε από τη Feardemic.

The post Tales from Candleforth | Review first appeared on GameOver.

The post Tales from Candleforth | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα