Summer in Mara - Review

Μια όμορφη, καλοκαιρινή δυσφορία.

Ένα όμορφο καλοκαιρινό πρωινό η μικρή Koa στεκόταν όπως, συνήθιζε, πάνω στη σκεπή του μικρού της σπιτιού, ατενίζοντας τη θάλασσα. Ήταν σίγουρη πως η ώρα έφτασε να ξεκινήσει το δικό της ταξίδι, τη δική της περιπέτεια στη Θάλασσα της Mara, με τα νησιά και τους κατοίκους της. Πολλά χρόνια πριν, η Yaya την περιμάζεψε από τον ωκεανό, βρέφος ακόμα, και την πήρε κοντά της, στο νησί της. Εκεί της δίδαξε όλα όσα χρειάζεται για τη φύση και τα δώρα της, για το πως να αξιοποιήσει σωστά όλα όσα παίρνει από το νησί,

αλλά και το πόσο πολύ πρέπει να σέβεται τη ζωή του νησιού, φροντίζοντας να αναπληρώσει όλα όσα έχασε. Πλέον, η Yaya δεν βρίσκεται κοντά της για να την καθοδηγεί – ήρθε, πλέον, η ώρα για την Koa να ανακαλύψει τον κόσμο πέρα από τη μακρινή θάλασσα, και να διαδώσει το μήνυμα της προστασίας, του σεβασμού και της συντήρησης του περιβάλλοντος, της ίδιας της Mara.

Το Summer in Mara αποτελεί το πιο πρόσφατο πόνημα της Chibig, του ισπανικού στούντιο πίσω από τα Deiland και Ankara. Το Summer in Mara αποτελεί, τη δεδομένη στιγμή, το πιο φιλόδοξο project της Chibig, με ένα παρελθόν δημιουργιών να μαστίζεται από ατέλειες στο gameplay και άλλα λοιπά μειονεκτήματα. Αν και χαιρόμαστε ιδιαίτερα να βλέπουμε στούντιο, και δη ευρωπαϊκά, να προοδεύουν και να επεκτείνουν το portfolio δραστηριοτήτων τους, εν τούτοις δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε με κάποια λύπη πως οι παρελθούσες δημιουργίες του εξακολουθούν να τραβούν τις μελλοντικές αρκετά πίσω, υστερώντας σημαντικά σε σχέση με αντίστοιχες indie δημιουργίες, πολλές φορές ακόμα και μικρότερου συνολικού κόστους δημιουργίας. Ναι, για μια ακόμα φορά ξεκινάμε έναν σχολιασμό ενός indie τίτλου με όχι και τα πιο καλά λόγια, αλλά για μια ακόμα φορά μας δίνεται η αφορμή να το κάνουμε.

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι. Το Summer in Mara υστερεί αρκετά σημαντικά σε σχεδιαστικές επιλογές και σε πολλές QoL βελτιώσεις και προσθήκες που απολαμβάνουν άλλα παιχνίδια. Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι από τους πιο δυσλειτουργικούς που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα σε παιχνίδι, με την ύπαρξή του να μην μπορεί να μας προσφέρει απολύτως τίποτα. Ο δε συνδυασμός του χάρτη με το εξίσου δυσλειτουργικό σύστημα αποστολών μεγεθύνει σημαντικά το πρόβλημα. Αν και το παιχνίδι προσφέρει μια πληθώρα αποστολών, οι οποίες διαφοροποιούνται σε σχέση με τα νησιά, εν τούτοις το μόνο που αποκομίζουμε από το quest system είναι μια απλή περιγραφή της αποστολής – τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Το πώς θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της αποστολής, το που πρέπει να πάμε για να συλλέξουμε τα απαραίτητα αντικείμενα, ή το που βρίσκεται ο εκάστοτε NPC που σχετίζεται με την αποστολή, είναι κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε, ή να μπούμε στη διαδικασία να ανακαλύψουμε εξερευνώντας τον περιβάλλοντα χώρο του νησιού. Και αν η εξερεύνηση είναι κάτι που θεωρητικά επιβάλλεται από τον σχεδιασμό του παιχνιδιού, εν τούτοις δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση από το ίδιο το gameplay. Μια εκνευριστική μπάρα ενέργειας, η οποία αδειάζει χωρίς να προλάβει να το συνειδητοποιήσει ο παίκτης, αλλά και μια μπάρα ένδειξης πείνας, αποτελούν τις Συμπληγάδες Πέτρες του τίτλου, δύο ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία ταιριάζουν περισσότερο σε μηχανισμούς που ωφελούνται από μικροσυναλλαγές, παρά σε έναν «ολοκληρωμένο» τίτλο, ο οποίος δεν προσφέρεται δωρεάν σε κάποιο κατάστημα φορητής συσκευής.

Χάρη σε αυτές τις δύο μπάρες, ο παίκτης πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να αναζητήσει καταφύγιο είτε σε κάποιο ξενοδοχείο (το οποίο δεν αποτελεί την ιδανικότερη λύση από άποψης οικονομίας στα αρχικά στάδια της περιπέτειας), είτε να αναζητήσει καταφύγιο στο αρχικό νησί, αναγκάζοντας τον παίκτη να εισέλθει σε έναν σχεδόν αέναο, αλλά κυρίως ανώφελο κύκλο άσκοπων μετακινήσεων, χωρίς να μπορέσει να διακρίνει το πως εξελίσσεται η περιπέτεια. Δυστυχώς όμως, το Summer in Mara δεν διακρίνεται ούτε για την πλοκή του. Πρόκειται για μια πολύ συμπαθητική, ζεστή και -σχεδόν- παιδική ιστορία αναζήτησης και εξερεύνησης, χωρίς όμως να μας προσφέρει αρκετές συγκινήσεις, όπως ίσως υπονοείται από τον πρόλογό του.

Ακόμα χειρότερα, οι gameplay μηχανισμοί έρχονται για να μας υπενθυμίσουν, σχεδόν εκνευριστικά, τις ατέλειές του. Το Summer in Mara, στον κεντρικό του πυρήνα, και παρά τα όσα υπόσχεται και προσφέρει, είναι ένας farming & crafting simulator. Στόχος μας είναι να μαζεύουμε τα προϊόντα της μητέρας Mara, να συλλέγουμε συνταγές για φαγητά, χυμούς, εδέσματα και κάθε λογής αντικείμενα και να τα κατασκευάζουμε, με απώτερο σκοπό να προσφέρουμε χαμόγελα και χαρά στους κατοίκους του κόσμου της Mara. Θα θέλαμε, όμως, να έχει την προσβασιμότητα και την απλότητα που προσφέρει η σειρά Animal Crossing, όπου τόσο η συλλογή, όσο και η κατασκευή παρέχονται εύκολα και αρκετά φυσιολογικά στον παίκτη.

Στο Summer in Mara το σύστημα crafting επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς και απρόβλεπτους παράγοντες, που δεν λειτουργούν όπως πρέπει και μας δυσκολεύουν στο έργο μας. Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε και να πουλήσουμε τις δημιουργίες μας για λίγα χρήματα, μπορούμε οι ίδιοι να μπλοκάρουμε την πρόσβασή μας στο επόμενο στάδιο της ιστορίας, λόγω της αδυναμίας μας να δημιουργήσουμε αντικείμενο το οποίο μόλις πουλήσαμε, αντικείμενο που παράγεται με τη χρήση υλικών που δύσκολα και επίπονα μπορούμε να αποκτήσουμε. Κοινώς, η πορεία μέσα στο παιχνίδι αποτελεί σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες, οι οποίοι και απαιτούνται να έχουν την απαραίτητη οξυδέρκεια για να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση του τίτλου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που, τελικά, μας έπεισε να ασχοληθούμε μαζί του ως το τέλος – τα εικαστικά του παιχνιδιού. Το Summer in Mara αποτελεί ένα σχεδιαστικό χάρμα οφθαλμών όσον αφορά στον κόσμο του. Όμορφα μοντέλα, φωτεινά και ζεστά χρώματα, συνθέτουν ένα πραγματικά παραμυθένιο, καλοκαιρινό σκηνικό. Τα cutscenes αποδίδονται με σύντομες animated σκηνές, οι οποίες θυμίζουν αρκετά το art style των ταινιών του Studio Ghibli, ενώ οι διάλογοι αποδίδονται με εξίσου όμορφα σχεδιασμένα μοντέλα δύο διαστάσεων. Στα θετικά θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης και το σύστημα πλοήγησης ανάμεσα στα νησιά, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο του συστήματος πλοήγησης στο Wind Waker. Δεν μπορούμε να πούμε πως δουλεύει εξαιρετικά – η είσοδος και η έξοδος από το πλοίο αποτελεί, ακόμα και σήμερα, έναν περίεργο γρίφο, τον οποίο οι developers της Chibig δεν κατάφεραν να επιλύσουν σωστά. Και πάλι, όμως, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη, αν και θα προτιμούσαμε να μην έχουμε γραμμικότητα στην εξερεύνηση των νησιών, καθώς και το πλοίο μας θέλει και αυτό τη σταδιακή αναβάθμισή του, αναγκάζοντάς μας να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα σε όλα όσα μπορεί να παράσχει η Mara.

Ο όμορφος οπτικός τομέας έρχεται με ένα εξίσου όμορφο και απαλό soundtrack – θα θέλαμε να αναφέρουμε ωστόσο πως η μουσική δεν στολίζει συνεχόμενα κάθε σπιθαμή του κόσμου της Mara. Υπάρχουν κομμάτια της περιπέτειας όπου η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής μουσικής υπόκρουσης, ακόμα και του πιο μικρού μεγέθους, δεν «ηχεί» όμορφα στα αυτιά μας και μας παραξενεύει για αυτή την παραφωνία στο οπτικοακουστικό σύνολο. Η έκδοση του κωδικού που μας απεστάλη αφορούσε στην έκδοση Steam: εκεί, το Summer in Mara αποδίδεται εξαιρετικά. Ο οπτικός τομέας αποδίδεται απροβλημάτιστα, ο ρυθμός ανανέωσης είναι κλειδωμένος στα 60 καρέ και ο συνδυασμός σχεδίων και χρωμάτων έρχεται να θυμίσει ένα πραγματικά όμορφο καλοκαίρι.

Αντιπαραβάλλαμε την έκδοση των υπολογιστών με την έκδοση για το Switch, όπου διαπιστώσαμε τεχνικές αστοχίες τόσο στην ανάλυση, όσο και στην ανανέωση των καρέ, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το παιχνίδι βρίσκεται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση. Ο χειρισμός του τίτλου είναι αρκετά ικανοποιητικός, τόσο χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, όσο και το χειριστήριο, αν και βρήκαμε το παιχνίδι με το χειριστήριο αρκετά πιο άνετο. Θα θέλαμε να δούμε ωστόσο περισσότερη δουλειά στα animations των χαρακτήρων. Η κίνηση της μικρή Koa, ειδικά όταν τρέχει, μοιάζει παράταιρη, ενώ οι περισσότεροι NPCs απλά…δεν κινούνται, με τα νησιά πολύ σύντομα να χάνουν τη ζωντάνια και τη χάρη τους. Λεπτομέρειες που ίσως είναι και άδικο να ζητάμε από ένα μικρό στούντιο, αλλά δεν μας εμποδίζουν από το να αντικρίζουμε το παιχνίδι με μια αρκετά σκωπτική διάθεση.

Ελπίζουμε να έρθει η μέρα που ένα μεγάλο μέρος τίτλων ανεξάρτητων στούντιο να έρθουν πολύ πιο κοντά στις μεγαλύτερες παραγωγές. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ανεξάρτητα στούντιο και τις προσπάθειές τους. Όμως είναι κρίμα ένας τίτλος σαν το Summer in Mara, που είχε τα φόντα να γίνει κάτι μεγάλο, εν τέλει να πέφτει θύμα των ίδιων του των καταβολών. Προσπαθήσαμε πολύ να περάσουμε καλά μαζί του – αν και μπορούμε να πούμε πως το καταφέραμε πολύ, πολύ πιο μετά την έναρξή του, το ταξίδι σε αυτό το σημείο ήταν δύσκολο. Παρά τον πανέμορφο οπτικοακουστικό τομέα του, οι υπόλοιπες επιλογές ανάπτυξης έρχονται καταπάνω του σαν ένα μεγάλο σύννεφο με βροχή, πάνω από ένα τροπικό νησί. Και όταν η μπόρα περάσει, το νησί θα εξακολουθήσει να είναι όμορφο. Οι δυσκολίες που θα έχουν προκύψει, όμως, ανυπέρβλητες.

Και έτσι, θα αναγκαστούμε να προτείνουμε το παιχνίδι μόνο σε όσους έχουν ατσάλινη θέληση, υπομονή και μεθοδικότητα για να εμπεδώσουν σε βάθος όσα μπορεί να τους προσφέρει το Summer in Mara, όσο και αν αυτό τους πάρει.

Το Summer in Mara κυκλοφορεί για PS4, PC, Switch και Xbox One από τις 16 Ιουνίου του 2020. Το review βασίστηκε στην έκδοση PC με review code που λάβαμε από τον developer.

Keywords
Τυχαία Θέματα