SteamWorld Dig 2

Western, steampunk και αξίνες.

Το SteamWorld Dig του 2014 μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει τις αξιομνημόνευτες θέσεις που κατέχουν οι καλύτερες indie, metroidvania δημιουργίες, δεν έπαυε όμως να αποτελεί μία αξιολογότατη προσπάθεια για τους λάτρεις του είδους. Αν μη τι άλλο η χαριτωμένα καρτουνίστικη απεικόνιση ενός steampunk-western κόσμου έδινε χαρακτήρα, και η ιδιότητα του μεταλλωρύχου, αν και σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να φάνταζε ανιαρή, τελικά δεν αργούσε να οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα απολαυστικό παιχνίδι, ιδανικό για gamepad και –ακόμα περισσότερο- για τα 3DS και PS Vita.

Όπως

είναι φυσικό, το sequel τράβηξε εύκολα την προσοχή μας, κυρίως γιατί από την Image & Form δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από μία ευχάριστη, ανάλαφρη και διασκεδαστική εμπειρία, όπως ακριβώς είχε καταφέρει και με το πρόσφατο spin-off του SteamWorld Heist. Η αισθητική του κόσμου παραμένει αυτούσια, ταξιδεύοντάς μας για άλλη μία φορά σε ένα αποξηραμένο περιβάλλον, κατοικούμενο από νοήμονα ρομπότ που ζουν σε μία παντελώς western φιλοσοφίας κοινωνία. Ο κόσμος του είναι αναμφίβολα ελκυστικός, συνοδεύοντας ιδανικά την περιπέτειά μας.

Σε αυτό το κεφάλαιο το ρόλο του πρωταγωνιστή αναλαμβάνει η Dorothy, την οποία όσοι έχουν υπεράνθρωπη μνήμη θα θυμούνται ως NPC από το πρώτο SteamWorld Dig. Στο πλευρό μας θα βρούμε ως σύμμαχο την ψηφιακή οντότητα του FEN, που θα κατοικήσει εντός της Dorothy ήδη από τα αρχικά στάδια της περιπέτειας. Επίσης για όσους έχουν καλή μνήμη, ο FEN αποτελούσε χαρακτήρα του SteamWorld Heist. Η απλοϊκή ιστορία θα ακολουθήσει την Dorothy στην προσπάθειά της να εντοπίσει τον Rusty (ο αμίλητος προωταγωνιστής του πρώτου παιχνιδιού) έπειτα από την ξαφνική του εξαφάνιση.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα ασχοληθεί κάποιος με παιχνίδι του είδους και θα καταφέρει να βυθιστεί στην πλοκή και το lore του καθώς η αμεσότητα του gameplay θα παροτρύνει τον καθένα να εισέλθει απευθείας στη δράση χωρίς προλόγους, διαλόγους και λοιπά “ντυσίματα” που αποσπούν την προσοχή από το καθαρόαιμο gameplay. Παρόλα αυτά, μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί πως οι δημιουργοί έδωσαν την απαραίτητη φροντίδα στα κείμενα, ο καθαρά συνοδευτικός χαρακτήρας των οποίων δεν έρχεται ποτέ ως εμπόδιο στο ρυθμό, για όποιον επιθυμήσει δηλαδή να επιδοθεί στο διάβασμά τους.

Η ουσία του SteamWorld Dig 2 βρίσκεται φυσικά στο gameplay και δη στο ανελέητο σκάψιμο προς τα έγκατα του περιβάλλοντος. Παρά τις σαφείς οπτικές βελτιώσεις, η φιλοσοφία του παιχνιδιού παραμένει 100% αυτούσια και όσοι είχαν ασχοληθεί με το πρώτο μέρος θα βρεθούν από το πρώτο λεπτό σε απολύτως γνώριμα μονοπάτια. Για άλλη μία φορά σκοπός μας είναι να εξερευνήσουμε τον υπόγειο κόσμο, σκάβοντας με την πιστή μας αξίνα σαν να μην υπάρχει αύριο. Όσο κουραστικό ακούγεται το gameplay σαν ιδέα, τόσο εθιστικό γίνεται μέσα σε μερικά λεπτά.

Σημαντικό ρόλο στην ευχάριστη διάσταση της ασταμάτητης εξόρυξης έχουν τα κάθε λογής πετρώματα που δύναται να εξορύξουμε, τα οποία ανταλάσσουμε για χρήματα. Αυτή η ουσιαστική ανταμοιβή μάς επιτρέπει την αγορά ενός απόλυτα ικανοποιητικού αριθμού από κάθε λογής αναβαθμίσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εξελίσσουν σημαντικά το χαρακτήρα μας.

Το απλοϊκό αλλά αρκούντως ικανοποιητικό μοντέλο οικονομίας είναι το άλφα και το ωμέγα για την αβίαστη ώθηση στην εξερεύνηση και στη συνεχή συλλογή των πετρωμάτων. Παρόλη τη χορταστική πρώτη επιδρομή μας στα έγκατα (φτάσαμε στον τερματισμό έπειτα από 7 ώρες και με 66% ολοκλήρωση) έως το τέλος οι πολύτιμοι λίθοι ήταν απαραίτητοι, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι όπου όλες οι πιθανές αναβαθμίσεις είχαν αποκτηθεί αρκετά πριν το τέλος, με αποτέλεσμα να χάνεται το ενδιαφέρον προς την εξερεύνηση.

Φυσικά, αν ο μόνος λόγος για το ατελείωτο σκάψιμο ήταν η εύρεση λίθων τότε το αποτέλεσμα δύσκολα θα ήταν κάτι παραπάνω από ανιαρό. Η άκρως απαραίτητη ποικιλία στη δράση έρχεται με τα πολυάριθμα, μικρής διάρκειας, dungeons τα οποία προσφέρουν ξεχωριστές προκλήσεις, είτε με τη μορφή περιβαλλοντικών γρίφων, είτε με τη μορφή απαιτητικού platforming (που δεν φτάνει όμως ποτέ τα όρια του σαδιστικού). Η ποικιλία και η συχνότητα των dungeons είναι ιδανική, αποτελώντας ένα ακόμα ουσιαστικό έπαθλο για την εξερεύνηση, παράλληλα με το κέρδος σε experience points και λίθους.

Ως είθισται σε metroidvania, ο κόσμος του SteamWorld Dig 2 χωρίζεται σε διακριτές και ευμεγέθεις περιοχές, γεμάτες με κρυφά και απροσπέλαστα μονοπάτια, όπου αποκτούμε πρόσβαση σταδιακά κατόπιν απόκτησης ειδικών ικανοτήτων (jetpack, τρυπάνι κ.λπ.) που βρίσκουμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Είναι κομμάτι της επιτυχίας του παιχνιδιού το ότι οδηγούμαστε από μόνοι μας στο κυνήγι και της τελευταίας ποσοστιαίας μονάδας που κερδίζουμε από την εύρεση μυστικών, ώστε να δούμε στο προφίλ μας το πολυπόθητο 100% του στατιστικού ολοκλήρωσης.

Παρόλη όμως την απολύτως ευχάριστη ενασχόληση που είχαμε με το SteamWorld Dig 2 δεν παύει να έχει ορισμένα θέματα, που ίσως (για άλλη μία φορά) αφαιρέσουν στους δημιουργούς την τοποθέτησή τους στις περίοπτες θέσεις που έχουν κατακτήσει με το σπαθί τους λίγες και εκλεκτές metroidvania εμπειρίες (να θυμηθούμε ότι μία από αυτές τις θέσεις κατέλαβε με χαρακτηριστική ευκολία το φετινό Hollow Knight).

Είναι σαφές πως το σύστημα μάχης είναι ένας τομέας όπου δεν επικεντρώθηκαν οι δημιουργοί, με αποτέλεσμα να υστερεί σημαντικά. Οι απλοϊκοί (σε ρουτίνες) εχθροί δεν είναι τίποτε άλλο από αναγκαία εμπόδια, ώστε να υπάρχει κάποιος βαθμός πρόκλησης και επικινδυνότητας κατά την εξερεύνηση. Μπορεί να μην έρχονται σε αριθμούς και δυνάμεις που να εκνευρίζουν, αλλά δεν παύουν να οδηγούν σε εντελώς διαδικαστικές συγκρούσεις, κάτι στο οποίο δεν βοηθάει και η ελλιπής ποικιλία τους. Επιπλέον, σε ένα είδος που έχουμε συνηθίσει πολλαπλά και καλοσχεδιασμένα boss fights, δεν βοηθάει η –σχεδόν- πλήρης έλλειψη από τις συγκεκριμένες κλιμακώσεις.

Ξεπερνώντας όμως αυτόν τον ελλιπή τομέα, το SteamWorld Dig 2 δεν παύει να πατάει γερά στους gameplay μηχανισμούς του πρώτου τίτλου ώστε να προσφέρει μία αναβαθμισμένη και όμορφη εμπειρία, που είμαστε σίγουροι ότι θα ικανοποιήσει τους λάτρεις τους είδους. Αν και ασχοληθήκαμε με την PC έκδοση του παιχνιδιού, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε μία αρκετά ασφαλή εκτίμηση υποστηρίζοντας ότι χάρη στην αμεσότητα και την απλότητα του gameplay, το SteamWorld Dig 2 θα αποτελεί μία ιδανική επιλογή για τα φορητά συστήματα PS Vita και Switch.

To review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4ps vitaxbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα