PAC-MAN World Re-PAC | Review

Η αρχή έγινε με το την μεταφορά του Pac-Man στο κόσμο του 3D, το 1999, όταν το Pac-Man World (η αρχική έκδοση του PAC-MAN World Re-PAC που εξετάζουμε σε αυτό το κείμενο) πρωτοκυκλοφόρησε και σηματοδότησε για πρώτη φορά τη μεταπήδηση του κίτρινου αχόρταγου φίλου μας σε τρισδιάστατο περιβάλλον, με το παιχνίδι να αφήνει τη γνωστή 2D λογική και να γίνεται για πρώτη φορά 3D platforming. Ο τίτλος για την εποχή του είχε αρκετή επιτυχία για τη Namco

-που είχε αναπτύξει και αναλάβει και την έκδοση του τίτλου- τόσο από πλευράς κριτικών, όσο και από αυτήν των πωλήσεων, με αυτές να φτάνουν πάνω από 1,25 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στη Βόρεια Αμερική. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η Bandai Namco αποφάσισε να επιστρέψει στον κόσμο του Pac-Man με το remake του τίτλου, εκμοντερνίζοντάς το, κυρίως οπτικά αλλά και με τη προσθήκη νέων cut-scenes πριν από τα boss fights του παιχνιδιού.

Η ιστορία στο Pac-Man World Re-Pac δεν έχει αλλάξει από το πρωτότυπο παιχνίδι. Ο Pac-Man φτάνει στο σπίτι την ημέρα των γενεθλίων του, για να ανακαλύψει ότι τα φαντάσματα έχουν απαγάγει την οικογένεια και τους φίλους του και έχουν καταστρέψει το πάρτι του. Ο Pac-Man πρέπει να ξεκινήσει να κάνει την έρευνα του στις έξι περιοχές του νησιού Ghost, ώστε να σώσει την οικογένεια και τους φίλους του και να αντιμετωπίσει το αρχηγό των φαντασμάτων, τον Toc-Man.

Το Pac-Man World Re-Pac είναι ένα παραδοσιακό 3D platformer με σταθερή κάμερα. Θα διασχίσετε επίπεδα προσπαθώντας να συλλέξετε τα γράμματα που χρειάζονται για να γραφτεί η φράση Pac-Man, αλλά και μια ποικιλία από διάφορα φρούτα. Βέβαια, το να «διασχίσετε» τους κόσμους του παιχνιδιού και να υπερνικήσετε τους αντιπάλους σας, οι οποίοι είναι -όπως λογικά θα μαντέψατε- συνήθως φαντάσματα, δεν είναι πάντα όσο εύκολο θα περίμενε κανείς. Για να τελειώσετε κάθε επίπεδο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς και τα εμπόδια που θα βρείτε μπροστά σας, χρησιμοποιώντας όλες τις ικανότητες σας. Ωστόσο ο γενικός βαθμός δυσκολίας στο παιχνίδι δεν είναι μεγάλος εκτός αν εξαιρέσουμε κάποια boss fights, που βρίσκονται στο τέλος κάθε κόσμου.

Ως γνήσιο platformer, στο παιχνίδι θα έχουμε τη δυνατότητα να εκτελέσουμε διάφορες κινήσεις με τον Pac-Man. Έτσι, εκτός από το αναμενόμενο τρέξιμο και άλμα, ο Pac-Man μπορεί να κάνει κάποιες μεγαλύτερες αναπηδήσεις και να αιωρείται για λίγη ώρα ώστε να μπορέσει να διασχίσει τυχόν μεγαλύτερα κενά που θα βρει μπροστά του ή να επιτεθεί με ορμή -όπως κάνει ο γνωστός σκαντζόχοιρος Sonic συνήθως.

Ο κάθε ένας από τους έξι κόσμους που υπάρχουν στο παιχνίδι έχει μια διαφορετική θεματολογία, και έτσι κάθε φορά θα βρεθείτε σε έναν ξεχωριστό κόσμο γεμάτο εκπλήξεις και διαφορετικο΄ύς αντιπάλους. Στο ταξίδι σας, μεταξύ άλλων, θα «περιπλανηθείτε» σε έναν κόσμο γεμάτο πειρατές και κανόνια, σε έναν άλλο κόσμο θα έρθετε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη λάβα, ενώ σε έναν ακόμη κόσμο θα βρεθείτε απέναντι σε τρομακτικούς κλόουν, τους οποίους θα πρέπει να κατατροπώσετε καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει να κινηθείτε σε περιστρεφόμενες πλατφόρμες με πολλά εμπόδια. Θα ταξιδέψετε στο διάστημα και θα επισκεφτείτε αφιλόξενα ορυχεία ενώ θα συναντήσετε και έναν –μικρό- αριθμό από mini-games όπως αγώνες cart, μάχη με διαστημόπλοιο, τα οποία προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή με platforming του τίτλου.

Στο τέλος κάθε κόσμου θα έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο boss, το οποίο θα είναι διαφορετικό για κάθε κόσμο, τόσο σε μορφή όσο και σε κινησιολογία και τρόπο αντιμετώπισης. Έτσι, σε ένα boss θα πρέπει εξαλείψετε την ασπίδα που τον προστατεύει κάνοντας σπριντ σε κάποια συγκεκριμένα σημεία, ενώ σε ένα άλλο θα πρέπει να αποφύγετε μια σειρά από επιθέσεις, τις οποίες κάνει μέχρι να βρείτε ένα σφαιρίδιο που του προκαλεί ζημιά.

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζουν και τα γνωστά (κίτρινα συνήθως, όπως τα έχουμε μάθει από το 2D παιχνίδι) σφαιρίδια, τα οποία και μπορούμε να συλλέξουμε στα διάφορα επίπεδα του παιχνιδιού. Τα σφαιρίδια αυτά μπορούμε μερικές φορές να τα χρησιμοποιήσουμε και ως «βλήματα» για να επιτεθούμε σε εχθρούς. Στο διάβα μας θα βρούμε και κάποια μεταλλικά σφαιρίδια, που καθιστούν τον ήρωα μας άφθαρτο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μας βοηθούν ώστε να «σπάσουμε» ορισμένα σεντούκια, τα οποία βρίσκονται βυθισμένα στον κόσμο του παιχνιδιού. Άξια αναφοράς είναι και τα σφαιρίδια που μεταμορφώνουν τον Pac-Man σε μέγεθος και δύναμη και τον καθιστούν αήττητο, ώστε να μπορέσει να καταβροχθίσει τα πάντα στον δρόμο του.

Στον τομέα της εξερεύνησης και των collectibles δυστυχώς δεν έγινε κάποια αλλαγή και έτσι στο κομμάτι αυτό ο τίτλος χάνει μια ευκαιρία να αφήσει πίσω την αναχρονιστική λογική του “μαζεύω συγκεκριμένα φρούτα ώστε να έχω πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο bonus στάδιο”, το οποίο διαρκεί ελάχιστα (συνήθως λιγότερα από ένα λεπτό) και δεν θα προσφέρει κάποια αξιόλογη ανταμοιβή, παρά μόνο κάποια έξτρα ζωή ή κάποια έξτρα φρούτα.

Επίσης, σε συγκεκριμένα σημεία κατά την εξερεύνηση μας στα εκάστοτε επίπεδα, θα βρούμε και κάποιους λαβύρινθους, οι οποίοι θα μας οδηγήσουν κάθε φορά σε ένα διαφορετικό «παραδοσιακό» arcade Pac-Man παιχνίδι, το οποίο όμως μερικές φορές φαίνεται να έχει μικρότερη δυσκολία ή ταχύτητα από ό,τι τα γνωστά arcade παιχνίδια Pac-Man. Ωστόσο, ακόμη και έτσι είναι μια ευχάριστη αλλαγή ρυθμού και προοπτικής στον τίτλο.

Κλείνοντας τον τομέα του gameplay, δεν θα έπρεπε να λησμονήσουμε να κάνουμε αναφορά πως ο τίτλος έρχεται αυτή τη φορά στη νέα του έκδοση με την προσθήκη ενός easy mode, το οποίο κάνει ακόμη πιο εύκολη την περιήγησή μας στον κόσμο του Pac-Man, αν και μειώνει δραστικά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία ούτως ή άλλως είναι μικρή και δεν ξεπερνάει σε κανονική δυσκολία τις 5-6 ώρες. Τέλος, μετά τον «τερματισμό» του τίτλου ξεκλειδώνει και ένα έξτρα κομμάτι στο παιχνίδι που μας δίνει πρόσβαση στο κλασικό original 2D Pac-Man του 1980.

Άξιος αναφοράς είναι ο εκμοντερνισμός του οπτικού τομέα του τίτλου, αλλά και η εν γένει απόδοση του. Τα γραφικά του είναι πιο καθαρά, πιο λεπτομερή, πιο θελκτικά και πολύχρωμα από ποτέ. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως το εξαιρετικό, πρωτότυπο μουσικό σκορ του Tommy Tallarico που είχε γραφτεί για τον πρωτότυπο τίτλο, επιστρέφει στο remake, επιτυγχάνοντας έτσι μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ των αρχικών κλασικών μελωδιών Pac-Man με την πρωτότυπη μουσική προσέγγιση του Tallarico. Ωστόσο, για έναν αρκετά παράξενο και ανεξήγητο λόγο, ορισμένα από τα μουσικά κομμάτια του παιχνιδιού είναι αισθητά χαμηλότερης ποιότητας αλλά και πιο χαμηλά σε ένταση σε ορισμένα επίπεδα, ενώ σε άλλα επίπεδα άλλα κομμάτια ακούγονται πολύ καλύτερα και είναι προφανώς σε πολύ υψηλότερη ποιότητα.

Σίγουρα το Pac-Man World Re-Pac είναι ένας αρκετά διασκεδαστικός τίτλος και οι οπτικές αλλαγές παραπάνω από ευπρόσδεκτες μιας και δίνουν μια φρεσκάδα στο παιχνίδι. Ωστόσο, όταν πρέπει να συγκριθεί με άλλα –σύγχρονα- 3D platformers, εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Η μικρή διάρκεια των έξι -μόνο- κόσμων, η χαμηλή δυσκολία του αλλά και η μη ύπαρξη αρκετών collectibles κατατάσσουν τον τίτλο αρκετά πιο κάτω από ό,τι θα μπορούσε να φτάσει αν είχε κάποιες μικρές gameplay αλλαγές και προσθήκες, ώστε να ανέβει το επίπεδο του replayability αλλά και να φρεσκαριστούν κάποιες παρωχημένες σχεδιαστικές επιλογές.

Το Pac-Man World Re-Pac έρχεται από μια εποχή του παρελθόντος που τα 3D platformers είχαν μια πιο εξέχουσα θέση στη βιομηχανία από ό,τι σήμερα. Οι αναβαθμίσεις του τίτλου, αν και μένουν μόνο στον οπτικό του τομέα, είναι καλοδεχούμενες και δίνουν μια φρεσκάδα στο παιχνίδι, ωστόσο το ίδιο δεν γίνεται και με το gameplay που έρχεται από το 1999, με ό,τι θετικό ή αρνητικό μπορεί να εμπεριέχει αυτό.

Σίγουρα το συγκεκριμένο πακέτο δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν αγαπήσει το αρχικό παιχνίδι να το δουν με μια νέα, πιο φρέσκια ματιά, ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα σε όσους αρέσουν τα old school 3D platformers και δεν είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν στο παρελθόν, να το πράξουν τώρα, δίνοντάς τους μια πλήρη και ανανεωμένη εμπειρία στον 3D κόσμο του Pac-Man.

Το PAC-MAN World Re-PAC κυκλοφορεί από τις 26/8/22 για PS5, PS4, Switch, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την Bandai Namco Entertainment Greece.

The post PAC-MAN World Re-PAC | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα