Nintendo Switch Sports | Review

To Wii Sports ήταν μάλλον το πρώτο παιχνίδι που δοκιμάσαμε όταν πρωτοασχοληθήκαμε με το Wii το μακρινό 2006, μιας και ήταν bundle με την κονσόλα. Αν και η απόκριση των Wii Remotes δεν ήταν 100% όπως την φανταζόμασταν, δεν έπαυε να ήταν ένα καλό tech demo και ένα διασκεδαστικό party

game που μας έδωσε πολλές ευχάριστες στιγμές. Τρία χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το sequel ονόματι “Wii Sports Resort”. Περισσότερα αθλήματα και βελτιωμένος κατά πολύ χειρισμός ένεκα του Wii Remote Plus περιφερειακού που συμπεριλαμβανόταν στη συσκευασία, αποτέλεσε κι αυτό μια πετυχημένη κυκλοφορία. Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου η Nintendo κυκλοφορεί το Nintendo Switch Sports, τη νέα κυκλοφορία της σειράς στην τωρινή της κονσόλα.

Η αλήθεια είναι ότι η μόδα των motion controls έχει περάσει προ πολλού, ενώ έχουν περάσει και πολλά χρόνια από το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Αξίζει λοιπόν η αγορά και η ενασχόληση με το Nintendo Switch Sports; Αυτό θα εξετάσουμε στο παρόν κείμενο.

Τρέχοντας για πρώτη φορά το παιχνίδι, θα κληθούμε να δημιουργήσουμε το ψηφιακό μας avatar μέσα από έναν εύχρηστο και με πολλές επιλογές editor. Θα διαλέξουμε φυσικά τόσο την εξωτερική μας εμφάνιση όσο και τα ρούχα και τα αξεσουάρ που θα φορέσουμε, ενώ γενικά το avatar μας θυμίζει τα Mii που φτιάχναμε παλιά στο Wii (άλλη παλιά ιστορία αυτή). Είπαμε Mii; Υπάρχει και η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε το παλιό μας Mii, αν έχει μείνει κανένα ξεχασμένο στο Nintendo Account μας. Μόλις δημιουργήσουμε τον ψηφιακό χαρακτήρα μας, θα μεταβούμε στο κεντρικό hub, ένα είδος αθλητικού resort, όπου θα διαλέξουμε το άθλημα της επιλογής μας.

Το Nintendo Switch Sports περιλαμβάνει 6 αθλήματα, και συγκεκριμένα τα: Ποδόσφαιρο, Τένις, Bowling, Badminton, Chambara (ξιφομαχία) και Βόλλευ. Σίγουρα περιμέναμε περισσότερα αθλήματα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το Wii Sports Resort περιλάμβανε 12. Ένα έβδομο άθλημα, το golf, θα προστεθεί σε λίγους μήνες με ένα δωρεάν update. Μακάρι επομένως η Nintendo να στηρίξει τον τίτλο και να προσφέρει επιπλέον αθλήματα στο μέλλον, έστω και υπό τη μορφή DLC. Τα υπάρχοντα sports είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά ως προς την επιλογή τους.

Αρχίζοντας την περιγραφή του παιχνιδιού, πιστεύουμε ότι εκτός από τα διαθέσιμα αθλήματα, δύο πράγματα ενδιαφέρουν τον υποψήφιο παίκτη. Πρώτον, αν τα motion controls είναι ακριβή και λειτουργικά (να σημειωθεί εδώ ότι ο τίτλος παίζεται αποκλειστικά με motion controls). Δεύτερον, αν ο χειρισμός είναι εύκολος στην εκμάθηση, αν δηλαδή μπορεί κάποιος απλά να πιάσει ένα joycon και να παίξει, μιμούμενος τις αντίστοιχες κινήσεις που θα έκανε στην πραγματικότητα. Ευτυχώς, η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι ένα μεγάλο “ναι”.

Όσον αφορά την ακρίβεια των motion controls, το παιχνίδι μάς εξέπληξε πολύ ευχάριστα, καθώς δεν υπάρχει εδώ η μπάρα που βάζαμε πάνω από την τηλεόραση τις εποχές του Wii και γενικά τα Joycon δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα motion controls όπως τα Wii Remotes. Ευτυχώς, η απόκριση των μικροσκοπικών μας χειριστηρίων υπήρξε άψογη και ουδέποτε είδαμε στην οθόνη μας κινήσεις που δεν κάναμε ή χάσαμε κινήσεις που προσπαθήσαμε να εκτελέσουμε. Θα έπρεπε βέβαια να είμαστε υποψιασμένοι, μιας και στο Skyward Sword HD είχαμε μείνει εξίσου εντυπωσιασμένοι. Κανένα πρόβλημα λοιπόν με την ακρίβεια των motion controls και περνάμε στο δεύτερο ερώτημα που θέσαμε παραπάνω.

Γνώμη μας είναι ότι σε party games σαν το Nintendo Switch Sports, πολύ σημαντικό είναι το λεγόμενο “pick up and play”, η δυνατότητα δηλαδή του οποιουδήποτε να πιάσει ένα χειριστήριο και να παίξει χωρίς πολλές οδηγίες και περίπλοκα controls. Ευτυχώς, σε όλα τα αθλήματα διαπιστώσαμε ότι απλώς εκτελώντας αυτονόητες κινήσεις, μπορέσαμε να ελέγξουμε και να διαγωνιστούμε επιτυχώς και με αξιοπρέπεια.

Μπορεί σε μερικά από αυτά όπως στο volley και το ποδόσφαιρο να υπάρχει και ένα μικρό tutorial, αλλά πραγματικά η εκμάθηση του χειρισμού είναι θέμα δευτερολέπτων και πραγματικά πιστεύουμε σχεδόν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας, μπορούν να διασκεδάσουν με το παιχνίδι. Σε μερικά αθλήματα ο χειρισμός είναι ακόμα πιο απλός σε σχέση με το παρελθόν, καθώς, για παράδειγμα, στο bowling αρκεί να κουνήσουμε το joycon με τη σκανδάλη πατημένη και δε χρειάζεται να ελευθερώσουμε τη σκανδάλη για να φύγει η μπάλα.

Η ευκολία του χειρισμού δε σημαίνει ευτυχώς ότι το gameplay δεν έχει και βάθος για τους πιο απαιτητικούς. Καταρχάς, ο παίκτης μπορεί ανάλογα με το άθλημα να ενσωματώσει φάλτσα και ειδικές βολές, κινώντας και στρίβοντας κατάλληλα τους καρπούς του. Έπειτα, οι cpu αντίπαλοι περιλαμβάνουν πολλά επίπεδα δυσκολίας, με τα ανώτερα να μας προσφέρουν αξιοσημείωτη πρόκληση. Τέλος, υπάρχει φυσικά και το παιχνίδι πολλών παικτών, τοπικό και διαδυκτιακό, όπου εκεί η εμπειρία και η εκμάθηση των μικρών μυστικών κάθε σπορ θα αποδειχθεί ο πολυτιμότερος σύμμαχος ή ο μεγαλύτερος εχθρός μας.

Να σημειωθεί εδώ ότι το διαδικτυακό κομμάτι του παιχνιδιού προϋποθέτει φυσικά συνδρομή στο Nintendo Switch Online, περιλαμβάνει character Ranks και progression και μπορεί να μας ανταμείψει με cosmetics αντικείμενα.

Ας πούμε τώρα δυο λόγια για το περιεχόμενο και δη τα ίδια τα αθλήματα του τίτλου. Όλα τα σπορ μας ικανοποίησαν από αρκετά ως πάρα πολύ και σίγουρα αισθανθήκαμε ότι όλα μπορούν να προσφέρουν στιγμές διασκέδασης σε παίκτες και παρέες. Από κει και πέρα, υπάρχει και το προσωπικό γούστο και σίγουρα κάποια από τα αθλήματα θα σας αρέσουν πιο πολύ από τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, το βόλλευ, το οποίο μάλιστα αποτελεί και πρωτοεμφανιζόμενο σπορ για τη σειρά, μας φάνηκε κάπως αργό και όχι τόσο συναρπαστικό όσο το περιμέναμε. Μπορεί φυσικά αυτό να μην ισχύει για κάποιον ο οποίος αρέσκεται στο συγκεκριμένο άθλημα.

Το τένις, ένα σπορ που μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό όταν θυμόμαστε τη σειρά, είναι για άλλη μια φορά γρήγορο, γεμάτο ενέργεια και διασκεδαστικότατο, αλλά υπάρχει η δυσνόητη επιλογή όλα τα ματς να είναι 2×2 και ο παίκτης να ελέγχει δύο χαρακτήρες ακόμα κι αν παίζει μόνος του. Δεν είναι δύσκολο, αλλά πραγματικά θα θέλαμε να είχαμε την επιλογή να παίζαμε 1×1 ματς. Ευτυχώς, το παραπλήσιο Badminton (ένα άθλημα που συγχωρήστε μας αλλά αγνοούμε πέρα από τα πολύ βασικά) λειτουργεί σαν ιδανικό υποκατάστατο και μας χαρίζει τις προσωπικές μονομαχίες που θα θέλαμε από το τένις.

Τo Bowling αποτελεί την προσωπική μας επιλογή, καθώς όλες του οι ενσαρκώσεις στο παρελθόν, τόσο στη σειρά Sports όσο και σε σειρές όπου παίζαμε με touch controls, υπήρξαν απόλυτα πετυχημένες. Έτσι και εδώ τα physics της μπάλας είναι ικανοποιητικότατα, η ικανοποίηση μετά από ένα strike είναι μεγάλη και η διασκέδαση στο mutiplayer είναι δεδομένη. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και το special mode με τα εμπόδια που τοποθετούνται επάνω στη διαδρομή, αλλά δυστυχώς όχι το 100-pin mode του Resort. Ίσως σε κάποιο μελλοντικό update.

Το Chambara επιστρέφει από το Resort και είναι το ίδιο καλοδουλεμένο. Ένα είδος ξιφομαχίας πάνω σε μια εξέδρα, όπου πρέπει με πετυχημένα χτυπήματα να ρίξουμε τον αντίπαλο από αυτήν. Τα motion controls λειτουργούν κι εδώ εξαιρετικά, ο συνδυασμός χτυπημάτων και blocks έχει ως αποτέλεσμα συναρπαστικότατες μονομαχίες και μάλιστα έχουν προστεθεί και δύο νέες επιλογές, αφού μπορούμε να επιλέξουμε το charged block, όπου η δύναμή μας αυξάνεται με επιτυχή blocks, ή τέλος να παίξουμε και με δύο σπαθιά, κρατώντας από ένα joycon σε κάθε χέρι. Μπορούμε φυσικά να παίξουμε και με ένα σπαθί, κρατώντας το με τα δύο χέρια, όπως ο χαρακτήρας μας στο Elden Ring (ασ’το τώρα το Elden Ring, για Switch Sports μιλάμε).

Τέλος, το ποδόσφαιρο είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Δεν είναι φυσικά κάτι παραπλήσιο του Fifa, καθώς τα ματς είναι είτε 1×1 είτε 4×4 και προσπαθούμε να ρίξουμε μια υπερμεγέθη μπάλα σε ένα μεγάλο τέρμα, σε ένα άθλημα που μας θύμισε λίγο το Rocket League. Υπάρχει και ένα ακόμα mode, το Shoot-out, αλλά αυτό απαιτεί ένα έξτρα περιφερειακό που περιλαμβάνεται στα φυσικά αντίτυπα του τίτλου, το Leg Strap, το οποίο μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε το joycon στον μηρό μας. Στο Shoot-out προσπαθούμε να πάρουμε μια επιτυχημένη ασίστ και, κλωτσώντας στην πραγματικότητα το πόδι μας, να οδηγήσουμε τη μπάλα στο τέρμα. Με ένα update στο κοντινό μέλλον θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Leg Strap και στα κανονικά football matches.

Κλείνοντας σιγά σιγά, ο οπτικοακουστικός τομέας είναι ό,τι περιμέναμε από ένα παιχνίδι της σειράς και της Nintendo. Όμορφα, έντονα χρώματα, καρτουνίστικο εικαστικό και η ατμόσφαιρα ενός αθλητικού resort περνάει αβίαστα. Η μουσική είναι απούσα στο gameplay (με εξαίρεση το bowling) ενώ στα μενού και τα replay είναι απαλή και ντύνει ικανοποιητικά το background.

Αυτό είναι λοιπόν το Nintendo Switch Sports. Μας ικανοποίησε όσον αφορά τη λειτουργικότητα των motion controls και την ευκολία του χειρισμού ενώ είναι σίγουρα ένα καλό sequel της σειράς, αλλά θα θέλαμε να περιλαμβάνει περισσότερα αθλήματα για να αυξήσει το “value for money” του. Σίγουρα όμως είναι ικανό να προσφέρει πάρα πολύ γέλιο σε μαζώξεις φίλων στο σπίτι. Αυτό είναι φυσικά και το μεγαλύτερο προσόν του. Ραντεβού στα γήπεδα!

Το Nintendo Switch Sports κυκλοφορεί από τις 29/4/22 για το Nintendo Switch. Το review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Nintendo Switch Sports | Review appeared first on GameOver.

Keywords
nintendo, switch, sports, switch, nintendo, sports, wii, tech, demo, party, game, sequel, νέα, avatar, εμφάνιση, account, hub, bowling, badminton, golf, update, dlc, γνώμονα, sword, games, volley, σημαίνει, cpu, online, συγκεκριμένο, block, ring, fifa, league, replay, background, media, gameover, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, αξεσουαρ, δωρεαν, εξεδρα, θεμα, μουσικη, μοδα, ρουχα, τηλεοραση, χρωματα, cpu, dlc, games, game, αβιαστα, αγορα, αξιζει, αξιοπρεπεια, απλα, ατμοσφαιρα, αψογη, βολλευ, γελιο, γνώμονα, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, υπαρχει, ενεργεια, εμφάνιση, εποχες, επρεπε, ερχεται, εχθρος, ιδια, ιδιο, ειδος, ισχυει, θυμιζει, θυμισε, κειμενο, λογια, μηνες, μικρο, μορφη, μυαλο, οθονη, ποδοσφαιρο, περιφερειακο, πιο πολυ, ραντεβου, σειρες, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σπιτι, τρια, τιτλος, φυσικα, φορα, χερι, ψηφιακο, ομορφα, avatar, account, background, badminton, bowling, sequel, demo, block, ειπαμε, ερχομαστε, fifa, gameover, golf, hub, ιδανικο, κομματι, league, media, μεινει, μια φορα, παιχνιδι, party, replay, ring, shoot, σημαίνει, sword, tech, online, update, volley, wii, χερια
Τυχαία Θέματα