Metroid Prime Remastered | Review

Το Metroid Prime, (του οποίου τη φρεσκαρισμένη έκδοση Metroid Prime Remastered θα εξετάσουμε σε αυτό το κείμενο) κυκλοφόρησε το μακρινό 2002 σαν αποκλειστικός τίτλος του Nintendo Gamecube. Από τότε, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις αρκετών λιστών, όπως αυτή με τα καλύτερα παιχνίδια της κονσόλας, τα καλύτερα Metroidvania όλων των εποχών, ακόμα και τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Μια τέτοια πιο εκλεκτική λίστα πάντα μας έκανε περισσότερο εντύπωση: είναι ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα παιχνιδιών που άλλαξαν άρδην το

χαρακτήρα τους σε σχέση με τους προκατόχους τους χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητά τους.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, το Metroid Prime δεν άλλαξε εξ ολοκλήρου τη συνταγή σε σχέση με τα Metroid που είχαν προηγηθεί. Απλώς η νεότευκτη τότε Retro Studios κατάφερε αυτό που σχεδόν όλοι θεωρούσαν αδύνατον: να μεταφέρει το κλασικό 2D gameplay της σειράς στις τρεις διαστάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άψογο 3D καθαρόαιμο Metroidvania οπτικής πρώτου προσώπου, μια προσέγγιση που ελάχιστοι τίτλοι είχαν τολμήσει μέχρι τότε αλλά ακόμη και έκτοτε. Διαφορετικό, ανανεωτικό αλλά ταυτόχρονα 100% Μetroid.

Πολυβραβευμένο και πολυαγαπημένο λοιπόν το Metroid Prime, η επιτυχία του οποίου έχτισε την καριέρα της Retro. Ερχόμαστε στο σήμερα, και μετά από πολυετείς φημολογίες η HD Remastered έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch επιτέλους ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου Nintendo Direct, με το παιχνίδι να κυκλοφορεί μάλιστα άμεσα.

Χρονικά το Metroid Prime Remastered, όπως και όλα τα sequel του, τοποθετείται αρκετά νωρίς στο timeline του Metroid σύμπαντος και συγκεκριμένα μετά το πρώτο Metroid του NES (ή αν προτιμάτε το Zero Mission του GBA) και πριν το Return of Samus του Gameboy (το remake του οποίου ήταν φυσικά το Samus Returns του 3DS). H Samus έχει μόλις τελειώσει με επιτυχία την αποστολή της στον πλανήτη Zebes και έχει καταστρέψει την κύρια βάση των προαιώνιων εχθρών της, των Space Pirates, σκοτώνοντας τους υπαρχηγούς Kraid και Ridley και την αρχηγό τους Mother Brain και σταματώντας τα σχέδιά τους να χρησιμοποιήσουν τα Metroids για να κατακτήσουν τον Γαλαξία. Ένα μικρό trivia εδώ, ο Ridley ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ridley Scott, η ταινία του οποίου Alien υπήρξε μεγάλη επιρροή όλου του franchise.

Φυσικά, αυτό δε σήμαινε το οριστικό τέλος των Space Pirates. Έτσι, όταν το σκάφος της Samus υποκλέπτει ένα σήμα κινδύνου από μια φρεγάτα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Tallon IV, πηγαίνει για να το ερευνήσει. Εκεί θα ανακαλύψει ότι όσοι Space Pirates επέζησαν, έχουν ξεκινήσει εκ νέου τις προσπάθειές τους να επανακάμψουν και να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν τα καταστροφικά σχέδιά τους…

Η ιστορία θα μας μεταφέρει μετά την εισαγωγή στην επιφάνεια του Tallon IV, όπου ο παίκτης θα βιώσει μια ανεπανάληπτη περιπέτεια. Λέμε ανεπανάληπτη καθώς ελάχιστα παιχνίδια, της κατηγορίας και γενικότερα, πέτυχαν σε τέτοιο βαθμό την ατμόσφαιρα και το αίσθημα του να εξερευνείς έναν μυστηριώδη, εξωγήινο πλανήτη. Ακόμα και τα υπέροχα sequels του παιχνιδιού δεν έφτασαν το μοναχικό και απόκοσμο συναίσθημα που τόσο αβίαστα απορρέει από το ταξίδι της Samus.

Το scan mode, ένας προαιρετικός μηχανισμός μέσω του οποίου η Samus εξετάζει τους εχθρούς και το περιβάλλον της, επιτρέπει στον παίκτη να μάθει πολλές λεπτομέρειες για τον πλανήτη, το lore της ιστορίας και τι τελικά συνέβη στον Tallon IV… Πρόκειται για έναν πανέξυπνο τρόπο παρουσίασης του lore, που βάζει τον παίκτη σε ενεργητικό ρόλο, αυξάνει την εμβύθισή του στον εξωγήινο κόσμο και επ’ ουδενί δεν νοιώθουμε ότι διακόπτει τη δράση. Άλλωστε, πρόκειται για έναν, εν πολλοίς όπως είπαμε, optional μηχανισμό, θα ήταν όμως κρίμα να τον προσπεράσουμε καθώς αποτελεί σαφώς μέρος της εξερεύνησης και της ανακάλυψης του κόσμου.

Aν και όπως είπαμε το Metroid Prime Remastered πρόκειται για 1st person παιχνίδι, που ο παίκτης πυροβολεί για να νικήσει τους εχθρούς, δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως shooter. Πρόκειται για κανονικό Metroidvania, με τον παίκτη να μαθαίνει συνεχώς νέες ικανότητες και να ανακαλύπτει upgrades, να γυρίζει σε προηγούμενες περιοχές και γενικά να εξερευνεί περισσότερο από όσο πυροβολεί.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η δράση δεν είναι καταιγιστική και συναρπαστική. Το σύστημα χειρισμού επιτρέπει τη διεξαγωγή μερικών ανεπανάληπτων μαχών, ενώ οι πολλοί αντίπαλοι που θα συναντήσουμε στο διάβα μας -και ειδικά τα bosses- θα μας μείνουν αξέχαστοι. Το Metroid Prime ήταν ένα υπέροχο παιχνίδι το 2002 και εξακολουθεί να είναι ένα υπέροχο παιχνίδι το 2023. Η εμπειρία του είναι κάτι που όλοι οι παίκτες πρέπει να βιώσουν και σίγουρα η βιβλιοθήκη του Nintendo Switch εμπλουτίζεται πάρα πολύ με την παρουσία του.

Ας περάσουμε τώρα στα τεχνικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού κι ας εξετάσουμε τις αλλαγές σε σχέση με την αρχική κυκλοφορία και αν δόθηκε σε αυτό η δέουσα προσοχή. To Μetroid Prime ήταν ένα πανέμορφο παιχνίδι τότε, και βλέποντας κανείς το Remaster, θα νομίζει ότι πρόκειται για μια ολοκαίνουρια κυκλοφορία του 2023. H λέξη “Remaster” εμφανίζεται μεν στον τίτλο, αλλά μάλλον προς το ολικό Remake γέρνει η δουλειά της Retro.

Όπως είναι φυσικό, η ανάλυση του παιχνιδιού είναι ανεβασμένη σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι, με τον τίτλο να τρέχει στα 900p σε docked mode και στα 600p σε portable mode. Τα fps από την άλλη παραμένουν κολλημένα στα 60 και στις δύο περιπτώσεις χωρίς να πέφτουν ούτε για μια στιγμή, ακόμα και στις πιο έντονες μάχες. Μην ανησυχείτε που δεν βλέπετε το νούμερο 1080, καθώς το παιχνίδι είναι πανέμορφο όπως και αν επιλέξετε να το παίξετε. Ακόμα και τα 600p φαίνονται εξαιρετικά στη μικρή οθόνη του Switch, ενώ στο OLED μοντέλο αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο.

Το καταπληκτικό είναι ότι η Retro δεν προχώρησε απλά σε μια αναβάθμιση της ανάλυσης. Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οπτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των φωτισμών, των textures και των κάθε είδους λεπτομερειών στον σχεδιασμό του περιβάλλοντος και των εχθρών έχουν σχεδιαστεί από την αρχή, εξ ου και το σχόλιο περί Remake. O Tallon IV ποτέ δεν ήταν πιο όμορφος και θελκτικός, ενώ η υπέροχη δουλειά στα γραφικά αναδεικνύει την ατμόσφαιρα του πρωτότυπου παιχνιδιού και το φέρνει υπερεπιτυχημένα στο νέο κοινό του σήμερα.

Ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες που τόσο είχαν λατρέψει οι παίκτες τότε, όπως οι σταγόνες της βροχής στο κράνος και το όπλο της Samus, η θόλωση του κράνους όταν περνάμε μέσα από καυτό ατμό ή η αντανάκλαση του προσώπου της Samus όταν βρεθεί κοντά σε εκρήξεις, δηλώνουν παρούσες και είναι πιο εντυπωσιακές από ποτέ. Όσο για τους βετεράνους που είχαν παίξει τον αρχικό τίτλο, θα τολμήσουμε να πούμε το εξής: ότι το Remaster θα τους φανεί τόσο όμορφο όσο το θυμούνται. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι όπως τότε υπήρχε η αίσθηση ότι ο οπτικός τομέας δεν επιδεχόταν αλλαγές ή βελτιώσεις, η ίδια αίσθηση θα εκπορευτεί και από το Remaster σήμερα.

Εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα του χειρισμού. H Retro προσάρμοσε το χειρισμό του παιχνιδιού στο σήμερα και προτείνει ως default επιλογή ένα twin stick σύστημα με τον παίκτη να σημαδεύει όσο κινείται με το δεξί stick. Αυτό λειτουργεί εξαιρετικά και θα φανεί αμέσως οικείο στους παίκτες των 1st person shooters.

Υπάρχουν όμως άλλες τρεις επιλογές, με την πρώτη να στηρίζεται στα motion controls και να προσομοιάζει στο χειρισμό του Metroid Prime 3 και στο χειρισμό του Metroid Prime όπως υιοθετήθηκε στη συλλογή Metroid Prime Trilogy των Wii και Wii U. Για τους φανατικούς της αρχικής κυκλοφορίας του GameCube, υπάρχουν και τα Classic Controls που μιμούνται το ιδιαίτερο χειριστήριο της εν λόγω κονσόλας. Τέλος, υπάρχει και το Hybrid μοντέλο χειρισμού, που αποτελεί μια μίξη των Motion και Classic controls.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι developers μάς δίνουν πολλές και διαφορετικές επιλογές, όλες εκ των οποίων λειτουργούν άψογα. Προτιμήσαμε τα default controls, που όπως προείπαμε έχουν μοντέρνα αίσθηση, ενώ αντικειμενικά είναι ο πιο βολικός τρόπος για να παίξουμε φορητά. Τελειώνοντας με τις νέες προσθήκες, η Retro επέκτεινε το Gallery του τίτλου που μπορούμε να απολαύσουμε από το αρχικό μενού και πλέον περιλαμβάνει το υπέροχο soundtrack του τίτλου, λεπτομερή 3D μοντέλα και concept art τόσο από την αρχική κυκλοφορία όσο και από το Remaster.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για το Metroid Prime Remastered, αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αρκεί να πούμε ότι βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα Remasters όλων των εποχών. Σε συνδυασμό με την ποιότητα, την ιδιαιτερότητα και τη διαχρονικότητα του πρωτογενούς παιχνιδιού, αποτελεί μια υπέροχη sci-fi περιπέτεια και μια κυκλοφορία που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός κατόχου της κονσόλας.

Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια με τα sequel της τριλογίας (η μη κυκλοφορία των οποίων σαφώς αποτελεί μειονέκτημα, προς το παρόν) και μακάρι η υπέροχη δουλειά της Retro να είναι προπομπός ενός ανάλογου αποτελέσματος στο πολυαναμενόμενο Metroid Prime 4.

Το Metroid Prime Remastered κυκλοφορεί για το Nintendo Switch σε ψηφιακή μορφή από τις 8/2/23 και σε retail από τις 22/2/23. To review μας βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη CD Media.

The post Metroid Prime Remastered | Review appeared first on GameOver.

Keywords
ridley scott, wii u, εν λόγω, nintendo, εκπτωσεις, retro, studios, switch, sequel, timeline, gba, space, pirates, mother, scott, alien, επιρροή, franchise, sequels, scan, δραση, σημαίνει, fps, oled, default, twin, stick, wii, classic, hybrid, art, retail, media, gameover, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, timeline, δουλεια, καριερα, με το δεξι, παιχνιδια, φτωχεια, fps, scott, αβιαστα, απλα, αρδην, ατμοσφαιρα, γινει, δοθηκε, υπαρχει, εν λόγω, επιρροή, επιτυχια, ιδια, κυρια, λεπτομερειες, λειπει, λογια, μιξη, μικρο, μοντελα, μορφη, παντα, οθονη, περιβαλλον, ποιοτητα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταγη, σχεδια, τιτλος, φαινονται, φυσικα, φυσικο, ψηφιακη, ωρες, alien, art, sequel, classic, default, ειπαμε, ερχομαστε, franchise, gameover, hybrid, ιδιαιτερο, switch, media, mother, nintendo, oled, οπως τοτε, παιχνιδι, pirates, retro, retail, ridley scott, studios, σημαίνει, σημα, sequels, scan, space, ταξιδι, twin, θεσεις, υπεροχο, υπεροχη, wii, wii u, stick
Τυχαία Θέματα