Mario + Rabbids Sparks of Hope | Preview

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ημέρα που η Ubisoft, εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα, είχε κάνει διαθέσιμο το Mario + Rabbids Kingdom Battle, ένα παιχνίδι στρατηγικής και τακτικής, στη λογική της σειράς XCOM, αλλά με σαφώς πιο ανάλαφρο στυλ και πιο casual προσανατολισμό. Η συνεργασία Nintendo-Ubisoft

εκείνη την εποχή κρίθηκε απολύτως επιτυχής αφού το εν λόγω παιχνίδι αναγνωρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως μια από τις πιο φρέσκιες και καλοσχεδιασμένες προτάσεις για το Nintendo Switch. Αυτή η επιτυχία, λοιπόν, δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεκμετάλλευτη, με συνέπεια να βρισκόμαστε περίπου έναν μήνα μακριά από την κυκλοφορία μιας συνέχειας για το franchise, το Mario + Rabbids Sparks of Hope.

Όπως είχε συμβεί και το 2017, όταν είχαμε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχαμε δει το Kingdom Battle πριν την κυκλοφορία του, έτσι και τώρα, είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε για δύο και πλέον ώρες το Mario + Rabbids Sparks of Hope, αυτή τη φορά όμως εντός συνόρων, στα γραφεία της CD Media (αντιπροσωπείας της Ubisoft στην Ελλάδα), σε μια άριστα στημένη εκδήλωση από τα στελέχη των δύο εταιρειών. Και με την ευκαιρία αυτής της δοκιμής, μέσα από αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις από το νέο παιχνίδι των Ubisoft Paris και Ubisoft Milan.

Και η αλήθεια είναι ότι από αυτήν την εκδήλωση και τη δυνατότητα να παίξουμε το Mario + Rabbids Sparks of Hope πολύ πριν κυκλοφορήσει, αποκομίσαμε μια πολύ καλή εμπειρία και εξόχως θετικές πρώτες εντυπώσεις. Πρώτα από όλα, για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν το ιστορικό αυτού του νέου IP, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ουδεμία σχέση έχει με άλλα παιχνίδια των Ubisoft και Nintendo, και βεβαίως καμία σχέση -σε ό,τι αφορά το gameplay- με άλλα παιχνίδια όπου πρωταγωνιστής είναι ο Mario. Επί της ουσίας εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα tactical παιχνίδι στρατηγικής, πασπαλισμένο με λίγα στοιχεία RPG, όπου η σκέψη, η σωστή τοποθέτηση των πολεμιστών μας στο εκάστοτε πεδίο μάχης και η ανάπτυξη-βελτίωση-εξέλιξη των χαρακτήρων που απαρτίζουν την ομάδα μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του gameplay.

Σε αυτά τα παιχνίδια η λογική έχει ως εξής: Κάθε φορά που η ομάδα μας πέφτει μπροστά σε εχθρικά πλάσματα, η οθόνη αλλάζει, μεταφερόμαστε σε μια “αρένα”, και εκεί, βήμα βήμα, με αναμονή σειράς για κάθε μια από τις μονάδες που βρίσκονται στον χάρτη, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες νίκης. Είναι κάτι σαν σκάκι, με μπόλικο χιούμορ βέβαια, όμορφα εφέ και ένα σενάριο από πίσω, που δίνει την αφορμή για το ταξίδι του Mario, των Rabbids και όλης της λοιπής τρελοπαρέας σε διάφορους πλανήτες.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο, ο “μεγάλος κακός” εδώ είναι ο Cursa, μια μυστηριώδης και μοχθηρή οντότητα που αναζητά ενέργεια για να προωθήσει τα άθλια σχέδιά της, βυθίζοντας τον γαλαξία στο χάος. O Cursa προσπαθεί να καταναλώσει όλη την ενέργεια των Sparks, κάποιων παράξενων πλασμάτων που σχηματίστηκαν από τη σύντηξη των Lumas & Rabbids, και να καταστρέψει όλους όσους στέκονται εμπόδιο στο δρόμο του. Και κάπου εδώ -και με στόχο να επαναφέρουν την τάξη στον γαλαξία και να σώσουν τα Sparks- ο Mario και η παρέα του ξεκινούν το ταξίδι τους.

Το ευχάριστο είναι πως το Mario + Rabbids Sparks of Hope δεν δείχνει να είναι ένα απλό “άρμεγμα” της επιτυχίας που σημείωσε ο προκάτοχός του, αλλά μια σημαντική εξέλιξη στη συνταγή του πρώτου τίτλου, με πολλές αλλαγές στο gameplay, προσθήκες που βοηθούν τη ροή της μάχης και, γενικά, μια ανανέωση σε διάφορα σημεία, που εξ όσων είδαμε, τις βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες.

Για παράδειγμα, η όλη δομή του τίτλου δεν είναι όσο γραμμική ήταν στο πρώτο παιχνίδι. Ο παίκτης μπορείς να περιφέρεται ελεύθερα στον χάρτη κάθε πλανήτη που επισκέπτεται, να συνομιλεί με διάφορους χαρακτήρες που είτε ωθούν το main quest είτε δίνουν side quests, και να προμηθεύεται αντικείμενα από τα καταστήματα, αντικείμενα που -πιστέψτε μας- θα φανούν πολύ μα πολύ χρήσιμα όταν οι μάχες “πάρουν φωτιά” και η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει.

Αλλαγές έχουμε και εντός των μαχών, αφού το grid based σύστημα μετακίνησης μέσα σε κάθε αρένα έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί από μια πιο ελεύθερη κίνηση στον χώρο, πάντα όμως με περιορισμό στην ακτίνα αυτής της μετακίνησης. Έτσι, τώρα ο Mario -αλλά και κάθε ένας από τους υπόλοιπους οκτώ χαρακτήρες που θα έχουμε σταδιακά στη διάθεσή μας- μπορεί, χωρίς χρονικό περιορισμό, να μετακινηθεί όπου θέλει εντός της αρένας, αλλά και να εκτελεί μια κίνηση “dash”, που δεν προσμετράται στον βασικό αριθμό κινήσεων που έχει σε κάθε σειρά.

Το σύστημα μάχης του Mario + Rabbids Sparks of Hope ακολουθεί τη λογική της σειράς XCOM. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που συναντάμε έναν αντίπαλο στον overworld, η οθόνη αλλάζει, μεταφερόμαστε στην αρένα και ξεκινά η μάχη. Εδώ ξεκινά το “σκάκι”, αφού πρέπει να αναπτύξουμε τις μονάδες μας στον χάρτη, να τις θέσουμε σε κάλυψη (η οποία καταστρέφεται, το “camping” δεν οδηγεί πουθενά…), να ελέγξουμε τον χάρτη και τις αντίπαλες μονάδες, και, τέλος, και να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Κάθε φορά που έρχεται η σειρά μας να προβούμε σε ενέργειες, έχουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων για κάθε μονάδα που έχουμε εντός μάχης. Εκεί, πλέον, απαιτείται σκέψη και συγκέντρωση, ζύγισμα της κατάστασης, μελέτη των εχθρικών δυνάμεων και στρατηγική.

Έτσι ξεκινά μια υπέροχη “χορογραφία” buffs, χρήσης αντικειμένων, μετακίνησης στον χώρο, επιθέσεων, healing, αναμονής εκ νέου της σειράς μας, υπολογισμού του ποσοστού επιτυχίας και ζημίας που θα προκαλέσει κάθε χτύπημα κ.ο.κ., μια διαδικασία που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας προσέφερε πολύ καλές και απολαυστικές στιγμές gaming. Τα tactical παιχνίδια είναι από τη φύση τους σχεδιασμένα να βάζουν το μυαλό να δουλεύει, δημιουργώντας συνθήκες κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, κάτι που συμβαίνει και εδώ, σε ένα παιχνίδι με τα πρωταγωνιστές “παιδικές” φιγούρες όπως τα Rabbids και η παρέα του Mario, που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην “γεμίζουν το μάτι”, αλλά που εν τέλει αποδεικνύονται σε κάτι πολύ περισσότερο και βαθύ.

Τόσο βαθύ σε περιπτώσεις, που θα λέγαμε ότι κάπου εδώ εντοπίσαμε το μοναδικό αρνητικό της δοκιμής μας. Στον δεύτερο πλανήτη που παίξαμε (για τον οποίο έχουμε καταγεγραμμένο video, που θα σας δείξουμε στο επόμενο Webcast μας), μετά από εξερεύνηση και μικρότερης κλίμακας μάχες, φτάσαμε στο boss του πλανήτη.

Εκεί διαπιστώσαμε πως αν δεν είχε προηγηθεί μια σωστή διαχείριση του υλικού μας, μια καλή ανάπτυξη των χαρακτήρων μας μέσα από το σχετικό skill tree και, κυρίως, σωστή κατανομή των Sparks, που σε αυτό το παιχνίδι λειτουργούν ως elemental buffs στον εκάστοτε χαρακτήρα που τα τοποθετούμε, η μάχη είναι μάταιη. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι κάτι κακό αφού είπαμε ότι το Mario + Rabbids Sparks of Hope είναι ένα παιχνίδι τακτικής και στρατηγικής που απαιτεί σκέψη και σωστό προγραμματισμό της επόμενης κίνησης, όμως διαπιστώσαμε “καρφιά” στη δυσκολία, απότομη αύξηση δηλαδή, καθώς επίσης και επιστροφή πολύ πίσω μετά από ήττα στο boss fight, γεγονός που πρέπει να ομολογήσουμε ότι μας αποθάρρυνε.

Από εκεί και πέρα όμως, το νέο παιχνίδι των Ubisoft Paris και Ubisoft Milan, μας άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Το gameplay είναι αρκετά βελτιωμένο και σαφώς ανανεωμένο, η τεχνολογία του άψογη, με όμορφα γραφικά, σταθερότητα και άψογο art direction, ενώ το χιούμορ (Rabbids γαρ…) πανέξυπνο και κατάλληλο για κάθε ηλικία. Εκτιμούμε ότι η έκπληξη που σημειώθηκε το 2017 με το Kingdom Battle είναι όχι απλά πολύ πιθανό, αλλά σχεδόν σίγουρο ότι θα επαναληφθεί με αυτό το παιχνίδι, αφού διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φτάσει και να ξεπεράσει την πρώτη προσπάθεια των δημιουργών του.

Το Mario + Rabbids Sparks of Hope κυκλοφορεί στις 20/10/22 για το Nintendo Switch.

The post Mario + Rabbids Sparks of Hope | Preview appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα