Isonzo | Review

23 Μάιου 1915 – 27 Οκτωβρίου 1917. Δύο χρόνια, πέντε μήνες και τέσσερις μέρες. Δώδεκα μάχες. 800.000 νεκροί. Ένας μεγάλος ποταμός ανάμεσα στην Ιταλία και την Σλοβενία, οι πρόποδες των Άλπεων. Ιταλία εναντίων Αυστροουγγαρίας σε μια σειρά αιματηρών και ασταμάτητων μαχών. Ασταμάτητες επιθέσεις. Μανιασμένες, απέλπιδες εφορμήσεις. Πολύνεκρες αμυντικές προσπάθειες. Αμέτρητες σφαίρες. Δεκάδες χιλιάδες οβίδες. Χιλιάδες θύματα. Παραδομένοι όλοι στο σκοπό και το καθήκον. Αυτές ήταν οι μάχες του μετώπου που ήταν γνωστό ως “μέτωπο

του Isonzo” (λόγω του ποταμού Isonzo) και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μάχες του Isonzo ήταν μια σειρά από 12 συρράξεις μεταξύ των αυστρο-ουγγρικών και ιταλικών στρατευμάτων, κυρίως στο έδαφος της σημερινής Σλοβενίας και κάποιες στα εδάφη της Ιταλίας κατά μήκος του ποταμού Isonzo στον ανατολικό τομέα του Ιταλικού Μετώπου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μάχες γύρω από τον ποταμό ήταν από τις αιματηρότερες του πολέμου και έγιναν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η δωδέκατη -χρονικά- μάχη, γνωστή και ως μάχη του Καπορέττο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την συντριπτική ήττα των ιταλικών δυνάμεων, ήταν και η πιο μεγάλη του μετώπου σε μέγεθος απωλειών, με το σύνολο των νεκρών και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές -της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας- να φτάνουν τις 80.000.

Η παραπάνω –απαραίτητη– ιστορική αναδρομή είναι ουσιαστικά και το «σεναριακό» υπόβαθρο του νέου τίτλου του ολλανδικού studio BlackMill Games, το οποίο εκδίδεται υπό την αιγίδα της M2H. Το Isonzo είναι ο τρίτος κατά σειρά τίτλος της BlackMill που βασίζεται σε πραγματικά, ιστορικά μέτωπα και μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μετά τα Verdun του 2015 –που είχε ως κεντρικό κομμάτι τα δυτικά μέτωπα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- και Tannenberg του 2019, το οποίο επικεντρωνόταν στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου.

Ο παρών τίτλος είναι ένα hardcore, tactical, online multiplayer FPS, που έχει ως setting τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και πιο συγκεκριμένα τις μάχες στο ιταλικό μέτωπο. Είναι ένας τίτλος χωρίς κάποιο single player κομμάτι και προσομοιάζει αρκετά στο gameplay του και στον τρόπο που διαχειρίζεται τον ρεαλισμό με τα πολύ πετυχημένα Hell Let Loose και Post Scriptum, τα οποία εξελίσσονται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο μόνος “AAA” mainstream FPS τίτλος που μπορούμε να συγκρίνουμε το Isonzo, είναι το Battlefield 1, με τον τίτλο της DICE που είχε βασιστεί στη θεματολογία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου να έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον τίτλο της BlackMill όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης στον ρεαλισμό, τον τρόπο απεικόνισης των μετώπων και της μεταφοράς των όπλων. Ωστόσο, μεταξύ τους υπάρχει αρκετή διαφορά στον ρυθμό εντός του παιχνιδιού.

Στον συγκεκριμένο τίτλο, όπως και στους δύο προηγούμενους των WWI tactical online FPS της BlackMill, δεν έχουμε σε καμία περίπτωση την ταχύτητα του Call of Duty, ή ακόμη και αυτή των Battlefield, μιας και πρόκειται για έναν τίτλο που έχει ως βάση τον ρεαλισμό, τόσο των πεδίων των μαχών -τα οποία έχουν μελετηθεί από την ολλανδική ομάδα ανάπτυξης και έχουν μεταφερθεί με απίστευτη πιστότητα και λεπτομέρεια- όσο και των στολών των χαρακτήρων και από τους δύο στρατούς της σύρραξης. Οι συγκρούσεις, με τη σειρά τους, έχουν αποδοθεί με σημαντική λεπτομέρεια και σεβασμό στις ιστορικές μάχες, ενώ υπάρχει και μεγάλη ποικιλία από όπλα –βασικά και δευτερεύοντ – τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί στις συγκεκριμένες μάχες.

Το Isonzo έρχεται στην launch έκδοσή του με τέσσερις χάρτες από τα πεδία των μαχών, ενώ η εταιρία ανάπτυξης υπόσχεται πως θα προστεθεί και νέο περιεχόμενο με την πάροδο του χρόνου, τόσο σε ό,τι αφορά χάρτες όσο και όπλα και στολές. Επίσης, έρχεται με υποστήριξη crossplay μεταξύ κονσολών Xbox και PlayStation, κάτι το οποίο βοηθάει να γεμίσουν τα lobby πιο γρήγορα, ενώ όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι κενές θέσεις γεμίζουν με AI bots. Tο μοναδικό mode που κάνει την εμφάνισή του στον τίτλο, και ονομάζεται Offensive, θέλει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να παίρνουν τον ρόλο του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου -ανάλογα τον χάρτη στον οποίο βρισκόμαστε- και να μάχονται για τον έλεγχο στρατηγικών στοιχείων.

Το συγκεκριμένο mode θυμίζει έντονα -και μάλλον όχι τυχαία- το mode των Operations του Battlefield 1, το οποίο είχε αποδοθεί εκπληκτικά από την ομάδα της DICE και είχε καταφέρει να μεταφέρει πλήρως την αίσθηση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, η BlackMill αποφάσισε στο Isonzo να δοκιμάσει να δώσει και αυτή με τη σειρά της την δική της εκδοχή στο mode, με στόχο τη ρεαλιστική μεταφορά των μαχών. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν να πολεμήσουν στο πλευρό του Βασιλείου της Ιταλίας ή της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας καθώς διεξάγουν πόλεμο σε μάχες μεγάλης κλίμακας, με κάθε πλευρά είτε να επιτίθεται στη βάση του εχθρού είτε να υπερασπίζεται την επικράτειά της από τον αντίπαλο στρατό.

Ωραία προσθήκη και προσοχή στην ιστορική βάση και απόδοση αυτής στο παιχνίδι, είναι πως κατά τη διάρκεια του loading πριν από κάθε «μάχη», εμφανίζεται ένα κείμενο που περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής στην οποία βασίζεται ο χάρτης, προσθέτοντας έτσι ακόμη μια πινελιά στον ρεαλισμό της αποτύπωσης και της προσπάθειας να δοθεί η αίσθηση των πραγματικών μαχών που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Κάθε αποστολή έχει δύο διαφορετικά είδη στόχων για την επιτιθέμενη πλευρά, με τους παίκτες να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο των βάσεων, πολεμώντας τις εχθρικές δυνάμεις, ή να τις καταστρέψουν τοποθετώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό, εμποδίζοντας τον στρατό του αντιπάλου να τον αφοπλίσει πριν τελειώσει το χρονόμετρο. Κάθε μάχη θα έχει πολλαπλές φάσεις, όπου κάθε φορά που η επιτιθέμενη ομάδα πετυχαίνει κάποιον απαιτούμενο στόχο, το πεδίο της μάχης σπρώχνεται προς τα πίσω και δημιουργούνται νέοι στόχοι, μέχρι είτε να ολοκληρωθούν όλοι οι στόχοι είτε ο αμυνόμενος στρατός να μειώσει τις δυνάμεις του εχθρού κατά ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων.

Σε κάθε πεδίο μάχης, οι παίκτες μπορούν να κατασκευάσουν φυλάκια, εκτοξευτές όλμων, όπλα Gatling και άλλο χρήσιμο εξοπλισμό, ενώ άλλες φορές καλούνται να διασχίσουν απροσπέλαστες περιοχές, κόβοντας συρματοπλέγματα και εξαπολύοντας ριψοκίνδυνες επιθέσεις απέναντι σε επανδρωμένα πολυβολεία. Υπάρχουν έξι διαφορετικές κατηγορίες χαρακτήρων στο παιχνίδι: Αξιωματικοί (Officers), που μπορούν να καλέσουν υποστήριξη από σταθμούς διοίκησης. Τυφεκιοφόροι (Riflemen), που είναι και το βασικό πεζικό. Μηχανικοί (Engineers), που έχουν στην ευθύνη τους την κατασκευή όπλων και εμποδίων. Στρατιώτες επίθεσης (Assault), που φέρουν όπλα τα οποία είναι πιο γρήγορα και θανατηφόρα. Στρατιώτες με ειδίκευση στην ορειβασία (Mountaineers), που έχουν ως κύριο μέλημα τον προσανατολισμό, την αναγνώριση και τη διείσδυση στα πεδία των μαχών. Τέλος, έχουμε τους σκοπευτές μεγάλων αποστάσεων (Snipers).

Η κίνηση και η μάχη του τίτλου είναι παραπλήσια με όλα τα τυπικά FPS, με τον παίκτη να μπορεί να κινηθεί, να κάνει ένα μικρό άλμα, να σκύψει και να πυροβολήσει. Όταν κινούμαστε κατά τη διάρκεια μιας βολής, μειώνεται η ακρίβεια του όπλου μας, ενώ όταν στεκόμαστε ακίνητοι η ακρίβεια αυξάνεται. Ωστόσο, την ίδια στιγμή είμαστε και πιο ευάλωτοι σε κάποιο χτύπημα. Το Gunplay –όπως και η κίνηση του παίκτη- είναι πολύ πιο αργό από τα τυπικά mainstream shooters όπως το Call Of Duty και το Battlefield λόγω της χρήσης των όπλων της εποχής και της ρεαλιστικής προσέγγισης του παιχνιδιού στον πόλεμο, με αποτέλεσμα μια και μόνο βολή να αρκεί για να «εξουδετερώσετε» έναν αντίπαλο.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα όπλα του παιχνιδιού, τα οποία είναι τουφέκια bolt action, καθώς και τα λίγα –πρώιμα- πυροβόλα όπλα έχουν κυρίως την ίδια αίσθηση όταν πυροβολούν, κάτι το οποίο δεν βοηθάει τον τίτλο, μιας και συνεχώς νιώθουμε πως χρησιμοποιούμε τα ίδια όπλα. Χαμένη ευκαιρία στο τομέα την υλοποίησης των όπλων είναι και η μη χρήση της απτικής ανάδρασης αλλά και των παραμετροποιήσιμων σκανδαλών του DualSense, η χρήση των οποίων θα βοηθούσε αρκετά στη διαφοροποίηση μεταξύ των όπλων. Παρόλα αυτά, το να στοχεύει κανείς μέσα από τα iron sights των τυφεκιών του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, χωρίς καμία υποβοήθεια, είναι απολαυστικό.

Στοιχεία όπως τα περιβάλλοντα που καταστρέφονται ή οι μάχες με οχήματα θα βοηθούσαν επίσης τις συρράξεις να φαντάζουν ακόμη πιο καθηλωτικές, χαοτικές και βάναυσες, ωστόσο (δυστυχώς) απουσιάζουν και αυτά. Οι εκρήξεις κατά τη διάρκεια της μάχης είναι υποτονικές και δεν έχουν καθόλου καλή οπτική αναπαράσταση, ενώ οι φωτιές στα σημεία του χάρτη μοιάζουν να έρχονται από συστήματα προηγούμενων γενιών. Όλες αυτές –οι θεωρητικά μικρές- λεπτομέρειες έχουν σημασία σε ένα παιχνίδι που προσπαθεί να αναδημιουργήσει μια απίστευτα έντονη, χαοτική και βάναυση περίοδο της Ιστορίας, και χωρίς αυτές η δράση μπορεί εύκολα να χαθεί ή να είναι, το λιγότερο, υποτονική.

Το Isonzo δίνει μια σκληρή και ρεαλιστική προσέγγιση στον Μεγάλο Πόλεμο. Είναι ένα FPS όπου η κίνηση είναι αργή, επίπονη σε σημεία. Τα τυφέκια χρειάζονται χρόνο για να πυροβολήσουν και να ξαναγεμίσουν. Είναι όλα σχεδιασμένα με στόχο να σας βυθίσουν στη λιγότερο λαμπερή, αλλά απείρως πιο πραγματική ζωή ενός στρατιώτη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε ένας από τους τέσσερις χάρτες χωρίζεται σε πολλαπλά κομμάτια, που συνήθως περιλαμβάνουν μεγάλες κατακόρυφες θέσεις και τυφλά σημεία χάρη στις πολυάριθμες τάφρους που θα χρειαστεί να διασχίσουμε. Η κλειστοφοβική φύση του πολέμου χαρακωμάτων αποτυπώνεται εξαιρετικά, ενώ οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι προκαλούν τρόμο λόγω του φόβου των snipers που ελλοχεύει. Η «θέα» των χαρτών είναι εντυπωσιακή, είτε πρόκειται για καταπράσινα χωράφια που έχουν σχηματιστεί σε κρατήρες από βομβαρδισμούς είτε για επικίνδυνες ορεινές περιοχές.

Η απεικόνιση του τίτλου βασίζεται στον ρεαλισμό και τη μεταφορά ένα-προς-ένα όλων των στοιχείων της εποχής. Έτσι, η σκοτεινή και ζοφερή φύση του πολέμου υπερτονίζεται με τις συνεχείς κραυγές των ετοιμοθάνατων στρατιωτών και τα πτώματα των νεκρών ανθρώπων και ζώων που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Οι παίκτες αυτή τη φορά –σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους τίτλους του studio- μπορούν να προσαρμόσουν τον χαρακτήρα τους με διάφορες στολές, τύπους προσώπου, καπέλα/ κράνη, ακόμη και αξεσουάρ όπως μπαλώματα ματιών, ουλές κ.λπ. Ωστόσο, οι περισσότερες επιλογές είναι είτε κλειδωμένες στην αρχή είτε κρατούνται ανενεργές για κάποιο επόμενο DLC του τίτλου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι διαθέσιμες ξεκλείδωτες επιλογές είναι – δυστυχώς – περιορισμένες.

Το στυλ και η ποιότητα των γραφικών είναι αρκετά βασικά και με όχι και τόσο λεπτομερή animations, ενώ η παρουσία της μουσικής, η οποία είναι εμπνευσμένη από την εποχή και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, είναι αρκετά ταιριαστή με το περιβάλλον αν και πολλές φορές ακούγεται σε λάθος σημεία. Όσον αφορά την απόδοση του τίτλου σε κονσόλα, δυστυχώς παρατηρήσαμε αρκετά θεματάκια, με το screen tearing να κάνει την εμφάνισή του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μιας μάχης ενώ πολλές φορές η πτώση των FPS ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Οι μηχανισμοί μάχης του Isonzo είναι απλοί και εύκολοι, καθιστώντας τον τίτλο αρκετά προσβάσιμο για έναν έμπειρο παίκτη άλλων FPS παιχνιδιών, ωστόσο η ταχύτητα της κίνησης των χαρακτήρων αλλά και το αργό και tactical gunplay ίσως είναι αποτρεπτικό για τους περισσότερους casual παίκτες, οι οποίοι αναζητούν ένα FPS με υψηλότερο ρυθμό, πιο γρήγορη gameplay “λούπα” αλλά και έναν πιο σύντομο χρόνο στο death respawn του τίτλου. Αν και η έλλειψη single player περιεχομένου δεν δημιουργεί πρόβλημα, μιας και ο τίτλος είναι ξεκάθαρα multiplayer, οι τέσσερις μόνο χάρτες και το ένα και μοναδικό mode ίσως κάνουν τους παίκτες να νιώσουν γρήγορα κορεσμό.

Από την άλλη πλευρά, ο ρεαλισμός των πεδίων των μαχών, των στολών και των όπλων είναι στο επίκεντρο και τον πυρήνα του τίτλου. Η μάχη είναι βάναυση και αδυσώπητη, πράγμα που σημαίνει ότι οι επίδοξοι στρατιώτες που θέλουν να βουτήξουν στο ιστορικό πεδίο μάχης του Isonzo θα πρέπει να αντιμετωπίζουν συνεχείς θανάτους κατά την ενασχόληση τους με το ιστορικά ακριβές tactical FPS που παραδίδει η BlackMill Games. Σίγουρα έχουμε έναν τίτλο που δεν είναι για όλους τους φίλους των FPS, ωστόσο, θα αποζημιώσει και με το παραπάνω τόσο τους hardcore λάτρεις των tactical shooters όσο και τους φίλους των historical accurate παιχνιδιών.

Το Isonzo κυκλοφορεί από τις 13/9/22 για PS4, PS5, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για PS5 με review code που λάβαμε από τη Blackmill Games.

The post Isonzo | Review appeared first on GameOver.

Keywords
call of duty, xbox one, σλοβενία, studio, games, tactical, online, fps, single, player, battlefield, dice, συγκεκριμένο, xbox, playstation, lobby, στρατος, bolt, iron, δραση, dlc, σημαίνει, στυλ, screen, ps4, series, gameover, κινηση στους δρομους, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, σλοβενία, αξεσουαρ, ηττα, ιταλια, κρανη, χαρτες, dlc, fps, games, ps4, απιστευτα, γεγονοτα, δευτερο, δυστυχως, δικη, δωδεκα, δοθει, δωσει, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκρηκτικο, ελλειψη, εμφάνιση, εξι, εποχη, ερχεται, ερχονται, εταιρια, ευθυνη, ζωη, ζοφερη, ζωων, ιδια, θυμιζει, ιστορικο, κειμενο, κινηση, λαθος, λεπτομερειες, ρεαλισμος, μηκος, μηνες, μικρο, ομαδα, ορειβασια, ουλες, ουσιαστικα, οχηματα, πεδια, πεδιο, περιβαλλον, ποιοτητα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, στυλ, τυφλα, τιτλος, φυση, φορα, χρονομετρο, χρονικα, battlefield, bolt, call of duty, dice, ειδη, gameover, χωρα, iron, κομματι, lobby, νεκροι, παιχνιδι, player, studio, series, σημαίνει, single, screen, tactical, online, θεσεις
Τυχαία Θέματα