Gungrave G.O.R.E. | Review

Το εγχείρημα της Red Entertainment, με το αρχικό Gungrave σίγουρα δεν συγκλόνισε τη gaming κοινότητα. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και το ταξίδι εκδίκησης του πρωταγωνιστή Grave, οδήγησαν στο να μεταφερθεί σε μια anime τηλεοπτική σειρά, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε μια εγκατεστημένη βάση που οδήγησε στον δεύτερο τίτλο της third-person shooter σειράς αυτής (και, πλέον, στο Gungrave G.O.R.E.).

Βέβαια, οι συγκεκριμένοι

οι τίτλοι, όπως είναι κατανοητό, απευθύνονταν σε συγκεκριμένο κοινό και δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν λόγω του μονότονου gameplay τους. Τώρα, 18 χρόνια μετά, έχουμε τον ερχομό του Gungrave G.O.R.E, το οποίο έρχεται από την κορεατική ομάδα ανάπτυξης της Iggymob, πράγμα που σημαίνει πως εξ αρχής δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές προσδοκίες πως θα αλλάξει κάτι στην υπάρχουσα συνταγή της σειράς.

Και επί της ουσίας αυτό είναι το Gungrave G.O.R.E.: ένας τίτλος ο οποίος ακολουθεί τη λογική και φιλοσοφία εκείνων που είχαν κυκλοφορήσει στο PlayStation 2. Συγκεκριμένα, στον τίτλο της Prime Matter έχουμε ένα γνώριμο third-person shooter, όπου έχουμε τον έλεγχο του Grave, ο οποίος πλέον -λόγω του υποτυπώδεους σεναρίου- βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου “καθαρίζει” το δρόμο του με τα αγαπημένα του όπλα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως η ιστορία του G.O.R.E. δεν περιλαμβάνει κάποια εισαγωγή για τους νεοεισαχθέντες παίκτες στο σύμπαν, δηλαδή, ο τίτλος θεωρεί δεδομένο πως γνωρίζουμε τα γεγονότα των προηγούμενων παιχνιδιών. Ωστόσο, η ιστορία δεν είναι το δυνατό κομμάτι του Gungrave G.O.R.E., αφού και τα cutscenes -αν και καλοδουλεμένα- απλά υπάρχουν για να δημιουργήσουν έναν στόχο για τον Grave και απλά να αποτυπώσουν το πώς βρέθηκε ο ήρωάς μας στην κάθε περιοχή.

Από εκεί και πέρα το Gungrave G.O.R.E. ακολουθεί τη δομή των αποστολών-επιπέδων, οι οποίες έχουν γραμμικό/ σωληνωτό ύφος και είναι γεμάτες από ορδές εχθρών. Κύριος στόχος μας είναι να νικήσουμε όλους αυτούς τους εχθρούς με διάφορους συνδυασμούς πραγμάτων, ώστε αφενός να επιτύχουμε υψηλό σκορ, και αφετέρου να αποκτήσουμε πρόσβαση στην επόμενη αποστολή.

Το gameplay του τίτλου, όπως φαντάζεστε, είναι παρόμοιο με την Arcade λογική των προκατόχων του. Αυτό σημαίνει πως, με το δάχτυλο στη σκανδάλη του χειριστηρίου, ο Grave χρησιμοποιεί τα αγαπημένα του διπλά πιστόλια για να εξοντώσει οποιονδήποτε εχθρό. Αν βέβαια μείνουμε ακίνητοι και πατήσουμε ρυθμικά τη σκανδάλη, αλλάζει το ύφος και το animation που πυροβολεί ο ήρωάς μας.

Από το οπλοστάσιο του Grave δεν λείπει και το φέρετρο που κουβαλάει, το οποίο εκτελεί πανίσχυρες επιθέσεις που πραγματοποιούνται αφού γεμίσει η μπάρα καταστροφής. Η εν λόγω μπάρα γεμίζει με τη ζημιά που προκαλούμε στους εχθρούς ή από τα αντικείμενα που καταστρέφουμε στο περιβάλλον. Επίσης, το φέρετρο, όπως και τα διπλά πιστόλια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κοντινές επιθέσεις, εφόσον είναι αναπόφευκτο ότι οι ορδές των εχθρών κάποια στιγμή θα βρεθούν κοντά μας.

Στα χαρακτηριστικά του συστήματος άμυνας βρίσκουμε την αποφυγή, η οποία έχει τη μορφή του γνώριμου roll, ενώ δεν απουσιάζει και η μπάρα ασπίδας, η οποία ανανεώνεται όταν δεν δεχόμαστε χτύπημα ή όταν πραγματοποιούμε ένα βίαιο τελειωτικό χτύπημα (gore kill). Αυτά τα gore kills πραγματοποιούνται είτε με τον γάντζο από το φέρετρο -πιανοντας τον ακινητοποιημένο (stunned) εχθρό από απόσταση- είτε από κοντά με melee χτύπημα.

Μπορεί το παραπάνω αποτέλεσμα, ως πρώτη ανάγνωση, να φαντάζει ως το βαρετό μείγμα ενός αδιάφορου, χωρίς σκέψη third person shooter, ωστόσο το Gungrave G.O.R.E. μάς διαψεύδει, διότι σε σημεία φαίνεται πως έχει γίνει προσπάθεια για βελτίωση. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της εκάστοτε αποστολής αποκτάμε -ανάλογα με τις επιδόσεις μας- πόντους οι οποίοι δίνουν αναβάθμιση στις ικανότητες του Grave. Δηλαδή, μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις ισχυρότερες επιθέσεις, να αυξήσουμε τη μπάρα υγείας, να αποκτήσουμε ταχύτερη επαναφορά ασπίδας, ή να έχουμε πρόσβαση σε ειδικές κινήσεις του φέρετρου κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλό replayabillity σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με την υψηλότερη δυσκολία του τίτλου.

Διότι η αλήθεια είναι πως και στην κανονική δυσκολία θα χρειαστείτε λίγο grinding, αφού ο ήρωας θα είναι πιο αδύναμος και δεν θα προλαβαίνει να φτάνει στο σημείο που πρέπει ή θα χάνει από τις ορδές των εχθρών που επιτίθενται συνέχεια -κάτι που συνχά θα μας οδηγεί στην οθόνη του “game over”. Μπορεί η ασπίδα του Grave να προστατεύει τις μπάρες υγείας, ωστόσο, όσο προχωράνε τα επίπεδα, η δυσκολία αυξάνεται καθώς αλλάζουν οι θεματικές ενότητες αλλά και η ποικιλία των εχθρών.

Και εξηγούμαστε: Αν και ξεκινάμε σε αστικό περιβάλλον και σε κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου οι εχθροί είναι στρατιώτες με πολυβόλα, φλογοβόλα και ασπίδες, εν συνεχεία θα βρεθούμε σε εργαστήρια, δασικές εκτάσεις και σπηλιές, οι οποίες φιλοξενούν μεταλλαγμένα τέρατα, στρατιώτες με εκτοξευτές ρουκετών και σκοπευτές, οι οποίοι με ένα χτύπημα “σπάνε” όλη τη μπάρα της ασπίδας. Και εννοείται πως δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για την πρόκληση που παρέχουν τα bosses σε διάφορες αποστολές. Βέβαια, αν και ο τίτλος παρέχει υψηλή πρόκληση, υπάρχουν και τα checkpoints, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ξεκινάμε την κάθε αποστολή από την αρχή.

Αξίζει να τονίσουμε πως ορισμένοι χαρακτήρες, που είναι φίλοι του Grave, συμμετέχουν σε ορισμένες αποστολές, πράγμα που φέρνει μια μικρή πνοή ανανέωσης, αφού η μια ηρωίδα παίζει με κοντινές επιθέσεις και ξεφεύγει από το μονότονο gameplay του Grave. Ωστόσο, οι καινούργιοι αυτοί χαρακτήρες δεν διαθέτουν αναβαθμίσεις και δυστυχώς δεν παραμένουν στο προσκήνιο για πολύ, γεγονός δυσνόητο, αφού η εκτενέστερη παρουσία τους θα βοηθούσε τον τίτλο να ξεχωρίσει.

Τέλος, το Gungrave G.O.R.E. προσφέρει 31 αποστολές, που σημαίνει πως μπορεί να φτάσει και τις 12 ώρες διάρκειας στην κανονική δυσκολία, ενώ υπάρχει και εξ αρχής η επιλογή να επαναλάβουμε την κάθε αποστολή σε όποιο επίπεδο δυσκολίας επιθυμούμε.

Εν κατακλείδι, ο τίτλος της Prime Matter απευθύνεται ξεκάθαρα σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με ένα “παλιάς κοπής” arcade third-person shooter που θα τους δώσει την ευχαρίστηση να αντιμετωπίσουν ορδές εχθρών, αλλά και την υψηλή πρόκληση για να παραμείνουν κοντά του -αν δεν κουραστούν από το μονότονο gameplay.

Το Gungrave G.O.R.E. κυκλοφορεί από τις 22/11/22 για PS4, PS5, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post Gungrave G.O.R.E. | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα