Forza Horizon 4

Η παιδική χαρά που δεν κλείνει τον χειμώνα.

Πριν ακριβώς δύο χρόνια το Forza Horizon 3 έθεσε νέα στάνταρ στα open-world racing παιχνίδια, και η Playground Games κατάφερε να αποδείξει πως οι δημιουργίες της δεν είναι απλά ένα ορεκτικό δίπλα στα πιο σοβαρά Forza Motorsport της Turn 10, αλλά σημαντικοί τίτλοι οι οποίοι οφείλουν και πρέπει να είναι στη βιτρίνα της Microsoft. Αυτό φαίνεται πως το κατάλαβε

και η ίδια η Microsoft αφού άρχισε πλέον να εμπιστεύεται την Playground και να πιστεύει περισσότερο στις δημιουργίες της, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός πως το Forza Horizon 4 αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας για φέτος. Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται αντιληπτό πως το έργο της Playground, να εξελίξει ένα ήδη υπέροχο παιχνίδι, αλλά και να σηκώσει μόνη της τη σημαία του Xbox -και των Windows 10- ψηλά, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Αυτή τη φορά το Horizon Festival μεταφέρεται στην Αγγλία, τη μητέρα των motorsports, των fish and chips, αλλά και της ίδιας της Playground Games. Λίγα λεπτά μετά το πρώτο loading, ο παίκτης λαμβάνει τον έλεγχο της McLaren Senna και προορισμός του είναι το κάστρο του Kenilworth, όπου γύρω του έχει ήδη στηθεί η πολύχρωμη γιορτή της αυτοκίνησης. Η επιλογή της Μεγάλης Βρετανίας ως τοποθεσία μοιάζει ιδανική, καθώς σε μία έκταση περίπου ίση με αυτή της Αυστραλίας του Horizon 3, η Playground Games έχει καταφέρει να χωρέσει ένα πιο μεγάλο και περίπλοκο οδικό σύστημα, περισσότερες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και κάποια από τα πιο εντυπωσιακά τοπία που έχουμε συναντήσει σε τίτλους ανοικτού κόσμου.

Ταυτόχρονα, η μορφολογία της Βρετανίας βοήθησε στο να υπάρχουν μεγαλύτερες υψομετρικές διαφορές μέσα στο χάρτη, κάτι που σημαίνει περισσότερες ορεινές διαδρομές. Σε αυτό το σημείο θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην πόλη του Εδιμβούργου, η οποία είναι αρκετά πιο προσεγμένη, ζωντανή και αληθοφανής σε σχεδιασμό σε σχέση με την αστική περιοχή του Forza Horizon 3, με κάθε γωνία της να μας θυμίζει πως βρισκόμαστε στη Βρετανία. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση του Forza Horizon 4 από τον προκάτοχό του, καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, είναι η εναλλαγή των τεσσάρων εποχών, καθώς και ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής στην οδήγηση.

Πριν ακόμη ο παίκτης εισαχθεί στον shared κόσμο του Horizon 4 -σε αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω- θα χρειαστεί να ξοδέψει ένα αναγνωριστικό πεντάωρο στον πρόλογο του τίτλου, ώστε να εξοικειωθεί καλύτερα με το μοντέλο οδήγησης, αλλά και να πάρει μία γεύση από τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις εποχές. Η δουλειά που έχει γίνει από την Playground σε αυτόν τον τομέα είναι το λιγότερο εντυπωσιακή, με την κάθε εποχή να έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηρικά, που δεν περιορίζονται μόνο στην ολική εικαστική μεταμόρφωση του περιβάλλοντος. Έτσι, την άνοιξη ο παίκτης θα συναντήσει έναν μουντό βρετανικό καιρό, με συχνές βροχοπτώσεις και λασπωμένες off-road διαδρομές, ενώ η ξηρασία του καλοκαιριού δεν εντοπίζεται μόνο στη μείωση της στάθμης του νερού, αλλά βοηθά και στην αύξηση της πρόσφυσης, κάτι που επιτρέπει την πιο γρήγορη οδήγηση.

Όλα αυτά μέχρι να έρθει το φθινόπωρο και η συχνότητα των βροχών να επιστρέψει στα βρετανικά επίπεδα, τους δρόμους να γεμίσουν πάλι με νερά και τα πεσμένα φύλλα -σε συνδυασμό με τα γυμνά δέντρα- να δημιουργούνν ένα από τα πιο όμορφα και φωτορεαλιστικά περιβάλλοντα που έχουμε συναντήσει. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο χειμώνα, όπου ο χάρτης μεταμορφώνεται ριζικά, οι λίμνες παγώνουν και γίνονται προσβάσιμες για οδήγηση, ενώ οι χιονισμένοι δρόμοι -γεμάτοι εκχιονιστικά μηχανήματα- μας αναγκάζουν να αφήσουμε τα αγαπημένα μας hyper cars στο γκαράζ ή αν νιώθουμε πιο τολμηροί μπορούμε να τα βγάλουμε βόλτα, πάντα όμως με τα κατάλληλα ελαστικά.

Μετά το τέλος της εισαγωγής, ο παίκτης εισέρχεται σε έναν shared κόσμο, στον οποίο οι εποχές εναλλάσσονται κάθε Τετάρτη, ταυτόχρονα για όλους τους παίκτες. H Playground έχει φροντίσει να δώσει στους παίκτες περισσότερους λόγους ώστε να συνεχίσουν να επιστρέφουν στον τίτλο της, αφού κάθε εβδομάδα, με την αλλαγή της εποχής, γίνονται διαθέσιμα διαφορετικά challenges και events. Στόχος του studio είναι η δημιουργία ενός ζωντανού κόσμου, αφού τα drivatars αντικαθίστανται από πραγματικούς παίκτες, οι οποίοι, ευτυχώς, δεν μπορούν να γίνουν ενοχλητικοί, καθώς όσοι δεν ανήκουν στο κομβόι μας γίνονται ghosts όταν μας πλησιάσουν υπερβολικά. Σε κάθε instance-server του shared κόσμου μπορούν να συνυπάρξουν μέχρι και 72 διαφορετικοί παίκτες, κάτι που το Forza δανείζεται από άλλους -MMO- τίτλους.

Με παρόμοια -δανεισμένη από άλλους τίτλους- λογική λειτουργούν και τα Live Events, όπου οι παίκτες θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και να συνεργαστούν ώστε να εκπληρώσουν challenges και να λάβουν Forzathon Points. Για την ώρα, αν και τα challenges είναι μονότονα και επαναλαμβάνονται συχνά, θα ήταν ψέμα να πούμε πως το ταξίδι μαζί με άλλα αυτοκίνητα προς μία κατεύθυνση του χάρτη, δεν είναι εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα, αν κάποιος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε live events, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού μπορεί να τρέξει μόνος, ενάντια σε drivatars, οποιοδήποτε event επιθυμεί την ώρα που βρίσκεται στον shared κόσμο, ενώ για τους ακόμη πιο μοναχικούς, η μεταφορά σε έναν απόλυτος offline κόσμο, ο οποίος όμως θα βρίσκεται στην ίδια εποχή με τον shared, απαιτεί το πάτημα ενός κουμπιού. Τα blueprints, δηλαδή events δημιουργημένα από την κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την εκάστοτε εποχή, κάτι που ίσως εκνευρίσει όσους αρέσκονται σε μία μόνο εποχή και δεν έχουν υπομονή να περιμένουν τρεις εβδομάδες.

Όπως και στο Forza Horizon 3, έτσι και εδώ, ο χάρτης του τίτλου είναι γεμάτος με πάρα πολλά events για όλα τα γούστα, ανάμεσά τους τα αγαπημένα μας “παράνομα”, νυχτερινά, street races, οι αγώνες σε χωμάτινες διαδρομές, οι cross country αγώνες, οι αγώνες δρόμου και τα τρελά showcase events. Παράλληλα, επιστρέφουν για ακόμη μία φορά οι speed traps, τα drift zones, ενώ στο χάρτη βρίσκονται διάσπαρτες πινακίδες, έτοιμες για σπάσιμο, καθώς και κρυμμένα αυτοκίνητα ή, αλλιώς, barn finds, με έντονο βρετανικό άρωμα και easter eggs. Ευτυχώς, αυτή τη φορά τα παραπάνω events ξεκλειδώνουν με έναν πιο λογικό ρυθμό, αφού ο παίκτης ανεβαίνει ξεχωριστά level για κάθε μία από τις παραπάνω ασχολίες, ωστόσο σύντομα ο χάρτης θα πλημμυρίσει με εικονίδια.

Τα bucket list events ανήκουν στο παρελθόν, έχουν όμως αντικατασταθεί από τα horizon stories, μία ευφάνταστη ιδέα της Playground, όπου ο παίκτης μέσα από ένα σύντομο “story mode” θα κληθεί να συμμετάσχει σε events μέσα από τα οποία το studio αποδίδει φόρο τιμής σε ιδιαίτερες στιγμές της αυτοκίνησης, όπως το short film “C'était un rendez-vous” του 1976, αλλά και σε παιχνίδια του είδους, όπως το Ridge Racer και άλλα που δεν θα σας αποκαλύψουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αριθμός και η ποικιλία των διαφορετικών events είναι πραγματικά τεράστια και σε συνδυασμό με τα γνωστά online adventures, σίγουρα κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος, με την Playground να έχει ήδη προγραμματίσει τη διάθεση του course editor μέσα στους επόμενους μήνες.

Μία ευχάριστη προσθήκη στο Forza Horizon 4, με άρωμα από Test Drive, είναι η δυνατότητα αγοράς διαφορετικών κατοικιών, οι οποίες έρχονται να αντικαταστήσουν τα πολυάριθμα festival locations του Horizon 3. Ο παίκτης πρέπει να επισκεφθεί μία κατοικία -ή το μοναδικό festival location- για να αναβαθμίσει το αυτοκίνητό του, να αγοράσει ένα νέο, όχι όμως για να αλλάξει αυτοκίνητο, αφού αυτό είναι πλέον δυνατό σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη και αν βρισκόμαστε, μέσα από το μενού. Παράλληλα, κάθε κατοικία προσφέρει στον παίκτη ένα “perk”, ενώ οι κατοικίες λειτουργούν και ως σημεία για fast travel, αν και αυτή είναι μια επιλογή για "ιερόσυλους" σε έναν racing τίτλο.

Όπως θα περίμενε κανείς, το γκαράζ του Forza Horizon 4 είναι υπερπλήρες, περιλαμβάνει περίπου 450 οχήματα και θα καλύψει κάθε γούστο. Οι πολυάριθμες επιλογές παραμετροποίησης, όπως τα bodykits, τα engine swaps και οι αλλαγές μετάδοσης, σε συνδυασμό με το ρυθμό με τον οποίο το παιχνίδι βομβαρδίζει με αυτοκίνητα και credits τον παίκτη, επιτρέπουν τη δημιουργία του γκαράζ των ονείρων μας μέσα σε ελάχιστες ώρες, εκτός βέβαια αν κάποιος έχει πολύ ιδιαίτερα -και retro- γούστα. Σε αυτή την περίπτωση το grind -σε ανεκτά πλαίσια- γίνεται απαραίτητο, όμως ο παίκτης έχει τα wheelspins -ή αλλιώς τους κουλοχέρηδες- οι οποίοι αν και εκνευριστικοί σαν μηχανισμός, λόγω της πλήρους έλλειψης microtransactions -όταν δεν δίνουν μπότες, γυαλιά, σκουφάκια και παντελόνια- αποτελούν σύμμαχο στο πλευρό του παίκτη στο να αποκτήσει ακριβά οχήματα χωρίς κόπο.

Δυστυχώς, αρκετοί ίσως στεναχωρηθούν με την απουσία οχημάτων της Toyota και της Mitsubishi, όμως οι φίλοι της Volkswagen θα χαρούν με την επιστροφή της στη σειρά. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται αρκετά οχήματα βρετανικής καταγωγής, τα οποία προσθέτουν ακόμη περισσότερους πόντους στην ατμόσφαιρά του τίτλου. Μία αλλαγή που αφορά στα οχήματα του Forza Horizon 4 είναι το γεγονός πως τα skill points αφορούν πλέον το ξεκλείδωμα επιπλέον bonus για κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά, ωστόσο τα skill points που αποκτώνται με ένα όχημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση ενός άλλου.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην οδήγηση του Forza Horizon 4 και η αλήθεια είναι ότι εδώ, αν και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, η δουλειά που έχει γίνει από την Playground είναι φανταστική. Το gameplay παραμένει προσβάσιμο για όλους, ακόμη και για μικρά παιδιά, ενώ τα physics μπορεί να φαίνονται απλοϊκά, όμως η αλήθεια είναι πως είναι πολύ πιο περίπλοκα από όσο δείχνουν. Η μετατόπιση του βάρους των οχημάτων στις στροφές είναι πιο έντονη σε σχέση με το παρελθόν, δίνοντας στον παίκτη περισσότερες πληροφορίες, ενώ αυτό κάνει ακόμη πιο εμφανείς τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα οχήματα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η αλλαγή της συμπεριφοράς των οχημάτων λόγω των διαφορετικών καιρικών συνθηκών, κάτι που δικαιολογεί την απόφαση της Playground να εισάγει στον τίτλο τέσσερις διαφορετικές εποχές.

Παράλληλα, αν και η οδήγηση με gamepad αγγίζει την τελειότητα, με τις δονούμενες σκανδάλες να κάνουν ακόμη πιο απολαυστική την εμπειρία, η Playground έφερε μικρές βελτιώσεις και στην οδήγηση με τιμονιέρες, η οποία αν και ακόμη δεν αγγίζει τα επίπεδα διασκέδασης που προσφέρουν τίτλοι που στρέφονται περισσότερο προς το ρεαλισμό, είναι σίγουρα πιο απολαυστική από αυτή που προσφέρουν άλλοι τίτλοι του είδους.

Περνώντας στον οπτικό τομέα του Forza Horizon 4, εδώ δεν χωρά καμία αμφισβήτηση για το έργο της Playground. Χωρίς καμία υπερβολή, η Βρετανία του Forza Horizon 4 είναι ένας από τους πιο όμορφους και πιο καλοσχεδιασμένους ανοικτούς κόσμους που έχουμε συναντήσει. Ζωντανά χρώματα, εντυπωσιακές λεπτομέρειες και φωτορεαλιστικά τοπία θα συγκινήσουν ακόμη και τους πιο δυσπιστους. Ταυτόχρονα, οι ήχοι του περιβάλλοντος μπορούν να ταξιδέψουν τον παίκτη στην Βρετανία, ενώ το soundtrack του τίτλου παραμένει πλούσιο και θα καλύψει αρκετά γούστα. Όσον αφορά τους ήχους των κινητήρων, καταλαβαίνει κανείς πως με 450 οχήματα, το έργο του studio δεν ήταν καθόλου εύκολο, όμως πλην κάποιων περιπτώσεων, οι ήχοι των αυτοκινήτων ακούγονται πειστικοί και αλλάζουν ανάλογα με τις αναβαθμίσεις που κάνουμε σε αυτά.

Ανακεφαλαιώνοντας, η Playground Games παρέδωσε για ακόμη μία φορά έναν άριστο τίτλο, χωρίς να διστάσει να εισάγει νέα στοιχεία στη σειρά. Το Forza Horizon 4 είναι ένα βάσανο για όσα studio αναπτύσσουν racing τίτλους και μία όαση για κάθε φίλο της αυτοκίνησης. Ταυτόχρονα, είναι ικανό να κάνει περισσότερο κόσμο -και παιδιά- να αγαπήσουν την οδήγηση και τα αυτοκίνητα. Είναι αυτό το παιχνίδι που ο δεκάχρονος εαυτός μας θα λάτρευε και θα τον έκανε να μην κλείνει ποτέ την κονσόλα, είναι αυτό το παιχνίδι που ο δεκαοκτάχρονος εαυτός μας θα ξόδευε ώρες στήνοντας αυτοκίνητα για drift ή drag, είναι αυτό το παιχνίδι που μπορεί με μία απλή βόλτα να μας χαλαρώσει, χωρίς να μας αγχώνει όπως αρκετοί εξομοιωτές. Είναι μια παιδική χαρά με αυτοκίνητα…

pcxbox one Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
test drive, νέα, games, microsoft, xbox, windows, festival, fish, mclaren, senna, σημαίνει, cars, studio, ghosts, live, offline, cross, speed, drift, easter, list, film, online, test, drive, travel, engine, toyota, mitsubishi, volkswagen, bonus, click, image, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, μποτες, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γωνια, δουλεια, μητερα, παιχνιδια, χρωματα, ψεμα, ωρα, cars, games, ghosts, mclaren, microsoft, mitsubishi, mmo, test, volkswagen, αγωνες, αυξηση, ανοιξη, απλα, αρωμα, ατμοσφαιρα, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γευση, γινει, γινεται, γινονται, γυαλια, δεντρα, δυνατοτητα, δωσει, εαυτος, ευκολο, υπαρχει, ελαστικα, εβδομαδα, εποχη, εποχες, ερχονται, ιδεα, ιδια, υπομονη, ηχοι, θυμιζει, ιση, λεπτομερειες, μηνες, μειωση, παντα, οδηγηση, οχηματων, οχηματα, οχημα, παιδικη χαρα, παιδια, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συχνοτητα, τοπια, τρελα, φαινονται, φθινοπωρο, φυλλα, φορα, χαρα, οαση, ομορφα, ωρες, bonus, click, cross, drive, drift, easter, engine, εκχιονιστικα, road, festival, φιλοι, fish, film, server, γιορτη, ηταν ψεμα, χωρα, ιδιαιτερα, list, μεινει, μια φορα, μοιαζει, windows, offline, travel, παιχνιδι, πληροφοριες, retro, speed, studio, senna, σημαια, σημαίνει, ταξιδι, test drive, online, υπεροχο, world
Τυχαία Θέματα