Fast & Furious: Crossroads - Review

Γκάζια, δάκρυα και ιδρώτας.

Η εποχή που τα «μέτρια» movie tie-in παιχνίδια έβγαιναν με το τσουβάλι μοιάζει μακρινή, και το ίδιο συμβαίνει με την εποχή που πρωταγωνιστές στα Fast and Furious ήταν τα ίδια τα αυτοκίνητα. Από τότε μέχρι σήμερα, η επαφή κινηματογράφου και video games έχει -κατά κύριο λόγο- περιοριστεί σε διάφορα

in-game events, ενώ το franchise Fast and Furious έχει ξεφύγει από τις παράνομες κόντρες και πλέον θεωρείται action franchise, γεμάτο μπράτσα και εξωπραγματικές σκηνές. Ταυτόχρονα, τα έσοδα των ταινιών είναι τεράστια, για αυτό φτάσαμε να περιμένουμε την ένατη, και αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που η Slightly Mad Studios ανέλαβε να κυκλοφορήσει ένα full priced παιχνίδι βασισμένο στην εν λόγω σειρά.

Δυστυχώς, το Fast and Furious: Crossroads δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μετριότητα των περισσοτέρων movie tie-in παιχνιδιών του παρελθόντος. Μάλιστα, δεν κατάφερε να τα εξελίξει σε κανέναν τομέα, ακόμη και τον τεχνικό τομέα εκείνης της εποχής (!), και έτσι μοιάζει με ένα πολύ μέτριο παιχνίδι του τότε, που μεταφράζεται ως ένα σίγουρα κακό παιχνίδι του σήμερα.

Η ιστορία του Crossroads είναι αυτόνομη, αν και λαμβάνει χώρα λίγο μετά τα γεγονότα του The Fate of the Furious. Οι παίκτες συναντούν τις δύο πρωταγωνίστριες του τίτλου στη Βαρκελώνη, όμως σύντομα αυτές μεταφέρονται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ώστε να αποτρέψουν μία τρομοκρατική ενέργεια της αρχαίας οργάνωσης Tadakhul. Φυσικά, για να γίνει αυτό θα χρειαστούν τη βοήθεια του Dominic Toretto και της Letty Ortiz, τους οποίους στο παιχνίδι ενσαρκώνουν οι αντίστοιχοι ηθοποιοί των ταινιών, Vin Diesel και Michelle Rodriguez.

Το παραπάνω δεν ήταν αρκετό για να σωθεί η κατάσταση, αφού σύντομα η ιστορία καταλήγει αδιάφορη, άψυχη και γεμάτη ξεπερασμένα κλισέ. Κατά τη διάρκειά της, οι πρωταγωνιστές κάνουν κάποιες αναφορές σε γνωστές στιγμές των ταινιών, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από τη στεγνή αναφορά του στυλ «Θυμάσαι τι κάναμε τότε στο Ρίο;». Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά στο χιούμορ, με τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Tyrese Gibson να προσπαθεί, αλλά να αποτυγχάνει, να δώσει μία ευχάριστη νότα στην ιστορία, μέσα από "one liner" ατάκες όπως “I am your daddy now”. Ο τρόπος απόδοσης της ιστορίας και η ποιότητά της αφήνει τον παίκτη να νιώθει άβολα στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς της, η οποία είναι αρκετά σύντομη και διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες.

Οι περισσότερες αποστολές του Fast & Furious: Crossroads περιορίζονται στη μετακίνηση από το σημείο Α στο σημείο Β, και ενίοτε καλούμαστε να ακινητοποιήσουμε κάποιον εχθρό στη διαδρομή, θυμίζοντας αντίστοιχες στιγμές των ταινιών. Αυτές οι στιγμές, όπως η καταδίωξη ενός πυραύλου που κινείται παράλληλα με το έδαφος, ή η απόδραση από μία κατολίσθηση, είναι ίσως οι μόνες στιγμές που το παιχνίδι μάς έκανε να χαμογελάσουμε για καλό λόγο. Φυσικά υπάρχουν και αποστολές πολύ πιο προσγειωμένες και τετριμμένες, όπως το να ακολουθούμε εχθρούς χωρίς να μας καταλάβουν, ή αδιάφορα και σύντομα κυνηγητά με την αστυνομία. Σίγουρα αρκετοί θα έχουν την απορία αν υπάρχουν αγώνες μεταξύ οχημάτων στην ιστορία του Crossroads, και η απάντηση είναι όχι, πλην δύο, που ο μοναδικός λόγος ύπαρξής τους μοιάζει να είναι η προβολή του cutscene μετά τη λήξη τους.

Το gameplay -και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οδήγηση- θα ήταν ένας από τους λόγους που θα έκαναν μία επίσκεψη σε έναν μέτριο τίτλο ένα ευχάριστο διάλειμμα. Δυστυχώς, η Slightly Mad studios παρέδωσε ένα από τα χειρότερα μοντέλα οδήγησης που έχουμε συναντήσει. Οι νόμοι της φυσικής δεν υπάρχουν, ενώ η συμπεριφορά των οχημάτων είναι αλλόκοτη και μη προβλέψιμη, κάνοντας την οδήγηση όχι μόνο διεκπεραιωτική αλλά και εκνευριστική. Σε έναν ιδανικό κόσμο, το Fast & Furious: Crossroads θα πατούσε επάνω στην οδήγηση τίτλων όπως το Split Second, αλλά ακόμη και κάτι πολύ απλό θα ήταν μία καλύτερη λύση. Πραγματικά, σε σημεία απορούσαμε για το πώς ένα studio όπως η Slighty Mad, με σημαντική εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα (άλλωστε, μιλάμε για τη δημιουργό των Need for Speed SHIFT και Project CARS), παρουσίασε αυτό το τελικό αποτέλεσμα.

Κατά τα άλλα, ο παίκτης έχει στη διάθεσή του διάφορα gadget, ανάλογα με τον χαρακτήρα-όχημα που χρησιμοποιεί, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει για να ολοκληρώσει τα objective του. Κάποια από αυτά έχουν κρυμμένο mini-game, όπως το EMP, άλλα απαιτούν σωστό timing (πύραυλοι) ενώ άλλα, όπως ο γάντζος, καταλήγουν σε απλό button-mashing. Η εναλλαγή χαρακτήρων κατά τη διάρκεια μίας αποστολής, με στόχο την αξιοποίηση όλων των gadget, είναι μία έξυπνη ιδέα, που θα μπορούσε να γίνει αρκετά διασκεδαστική, αν η οδήγηση ήταν λειτουργική. Μια μεγάλη παράλειψη όπως η ύπαρξη ενός mini-map, που θα έκανε τη ζωή μας ευκολότερη, καθώς και άλλες λιγότερο καθοριστικές αλλά σημαντικές, όπως το ταχύμετρο και η εναλλαγή κάμερας, δείχνουν το πόσο πρόχειρα αναπτύχθηκε αυτός ο τίτλος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αναφορά στον τεχνικό τομέα του τίτλου και ίσως θα καταλάβατε τον λόγο. Ο οπτικός τομέας του F&F Crossroads θυμίζει τις αρχές της προηγούμενης γενιάς, με τελείως απλοϊκά περιβάλλοντα, textures χαμηλής ποιότητας και εφέ εκρήξεων που μοιάζουν βγαλμένα από ερασιτεχνικά βίντεο στο YouTube. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και το ξερό voice acting θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ ο ήχος των αυτοκινήτων είναι χαμηλής ποιότητας. Το online mode του τίτλου έχει κάποιες έξυπνες ιδέες, όπως ο διαχωρισμός σε τρεις ομάδες (καλοί, κακοί και αστυνόμοι) και πρωτότυπα για το είδος objectives, όμως πέφτει και αυτό θύμα του κακού gameplay, το οποίο διαλύει κάθε προσπάθεια διασκέδασης. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως σε πολλά παρόμοια παιχνίδια, ο κόσμος που ασχολείται με το online mode δεν είναι αρκετός και σίγουρα θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Σε λίγους μήνες -λογικά- θα έχει νεκρώσει πλήρως, και η εύρεση αντιπάλων θα είναι δύσκολη αποστολή.

Κλείνοντας δηλώνουμε απογοητευμένοι, καθώς ένα studio όπως η Slightly Mad, με αρκετή οικονομική υποστήριξη, όπως φάνηκε και από την συμμετοχή του Vin Diesel, δεν κατάφερε να παραδώσει μία εμπειρία που δεν πιάνει καν την -ήδη χαμηλή- βάση. Ίσως το Fast & Furious: Crossroads ήρθε για να μας υπενθυμίσει πως τα πρόχειρα movie tie-ins ανήκουν στο παρελθόν και δεν γίνεται να επιβιώσουν στο σήμερα ως αυτόνομες full priced κυκλοφορίες. Μάλλον για δικό μας καλό...

To Fast & Furious: Crossroads κυκλοφόρησε στις 7 Αυγούστου 2020 για PS4, PC και Xbox One. Το review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τη Bandai Namco Entertainment Greece.

pcps4xbox one
Keywords
amp, fast and furious, need for speed, εν λόγω, vin diesel, xbox one, movie, video, games, franchise, mad, studios, full, diesel, στυλ, gibson, split, λύση, studio, συγκεκριμένο, speed, shift, project, cars, gadget, youtube, voice, online, συμμετοχή, ps4, xbox, namco, www.youtube.com, madwalk, βιντεο, αστυνομια, αυτοκινητα, βαρκελωνη, ηθοποιοι, ηχος, παιχνιδια, diesel, games, game, gibson, map, mad, ps4, youtube, αγωνες, αξιζει, βοηθεια, γεγονοτα, γινει, γινεται, δακρυα, δυστυχως, δωσει, ευχαριστο, εδαφος, εφε, ενεργεια, εν λόγω, ενιοτε, εποχη, εποχες, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ειδος, θυμιζει, λύση, ληξη, λογο, μηνες, μοντελα, νομοι, οδηγηση, οχηματων, οχημα, οχθη, ποιοτητα, πρωταγωνιστες, σιγουρα, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκηνες, στυλ, τιτλος, φυσικα, χειροτερα, χιουμορ, ωρες, button, εξυπνες ιδεες, fast and furious, franchise, full, gadget, χωρα, ιδανικο, ιδρωτας, project, mini, μοιαζει, μπρατσα, namco, need for speed, ομαδες, παιχνιδι, movie, speed, studio, studios, shift, split, σωστο, tie, online, vin diesel, voice
Τυχαία Θέματα