Fallen Legion +

Η συγχώνευση δύο μέτριων τίτλων δεν αλλάζει το συνολικό αποτέλεσμα.

Το Fallen Legion θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι λογικός, εφόσον η ομάδα ανάπτυξης σκέφτηκε να δημιουργήσει δύο διαφορετικές ιστορίες για τον τίτλο αυτό και παράλληλα να κυκλοφορήσει την κάθε μια από αυτές σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες, αυτές των PS Vita και PS4.

Μια τέτοια υλοποίηση σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο, εφόσον την είχαμε δει ξανά στην περίπτωση του Fire Emblem Fates, όπου εκεί είχαμε τρεις τίτλους, οι οποίοι όμως κυκλοφόρησαν στην ίδια πλατφόρμα. Οπότε, είναι λογικό να δημιουργείται το εξής ερώτημα: ποιος ο λόγος να κυκλοφορήσουν δυο τίτλους οι δημιουργοί, αντί για έναν ολοκληρωμένο;

Εξάλλου, η διαφορετική οπτική γωνία μια περιπέτειεας από δύο διαφορετικούς ήρωες είναι κάτι που έχουμε ζήσει από τις μακρινές εποχές του πρώτου PlayStation ακόμα (όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Star Ocean 2). Αυτό το ερώτημα φαίνεται πως θα απαντηθεί μέσω του Fallen Legion+, το οποίο περιέχει αυτά τα δύο παιχνίδια μαζί και έρχεται για τα PC. Οπότε, μέσα από τη συγκεκριμένη κυκλοφορία μάς παρέχεται η ευκαιρία να αξιολογήσουμε συνολικά το εγχείρημα του στούντιο YummyYummyTummy.

Η ιστορία του Fallen Legion (όπως είναι λογικό) χωρίζεται ανάμεσα σε δύο ήρωες/ μονοπάτια. Από τη μια μεριά έχουμε την ηρωίδα/ πριγκίπισσα Cecille, η οποία μόλις κληρονόμησε το θρόνο του αυτοκράτορα και καλείται να αντιμετωπίσει την επανάσταση που έχει ξεσπάσει στα εδάφη της. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον επαναστάτη/ προδότη στρατηγό Laendur, ο οποίος θέλει να "ρίξει" την αυτοκρατορία που μόλις κληρονόμησε η Cecille. Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε να κάνουμε με μια κλισέ ιστορία, την οποία έχουμε βιώσει σε διάφορες περιπτώσεις παιχνιδιών. Με περιληπτικά λόγια, στην ιστορία του τίτλου αποδίδεται ο ρόλος της δραματικής ηρωίδας, η οποία προσπαθεί να βρει τα βήματα της ως αυτοκράτορας της Fenumian, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει την επανάσταση του προδότη στρατηγού.

Στην απέναντι όχθη έχουμε τον στρατηγό, ο οποίος, για τους δικούς του σκοπούς, οδηγεί τη χώρα σε έναν πόλεμο επανάστασης. Όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το κάθε μονοπάτι/ ήρωας διηγείται την ιστορία από μια διαφορετική οπτική γωνία, μέχρι τη στιγμή που οι δύο ιστορίες τέμνονται και συμβαδίζουν. Όμως, το κλισέ σενάριο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του τίτλου, διότι έχουμε και αδιάφορους χαρακτήρες, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν έχουν να αποδώσουν κάτι παραπάνω από ένα γνώριμο ρόλο, όπως του συμβούλου, φίλου, στρατηγού. Ο μόνος σκοπός που έχει αυτή η φύση τους, είναι να δίνουν κίνητρο στους ήρωές μας ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Όλη αυτή η κατάσταση γίνει περισσότερο εμφανής από τα μέλη της ομάδας που συμμετέχουν στη μάχη, τα οποία μέλη είναι σαν να βγήκαν από μια μηχανή τυχαίας δημιουργίας χαρακτήρων και ο μόνος τρόπος να τα ξεχωρίσεις είναι τα όπλα τους, τα οποία ταυτίζονται με τους ρόλους τους. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως δεν έχουν ούτε μια γραμμή διαλόγου στη ροή της ιστορίας. Αφήνοντας στην άκρη το τμήμα του σεναρίου, περνάμε στα χαρακτηριστικά του gameplay που είναι ίδιο και στις δύο οπτικές γωνίες.Στον overworld ή παγκόσμιο χάρτη, έχουμε την αυτοκρατορία της Fenumian, που αποτυπώνεται υπό τη μορφή ενός χάρτη στον οποίο έχουμε το χαρακτήρα μας να βαδίζει επάνω στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.

Τα σημεία ενδιαφέροντος δεν είναι τίποτα παραπάνω από αποστολές ή κατασκηνώσεις. Στις κατασκηνώσεις παρακολουθούμε διαλόγους ώστε να προχωρήσει η ιστορία του τίτλου, ενώ στις αποστολές αντιμετωπίζουμε εχθρικές μονάδες. Στις αποστολές συναντάμε το σύστημα μάχης του τίτλου. Εδώ συμμετέχουν μέχρι τέσσερις χαρακτήρες ταυτόχρονα και η μάχη αποδίδεται ως 2D side-scrolling με action χαρακτηριστικά. Πιο αναλυτικά, ο κάθε ήρωας συνδέεται με ένα πλήκτρο (όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του πρώτου Valkyria Profile), και το κάθε πλήκτρο συνοδεύεται με το αντίστοιχο cooldown, το οποίο αποτυπώνεται ως ένας κύκλος επάνω από τον εκάστοτε χαρακτήρα. Έτσι, όταν επιτεθούμε, απλά περιμένουμε την εκ νέου πλήρωση της επίθεσής μας.

Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα της αντεπίθεσης, η οποία πραγματοποιείται όταν κάνουμε άμυνα την κατάλληλη στιγμή. Εκτός αυτού, ο ήρωας ή η ηρωίδα μας διαφέρει από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, αφού έχει τρεις τεχνικές. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την ίαση, την επαναφορά στη ζωή και μια ειδική επίθεση. Αυτές οι τεχνικές βοηθούν στην υποστήριξη της ομάδας, αφού τα υπόλοιπα μέλη έχουν μια και μόνο επίθεση ανάλογα με το ρόλο που έχουν (επίθεση με δόρυ, τόξο κ.α). Έτσι αποδίδεται το action σύστημα μάχη. Αλλά το τμήμα του 2D side-scrolling αποτυπώνεται με τον εξής τρόπο:

Η κάθε αποστολή μάχης περιλαμβάνει διαδοχικές συγκρούσεις, πράγμα που σημαίνει πως όταν νικήσουμε, οι χαρακτήρες μας τρέχουν στην οθόνη μόνοι τους, μέχρι να συναντήσουν την επόμενη ομάδα εχθρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της αλληλουχίας γίνονται διαθέσιμες στον παίκτη ορισμένες κάρτες/ επιλογές, οι οποίες -όπως είναι φυσικό- παρέχουν βοήθεια ώστε να ανανεωθεί η ομάδα μας. Ορισμένες από αυτές τις επιλογές περιλαμβάνουν τρόφιμα, προμήθειες ή κάποια τακτική, που το μόνο που επηρεάζουν είναι τους πόντους υγείας και την ανανέωση (επαναφορά των cooldowns) των κινήσεών μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μάχη.

Μολονότι το σύστημα μάχης προσπαθεί να αποτυπωθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δυστυχώς η υλοποίησή του αποτυγχάνει. Αυτό προκύπτει από την ίδια τη φύση της μάχης του Fallen Legion. Δηλαδή, από τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένες κινήσεις, είναι φυσιολογικό να γίνει μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Παράλληλα, δεν υπάρχει ίχνος στρατηγικής προσέγγισης. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένο στόχο στη μάχη ώστε να νικήσουμε ταχύτερα, ενώ δεν υφίσταται και η χρήση αντικειμένων. Επιπλέον, το σύστημα τροποποίησης για την ανάπτυξη και βελτίωση χαρακτήρων μέσω επίπεδων είναι ανύπαρκτο. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν επίπεδα για τους χαρακτήρες, όπως επίσης ούτε σύστημα εξοπλισμού.

Το μόνο που υπάρχει είναι ένα υποτυπώδες σύστημα gem, στο οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε μέχρι τρία διαμάντια, ώστε να ενδυναμώσουμε την ομάδα μας με στατιστικά. Αυτά τα αντικείμενα τα αποκτούμε λαμβάνοντας μέρος στις ίδιες αποστολές, ώστε να πετύχουμε καλύτερη βαθμολογική αξιολόγηση και να βραβευτούμε με βελτιωμένο αντικείμενο. Η διαδικασία αυτή, με τη σειρά της, παράγει ακόμα μια επανάληψη στη φύση του παιχνιδιού. Η πρόκληση του Fallen Legion δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο. Για να βρεθούμε στην οθόνη "game over" πρέπει να ηττηθούν οι τρεις χαρακτήρες που προστατεύουν τον ήρωα ή την ηρωίδα μας, με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευάλωτοι και να ηττηθούμε. Εξάλλου, επειδή και οι ίδιοι οι δημιουργοί γνωρίζουν πως ο παίκτης δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλη πρόκληση, υλοποίησαν το σύστημα του one life mode, στο οποίο δεν υπάρχει σύστημα αποθήκευσης και, αν χάσουμε, επιστρέφουμε στην αρχή του τίτλου.

Τα θετικά χαρακτηριστικά που αποκομίσαμε από την ενασχόληση μας με το παιχνίδι της YummyYummyTummy είναι το όμορφο art direction, το οποίο αποδίδει όμορφα τους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες στις μάχες, καθώς επίσης και το "δυνατό" OST, που συνοδεύει και αυτό ικανοποιητικά τις φλόγες του πολέμου τις οποίες έχει ως σκηνικό ο τίτλος. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά δεν είναι αρκετά για αντιστρέψουν το γενικότερο μέτριο αποτέλεσμα, αφού στο σύνολο του το Fallen Legion+ συνοδεύεται από αρκετά προβλήματα, σε σημαντικούς τομείς, που δύσκολα θα πείσουν κάποια μερίδα του κοινού να το προτιμήσει ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν πολύ καλύτερες προτάσεις στο είδος.

pc
Keywords
Τυχαία Θέματα