F1 23 | Review

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η EA εμφανίζεται πιστή στο ραντεβού της. Αναμενόμενα ο πήχης βρίσκεται για ακόμα μία φορά σε υψηλά επίπεδα, αλλά φέτος είναι ίσως η πρώτη φορά που μία νέα πρόταση δείχνει να είναι τόσο μουδιασμένη ή ακόμα και επαναλαμβανόμενη, συγκρίνοντας την πάντοτε με τον προκάτοχο της. Βέβαια πρόκειται για ένα ετήσιο update ενός racing τίτλου, που με τη σειρά του καταπιάνεται με τον

κόσμο της Formula 1, οπότε αναμενόμενα οι περιορισμοί είναι αρκετοί. Πρακτικά οι φίλοι των μηχανοκίνητων sports θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 2026, όπου και θα επέλθουν σημαντικότατες αλλαγές στους κανονισμούς του θεσμού, αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι τι γίνεται μέχρι τότε.

Φυσικά η Codemasters δεν στερείται πείρας και σε αυτό που έχει επικεντρώσει την προσοχή της, παίρνει πραγματικά άριστα. Σε επίπεδο μηχανισμών και μοντέλου οδήγησης, το F1 23 αγγίζει υψηλότατα επίπεδα ρεαλισμού – όσο φυσικά μπορεί να το κρίνει κάποιος που δεν έχει βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός τέτοιου μονοθεσίου- αλλά φέτος η εικόνα κάπου δείχνει να μπερδεύεται.

Και πώς προκύπτει αυτό το μπέρδεμα; Από το γεγονός πως το F1 23 είναι ουσιαστικά το F1 22, με την προσθήκη ή, για να είμαστε πιο σωστοί, την επιστροφή του Braking Point στο προσκήνιο. Δηλαδή μετά από τόση γκρίνια αλλά και παράπονα των χρηστών, η εταιρία θεώρησε πως αυτή η “σαπουνόπερα” ήταν που έλειπε από τις προτάσεις της και η προσθήκη της θα έλυνε όλα τα προβλήματα. Βέβαια εδώ δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο από ποιον πάρθηκε αυτή η απόφαση, αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη δεν ήταν αυτό που έλειπε. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα υπερβολικά scripted section που πασχίζει να πει την δική του ιστορία, άσχετα από τις επιδόσεις του παίκτη.

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά γιατί το κείμενο αρχίζει να γίνεται επιθετικό προς μια δημιουργία που πραγματικά επιβάλλεται να λάβει καλύτερη μεταχείριση. Κατόπιν της επίσημης εισαγωγής, ο παίκτης οδηγείται σε ένα πανέμορφο μενού που καλά κάνει και αποστασιοποιείται από το γενικότερο look ‘n feel των αγώνων.

Το F1 23 έχει το δικό του μοντέρνο ύφος που φυσικά ωθείται στο μέγιστο από την EA Sports μιας και συνοδεύεται από πασίγνωστα hits της σημερινής εποχής. Το user interface είναι πραγματικά επιτυχημένο, με τόσες επιλογές να είναι τόσο όμορφα χωρισμένες. Πέρα του Braking Point 2 που ποζάρει πρώτο πρώτο και με το οποίο θα ασχοληθούμε αργότερα, ο τίτλος θέτει από την αρχή ένα σημαντικό ερώτημα στον παίκτη: Αν θα επιλέξει ένα πιο μοναχικό μονοπάτι ή αν το multiplayer περιβάλλον είναι κάτι που τον εξιτάρει. Ανάλογα με την απάντηση, κάποιες επιλογές είτε θα κρυφτούν είτε θα αναπτυχθούν, οπότε ακόμα και έτσι το όλο οικοδόμημα αρχίζει να αποκτάει ένα περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα.

Πέρα από τα συνηθισμένα modes που μπορεί να βρει κάποιος σε έναν racing τίτλο, το F1 23 συνεχίζει την καλή παράδοση της σειράς, προσφέροντας ένα απίστευτα μακροσκελές career mode όπου όπως και στο παρελθόν, ο παίκτης μπορεί να ασχοληθεί μόνο με την οδήγηση ή παράλληλα και με το management της ομάδας που θα δημιουργήσει.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο εμβαθύνει ο τίτλος στα άδυτα του θεσμού, θα πρέπει πραγματικά να αφιερώσει αμέτρητες ώρες ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Πέρα από την οδήγηση και τις νίκες, η σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων είναι αυτή που θα αναδείξει ή όχι μία ομάδα σε ένα τόσο απαιτητικό και συνάμα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το χρήμα καλώς ή κακώς είναι αυτό που μετράει στην F1, και όποιος το διαχειριστεί καλύτερα, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει ψηλά.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος σε μία ομάδα της Formula 1. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον σωστό σχεδιασμό και φυσικά με το development ενός μονοθεσίου. Η σωστή επιλογή μηχανικών για το κάθε τμήμα στο εργοστάσιο της εταιρίας είναι ένα mini-game από μόνο του, γιατί ένα μονοθέσιο δεν σχεδιάζεται από 4 ή 5 άτομα. Το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να μοιραστεί σωστά και αν κάποιος δεν είναι ικανός, τότε ο παίκτης θα πρέπει να παρακολουθεί τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά ή -γιατί όχι;- να κλέψει κάποιον από μία ανταγωνιστική ομάδα. Τα τμήμα της αεροδυναμικής, του σχεδιασμού κινητήρα αλλά και της συλλογής δεδομένων είναι από τα πλέον σημαντικά, χωρίς φυσικά να ξεχνάει κανείς τον εξομοιωτή οδήγησης. Όσο πιο ανεπτυγμένος είναι και όσο τον χειρίζονται άτομα με γνώση, τόσο περισσότερα δεδομένα θα δώσει στην ομάδα με απώτερο σκοπό τις καλύτερες επιδόσεις στον δρόμο.

Το career mode του τίτλου είναι πραγματικά ένα διαμάντι πολύ καλά δουλεμένο, όπου μπορεί να πει κανείς πως μόνο το αντίστοιχο τμήμα της σειράς WRC είναι σε θέση να το πλησιάσει. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως όλες αυτές οι οθόνες τα στατιστικά, οι αναβαθμίσεις κ.λπ. δεν είναι διακοσμητικές αλλά λειτουργούν δυναμικά. Με τις σωστές επιλογές ένα μονοθέσιο δεν θα θυμίζει σε τίποτα σε επίπεδο επιδόσεων τα όσα είχε να προσφέρει πριν από τέσσερις αγώνες για παράδειγμα. Η σωστή μελέτη του R&D tree θα επιφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα, αλλά εδώ θα πρέπει να βάλει το χεράκι του και ο οδηγός.

Οι αγώνες του F1 23 χαρακτηρίζονται από τις υψηλές τους ταχύτητες αλλά και από την σκληρή ΑΙ των αντιπάλων που δεν συγχωρούν λάθη. Τα πάντα φαίνεται να λειτουργούν σωστά, με το μοντέλο χειρισμού να είναι απλά ονειρικό. Ο έλεγχος των μονοθεσίων είναι ακριβέστατος, με το οριακό φρενάρισμα -χωρίς τη χρήση ABS- να είναι μία πρόκληση από μόνο του. Το DualSense δείχνει να έχει σχεδιαστεί για προτάσεις σαν τη συγκεκριμένη, μεταφέροντας σχεδόν άψογα στα χέρια του παίκτη τα όσα διαδραματίζονται στην άσφαλτο. Φυσικά η ενδοεπικοινωνία με τον αρχημηχανικό επιστρέφει και είναι κάτι πραγματικά δύσκολο να γίνει όταν κάποιος κινείται στο όριο, αλλά η αλήθεια είναι πως σχεδόν οτιδήποτε και να περάσει από το μυαλό του παίκτη γύρω από το περιβάλλον της F1, η Codemasters κατά πάσα πιθανότητα θα το έχει συμπεριλάβει στον τίτλο της.

Το F1 23 είναι μία πρόταση που σχεδιάστηκε για υπολογιστές και στην πορεία έγινε το ανάλογο optimisation ώστε να τρέχει σωστά σε κονσόλες νέας αλλά και παλιότερης γενιάς. Η δοκιμή του τίτλου βασίστηκε στην έκδοση για το PlayStation 5 και η αλήθεια είναι πως η εικόνα είναι μεν συγκλονιστική αλλά και “πλαστική” ταυτόχρονα. Τα μονοθέσια είναι πλημμυρισμένα από λεπτομέρειες, κινούνται ταχύτατα, ενώ οι ζημιές αλλά και η αποτύπωση των καιρικών συνθηκών έχουν αποδοθεί πολύ σωστά. Ακόμα και η αγωνιστική γραμμή που διαμορφώνεται σιγά σιγά προσφέρει ολοένα και περισσότερη πρόσφυση και συνολικά ο τίτλος είναι αρκετά εντυπωσιακός.

Εκεί που χάνει πόντους είναι όταν συμβαίνει κάτι που ο developer δεν έχει προσέξει ιδιαίτερα, και έτσι μία βρεγμένη διαδρομή, που ολοένα και στεγνώνει, μόνο με ρεαλιστικό τρόπο δεν έχει αποδοθεί. Όταν ένα μονοθέσιο περνάει μέσα από ένα σύννεφο σκόνης, η τελευταία δεν δείχνει να μεταβάλλεται όταν διαχέεται από την πίσω πτέρυγα για παράδειγμα. Επίσης έχουμε φτάσει στο 2023 και ακόμα και σήμερα ο αέρας, ένα στοιχείο που επηρεάζει βαθύτατα τα μονοθέσια, λάμπει δια της απουσίας του. Οι δε αντανακλάσεις, όμορφες μεν, υπερβολικές δε.

Το πλέον μελανό αγκάθι του F1 23 είναι πρακτικά η εισαγωγή νέων στοιχείων ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η απουσία τέτοιων χαρακτηριστικών. Το F1 World δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καμουφλαρισμένο remake του F1 Style από τον περυσινό τίτλο, οπότε έρχεται το Braking Point 2 για να καλύψει το κενό. Όπως συνέβη και το 2021, πρόκειται για ένα mode που προσπαθεί με μια σειρά από cut scenes που διακόπτονται από λίγα λεπτά οδήγησης, να πει τη δική του ιστορία. Το πρώτο κεφάλαιο δεν ήταν κακό, ίσα ίσα που θέλησε να δείξει κάτι από το παρασκήνιο της F1, το οποίο δεν είναι πάντα τόσο “γυαλιστερό” ή ευχάριστο όπως ίσως νομίζουν οι περισσότεροι. Επιστρέφοντας στο σήμερα και για να καλύψει ο developer την απουσία της ενότητας από την περυσινή έκδοση, η ιστορία ξεκινάει ακριβώς από το σημείο που σταμάτησε δύο χρόνια πριν.

Ο πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο Aiden Jackson, όπου παρά τα όσα κατάφερε με τις επιδόσεις του, απέτυχε να εξασφαλίσει μία θέση στις κορυφαίες ομάδες. Έτσι συμβιβάστηκε με την Konnersport Team, όπου για κακή του τύχη θα έχει team mate του τον υπερβολικά αντιπαθητικό Devon Butler. Πλέον, η δράση θα αρχίσει να περιστρέφεται περισσότερο γύρω από την ομάδα και όχι τόσο στα πρόσωπα, οπότε ο παίκτης θα αναλάβει τον ρόλο ακόμα και του Butler – του οποίου ο πατέρας εντελώς τυχαία είναι ο CEO της Konnersport…- ή ακόμα θα κληθεί να βρεθεί στη θέση της Callie Mayer, μιας ανερχόμενης οδηγού της F2, όπου manager της είναι ο Casper Akkerman, πρώην team mate αλλά και μέντορας του Jackson…

Αναμενόμενα το σενάριο, που από ένα σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται αφελές, δεν βγάζει νόημα και εντελώς λανθασμένα η ομάδα ανάπτυξης προσπαθεί να πείσει για κάτι που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συμβεί ούτε στο πιο τρελό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το πλέον εξοργιστικό χαρακτηριστικό αυτής της ενότητας όμως είναι πως τα πάντα είναι scripted και η εξέλιξη της ιστορίας αδυνατεί να ακολουθήσει τα όσα καταφέρνει ο ίδιος ο παίκτης στην πίστα.

Για παράδειγμα, στη μέση ενός αγώνα, τα δύο μονοθέσια της Konnersport κοντράρονται στο όριο και αναμενόμενα έχουν μία επαφή. Ως φυσικό επακόλουθο κατευθύνονται και τα δύο στα pits και επιστρέφουν στον αγώνα -όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται φυσικά μέσω cut scenes. Στην έξοδο από το pit lane ο παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο και τελικά, αν όλα πάνε καλά, καταφέρνει να στεφθεί ακόμα και νικητής. Και όμως. Η αντιμετώπιση που θα λάβει θα είναι σαν να έχει εγκαταλείψει, σαν να είναι υπαίτιος για το ατύχημα και όχι για το γεγονός πως οδηγώντας ένα όχημα χαμηλής δυναμικότητας κατέκτησε την κορυφή. Αυτά τα περίεργα συμβαίνουν και στα 17 κεφάλαια του Braking Point 2, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες θα νιώσουν άσχημα για κάποιους υπαινιγμούς γύρω από το πρόσωπο της Mayer, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

Το Braking Point 2 καταφέρνει να ξεχωρίσει για δύο λόγους. Αποτελεί τη μοναδική ουσιαστικά νέα προσθήκη στο F1 23, επιτυγχάνοντας παράλληλα να είναι και η χειρότερη στιγμή του τίτλου γενικότερα. Γιατί πέρα από αυτό, η νέα πρότασης της EA δεν σηκώνει την παραμικρή αμφισβήτηση. Σαφέστατα σαν ένα ετήσιο update κινείται επάνω σε αυστηρά μονοπάτια, ενώ και η ίδια η FIA εξακολουθεί να θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς. Ωστόσο, ο τίτλος προσφέρει ένα μαγευτικό μοντέλο οδήγησης, συνοδευόμενο από ένα ατελείωτο career mode που πραγματικά θα κρατήσει τους πάντες απασχολημένους μέχρι την έλευση του F1 24.

Το F1 23 κυκλοφορεί από τις 16/6/23 για PS5, PS4, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοση για το PS5 με review code που λάβαμε από τη Bandai Namco Entertainment Greece.

The post F1 23 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
formula 1, xbox one, πήχης, νέα, update, sports, codemasters, user, εξιτάρει, wrc, tree, playstation, επηρεάζει, world, style, cut, jackson, team, butler, δραση, ceo, pit, lane, fia, ps4, xbox, series, namco, gameover, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, γνωμη, γνωση, γυναικα, οθονες, οψη, περιεργα, τυχη, ceo, formula 1, game, ps4, wrc, αγορα, αγωνες, απιστευτα, απλα, ατυχημα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δικη, δειχνει, δωσει, δυναμικο, ευχαριστο, εγινε, υπαρχει, ενδοεπικοινωνια, εξελιξη, εξιτάρει, επηρεάζει, ερχεται, εταιρια, ιδια, υπομονη, υπολογιστες, υφος, θυμιζει, εικονα, κεφαλαιο, κειμενο, λαθη, λεπτομερειες, μυαλο, νοημα, ομαδα, παντα, οδηγος, οδηγηση, ουσιαστικα, οχημα, περιβαλλον, πιστη, πήχης, πιθανοτητες, προβληματα, ραντεβου, ρολο, σεναριο, σειρα, τμημα, τιτλος, φυσικα, φυσικο, φορα, χρημα, ομορφα, ωρες, abs, butler, codemasters, cut, φιλοι, fia, gameover, style, ιδιαιτερα, user, jackson, lane, μελετη, μια φορα, mini, namco, sports, ομαδες, pit, series, σωστο, team, τρελο, tree, update, world, χερια
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over