Assetto Corsa Competizione (PS5) | Review

Η σειρά Assetto Corsa είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, με το κοινό να μην είναι ακόμα βέβαιο αν την λατρεύει ή αν περνάει απαρατήρητη. Αυτός ο αγώνας για την απόλυτη εξομοίωση, για το τι είναι κοντά στην πραγματικότητα και τι όχι, μετά από τόσα χρόνια έχει κουράσει και μάλλον κάπου έχει χαθεί και το νόημα. Το νέο μέλος της racing οικογένειας με τον τίτλο Assetto Corsa Competizione ήρθε στις κονσόλες τόσο της τρέχουσας, όσο και της προηγούμενης γενιάς (το αναλυτικό review της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ) και τελικά αυτή η έλευση δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Η Kunos Simulazioni,

όπως συνέβη και με την αντίστοιχη έκδοση για PC, έχει πάρει ορισμένες αποφάσεις που την τρέχουσα περίοδο είναι οι πλέον λανθασμένες, αν και στην τελική ο πυρήνας του τίτλου είναι ένα διαμάντι. Λίγο ακατέργαστο μεν, αλλά σαφέστατα πολύτιμο.

Σε αντίθεση με το Assetto Corsa Ultimate Edition, το Assetto Corsa Competizione περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στους αγώνες GT, θέτοντας έτσι σαφέστατους περιορισμούς αλλά και όρια σε ό,τι έχει να κάνει με το περιεχόμενό του. Οι επιλογές αγώνα είναι μεν αρκετές, αλλά τα διαθέσιμα οχήματα μετά βίας ξεπερνούν τα 20, οπότε γίνεται άμεσα εμφανές πως η ποικιλία είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Παράλληλα, για τους φίλους του PlayStation, το Competizione έρχεται σε μία περίοδο που το Gran Turismo 7 δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον ανταγωνισμό να πάρει ανάσα, οπότε και η επιλογή της ημερομηνίας κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα άστοχη.

Είναι λοιπόν όλα λάθος με το Assetto Corsa Competizione; Σαφέστατα και όχι, αλλά καλό θα ήταν η 505 Games να ήταν περισσότερο προσεκτική σε θέματα που αφορούν την προώθηση του τίτλου της. Πραγματικά είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την φιλοσοφία της εταιρίας, γιατί κατά την προσωπική μας γνώμη είναι απαράδεκτο ο τίτλος να κυκλοφορεί στις κονσόλες σχεδόν τρία χρόνια μετά την έκδοση για PC, να αγνοεί την κριτική που έχει δεχθεί και να τολμά να έχει κόψει μέρος από το αρχικό περιεχόμενο και να το προσφέρει ως DLC και μάλιστα επί πληρωμή.

Η βασική δομή του Assetto Corsa Competizione στηρίζεται στο Blancpain GT series και πρακτικά γύρω από αυτό είναι τα πάντα δομημένα. Οι επιλογές αγώνα περιορίζονται από αυτόν τον θεσμό, και παρά τις προσπάθειες να δοθεί μία ανάσα φρεσκάδας και να μπορέσει ο τίτλος να ανασάνει με την προσθήκη των special events, δυστυχώς αυτό δεν επιτυγχάνεται ποτέ. Τα Championship και career mode είναι χτισμένα επάνω στη συγκεκριμένη διοργάνωση, οπότε όλα θα έχουν μία εντονότατη αγωνιστική και “official” αύρα.

Σε επίπεδο αριθμών, το Blancpain GT series διατίθεται για τις χρονιές 2018-2019 και 2020, ενώ συνοδεύεται και από το αντίστοιχο British Championship. Σε γενικές γραμμές αυτό που αλλάζει είναι τα χρώματα και οι χορηγοί που εμφανίζονται επάνω στα οχήματα -κάτι που φυσικά συμβαίνει και στην πραγματικότητα- αν και ευτυχώς τα πάντα είναι εναρμονισμένα με την πραγματικότητα. Δυστυχώς, τα International GT Challenge και GT4 European Series έχουν αποκτήσει τη μορφή DLC, οπότε και τα προσπεράσαμε με συνοπτικές διαδικασίες, αν και εδώ θα θέλαμε να σταθούμε λιγάκι περισσότερο.

Αν κάτι κρατάει ζωντανή τη σειρά “ζωναντή” εδώ και τόσα χρόνια, είναι πως ακολουθεί τη λογική του open source κώδικα, παρέχοντας στους γνώστες τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τον τίτλο με επιπλέον υλικό. Ρίχνοντας μια ματιά στο αρχικό Assetto Corsa, τα διαθέσιμα mods είναι πραγματικά αναρίθμητα, κάτι που φυσικά επιδίωξε από την αρχή και ο ίδιος ο developer. Δεν είναι τυχαίο που έπειτα από τόσα χρόνια ο συγκεκριμένος τίτλος μονοπωλεί το ενδιαφέρον των κατόχων PC, παρέχοντας παράλληλα τεράστιο feedback στην ίδια την ομάδα ανάπτυξης για την κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθεί στο μέλλον. Το Competizione σαφέστατα και έχει κάποια όρια εξαιτίας του official περιεχομένου του, αλλά και πάλι η έκδοση PC έχει δεχθεί ορισμένα updates που παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια της ζωής του.

Ερχόμενοι στις κονσόλες και γνωρίζοντας πως η λέξη mod είναι απαγορευμένη εδώ και πολλά χρόνια, θεωρούμε απαράδεκτη την κίνηση της 505 Games να κόψει υλικό από τον αρχικό τίτλο και να τον προσφέρει επί πληρωμή. Φυσικά το συγκεκριμένο ποσό απόκτησης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά όταν ο ίδιος ο τίτλος λανσάρεται σαν full-price και κοντά στα επίπεδα του Gran Turismo 7, τότε μάλλον κάτι έχει πάει λάθος.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι θέματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επηρεάσουν την εμπειρία του Assetto Corsa Competizione σαν έναν καθαρόαιμο racing simulator. Με την χρήση της Fanatec DD pro, η οδήγηση στο απόλυτο όριο είναι μία απόλαυση, και εδώ είναι που ο τίτλος δείχνει τα “δόντια” του. Η πληροφόρηση που έχει συνεχώς ο οδηγός είναι μάλλον η ιδανική και -όπως και στο Gran Turismo 7- αισθάνεται πως έχει συνεχώς τον απόλυτο έλεγχο. Τα οχήματα κινούνται ταχύτατα και με χάρη μέσα στις διαδρομές, πλυμμηρισμένα με λεπτομέρειες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ορισμένα frame-drops υπάρχουν, αλλά ευτυχώς περνούν απαρατήρητα, ενώ και τα εφέ φωτισμού κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Αν κάτι ενοχλεί, αυτό είναι το επίπεδο λεπτομέρειας των διαδρομών και συγκεκριμένα σε ό,τι συμβαίνει δίπλα από την πίστα. Η εικόνα θυμίζει κάτι από τα παλιά, όπου τα πάντα δείχνουν να μην έχουν ζωή, με κατασκευές χαμηλής ανάλυσης και ένα κοινό που μόνο ως ζωντανό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Δυστυχώς στον συγκεκριμένο τομέα η μεταφορά από το PC δεν είναι η καλύτερη δυνατή και είναι κρίμα γιατί είναι εμφανές πως ο τίτλος θα μπορούσε να ζορίσει τις κονσόλες νέας γενιάς ακόμα περισσότερο.

Ευτυχώς ο τομέας του ήχου κινείται στο εντελώς άλλο άκρο, οπότε καλό θα ήταν να κλείσετε πόρτες και παράθυρα, γιατί η απόδοση των κινητήρων, των εξατμίσεων αλλά και των ελαστικών κινούνται σε ασύλληπτα επίπεδα πιστότητας. Το Assetto Corsa Competizione είναι πραγματικά μία ιδιαίτερη, ίσως και δύσκολη περίπτωση, ειδικά στην έκδοση του για κονσόλες. Το μόνο βέβαιο είναι πως έχει κάτι το μοναδικό μέσα του, κάτι που σπάνια συναντάει κανείς και αυτό δεν είναι άλλο από την εμπειρία οδήγησης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αφήσαμε τα πάντα στο περιθώριο και επί ώρες εκτελούσαμε ταχύτατους γύρους στην πίστα, ρυθμίζοντας συνεχώς το αυτοκίνητο και αναζητώντας καλύτερη πρόσφυση ή κάθετη δύναμη. Ο τίτλος δεν θα κερδίσει την εκτίμηση των φίλων των τεσσάρων τροχών με το περιεχόμενο του, αλλά με τον τρόπο που καταφέρνει και στριμώχνει την πραγματική αίσθηση της αγωνιστικής οδήγησης στο όριο μέσα στα στενά πλαίσια ενός videogame. Και αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι έως σήμερα έχουν καταφέρει.

Το Assetto Corsa Competizione στην έκδοσή του για τα PS5 και Xbox Series κυκλοφορεί από τις 24/2/22. To review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την AVE.

The post Assetto Corsa Competizione (PS5) | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα