Assassin's Creed - Ανασκόπηση (pt.1)

Μια αναδρομή σε παιχνίδια και lore της σειράς.

Μικρή εισαγωγή

Οι Ασασίνοι υπήρξαν στρατιωτικο-θρησκευτικό τάγμα με διάρκεια ύπαρξης περίπου από το 1092 μέχρι το 1265. Αν και δεν είναι γνωστές οι ακριβείς θρησκευτικές τους δοξασίες, το βέβαιο είναι ότι είχαν τυφλή υπακοή στον αρχηγό τους. Κύρια προπύργιά τους υπήρχαν στην Περσία και τη Συρία, ενώ ήταν κύριοι εχθροί των Σουνιτών ηγεμόνων, τους οποίους θεωρούσαν εχθρούς χειρότερους και από τους χριστιανούς Σταυροφόρους. Ο όρος "ασασίνοι" προήλθε από παραφθορά της λέξης "χασασίν" ή "χασισίν", δηλαδή "αυτός που τρώει χασίς", από τους

Σταυροφόρους. Στις λατινογενείς γλώσσες και στα αγγλικά, από την παραφθορά του όρου προήλθαν οι λέξεις για τον "δολοφόνο".

Η ερμηνεία επάνω στην οποία στηρίχθηκε μια ολόκληρη σειρά.

Assassin’s Creed. Μια σειρά-φαινόμενο που αγαπάμε να μισούμε – ή που σιχαινόμαστε να αγαπάμε. Μια σειρά παιχνιδιών με πρωτότυπο setting και gameplay για την εποχή του, το οποίο υποστηρίθηκε αρκετά από τους οπαδούς που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια λόγω του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε και των ιστοριών που αφηγήθηκε. Μια σειρά που από πολύ νωρίς κατάφερε να εισχωρήσει και σε άλλες μορφές τέχνης εκτός από τα βιντεοπαιχνίδια – από κόμικ και βιβλία μέχρι και τον κινηματογράφο. Μια σειρά που ξεκίνησε πολύ δυνατά, αλλά κάπου στην πορεία έχασε το δρόμο της, ως αποτέλεσμα των ενδοεταιρικών πρακτικών για τυποποιημένο gameplay και εύκολο κέρδος. Και τώρα, καθώς βαδίζουμε προς τη δέκατη επέτειο της σειράς των Ασσασσίνων, θα θέλαμε να κάνουμε μια αναδρομή στην πορεία και την εξέλιξη της σειράς και στο πώς απεικονίζεται στις διάφορες πτυχές της σύγχρονης τέχνης. Τι μας άρεσε, τι μας απογοήτευσε και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον...

Δημιουργώντας μια σειρά

Η αρχή έγινε το 2003, όταν ο Patrice Désilets, o creative director του Prince of Persia: The Sands of Time, ανέλαβε να εργαστεί επάνω στο επόμενο παιχνίδι της σειράς Prince of Persia. Ο Désilets, όμως, δεν ένιωθε και ιδιαίτερα πρόθυμος να εργαστεί επάνω σε έναν παιχνίδι με πρωταγωνιστή έναν πρίγκηπα. Επιζητούσε κάτι πιο βαθύ στην ιστορία, κάτι που δεν μπορούσε να προσφέρει ένας πρίγκηπας, ο οποίος στην τελική δεν ήταν παρά «ένας άνδρας που περιμένει να γίνει βασιλιάς». Έτσι ξεκίνησε η προσωπική έρευνα του Désilets επάνω στη βιβλιογραφία που ήταν σχετική με το τάγμα των Ασασίνων. Καθώς οι Ασασίνοι ήταν πασίγνωστοι για τις απόπειρες δολοφονίας πασίγνωστων πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων της εποχής, ο Désilets πλησίασε την Ubisoft με μια νέα ιδέα: να δημιουργήσει ένα παιχνίδι όπου πρωταγωνιστής δεν θα ήταν ο Πρίγκηπας, αλλά κάποιος από τους ακολούθους του, ο οποίος και θα αναλάμβανε να προστατεύσει τον πρίγκηπα από τυχόν επιθέσεις εναντίον του.

Αυτό ήταν και το προσχέδιο ενός παιχνιδιού με τίτλο Prince of Perisa: Assassins, ένα παιχνίδι που θα στηριζόταν επάνω στο co-op, multiplayer gameplay. Οι άνθρωποι της Ubisoft, όμως, απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα. Καθώς το ΙΡ της σειράς Prince of Persia βρισκόταν σε ιδιαίτερη ακμή εκείνη την εποχή, δεν ήθελαν να νοθεύσουν την κεντρική του ιδέα, ούτε να στρέψουν το φόκους της σειράς από έναν Πρίγκηπα σε κάποιον ακόλουθο. Δέχτηκαν ωστόσο να εξετάσουν την ιδέα δημιουργίας ενός νέου ΙΡ, η οποία θα προχωρούσε την ιδέα του Désilets ως προς το setting που είχε αρχίσει να καλλιεργεί στο μυαλό του. Και κάπως έτσι γεννήθηκε μία νέα σειρά παιχνιδιών, με το πρώτο της παιχνίδι να κυκλοφορεί το 2007 για τις τρέχουσες κονσόλες και, λίγο αργότερα, να κυκλοφορεί και για υπολογιστές, προκαλώντας παράλληλα αίσθηση στον gaming κόσμο...

Assassin’s Creed

Το παιχνίδι ξεκινάει όταν ο Desmond Miles, ένας μπάρμαν, ξυπνά σε ένα ερευνητικό κέντρο, το οποίο ανήκει στον παγκόσμιο κολοσσό Abstergo. Ο δρ. Warren Vidic και η βοηθός του, η Lucy Stillman, αναλαμβάνουν να του εξηγήσουν τι ακριβώς ζητούν από εκείνον. Αποστολή του είναι να μπει σε ένα ειδικό μηχάνημα, το Animus, το οποίο θα επιτρέψει στους ερευνητές της Abstergo να εξερευνήσουν τις γενετικές του μνήμες για να εντοπίσουν κάτι που αναζητούν διακαώς. Έτσι ξεκινάει η ιστορία του Altair, ενός εξέχοντος μέλους του τάγματος των Ασσασσίνων. Μετά από μια αποτυχημένη αποστολή στην Ιερουσαλήμ, ο Altair χάνει το αξίωμά του και αναγκάζεται από τον Al Mualim, τον ηγέτη του τάγματος, να ξεκινήσει ξανά από την αρχή, για να αποδείξει την αξία του.

Σύμφωνα με τον Al Mualim, η αποτυχία του Altair οφείλεται στο θράσος, τον εγωισμό και την απροσεξία του. Έτσι, ξεκινώντας από το μηδέν και εκτελώντας όλες τις αποστολές που του ανατίθενται χωρίς ερωτήσεις και ενστάσεις, ο Altair προσπαθεί να επανακτήσει τη θέση του στο Τάγμα και να κερδίσει ξανά το σεβασμό των άλλων μελών. Ο Al Mualim του ανέθεσε τη δολοφονία εννέα εξεχόντων προσωπικοτήτων που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Τόπων. Ο Altair θα περιηγηθεί στις μεγάλες πόλεις εκείνης της εποχής -την Άκρα, τη Δαμασκό και την Ιερουσαλήμ- προς αναζήτηση και εξολόθρευση των στόχων του. Θα ανακαλύψει ότι οι στόχοι του, που ανήκουν όλοι στο Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών, εργάζονταν σκληρά για ένα σχέδιο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σκληρό και άδικο απέναντι στους ανθρώπους, αλλά που μακροπρόθεσμα θα τους ωφελήσει.

Όσο εκτυλίσσεται η περιπέτεια, ο Desmond ανακαλύπτει πως οι αισθήσεις του οξύνονται και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως στο χώρο που ζει υπάρχουν περίεργες ζωγραφιές και σύμβολα που δεν είναι ορατά υπό κανονικές συνθήκες. Επιπλέον, μαθαίνει για την ύπαρξη ενός άλλου ανθρώπου, του Subject 16, ο οποίος υπήρξε το προηγούμενο αντικείμενο μελέτης της Abstergo και που αυτοκτόνησε, λίγο πριν οδηγηθεί στην τρέλα. Παρά τα όσα συνέβησαν όμως με τον 16, ο Desmond συνεχίζει να μπαίνει στο Animus και να παρακολουθεί την πορεία του Ασσασσίνου προγόνου του. Με κάθε αποστολή ο Altair θα αρχίσει να αμφισβητεί τις διδαχές του Al Mualim, μέχρι που θα ανακαλύψει ότι και ο ηγέτης του τάγματος δεν ήταν παρά ένα ακόμα μέλος των Ναϊτών, ο οποίος μοιραζόταν ένα ισχυρό μυστικό με τα υπόλοιπα μέλη που δολοφονήθηκαν κατ’ εντολή του.

Πρόκειται για ένα αντικείμενο με υπερφυσικές δυνάμεις, το Μήλο της Εδέμ, το οποίο ήταν κομμάτι της θρυλικής Κιβωτού της Διαθήκης και το οποίο ο Al Mualim μελετά από την αρχή του παιχνιδιού για να ελέγξει τις δυνάμεις του. Μετά την αναπόφευκτη τελική σύγκρουση με τον Al Mualim,ο Altair αποκτά τον έλεγχο του Μήλου και μαθαίνει πράγματα για τον κόσμο που δεν γνώριζε εκείνη την εποχή – με τους ερευνητές της Abstergo να ανακαλύπτουν και αυτό που έψαχναν: τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται και άλλα αντικείμενα σαν το Μήλο.

Με το τέλος του παιχνιδιού, οι ιθύνοντες της Abstergo διατάζουν την εκτέλεση του Desmond. Η Lucy Stilman τους πείθει πως ο Desmond αποτελεί εξαιρετικό αντικείμενο μελέτης και δεν πρέπει να πεθάνει ακόμα. Και ενώ η ζωή του Desmond παρατείνεται, η Lucy αποκαλύπτεται πως είναι πράκτορας των Ασσασσίνων και πιθανόν ο μοναδικός σύμμαχος του Desmond. Ωστόσο, ο Desmond πλέον έχει ένα ακόμα αίνιγμα να λύσει: την ύπαρξη αόρατων, κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, που έχει αφήσει ο Subject 16, τα οποία βλέπει μόνο ο ίδιος, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τι σημαίνουν…

The Renaissance – Ezio’s life

Παρά τις απορίες του, ο Desmond δεν μένει για πολύ ακόμα αιχμάλωτος της Abstergo. Η Lucy καταφέρνει να τον φυγαδεύσει από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και να τον οδηγήσει σε μια κρυμμένη βάση των Ασσασσίνων. Εκεί, ο Desmond θα γνωριστεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, πιστά μέλη του Τάγματος. Τον καυστικό, κυνικό, είρωνα αλλά πολυμαθή ιστορικό Shaun Hastings, και την Rebecca Crane, ένα από τα λαμπρότερα μυαλά στο κομμάτι του hardware και δημιουργό του λειτουργικού Animus 2.0. O σκοπός της ομάδας είναι ένας: να βοηθήσουν τον Desmond να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο Ασσασσίνο της γενιάς του, αποκτώντας τις ικανότητες ενός σπουδαίου προγόνου του μέσω του bleeding effect, ικανότητας δηλαδή που έχει το σώμα έτσι ώστε να απορροφά και να οικειοποιείται τις δεξιότητες προγόνων, κάνοντας πάντα χρήση των γενετικών αναμνήσεων.

Έτσι, γνωρίσουμε τον Ezio Audiore da Firenze, έναν Φλορεντιανό νέο που θα δει σε νεαρή ηλικία τη ζωή του να γκρεμίζεται και την οικογένειά του να ξεκληρίζεται, λόγω μιας τρομερής συνομωσίας. Ανακαλύπτοντας ότι η οικογένειά του ήταν συνδεδεμένη με το τάγμα των Ασσασσίνων και πως οι εχθροί της οικογένειάς του ανήκουν όλοι στο τάγμα των Ναϊτών, ο Ezio αποφασίζει να κυνηγήσει έναν-έναν τους υπεύθυνους και να τους εξαφανίσει από προσώπου γης. Η αναζήτησή του τον οδηγεί από τη Φλωρεντία στο Μοντεριτζιόνι, όπου βρίσκεται η έπαυλη των Auditore και άνδρο των Ασσασσίνων, και από το Φόρλι στη Βενετία και το Βατικανό, όπου θα αναμετρηθεί με τον αρχηγό των Ναϊτών Ιπποτών και Πάπα της Ρώμης, τον Αλέξανδρο 6ο ή, όπως ήταν γνωστός, Ροδρίγο Βοργία.

Με τη λήξη της μάχης και την ανάκτηση της Παπικής Ράβδου (ή Ράβδου της Εδέμ), ο Ezio ξεκλειδώνει μια κρύπτη και έρχεται σε επαφή με ένα ολόγραμμα που ανήκει στη Μινέρβα (ή θεά Αθηνά). Η Μινέρβα ανήκε σε μια αρχαία φυλή που εξαφανίστηκε μετά από μια τεράστια οικολογική καταστροφή, πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, και χρησιμοποιεί τον ανυποψίαστο Ezio για να στείλει ένα μήνυμα στον Desmond. Σύμφωνα με τη Μινέρβα, η καταστροφή θα επαναληφθεί το 2012 και μόνο ο Desmond μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στους υπολοίπους. O Desmond και η ομάδα του αναγκάζονται να φύγουν στη συνέχεια από την προσωρινή τους βάση, καθώς δέχονται επίθεση από στρατιώτες της Abstergo.

Επόμενη στάση: Μοντεριτζιόνι. Εκεί, η ομάδα ξαναστήνει τη βάση της και ο Desmond, ο οποίος έχει γίνει ένας ικανός μαχητής λόγω της έκθεσής του στο Animus, επισκέπτεται ξανά το Animus για να ανακαλύψει το Μήλο της Εδέμ, το οποίο είχε έρθει στην κατοχή του Έτζιο και το οποίο εκείνος κάπου είχε κρύψει. Η συνέχεια της ιστορίας του Ezio αποδεικνύεται το ίδιο συναρπαστική. Μετά από την επιστροφή του από τη Ρώμη, το Μοντεριτζιόνι δέχεται επίθεση από τον παπικό στρατό, υπό τη διοίκηση του Καίσαρα Βοργία, γιου του Ροδρίγου. Ο Καίσαρας καταφέρνει να πάρει υπό την κατοχή του το Μήλο της Εδέμ και να εκτελέσει τον Mario Auditore, θείο του Ezio. Ο Ezio και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του που καταφέρνουν να σωθούν, βρίσκουν καταφύγιο στη Ρώμη, μια πόλη που έχει χάσει πλέον την αίγλη της, λόγω της τυραννίας των Βοργίων.

Ο Ezio σταδιακά θα επαναφέρει την πόλη στην παλιά της δόξα, θα αναστήσει την Αδελφότητα των Ιταλών Ασσασσίνων ως Μέντορας και θα εξολοθρεύσει έναν-έναν τους αντιπάλους του, με τελευταίο τον Καίσαρα Βοργία. Οι αναμνήσεις του Ezio ολοκληρώνονται με την ανακάλυψη της κρυψώνας του Μήλου από τον Ezio, καιρό μετά το θάνατο του Καίσαρα. Ο Desmond και η υπόλοιπη ομάδα κατευθύνονται στο Κολοσσαίο και στον κρυμμένο ναό της Ήρας (Juno), όπου τον υποδέχεται το ολόγραμμα της ίδιας της Juno. H Juno κατευθύνει τον Desmond στην τοποθεσία του Μήλου και, όταν ο Desmond το κρατά επιτέλους στα χέρια του, η Juno αποκτά προσωρινά τον έλεγχο της συνείδησης του Desmond, αναγκάζοντάς τον να δολοφονήσει εν ψυχρώ τη Lucy.

Μην αντέχοντας το σοκ από την πράξη του αυτή, ο Desmond πέφτει σε κώμα. Ο Shaun και η Rebecca, υπό τις οδηγίες του πατέρα του Desmond, William, τον βάζουν μέσα στο Animus για να διατηρήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου του. Σε έναν εικονικό κόσμο που δημιουργείται από το Animus, o Desmond συναντά τον Subject 16, γνωστό ως Ray Kaczmarek. Εκεί ο Desmond μαθαίνει πολλά. Μαθαίνει πράγματα για τη ζωή του Ray, και κυρίως μαθαίνει ότι η Lucy Stillman ήταν μια διπλή πράκτορας της Abstergo, η οποία και σκόπευε να τους προδώσει στους Ναΐτες όταν ερχόταν η ώρα. Κυρίως, όμως, ακολουθεί ξανά τη ζωή του Ezio Auditore, η οποία έχει να κάνει μια τελευταία και σημαντική αποκάλυψη…

Έτσι, ακολουθούμε τα χνάρια του στο Μασιάφ, το φρούριο των Ασσασσίνων, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τη θρυλική βιβλιοθήκη του Μέντορα των Λεβαντινών Ασασίνων, του Αλταίρ. Το Μασιάφ, όμως, δεν είναι πλέον ασφαλές. Το μέρος έχει μετατραπεί σε άντρο των Ναϊτών, οι οποίοι κατάφεραν και τον συνέλαβαν. Λίγο πριν την εκτέλεσή του, όμως, ο Ezio δραπετεύει και μετά από μια σειρά γεγονότων ακολουθεί τα ίχνη των κλειδιών της βιβλιοθήκης, τα οποία και τον οδηγούν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, ο Ezio θα επαναφέρει στην παλιά του αίγλη την ταλαιπωρημένη βάση των Ασασίνων της Πόλης, ενώ παράλληλα θα εμπλακεί σε μια συνομωσία, η οποία θα τον εμπλέξει με σημαίνοντα πρόσωπα της Υψηλής Πύλης και θα τον οδηγήσουν μέχρι και την Καππαδοκία.

Ωστόσο, ο Ezio θα καταφέρει να υπερνικήσει όλες τις απειλές, να εξουδετερώσει τον αρχηγό της τοπικής φατρίας των Ναϊτών και, κυρίως, θα γνωρίσει τη γυναίκα εκείνη που θα μείνει μαζί του μέχρι και το τέλος της ζωής του. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η ανακάλυψη όλων των κλειδιών της βιβλιοθήκης του Αλταίρ. Κάθε ένα κλειδί, το οποίο και αποτελεί προϊόν τεχνογνωσίας Εκείνων που Ήρθαν Πριν, είναι και ένα μήνυμα από τον Αλταίρ. Ο Λεβαντινός Ασσασσίνος κατέγραψε σε αυτά τα κλειδιά μηνύματα που αφορούν στη ζωή του και στην ενασχόλησή του με τα μυστικά του Μήλου της Εδέμ. Με το άνοιγμα της βιβλιοθήκης, οι παίκτες θα βιώσουν μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της σειράς, όταν ο Ezio θα συναντήσει το σώμα του -νεκρού από αιώνες- Αλταίρ και θα αποκτήσει το τελικό κλειδί, με το οποίο θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ακόμα Μήλο. Το Μήλο όμως αυτό έχει ακόμα ένα μήνυμα – από τον ίδιο τον Jupiter, ή θεό Δία.

Έτσι, μέσω των αναμνήσεων του Ezio, ο Desmond και οι υπόλοιποι θα μάθουν ένα τρομερό μυστικό. Ο Πρώτος Πολιτισμός καταστράφηκε ολοσχερώς πριν από 70.000 χρόνια λόγω μιας ισχυρής, ηλιακής καταιγίδας – κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Στο μήνυμά του ο Jupiter προτρέπει τον Desmond να αναζητήσει τον Μεγάλο Ναό, ο οποίος μπορεί να τρέφει τη μοναδική ελπίδα για να σωθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός από την καταστροφή που έρχεται. Τότε ακριβώς ο Desmond συνέρχεται από το κώμα και με σιγουριά ανακοινώνει στην ομάδα πως ξέρει τι ακριβώς πρέπει να γίνει…

The End of an Era – Assassin’s Creed 3

O Desmond και η υπόλοιπη ομάδα βρίσκουν την είσοδο του Μεγάλου Ναού, κάπου στην Αμερικανική Ήπειρο. Με το Μήλο της Εδέμ ανοίγει την είσοδο του Ναού και μπαίνουν μέσα, για να ανακαλύψουν πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τεράστιο εργαστήριο. Με την καθοδήγηση της Juno, ανακαλύπτουν πως πρέπει να βρουν την τοποθεσία ενός ειδικού κλειδιού, που θα τους οδηγήσει στα έγκατα του εργαστηρίου και στην τεχνολογία που θα τους επιτρέψει να σώσουν τη Γη από την επερχόμενη καταστροφή. Όσο εξερευνούν το Ναό, συνειδητοποιούν πως, εκτός από το κλειδί, χρειάζονται και μερικές πλάκες ενέργειας, οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες στα διάφορα ερευνητικά κέντρα της Abstergo ανά τον κόσμο.

Έτσι, ο Desmond ταξιδεύει στις περιοχές αυτές για να πάρει τις πλάκες ενέργειας από τους Ναΐτες, ενώ με κάθε πλάκα ξεκλειδώνει σταδιακά και ένα νέο τμήμα του Ναού, το οποίο και εξερευνούν και μαθαίνουν περισσότερα για το τι έγινε και ο Πρώτος Πολιτισμός οδηγήθηκε στην καταστροφή πριν από 70.000 χρόνια. Ταυτόχρονα, ο Desmond ζει τις αναμνήσεις ενός Ινδιάνου προγόνου του, του Ratonhnhakéton, γνωστού και ως Connor Kennway. Είναι ο μιγάς γιός της Ziio, Ινδιάνας της φυλής των Mohawk και του Haytham Kennway, του Μάγιστρου του Τάγματος των Ναϊτών για την Αμερικανική Ήπειρο.

Όπως τους υπέδειξε η Juno, οι αναμνήσεις του Connor κρύβουν την ακριβή τοποθεσία του κλειδιού που χρειάζονται για να προχωρήσουν παρακάτω στο Ναό. Έτσι, το ταξίδι του Connor ξεκινάει από την απομάκρυνσή του από το χωριό του, την εκπαίδευσή του από τους Ασσασσίνους και τον Μέντορά τους, Achilles Davenport και την ανάμειξή του με προσωπικότητες και γεγονότα της Αμερικανικής Επανάστασης. Παράλληλα, η προσωπική του βεντέτα με τον Charles Lee, στρατηγό του Αμερικανικού Στρατού και υπαρχηγό των Ναϊτών, θα τον οδηγήσει στο κυνήγι και τη δολοφονία εξεχόντων μελών του Τάγματος και την τελική αναμέτρηση με τον ίδιο τον πατέρα του.

Με το θάνατο του Haytham, η εύρεση και ο θάνατος του Lee αποτελούν εύκολη υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα ο Connor ανακαλύπτει και το κλειδί, με τον Desmond και την ομάδα του να μαθαίνουν που βρισκόταν επιτέλους κρυμμένο. Έχοντας πια το κλειδί και αποκτώντας πρόσβαση στα βάθη του Ναού, ο Desmond έρχεται αντιμέτωπος με ένα τρομερό δίλημμα. Η Juno, που βρισκόταν δίπλα του τόσο καιρό, του υποδεικνύει να χρησιμοποιήσει ένα μηχάνημα, το οποίο και θα απελευθερώσει την απαιτούμενη ενέργεια για να προστατεύσει τον κόσμο. Όμως τότε εμφανίζεται η Minerva, η οποία του αποκαλύπτει κάτι που ο Desmond δεν γνώριζε: η χρήση του μηχανήματος σηματοδοτεί αυτόματα το θάνατο του Desmond και την απελευθέρωση της Juno από μια ψηφιακή φυλακή, στην οποία ρίχτηκε από τον Jupiter και τη Minerva, επειδή η Juno χρησιμοποιούσε τα αποτελέσματα της έρευνας για τους δικούς της, μοχθηρούς σκοπούς, που αφορούν στην υποδούλωση του ανθρώπινου είδους και την καταδυνάστευσή του από την ίδια.

Η Minerva προσπαθεί να πείσει τον Desmond πως, ακόμα και αν ο κόσμος καταστραφεί, θα δημιουργηθεί ξανά από τους επιζώντες, ενώ η Juno δεν θα μπορέσει να σκορπίσει το κακό της στη Γη. Όμως, υπό την πίεση του χρόνου, ο Desmond αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα, θυσιάζοντας τον εαυτό του για τη σωτηρία του κόσμου και ελπίζοντας πως οι άνθρωποι θα καταφέρουν να γλιτώσουν από την απειλή της Juno. Έτσι, ο κόσμος σώζεται και η Juno ελευθερώνεται από τη ψηφιακή της φυλακή, έτοιμη να προχωρήσει με τα σχέδιά της…

A New Tide: Assassin’s Creed IV: Black Flag & Assassin’s Creed Rogue

Το Assassin’s Creed 3 θεωρείται ένα παιχνίδι ορόσημο, καθώς από εκεί και ύστερα όλα όσα ξέραμε για τη σειρά καταρρίπτονται. Μέχρι τώρα ζούσαμε τις περιπέτειες των Ασσασσίνων μέσα από τις αναμνήσεις του Desmond, κάθε φορά που εκείνος αποφάσιζε να μπει στο Animus. Τώρα, όμως, ο Desmond μας άφησε χρόνους – και η σύνδεση με τους προγόνους φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ανέφικτη. Ωστόσο, η Ubisoft έχει τη σεναριακή λύση. Μετά τη σωτηρία της Γης και τη θυσία του Desmond, η ομάδα των Ασσασσίνων εγκαταλείπει το Ναό, αφήνοντας πίσω το κουφάρι του Desmond. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο ο William Miles, ο πατέρας του Desmond, δεν προσπάθησε να γυρίσει πίσω στο Ναό για να το θάψει ή να του αποδώσει κάποιες τελευταίες τιμές ή κάτι αντίστοιχο.

Πάντως, οι Ασσασσίνοι τον εγκατέλειψαν, αλλά οι πράκτορες της Abstergo μπήκαν στο Ναό μερικές ώρες μετά το θάνατό του και περισυνέλλεξαν αυτοί το σώμα του. Όταν το μετέφεραν στο πλησιέστερο ερευνητικό κέντρο της Abstergo, οι επιστήμονες απέσπασαν σημαντική ποσότητα γενετικού υλικού από τον Desmond και τη μεταφόρτωσαν στο αποθηκευτικό σύστημα cloud της εταιρείας. Έτσι, η Abstergo απέκτησε τόσο απλά εσαεί πρόσβαση στις γενετικές αναμνήσεις του Desmond και, ταυτόχρονα, το καταλληλότερο εργαλείο για να προωθήσει τα σχέδια των Ναϊτών (τώρα, για ποιο λόγο δεν είχαν αποσπάσει γενετικό υλικό από τον Desmond όταν ήταν αιχμάλωτός τους και στο πρώτο παιχνίδι, αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.)

Έτσι, ξεκινάει μια νέα περίοδος για τη σειρά. Η Abstergo Industries λανσάρει την Abstero Entertainemnt. Στην εποχή που το VR gaming ανθίζει, η Abstergo Entertainment λανσάρει ένα επαναστατικό προϊόν. Πρόκειται για το Animus console, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους «να βιώσουν την ιστορία στο πλάι διάσημων φιγούρων» υπό τη μορφή video games. Επειδή, όμως, είμαστε ακόμα στο στάδιο των δοκιμών, χρειάζονται άτομα για να τεστάρουν τη νέα μηχανή. Έτσι, ένας ανώνυμος χρήστης προσλαμβάνεται από την Abstergo Entertainment για αυτή τη δουλειά. Στα πλαίσια του προγράμματος “Project 17”, ο ανώνυμος χρήστης καλείται να εξερευνήσει τις αναμνήσεις ενός ακόμα Kennway – του Edward Kennway, πατέρα του Haytham και πειρατή που μεσουράνησε κατά τη Χρυσή Περίοδο της Πειρατείας.

Πρόκειται για έναν άνδρα που εγκατέλειψε τη γυναίκα του για να κυνηγήσει ένα καλύτερο μέλλον. Μετά από μια τυχαία συνάντηση με τον Duncan Wallpole, έναν Ασσασσίνο που πρόδωσε το τάγμα για τους Ναΐτες, ο Edward τον σκοτώνει και κλέβει την ταυτότητά του. Σύντομα ανακαλύπτει πως βρίσκεται στο μέσο μιας συνομωσίας Ναϊτών, με επικεφαλής τον κυβερνήτη της Αβάνα, Laureano de Torres y Ayala. Οι Ναΐτες προσπαθούσαν να βρουν ένα από τα απομεινάρια του Πρώτου Πολιτισμού, ένα μέρος γνωστό ως Παρατηρητήριο. Αυτό το μέρος είναι ικανό να μπορεί να εντοπίσει έναν οποιονδήποτε άνθρωπο σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και αν βρίσκεται χρησιμοποιώντας απλά λίγο αίμα. Οι Ναΐτες εκείνης της περιόδου το ήθελαν για να μπορούν να ξέρουν το τι κάνει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων – κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Edward, ο οποίος πίστευε στην έννοια της απεριόριστης ελευθερίας, ως πειρατής και ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατίας των Πειρατών στο Νασσάου.

Μετά από μια σειρά γεγονότων, κατά τα οποία οι Ναΐτες αποκαλύπτουν την ταυτότητα του Edward και μια αποτυχημένη απόπειρα των Ασσασίνων εναντίον του κυβερνήτη Torres, o Edward προσεγγίζει τους Ασσασσίνους. Όμως, λόγω της προσωρινής συμμαχίας του Edward με τους Ναΐτες και την υποστήριξή του απέναντι στους Ασσασσίνους, το Τάγμα δεν μπορεί εύκολα να τον εμπιστευθεί. Έτσι, ο Edward θα ξεκινήσει να κυνηγάει και να σκοτώνει Ναΐτες Ιππότες. H ζωή του θα αναμειχθεί συχνά με τις ζωές της Mary Reed, του Πειρατή Μαυρογένη, της Anne Boleyne και άλλων πολλών, ενώ σιγά-σιγά θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ασσασσίνων και θα καταλάβει το νόημα των φράσεων που συγκροτούν το Τάγμα: Τίποτα δεν είναι Αληθινό, Όλα Επιτρέπονται.

Όταν θα σκοτώσει και τον κυβερνήτη Torres στο Παρατηρητήριο, τότε ο Edward θα ανακαλύψει πως υπάρχουν και άλλα πράγματα, πιο σημαντικά από τον πλούτο και τις περιπέτειες – οι οικογενειακοί δεσμοί, με την ιστορία του να τελειώνει με εκείνον και τα παιδιά του να παρακολουθούν ένα θεατρικό έργο στην Όπερα του Λονδίνου. Στη σύγχρονη εποχή τα πράγματα περιπλέκονται όσο ο ανώνυμος υπάλληλος παρακολουθεί τις αναμνήσεις του Edward. Ο ερευνητής γίνεται υποχείριο του John Standish, επικεφαλής του τμήματος ΙΤ της Abstergo Entertainemnt. Ο John είναι πράκτορας των Ασσασσίνων και συχνά-πυκνά αναγκάζει τον ερευνητή να κάνει διάφορες παράνομες δουλειές, απειλώντας τον πως θα τον καταδώσει ως κατάσκοπο. Ο John, όμως, είναι και κάτι άλλο. Είναι ένας Σοφός, ένα πλάσμα που φέρει μέσα του τα γονίδια και τις γενετικές αναμνήσεις του Αίτα, συζύγου της Juno, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του πριν από 70,000 χρόνια, όταν έψαχναν να βρουν τον τρόπο για να προστατεύσουν τον κόσμο από την ηλιακή καταιγίδα.

Ο John φροντίζει να κρατήσει ζωντανό τον ερευνητή και να τον καλύψει όταν οι άνθρωποι της Abstergo αρχίζουν να τον υποψιάζονται για τις παράνομες δραστηριότητες στην εταιρεία, επειδή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Θέλει να χρησιμοποιήσει τον ερευνητή ως σκεύος για τη Juno, έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να ενσαρκωθεί μέσα του και να αποκτήσει ξανά ένα ζωντανό σώμα. Η Juno όμως αποτυγχάνει να το κάνει λόγω της έλλειψης δυνάμεων, και ο John σκοτώνεται από τους φρουρούς της Abstergo όταν αποπειράται να σκοτώσει τον ερευνητή. Έτσι, η απειλή της Juno απομακρύνεται προσωρινά, ενώ ο ανώνυμος ερευνητής συνεχίζει να εργάζεται για την Abstergo, αγνοώντας κάτι σημαντικό: χάρη στην πρόοδό του, η Abstergo εντοπίζει το παρατηρητήριο και αρχίζει να συλλέγει φιαλίδια αίματος που ήταν αποθηκευμένα εκεί, αίμα που περιλαμβάνει γενετικό υλικό του Πρώτου Πολιτισμού…

Ένας άλλος ανώνυμος αναλυτής της Abstergo Entertainment εξερευνάει τις αναμνήσεις ενός άλλου Ασσασσίνου, του Shay Patrick Cormack, όταν ξαφνικά απελευθερώνει κατά λάθος έναν ιό, άκρως καταστροφικό για τα συστήματα της εταιρείας. Για κάποιον άγνωστο λόγο, ο Juhani Otso Berg, διευθυντής της ασφάλειας της Abstergo, ζητά από τον υπάλληλο να συνεχίσει την έρευνα Έτσι, ο υπάλληλος συνεχίζει τη δουλειά του και ανακαλύπτει κάτι μοναδικό. Το 1755, ο Shay, μετά από τις διαταγές του Μέντορά του, Achilles Davenport, αναλαμβάνει να φέρει πίσω στη βάση ένα αντικείμενο που ανάγεται χρονικά στην εποχή του Πρώτου Πολιτισμού και βρίσκεται κάτω από τη Γυναικεία Μονή της Κυράς του Κάρμηλου Όρους, στη Λισαβόνα. Η αφαίρεση όμως του αντικειμένου αυτού προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό της Λισαβόνας, όπου όλη η πόλη σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά από αυτό το γεγονός, ο Shay άρχισε να αμφισβητεί ανοιχτά τους Ασσασσίνους. Η αμφισβήτηση οδήγησε σε σύγκρουση και ο Shay τραυματίστηκε και εγκαταλείφθηκε ως νεκρός.

Το τέλος του Shay δεν είχε όμως φτάσει. Σώθηκε από τον Στρατηγό Geroge Monro, ο οποίος και τον παρέδωσε σε μια γνωστή του οικογένεια για να φροντίσουν τα τραύματά του. Ο Shay, έχοντας αφήσει πίσω του το Τάγμα των Ασσασσίνων, θεωρώντας τους ικανούς για τη μεγαλύτερη καταστροφή, δίνει όρκο αφοσίωσης στους Ναΐτες. Υπό τις διαταγές του Haytham Kennway, ο Shay θα κυνηγήσει και θα δολοφονήσει όλους τους σημαντικούς Ασσασσίνους της περιόδου, δίνοντας ένα γερό πλήγμα στην Αδελφότητα και την πρωτοκαθεδρία της στις Αποικίες. Πολύ αργότερα, ο Shay ταξιδεύει μέχρι το Παρίσι, όπου και δολοφονεί έναν άλλο σημαντικό Ασσασσίνο, τον Charles Dorian. Και σε αυτό το σημείο, ο αναλυτής τελειώνει την αποστολή του. Μαθαίνει για την πραγματική ταυτότητα της Abstergo και καλείται να επιλέξει: να γίνει μέλος του Τάγματος ή να πεθάνει. Η επιλογή του αναλυτή παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και σήμερα…

Assassin’s Creed: Unity & Assassin’s Creed: Syndicate – The New Generation

Η πρωτότυπη κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών της Abstergo Entertainment, το Helix, είναι πλέον γεγονός. Κάθε άνθρωπος πάνω στη Γη μπορεί να αποκτήσει έναν ιστορικό εξομοιωτή, με τον οποίο μπορεί να βιώσει σκηνές που αφορούν σε πολλά, διαφορετικά ιστορικά πρόσωπα. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι χρήστες με την πρώτη ματιά είναι η προπαγάνδα της Abstergo. Όπως και με την περίπτωση της Aveline de Granpre, οι χαρακτήρες και τα γεγονότα που παρουσιάζονται λειτουργούν καταλυτικά υπέρ της Abstergo, δείχνοντας το ευγενές πρόσωπο των Ναϊτών. Ωστόσο, οι Ασσασσίνοι καταφέρνουν να χακάρουν την κάσκα ενός χρήστη, αποκαλύπτοντάς τους το πραγματικό σχέδιο των Ναϊτών. Μέσω του Helix, προσπαθούν να εντοπίσουν περισσότερους Σοφούς – άτομα με τα γονίδια και τις γενετικές αναμνήσεις του Αίτα, του νεκρού συζύγου της Juno. Ο λόγος είναι άγνωστος. Ωστόσο, οι Ασσασσίνοι το ερευνούν αδιάκοπα. Για την ώρα, η εκπρόσωπος των Ασσασσίνων με την κωδική ονομασία Bishop, ζητά από τον χρήστη να ερευνήσει τις αναμνήσεις του Arno Dorian, ενός Ασσασσίνου που έδρασε κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και να μάθουν αν είχε έρθει σε επαφή με κάποιον Σοφό.

Κάπως έτσι ξεκινά το ταξίδι του Arno. Πολύ μικρός χάνει τον πατέρα του, ο οποίος δολοφονείται και υιοθετείται από τον κόμη de la Serre, ο οποίος είναι και Μάγιστρος των Ναϊτών της Γαλλίας. Γίνεται μέλος της οικογένειας και αργότερα συνάπτει και ερωτική σχέση με την κόρη του Μάγιστρου, την Elise de la Serre. Όταν, όμως, ο Arno γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Κόμη, κατηγορείται ως υπεύθυνος και ρίχνεται στη φυλακή. Εκεί, γνωρίζει τον Pierre Belec, ο οποίος και του αποκαλύπτει το παρελθόν της οικογένειάς του. Ο πατέρας του ήταν Ασσασσίνος και εκείνος θα μπορούσε να ακολουθήσει επάξια το δρόμο του πατέρα του στην Αδελφότητα.

Όταν καταφέρνει να απελευθερωθεί από τη Βαστίλλη, μετά τα γεγονότα της Πτώσης, ο Arno θα δώσει όρκο στην Αδελφότητα. Όμως, πέρα από τις εντολές της Αδελφότητας, ο Arno ακολουθεί το δικό του μονοπάτι, καθώς θέλει να εκδικηθεί προσωπικά το θάνατο του Κόμη. Έτσι, θα ανακαλύψει πως στο Παρίσι κινούνται δυο διαφορετικά Τάγματα Ναϊτών. Το πρώτο ηγείται από την Elise de la Serre, ενώ το δεύτερο ηγείται από τον Francois Germaine, υπαρχηγό του κόμη de la Serre και Σοφό, ο οποίος και τον απομάκρυνε λόγω των ακραίων ιδεών του για το Τάγμα, ως συνεχιστές της ιδεολογίας του Jacques de Molay, του Μέγα Μάγιστρου που κάηκε στην πυρά.

Η κόντρα του Αρνό με τους Ναίτες θα κορυφωθεί με την ανάμειξή του στα γεγονότα της επανάστασης και με ανθρώπους-κλειδιά όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης, θα τον φέρουν σε σύγκρουση με την Αδελφότητα, η οποία και θα τον αποβάλει από τις τάξεις της και θα δει την αγαπημένη του Elise να βρίσκει το θάνατο από τα χέρια του Germain. Ωστόσο, ο Arno θα καταφέρει να πάρει εκδίκηση σκοτώνοντάς τον, εμποδίζοντας την επέκταση του ιδιωτικού του Τάγματος στη Γαλλία και προκαλώντας την αποδυνάμωση του Ξίφος της Εδέμ, του παντοδύναμου σπαθιού που είχε περάσει υπό τον έλεγχο του Germain.

Με το υλικό αυτό που συγκέντρωσαν οι Ασσασσίνοι επιβεβαίωσαν δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο Arno είχε έρθει σε επαφή με κάποιον Σοφό και δεύτερον, ότι βρήκε ένα από τα Αντικείμενα της Εδέμ, το οποίο και αποδείχτηκε πως έχασε οριστικά τη δύναμή του. Το ερώτημα όμως παρέμενε: τι ακριβώς έψαχναν οι Ναΐτες; Όταν μετά από λίγους μήνες ανακάλυψαν πως οι πράκτορες της Abstergo βρίσκονταν στο Λονδίνο, ψάχνοντας για στοιχεία που θα οδηγούσαν στη Σινδώνη της Εδέμ, οι Ασσασσίνοι στέλνουν τον Shaun Hastings και τη Rebecca Crane στο Λονδίνο, ενώ ο ανώνυμος παίκτης καλείται από τη Bishop να ερευνήσει τις αναμνήσεις δύο Ασσασσίνων της Βικτοριανής περιόδου: των διδύμων Jacob και Evie Frye, ελπίζοντας πως ο παίκτης θα μπορέσει να βιώσει την ανάμνηση που δίνει πληροφορίες για το Αντικείμενο της Εδέμ πριν από τους ανθρώπους της Abstergo.

Οι δυο νεαροί Ασσασσίνοι ήταν εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. O Jacob ήταν άνθρωπος της δράσης και των άμεσων ενεργειών, ενώ η Evie ήταν άνθρωπος που προτιμούσε την τακτική οργάνωση και τη στρατηγική προσέγγιση. Πολλές φορές τα αδέρφια ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους για το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν όσον αφορά στην απελευθέρωση του Λονδίνου από τον Crawford Starrick, επικεφαλής των Επιχειρήσεων Starrick και Μέγα Μάγιστρο του Τάγματος των Ναϊτών στο Λονδίνο. Ο Jacob προσπάθησε να τον πολεμήσει ιδρύοντας μια συμμορία που θα έκανε δύσκολο το έργο της αντίπαλης συμμορίας που έλεγχε ο Starrick. Έτσι, οι Rooks του Jacob ήρθαν ουκ ολίγες φορές σε σύγκρουση με τους Blighters του Starrick, όσο η Evie αναζητούσε τα ίχνη του Αντικειμένου της Εδέμ που βρισκόταν στο Λονδίνο.

Τη Σινδώνη εντόπισε πρώτος ο Starrick: και σε μια δραματική σύγκρουση με τους δίδυμους Frye, τα δυο αδέλφια βίωσαν πρώτα τις δυνάμεις της Σινδώνης, ο κάτοχος της οποίας μπορεί να αναρρώνει από κάθε βίαιο, ακόμα και θανάσιμο, χτύπημα. Στο τέλος, όμως, τα δύο αδέρφια με συντονισμένες κινήσεις κατάφεραν να του αποσπάσουν το Αντικείμενο, αποτελειώνοντάς τον και απαλλάσσοντας το Λονδίνο από την εξουσία του. Παράλληλα, φανερώθηκε και η κρυψώνα της Σινδώνης – πάνω στην ώρα, γιατί οι πράκτορες της Abstergo είχαν ήδη κατευθυνθεί προς την κρύπτη κάτω από τα ανάκτορα του Buckingham. Οι πράκτορες της Abstergo έρχονται σε σύγκρουση με τους Ασσασσίνους που έχουν στήσει ενέδρα.

Στη σύγκρουση που ακολουθεί σκοτώνεται η Isabelle Ardant, επικεφαλής του τμήματος Ιστορικών Ερευνών και των τοπικών επιχειρήσεων της Abstergo, ενώ η Rebecca Crane τραυματίζεται από εκπυρσοκρότηση όπλου. Ο Otso Berg χάνει τις αισθήσεις του και η Violet da Costa, μέλος της ομάδας επιχειρήσεων της Abstergo, παίρνει τη Σινδώνη και επιστρέφει στο εργαστήριο της εταιρείας και στον καθηγητή Alvaro Grammatica. Εκεί, αποκαλύπτεται και το μεγάλο σχέδιο της εταιρείας. Αυτό που προσπαθούν τόσο καιρό να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα σώμα με γενετικό υλικό Πρώτου Πολιτισμού. Η Σινδώνη, λόγω της ιδιότητάς της να θεραπεύει τις ζημιές σε γονιδιακό επίπεδο, είναι ό,τι χρειάζονταν για να επισπεύσουν την ολοκλήρωση του σώματος και του Σχεδίου Φοίνικας. Ένα σώμα που χρειάζεται απεγνωσμένα η Juno, για να επιστρέψει στον κόσμο και να «σώσει» την ανθρωπότητα…

Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ιστορία των κεντρικών παιχνιδιών. Όμως το lore της σειράς είναι πραγματικά μεγάλο και καλύπτει και άλλους Ασσασσίνους και γεγονότα που δεν μπορούμε να αναφέρουμε εδώ – αλλά που θα το κάνουμε διεξοδικά στο επόμενο μέρος του αφιερώματος και στο άνοιγμα της σειράς σε άλλες μορφές τέχνης.

specials
Keywords
assassins creed, creative, time, ubisoft, νέα, οφείλεται, ιθύνοντες, effect, ezio, γιου, mario, juno, σοκ, william, ray, συλληψεις, jupiter, end, era, lee, δίλημμα, black, λύση, cloud, video, games, edward, torres, reed, θεατρο, john, εταιρεία, μυστήριο, unity, γαλλια, jacques, jacob, buckingham, isabelle, alvaro, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, στρατος, αθηνα, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, η ζωη, ξανα, αποτελεσματα, ηλιακη καταιγιδα, δυνατα, οψεως, ακμη, βενετια, γυναικα, δουλεια, εδεμ, ζωγραφιες, ηγετης, θανατος, ιερουσαλημ, ιπποτες, ιχνη, κοντρα, κωνσταντινουπολη, λονδινο, μεγα, μηλο, οροσημο, παιχνιδια, περιοδος, πιεση, ρωμη, σωτηρια, φλωρεντια, ωρα, creative, era, games, time, ubisoft, αβανα, αγνωστος, αιγλη, αιμα, αινιγμα, ανθρωπος, αναμνησεις, απλα, αρχαια, αφαιρεση, βατικανο, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γιου, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, διοικηση, δίλημμα, δοξα, δωσει, εγινε, ευκολο, ευκολα, εκπαιδευση, ελπιδα, ενεργεια, εννοια, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εσαει, εταιρεία, εχθροι, τεχνολογια, ζωη, ζητα, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, υπολογιστες, υποθεση, θεα, θειο, θρασος, θυσια, ιθύνοντες, ιστορικο, καππαδοκια, κυνηγι, κυρια, λαθος, λειτουργια, λύση, ληξη, λισαβονα, λογο, ματια, μηνυματα, μηνες, μυστήριο, μυστικο, μηδεν, μινερβα, μορφη, μυαλο, μυστικα, ναπολεων, νοημα, ξυπνα, ξιφος, ομαδα, παντα, οικογενεια, ολογραμμα, οπερα, ορος, οφείλεται, παιδια, παρισι, πλακα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμβολα, συρια, σκηνες, σοκ, σωμα, σχεδια, σχεδιο, ταγμα, ταυτοτητα, τμημα, τρελα, φυλακη, φοινικας, φορα, χρυση, χρονικα, ψηφιακη, ωρες, αγνωστο, αιωνες, ανηκει, black, buckingham, cloud, δουλειες, edward, effect, εκδικηση, εννεα, ερωτησεις, ετοιμη, ezio, γλωσσες, john, ηπειρο, ιδιαιτερα, isabelle, jacob, jacques, jupiter, juno, καηκε, κομματι, lee, λεξεις, mario, μεινει, μυαλα, παιχνιδι, πληροφοριες, reed, ray, σκοτωνει, ταξιδι, torres, τρωει, υλικο, unity, βεντετα, βοηθος, william, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα