Afterdream | Review

Ως γνωστόν, το horror είδος δεν περιορίζεται σε triple A παραγωγές. Αντίθετα, πολλοί indie developers μας έχουν δώσει πολύ αξιόλογα παιχνίδια με σαφώς κατώτερα τεχνικά production values, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. To Afterdream, δημιουργία ενός μόνο ατόμου, του Φινλανδού Jesse Makkonen, ανήκει στην εν λόγω κατηγορία και περιγράφεται από τον δημιουργό του ως ένα

“psychological horror adventure game”.

O δημιουργός του παιχνιδιού αναφέρει πως η ανάπτυξη του Afterdream του πήρε σχεδόν δύο χρόνια και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο, αν και μικρό σε διάρκεια, παιχνίδι. Η ηρωίδα μας είναι μια νεαρή γυναίκα που πρόσφατα έχασε τον πατέρα της. Το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι δύο τους δεν ήταν τόσο κοντά, σε συνδυασμό με την απουσία της στις τελευταίες του στιγμές, τη στοιχειώνει.

Το παιχνίδι ξεκινάει με την ηρωίδα μας να επισκέπτεται έναν ψυχίατρο στον οποίο περιγράφει ένα πολύ περίεργο όνειρο που είχε. Ένα όνειρο που την αναστάτωσε και της φάνηκε πολύ ζωντανό… ‘Ετσι, στην πορεία του παιχνιδιού θα παρακολουθήσουμε το εν λόγω όνειρο, στο οποία εμβόλιμα παρεμβάλλεται η συζήτηση μεταξύ της γυναίκας και του ψυχιάτρου.

Γενικά η ιστορία είναι καλογραμμένη και κρατάει το ενδιαφέρον. Ασχολείται με το υπερφυσικό, με την ύπαρξη της μετά θάνατον ζωής και των φαντασμάτων, ενώ συνδυάζει και στοιχεία από την αληθινή ζωή ένεκα της προβληματικής σχέσης της πρωταγωνίστριας με τον πατέρα της. Κυρίως θα δούμε τον ψυχολογικό αντίκτυπο των επιλογών που αυτή έκανε όλα αυτά τα χρόνια, τις τύψεις που έχει και ούτω καθεξής. Το παιχνίδι περιλαμβάνει έναν σεβαστό αριθμό διαλόγων, σίγουρα καλογραμμένων. Καλή δουλειά έχει γίνει και στους χαρακτήρες που θα συναντήσουμε, οι οποίοι είναι ικανοποιητικοί στον αριθμό και ποικίλοι στην προσωπικότητα.

Μπορεί όπως είπαμε το Afterdream να χαρακτηρίζεται ως psychological horror, αλλά εστιάζει κυρίως στο πρώτο. Το στοιχείο του καθαρόαιμου τρόμου δεν είναι τόσο έντονο και δεν περιλαμβάνονται gore, τέρατα ή jump scares. Από την άλλη, το στοιχείο της ατμόσφαιρας είναι πολύ έντονο και πολύ πετυχημένο. Το ονειρικό setting έχει πάντα μια πολύ ευπρόσδεκτη στοιχειωμένη αίσθηση αποκοπής αλλά και απροσδιόριστης σύνδεσης με την πραγματικότητα, και ο παίκτης εκλαμβάνει μια υποβόσκουσα αίσθηση ανησυχίας.

Αυτό επιτυγχάνεται με την επαφή με το υπερφυσικό στοιχείο, τα συνεχώς ενοχλητικά περιβάλλοντα και κάποιες συγκεκριμένες σκηνές ψυχεδελικής απόχρωσης. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με πιο συγκεκριμένους όρους, θα λέγαμε ότι το παιχνίδι μάς θύμισε μια μίξη της Φροϋδικής ατμόσφαιρας του Twin Peaks με αυτήν που συναντήσαμε στα πρώτα Silent Hill και Resident Evil, χωρίς όμως τα τέρατα όπως είπαμε.

Για να ανακεφαλαιώσουμε τα της ιστορίας, θα λέγαμε πως τα δύο μεγαλύτερα ατού του Afterdream είναι από τη μία η ατμόσφαιρα και από την άλλη η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στη σκιαγράφηση της ψυχολογικής κατάστασης και των συναισθημάτων της ηρωίδας. Έτσι, ο παίκτης δεν χάνει το ενδιαφέρον του και θέλει να δει την κατάληξη του ταξιδιού της πρωταγωνίστριας.

Ας περάσουμε στο gameplay, το οποίο ακολουθεί την οδό των 2D adventure games. Κινούμαστε έτσι σε δύο διαστάσεις μέσα σε μια έπαυλη, ανοίγουμε πόρτες που μας οδηγούν σε άλλους διαδρόμους και λύνουμε απλούς αλλά λογικούς και έξυπνους γρίφους ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω. Το παιχνίδι δεν είναι ανοιχτό, αλλά περιλαμβάνει μικρά levels τα οποία ολοκληρώνονται όταν η αφήγηση γυρίσει πίσω στο γραφείο του ψυχιάτρου.

Έτσι, κάθε δεδομένη στιγμή μπορούμε να περιπλανηθούμε σε αρκετά μικρό χώρο, πράγμα που κάνει ευκολότερη την λύση των γρίφων. Πέρα από τους κλασικούς γρίφους που αφορούν εύρεση και χρήση αντικειμένων, το παιχνίδι περιλαμβάνει και κάποια puzzles με slide panels, με διακόπτες, κουμπιά και τα λοιπά που συναντάμε στα παλιά survival horror παιχνίδια που προαναφέραμε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι η φωτογραφική μηχανή που έχουμε στην κατοχή μας και η οποία μπορεί να κάνει ορατά κάποια αόρατα αντικείμενα. Έτσι, μπορεί με την πρώτη ματιά η λύση να μην είναι εμφανής, αλλά με τη χρήση της μηχανής να εμφανιστεί ένα αόρατο item ή ένα μήνυμα στον τοίχο που θα μας χρησιμεύσει αργότερα. Πρόκειται για ωραίο μηχανισμό, αλλά λόγω των περιορισμένων σε αριθμό και μέγεθος περιβαλλόντων δεν είναι δύσκολο να σαρώσουμε όλους τους χώρους και να βρούμε αυτά τα αόρατα στοιχεία σχετικά εύκολα.

Φυσικά δεν περιλαμβάνονται μάχες κανενός είδους, ενώ γενικά η δυσκολία θα λέγαμε είναι μάλλον χαμηλή και το παιχνίδι δεν θα δυσκολέψει πολλούς παίκτες. Όσοι έχουν έστω και στοιχειώδη επαφή με το είδος θα μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Από την άλλη, η ικανοποίηση της προόδου και της επίλυσης των γρίφων είναι παρούσα.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, εδώ ο developer διάλεξε το δρόμο της pixel art προσέγγισης. Τα γραφικά για pixel art είναι καλοσχεδιασμένα και μας θύμισαν πολύ παλιά adventures σαν το Maniac Mansion. Η χρωματική παλέτα είναι αρκετά περιορισμένη με κατά βάση μουντούς και αρρωστημένους χρωματισμούς, το οποίο είναι σίγουρα σχεδιαστική επιλογή που θέλει να αναδείξει την ατμόσφαιρα, τη μουντάδα και το ενοχλητικό αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που ο δημιουργός θέλει να νοιώσουμε. Σε συνδυασμό με κάποια εφέ, το Afterdream καταφέρνει να αναπαράγει με ωραίο τρόπο, όπως είπαμε, τον ονειρικό του κόσμο, οπότε θα λέγαμε πως η προσέγγιση του developer κρίνεται ως επιτυχημένη.

Η μουσική του παιχνιδιού είναι κι αυτή καλοδουλεμένη. Είναι μελωδική, καλογραμμένη, ακούγεται πολύ ευχάριστα και ταιριάζει με τα τεκταινόμενα, είτε τα ήρεμα είτε τα ενοχλητικά. Γενικά, συμβάλλει κι αυτή στη δημιουργία της ιδιαίτερης και πετυχημένης ατμόσφαιρας.

Το τελευταίο που θα θέλαμε να σχολιάσουμε για το παιχνίδι είναι η διάρκειά του. Πρόκειται για μια αρκετά σύντομη εμπειρία, που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα απόγευμα, το πολύ σε μια μέρα. Δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό, καθώς στο τέλος μας μένει η εντύπωση μιας περιεκτικής εμπειρίας. Από την άλλη, θεωρούμε ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει τη σύντομη διάρκεια του τίτλου.

Συνοψίζοντας, το Afterdream αποτελεί ένα μικρό σφηνάκι αλλά ένα ωραίο δείγμα του είδους. Διαθέτει μια ωραία ιστορία, μια πολύ επιτυχημένη ατμόσφαιρα και καλοσχεδιασμένους γρίφους, εύκολους μεν αλλά ικανοποιητικούς. Ιδανικό ίσως σαν σφήνα ανάμεσα σε πιο μεγάλες παραγωγές, αλλά σίγουρα ένα παιχνίδι φτιαγμένο με μεράκι και σεβασμό για τους φίλους του είδους.

Το Afterdream κυκλοφορεί για PS5, PC, Switch και Xbox Series από τις 28/9/23. To review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch, με review code που λάβαμε από τη Feardemic.

The post Afterdream | Review first appeared on GameOver.

The post Afterdream | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα