Raffaele "Lele" Pinto R.I.P.

Η είδηση του θανάτου του Raffaele Pinto σε ηλικία 75 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, σκόρπισε θλίψη στον κόσμο των ιταλικών ράλλυ. Γνωστός με το ψευδώνυμο "Lele", ο Pinto μπορεί από πλευράς στατιστικών να μην ήταν ο πιο επιτυχημένος οδηγός ράλλυ της Ιταλίας, όμως ήταν εκ των θεμελιωτών μιας ολόκληρης εποχής, κατά τη δεκαετία του '70.

Ο Raffaele Pinto ξεκίνησε τους αγώνες το 1968, ενώ το 1972 αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης με Fiat 124 Spider

και συνοδηγό τον Gino Macaluso. Το 1973 έκανε ντεμπούτο στο νεοσυσταθέν τότε, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με Fiat 124 Abarth Rallye, με συνοδηγό τον Arnaldo Bernacchini. Στο Ράλλυ Πορτογαλίας 1974, πρεμιέρα εκείνης της χρονιάς, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Ιταλός που κερδίζει αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενώ ήταν και από τους πρώτους επαγγελματίες Ιταλούς οδηγούς.

Από το 1975 έως το 1977 υπήρξε εργοστασιακός οδηγός της Lancia, με τη θρυλική Stratos και πάντοτε έχοντας παραπλεύρως, τον Bernacchini. To ιταλικό δίδυμο έλαβε μέρος 2 φορές στο Ράλλυ Ακρόπολις (1975, 1976), με ισάριθμες εγκαταλείψεις. Τελευταίος αγώνας του Pinto στο WRC ήταν το Ράλλυ Σαν Ρέμο 1978, με Ferrari 308 GTB, σε μια σπάνια εμφάνιση αυτοκινήτου της Scuderia στα ράλλυ.

Ο Pinto, ολοκλήρωσε την πορεία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με 19 συμμετοχές, 3 τερματισμούς στο βάθρο, αφού ήταν ακόμη 3ος στο Ράλλυ Σαν Ρέμο 1976 και 2ος στην Κορσική το 1977, ενώ σημείωσε και 45 ταχύτερους χρόνους σε ειδικές διαδρομές.

Η προσφορά του όμως δε σταμάτησε εκεί, αφού εν συνεχεία υπήρξε δοκιμαστής της Lancia, έχοντας στενή σχέση και με τον κορυφαίο Ιταλό οδηγό, Miki Biasion, ο οποίος δεν τον ξέχασε, αναφέροντας στον χαιρετισμό το σημαντικό ρόλο του "Lele" στη δική του επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη δεκαετία του '60, ο Pinto αγωνίστηκε και σε αγώνες πίστας ή το Targa Florio, γεγονός που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή.

Αναλυτικά, ο Biasion έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

"Αντίο Lele,

Μεγάλε Πρωταθλητή και άνθρωπε. Σε ευχαριστώ που συνέβαλες αποφασιστικά στις επιτυχίες τις δικές μου και της Lancia. Θα είσαι για πάντα στην καρδιά μου. Miki"

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα