Ολυμπιακός

00:13 10/12/2020 - Πηγή: Contra

Η συνέχεια θα έρθει για τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο, αφού η Μάντσεστερ Σίτι δεν επρόκειτο ποτέ να χαριστεί στη Μαρσέιγ και οι "ερυθρόλευκοι" θα συνεχίσουν στο Europa League, παρότι μουτζούρωσαν την εικόνα τους, γνωρίζοντας τη δεύτερη ήττα τους από την Πόρτο σε αυτό τον όμιλο. Θα βρεθούν, όπως και πέρσι, στους "32" του Europa League και

ενδεχομένως απέναντί τους θα βρεθεί μια ομάδα του επιπέδου της Άρσεναλ την οποία πέρσι πέταξαν έξω με μια επική εμφάνιση μέσα στο Λονδίνο, ενώ ο κωρονοϊός άρχιζε την επέλασή του σε όλη την Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με πέρσι η πορεία τους στην κορυφαία διοργάνωση δεν ήταν ... ίδια, έστω κι αν ο απολογισμός τους στη φάση των ομίλων ήταν σχεδόν ίδια. Τρεις βαθμοί φέτος (μια νίκη επί της Μαρσέιγ), τέσσερις πέρσι (με τη νίκη επί του Αστέρα στην τελευταία αγωνιστική και την πολύτιμη ισοπαλία απέναντι στην Τότεναμ).

Μόνο που στην προηγούμενη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε βάλει 8 γκολ (ακόμη και εναντίον της πρωταθλήτριας Μπάγερν είχε βάλει δυο) και φέτος περιορίστηκε μόλις σε δυο. Του Αχμέτ Χασάν και του Μαντί Καμαρά (αυτό που επί της ουσίας του έδωσε την πρόκριση σε σύγκριση με τους Γάλλους).

Κυρίως όμως πέρσι είχε προηγηθεί μια εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά της κορυφαίας διοργάνωσης (αήττητος) που τον σφυρηλάτησε, τον έδεσε σαν ομάδα και τον έφερε στο τέλος στους "16" του Europa, όπου διεκδίκησε στα ίσια την πρόκριση απέναντι στη Γουλβς. Ο Ολυμπιακός έβγαζε φρεσκάδα, έπαιζε ποδόσφαιρο ποιότητας, παρότι του τύχαιναν μεγάλες αναποδιές από το ξεκίνημα της σεζόν. Ακόμη κι αν απέναντί του είχε πολύ καλύτερες ομάδες, ο Ολυμπιακός έπαιζε όσο μπορούσε, πάλευε με όλες τις δυνάμεις τους.

Για φέτος δεν έγινε κάτι τέτοιο.. Η τελική σούμα βγάζει μια πρόκριση με 3 βαθμούς, που κρίθηκε στη διαφορά τερμάτων και βασικά χωρίς να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από τα περσινά του δεδομένα. Μάλλον ήταν χειρότερος. Το ότι πέρασε στο Europa League είναι περισσότερο ζήτημα συγκυριών, παρά των δικών του επιδόσεων μέσα στο γήπεδο. Να θυμίσω, βέβαια, ότι στο παρελθόν ο Ολυμπιακός έχει μείνει εκτός της δεύτερης φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ με 10 και με 9 βαθμούς, έχοντας μείνει ... μπουκάλα και με μοναδική παρηγοριά τις καλές εντυπώσεις.

Τώρα, έχοντας μια πρόκριση στα χέρια του, προλαβαίνει να ανασκουμπωθεί και να προετοιμαστεί για τα νοκ-άουτ παιχνίδια που γίνονται τον Φλεβάρη, αρκεί να πάρει πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχε σε αυτή την ευρωπαϊκή του πορεία. Η Πόρτο εκτός των άλλων του ανέδειξε και τις αδυναμίες του, καθώς τα εικοσάχρονα μαμούνια που εμπιστεύτηκε ο Κονσεϊσάο εξέθεσαν την αμυντική γραμμή των "ερυθρολεύκων". Μη ξεχνάμε ότι στα δυο άκρα του Ολυμπιακού παίζουν οι 35+, Χοσέ Χολέμπας και Ραφίνια. Όσο καλοί κι αν είναι, κάποια στιγμή θα προδοθούν από την ηλικία τους. Ειδικά σε μια σεζόν όπου οι ευρωπαϊκοί αγώνες είναι συνεχόμενοι.

Ναι η ηλικία δεν παίζει ρόλο για ένα ποδοσφαιριστή καλά γυμνασμένο και ποδοσφαιρικά ενεργό. Τον φθείρει, ωστόσο, σε σχέση με τις αντοχές που θα' χε πριν από πέντε-έξι χρόνια. Πρόσφατα ο Ματιέ Βαλμπουενά δήλωνε ότι στον Ολυμπιακό παίζει την καλύτερη μπάλα της καριέρας του, θέλοντας να δείξει την όρεξη αλλά και την προσφορά που έχει στην "ερυθρόλευκη" ομάδα. Σωστά, μόνο που πιέζοντας τόσο πολύ τον εαυτό του δεν απέφυγε μια σοβαρή θλάση, η οποία τον έχει βγάλει νοκ-άουτ για αρκετό καιρό.

Απέναντι στους 20ετείς Ζοάο Μάριο και Ρομάριο Μπαρό, ο Χολέμπας τα βρήκε μπαστούνια από την αρχή του ματς. Και στα δυο γκολ είναι μέσα ο διεθνής μπακ. Στο πρώτο κάνει πέναλτι γιατί προτάσσει το χέρι του λες και ήθελε να ... κόψει την κεφαλιά του Οτάβιο, στο δεύτερο χάνει την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου, ενώ είναι επιφορτισμένος να κόψει την αντεπίθεση της Πόρτο.

Κι ο Ραφίνια πέρασε ζόρια από την άλλη πλευρά, με τον 27χρονο Φελίπε Άντερσον. Ο Βραζιλιάνος έτρεχε πάνω-κάτω, έχανε μάχες, εκνευρίστηκε και στο τέλος εισέπραξε κίτρινη κάρτα με την οποία υπερέβη το όριο και δεν θα παίξει στον πρώτο αγώνα των 32 του Ero

Keywords
Τυχαία Θέματα