Οι παίκτες του Φαν Χαάλ θα έφτιαχναν μια Γιουνάιτεντ που θα ζήλευε ο Φέργκιουσον

18:27 30/4/2021 - Πηγή: Contra

Η προπονητική θητεία του Λουίς Φαν Χάαλ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διήρκησε 735 ημέρες. Κάτι περισσότερο από δύο χρόνια δηλαδή. Άρχισε στις 19 Μαΐου του 2014, παρόλο που κατείχε ακόμη το ρόλο του ομοσπονδιακού προπονητή στην εθνική Ολλανδίας δεδομένου ότι ακολουθούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, και έληξε στις 23 Μαΐου του 2016. Για ν' αποχωρήσει χωρίς αντιρρήσεις (και να τον διαδεχθεί ο Ζοζέ Μουρίνιο) πληρώθηκε όλο το ποσό του τρίτου χρόνου του συμβολαίου

του. Με διαφορετική ανάγνωση έλαβε αποζημίωση 5 εκατομμυρίων λιρών. Όχι κι άσχημα για το ένα και μοναδικό τρόπαιο που οι 'κόκκινοι διάβολοι' κέρδισαν επί των ημερών του. Ναι μεν η κατάκτηση του Κυπέλλου, 48 ώρες προτού απολυθεί, διέκοψε μια περίοδο τριετούς ανομβρίας, αλλά όταν αυτή η επιτυχία πρέπει υποχρεωτικά να συγκριθεί με την 5η θέση στην Premier League και την απώλεια (για δεύτερη φορά σε τρεις σεζόν) της συμμετοχής στο Champions League χάνει αυτομάτως στο ζύγι.

Είναι μια βερσιόν της ιστορίας ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, εφόσον ο Ολλανδός προπονητής έπαιρνε όλα όσα ζητούσε κατά τη διάρκεια των μεταγραφικών περιόδων. Όχι ότι είχε 'φθηνές' απαιτήσεις που δεν έγιναν πραγματικότητα. Κάθε άλλο. Πάρα πολύ ψηλά είχε τοποθετήσει τον πήχη, γεμίζοντας τη λίστα του με ονόματα ποδοσφαιριστών από τη μπροστινή βιτρίνα. Τα 5 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε τού επέτρεψαν να ομολογήσει στο 'Four Four Two' τις 'αλμυρές' εισηγήσεις που είχε καταθέσει κατά καιρούς στις κουβέντες με τον Εντ Γούντγουρντ και τους συνεργάτες του. Είχε από καιρό αφήσει αιχμές για την πολιτική που εφαρμόστηκε.

Σε κάθε περίπτωση υποχρεώθηκε να βολευτεί με εναλλακτικές από χαμηλότερα ράφια. Μόνο τερματοφύλακα δεν είχε ζητήσει ο Φαν Χαάλ, αφού στη Γιουνάιτεντ βρήκε τον Ντε Χεά και αργότερα του 'φόρτωσαν' τον Ρομέρο. Για όλες τις υπόλοιπες θέσεις είχε και μια πρόταση που δεν υλοποιήθηκε. Πάμε να δούμε:

➡ Για το κέντρο της άμυνας είχε προκρίνει τις περιπτώσεις του Σέρχιο Ράμος και του Ματς Χούμελς. "Επειδή η δική μας άμυνα δεν ήταν η ισχυρότερη στο χτίσιμο του παιχνιδιού από πίσω", όπως εξήγησε. Ο ένας ανήκε (και ανήκει μέχρι να φύγει) στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο άλλος στην Ντόρτμουντ, προτού το καλοκαίρι που έφυγε ο Φαν Χάαλ υπογράψει στην Μπάγερν. Αφού ήταν αδύνατο να έρθει είτε ο ένας είτε ο άλλος, ο Φαν Χάαλ πήγε με πολύ λιγότερα χρήματα στις λύσεις του Αργεντινού Μάρκος Ρόχο και του Ολλανδού Ντάλεϊ Μπλιντ. Χωρίς εκ των υστέρων να κάνουν τη διαφορά, ενώ πλέον δεν ανήκουν στη Γιουνάιτεντ.

➡ Στα δεξιά ήθελε πολύ (ο βετεράνος προπονητής) τον Τζέιμς Μίλνερ, ο οποίος "ήταν ήδη λίγο μεγάλος, αλλά πολυσύνθετος και με ηγετικές ικανότητες". Μάλιστα το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε ως ελεύθερος στη Λίβερπουλ, άρα ήταν μια προσιτή επιλογή που χάθηκε επίσης. Στη θέση του προωθήθηκε η λύση του Ιταλού Ματέο Νταρμιάν από την Τορίνο, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ, που σε 4 χρόνια έπαιξε 92 ματς, μόνο τα 2/3 εκ των οποίων ήταν στο αγγλικό πρωτάθλημα.

➡ Ως αμυντικό χαφ ο Φαν Χάαλ είχε προτείνει τον Ενγκολό Καντέ της Καέν πριν καν ενταχθεί στη Λέστερ. Τα 8 εκατομμύρια που ζητούσε το γαλλικό κλαμπ δεν ήταν δα κι ένα απαγορευτικό ποσό. Με τον Άντερ Ερέρα να έχει ενταχθεί στη Γιουνάιτεντ την προηγούμενη σεζόν, η επόμενη επιλογή αποδείχθηκε πως ήταν ο Μοργκάν Σναϊντερλέν από τη Σαουθάμπτον. Με 4 φορές πάνω τα λεφτά που κόστιζε ο άσημος Καντέ. "Δεν έκανα εγώ τις διαπραγματεύσεις", έριξε την σπόντα του ο 70χρονος Ολλανδός.

➡ Επίσης "στη λίστα μου ήταν ο Τόμας Μίλερ", παραδέχθηκε ο εν αποστρατεία τεχνικός. Μάλλον μπερδεύτηκαν εκεί, γιατί στο τέλος ήρθε ελεύθερος ο συμπαίκτης του στην Μπάγερν Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ (με 9 εκατ. ευρώ ετησίως). Που πολύ περισσότερο έχει αγωνιστεί πια στους Σικάγο Φάιερ απ' όσο είχε παίξει με τη Γιουνάιτεντ (35 συμμετοχές). Α, ήρθε και ο Τομ Κλέβερλι από την Άστον Βίλα!

➡ Οι πτέρυγες της επίθεσης ήταν άλλη μία 'πονεμένη' ιστορία. Διότι εισήγηση δική του ήταν να έρθουν ο Σαντιό Μανέ και ο Ριάντ Μαχρέζ, οι οποίοι αφότου έφυγε κατέληξαν στη Λίβερπουλ και στη Μάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα. Η χρηματιστηριακή αξία τους ήταν ακόμη χαμηλή και "το βρήκα πολύ παράξενο", όπως επισήμανε με νόημα, που δεν βρέθηκε η φόρμουλα για να υπογράψουν. Τουλάχιστον γι' αυτές τις θέσεις αποκτήθηκαν ο Άγχελ ντι Μαρία και ο Αντονί Μαρσιάλ, ασχέτως το πόσο βοήθησε ο ένας και πόσο ο άλλος.

➡ Ακόμη και για τον Νεϊμάρ είχε γίνει κουβέντα από τον Φαν Χάαλ, προτού φύγει για την Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς "αν είσαι στη Γιουνάιτεντ, πρέπει να έχεις υψηλές βλέψεις". Ήταν όμως δυσθέωρητα τα χρήματα που ζητούσε η Μπαρτσεόνα, με αποτέλεσμα το επόμενο καλοκαίρι οι 'κόκκινοι διάβολοι' να κατευθυνθούν στη λύση του 21χρονου Μέμφις Ντεπάι από την ολλανδική Αϊντχόφεν. Προτού τον πουλήσουν κι αυτόν (στη Λιόν) δύο χρόνια αργότερα.

➡ Όσο για την επίθεση, "επιθυμούσα τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αλλά όταν αποδείχθηκε δύσκολο προσπάθησα να φέρω τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν". Ο Πολωνός φορ είχε ήδη συμφωνήσει να παίξει στην Μπάγερν από τον χειμώνα, την εποχή που ο Αργεντινός στράικερ έκανε θραύση στη Νάπολι. Ούτε αυτός πάντως έφτασε ποτέ στο 'Ολντ Τράφορντ', με συνέπεια ο Φαν Χάαλ ψάχνει πώς θα εντάξει στο σύνολό τον Ρανταμέλ Φαλκάο που δεν κατάφερε ποτέ να φέρει πίσω τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του από τη Μονακό!

Keywords
Τυχαία Θέματα