Ο Γιακουμάκης προλαβαίνει να εξιλεωθεί και να 'ρίξει' τον Παυλίδη

10:54 11/5/2021 - Πηγή: Contra

Το περασμένο Σάββατο η Φένλο βρήκε τον πρώτο βαθμό της ύστερα από δώδεκα διαδοχικές ήττες! Το 3-3 με τη Βααλβάικ δεν ήταν το προτιμότερο αποτέλεσμα, αλλά μπροστά στην αναβροχιά των προηγούμενων 3.5 μηνών με γκολ 7-35, η ισοπαλία ήταν κάτι. Βέβαια από τη στιγμή που στο 79' η ομάδα του Γιος Λουχουκάι ανέτρεψε το 1-2 και δέχθηκε τρίτο γκολ στο 84', η απογοήτευση ήταν αναπόφευκτη. Πόσο μάλλον για τον Γιώργο Γιακουμάκη, ο οποίος είχε μεν κάνει το 1-0 πριν από τη συμπλήρωση των

πρώτων τριών λεπτών από την πρώτη σέντρα, πλασάροντας στην κίνηση τον Κώστα Λάμπρου. Παρόλαυτα στο φινάλε υπήρξε ο μοιραίος υποπίπτοντας σ' ένα αχρείαστο πέναλτι: άπλωσε το χέρι του σε εκτέλεση φάουλ και επέτρεψε τη διαμόρφωση του τελικού σκορ σ' ένα παιχνίδι με πολλαπλά οφέλη στην πολυεπίπεδη μάχη της σωτηρίας.

Η Φένλο είχε νικήσει για τελευταία φορά στις 27 Ιανουαρίου. Τότε δηλαδή που ο Έλληνας αρχισκόρερ της Eredivisie σημείωνε καρέ απέναντι στη Φίτεσε και εκτόξευε τη χρηματιστηριακή αξία του. Πέτυχε άλλα 4 γκολ έκτοτε, φτάνοντας τα 24 συνολικά στην τρέχουσα σεζόν, αλλά κανένα εξ αυτών δεν αρκούσε για να καρπωθούν οτιδήποτε οι 'κιτρινόμαυροι'. Με συνέπεια στο μεσοδιάστημα να κατρακυλήσουν στην προτελευταία θέση του πίνακα και να κινδυνεύουν πια με απευθείας πτώση στην Eerste Divisie.

Η κανονική περίοδος στην πρώτη κατηγορία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή (16/5). Στις τελευταίες δύο αγωνιστικές (την προσεχή Πέμπτη η εμβόλιμη 33η) η Φένλο αντιμετωπίζει στο Άμστερνταμ τον πρωταθλητή Άγιαξ (με αρκετά νωπό το 0-13 του Οκτωβρίου) και την Έμεν, που βρίσκεται στο +1, εντός έδρας. Στη χειρότερη εκδοχή κυνηγά να τερματίσει τρίτη από το τέλος για να έχει τη δεύτερη ευκαιρία των μπαράζ με τις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας. Εφόσον συμβεί αυτό, θα πρέπει να νικήσει δύο αντιπάλους έτσι ώστε να διατηρηθεί στην κορυφαία κατηγορία, αφού -βάσει συστήματος- θα κληθεί να παίξει σε ημιτελικό και τελικό.

Προς το παρόν ευελπιστεί ότι, εκτός του απευθείας υποβιβασμού, θ' αποφύγει και κάθε πρόσθετη διαδικασία, καλύπτοντας στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια την ελάχιστη διαφορά τη χωρίζει από τη 15η θέση. Σ' αυτήν βρίσκεται η Βίλεμ του έτερου Έλληνα διεθνούς φορ, του Βαγγέλη Παυλίδη. Οι 'τρίχρωμοι' απέχουν 2 βαθμούς από τη Φένλο και 1 από την Έμεν. Θεωρητικά έχουν την πιο βατή αποστολή. Διότι αν πάρουν έστω την ισοπαλία στην έδρα της ουραγού Ντεν Χάαγκ (που εξακολουθεί να ελπίζει στη σωτηρία) και η Φένλο χάσει από τον Άγιαξ, θα εξασφαλίσουν πως δεν θα υποβιβαστούν μεμιάς, διεκδικώντας στη συνέχεια την παραμονή τους δίχως ενδιάμεσες στάσεις. Φυσικά στο σενάριο που η Βίλεμ ηττηθεί στη Χάγη και η Έμεν έχει επιβληθεί την ίδια ώρα της Χέρενφεν, η ομάδα από το Τίλμπουργκ θα έχει σοβαρό πρόβλημα πριν από την τελευταία στροφή, μια και απέναντι στη Φορτούντα Σιτάρντ (των Ρότα και Εμμανουηλίδη) θα παίζει υπό αφόρητη πίεση για το πολυπόθητο 'τρίποντο'. Που, κατά τα φαινόμενα, θα την ξεμπλέξει οριστικά.

Δεν είναι ψέμα ότι η Φένλο, για να έχει χειροπιαστές ελπίδες, περιμένει απώλειες των ανταγωνιστών στην προτελευταία στροφή. Μόνο έτσι και υποδεχόμενη την Έμεν στο φινάλε, θα έχει τη δυνατότητα να 'επιβιώσει'. Το ότι είναι η ομάδα με τις περισσότερες ήττες (21) και τη χειρότερη αμυντική επίδοση της κατηγορίας με 84 τέρματα παθητικό δεν ευνοεί τα σχέδιά της. Ταυτόχρονα όμως είναι αυτή που κρατά στις τάξεις της τον πρώτο σκόρερ της λίγκας κι έναν από τους πιο αποτελεσματικούς φορ στην Ευρώπη με 37.5 βαθμούς, όταν φερ' ειπείν ο δέκατος Καρίμ Μπενζεμά είναι στους 42.

Ο Γιακουμάκης, εξαιτίας του συνολικού ντεφορμαρίσματος της Φένλο, βρέθηκε εκτός της πρώτης δεκάδας στη λίστα για το 'Χρυσό Παπούτσι', το οποίο δεδομένα πλέον θα κατακτήσει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν (παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο), αλλά φροντίζοντας να επανασυνδεθεί με τα γκολ την κατάλληλη στιγμή είναι αυτός που θα επωμιστεί το βάρος του σκοραρίσματος στον 'τελικό' της 16ης Μαΐου προκειμένου να σωθεί η παρτίδα. Ήδη με τα 25 προσωπικά γκολ του έφτασε στην 20άδα των πιο παραγωγικών Ελλήνων σκόρερ στην ίδια σεζόν. Κανείς άλλος δε στην ιστορία της Φένλο είχε φτάσει σε αυτό το όριο στα χρόνια της Eredivisie.

Μόνο αν ενδιάμεσα έχουν νικήσει Βίλεμ - Έμεν και η ίδια έχει ηττηθεί στο Άμστερνταμ, η αναμέτρηση θα αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα. Θεωρητικά απειλείται και η Βααλβάικ, διότι παίζει με Τβέντε και Φέγενορντ. Ωστόσο το 3-3 που της χάρισε απλώνοντας το χέρι του ο Γιακουμάκης ήταν ουσιαστικά η σφραγίδα παραμονής της στην ελίτ του ολλανδικού πρωταθλήματος. Είναι η ώρα να πάρει το αίμα του πίσω. Εις βάρος ενδεχομένως του Παυλίδη; Ίσως...

Keywords
Τυχαία Θέματα