Με Λιβάι Γκαρσία μέσα η ΑΕΚ μπορεί να δώσει γήπεδο στη Βόλφσμπουργκ

11:00 25/9/2020 - Πηγή: Contra

Αυτός ο Σεπτέμβριος για την ΑΕΚ είναι γεμάτος από must win καταστάσεις. Ο τελικός Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό ήταν η πληγή. Δεν αφορούσε μόνο σε όλη τη σπέκουλα, τα σενάρια και το τι διημείφθη έως ότου γίνει, εν τέλει, στο Πανθεσσαλικό, αλλά την εικόνα, τη διάθεση. Την υποψία ότι αυτό μπορούσε, αυτό

έκανε και δεν ήταν αρκετό.

Κατευθείαν, τα ματς της ομάδας του Μάσιμο Καρέρα απέκτησαν επιτακτικότητα. Το Αγρίνιο και ο Παναιτωλικός, η Σεντ Γκάλεν. Ο ΠΑΣ Λαμία την Κυριακή. Η Βόλφσμπουργκ την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου, για την είσοδο στους ομίλους του Europa League. Αν η ΑΕΚ δεν είναι σαφές ακριβώς τι θέλει φέτος, τι επιδιώκει να διεκδικήσει με το υπάρχον ρόστερ, το σίγουρο είναι ότι έχει βρει το άλλοθι να νικάει όπως μπορεί σε νοκ άουτ καταστάσεις.

Η Βόλφσμπουργκ, νικώντας 2-0 την Ντέσνα, είναι μία ομάδα σοβαρή, αν και όχι πάντα εύστοχη. Το 0-0 με τη Λεβερκούζεν στην πρεμιέρα της Bundesliga ήταν το πρώτο δίχως σκορ ματς των δύο ομάδων στην ιστορία. Συνολικά, σε δύο ματς, η αντίπαλος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είχε 23 τελικές, αλλά 3 μόνο στην εστία. Τις δύο, με ισάριθμα γκολ, απέναντι στους Ουκρανούς. Τη μία εξ αυτών, στο 92’.

Πιο απειλητική μοιάζει στις στημένες φάσεις. Είναι ένα κοντράστ, ο τρόπος που παίζουν οι δύο ομάδες. Η Λεβερκούζεν έκανε μηδέν τελικές στην εστία της Βόλφσμπουργκ στο πρώτο ημίχρονο του δικού τους παιχνιδιού, κάτι που δείχνει το συμπαγές. Ούτε η ομάδα του Όλιβερ Γκλάσνερ, παρά τον Ελβετό Αντμίρ Μεχμέντι ως ‘εγκέφαλο’ και τον Ολλανδό Βουτ Βέγκχορστ στην επίθεση έχει τη διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και να εδραιωθεί στην περιοχή του αντίπαλου. Η ΑΕΚ, όμως, ίσως πρέπει να της δώσει χώρο και να μην επιδιώξει και η ίδια να κάνει παιχνίδι κατοχής. Με τον Λιβάι Γκαρσία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να κάνει ό,τι ο Ολυμπιακός απέναντι στην Ομόνοια, από τη στιγμή που ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς μπήκε στο παιχνίδι.

Ο Λιβάι, πέραν των δύο πρωταγωνιστών, του Παναγιώτη Τσιντώτα και του Σταύρου Βασιλαντωνόπουλου, αλλά και της γκάφας που έκανε η Σεντ Γκάλεν να ανεβάσει όλη την αμυντική γραμμή της μπροστά από το κέντρο ώστε να δώσει στον Νέλσον Ολιβέιρα την ευκαιρία να τρέξει τελείως ακάλυπτος προς τη μεγάλη περιοχή της, ξεχώρισε επειδή έχει έκρηξη. Θα έλεγε κάποιος πως ακόμα και η τόλμη του να εκτελέσει απευθείας ένα φάουλ που κέρδισε η ΑΕΚ στο δικό της άκρο ήταν θετικό στοιχείο, ακόμα κι αν λάβει κάποιος υπόψη του την ποιότητα του χτυπήματος σε συνδυασμό με την ίδια τη φιλοδοξία του παίκτη. Ο Λιβάι μπορεί να αποτελέσει κομβικό στο νοκ άουτ ματς για την είσοδο στους ομίλους του Europa, έστω κι αν η Βόλφσμπουργκ δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι αφήνει από τη δική της αριστερή πλευρά να γίνονται ευκαιρίες. Ο Λιβάι είχε μία περίπτωση που βγήκε οφσάιντ, για ένα κλικ που δεν κατάφερε να συγκρατηθεί και ακόμα δύο που έδειξε τις ευχάριστες δυνατότητές του στο ένας εναντίον ενός και που βρέθηκε να απασχολεί τους αμυντικούς της Σεντ Γκάλεν.

Όχι πως είχε ποτέ πρόβλημα με αυτό, αλλά ο Μάσιμο Καρέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα άλλοθι θέλει ώστε να παίξει ανασταλτικά απέναντι σε έναν αντίπαλο που σε αυτό το σημείο μοιάζει λίγο πιο έτοιμος, έχοντας δώσει, κιόλας, ένα παιχνίδι με (ελάχιστο) κόσμο. Σίγουρα, πάντως, μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν αληθινό ακραίο αντί για κατά συνθήκη, όπως έγινε για περίπου μία ώρα παιχνιδιού με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ και να εξασφαλίσει ότι η αριστερή πλευρά της Βόλφσμπουργκ, ειδικά στο αμυντικό μισό, θα σκέφτεται διπλά και τρίδιπλα την προώθηση και άρα θα αποφεύγεται η υπεραριθμία από τη μεριά του Βασιλαντωνόπουλου. Ο Λιβάι παίζει με το κανονικό πόδι του από τα δεξιά, αλλά ενδεχομένως να μπορέσει να αλλάξει και πλευρές με τον Μάρκο Λιβάγια, στην περίπτωση που χρειαστεί. Προφανώς δεν γίνεται λόγος για πελώρια διαφορά ή για έναν ποδοσφαιριστή που θα αλλάξει όλη την εικόνα της ομάδας σε βάθος χρόνου, αλλά πάλι πρόκειται για ένα παιχνίδι που δίνει μία πρόκριση δίχως αποτέλεσμα πίσω ή άγχος για το εντός έδρας γκολ.

Ο Καρέρα στο βίντεο, πιθανότατα, θα διαπιστώσει προβλήματα της Βόλφσμπουργκ και στον άξονα και θα αποφανθεί ότι το ‘μηδέν’, που έχει κρατήσει στα τρία τελευταία παιχνίδια της, είναι συγκυριακό και δεν κατοπτρίζει τη συνολική αμυντική λειτουργία της. Πρώτιστο μέλημά του θα είναι η διάταξη στις στημένες φάσεις και αυτό θα σημαίνει ότι η εκπόνηση ενός επιθετικού πλάνου μπορεί να μην είναι πλήρης και απλώς να βρεθεί στην πορεία. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ποδοσφαιριστές να του δώσουν φάσεις από το πουθενά και σε αυτήν την περίπτωση ο Λιβάι θα είναι ο μόνος διαθέσιμος, διότι θα μπορεί να σπριντάρει με αξιώσεις για να διεκδικήσει μια μπάλα στον κενό χώρο, δίχως η μεταβίβαση να προέρχεται από αξιόπιστη κυκλοφορία. Επίσης, για κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να έχει αποκτήσει το απαιτούμενο ποσοστό χημείας με τους συμπαίκτες του. Ας μη λησμονείται πως στην Αθήνα έφτασε πριν από 10 μέρες, οπότε η παραπανίσια εβδομάδα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην προσαρμογή του.

Είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον τώρα, ότι για να πάρει το ματς η ΑΕΚ θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί στιγμές, αφού ούτε με τη Σεντ Γκάλεν ήταν πειστική σε ό,τι αφορά το συμπαγές. Όσο περνά ο καιρός αυτό θα διορθώνεται, αφού πρόκειται για ομάδα προορισμένο να συμπτύσσεται. Το θέμα είναι ότι τα σημαντικά ραντεβού σπανίως γίνονται υπό ιδανικές συνθήκες και σπανίως εξελίσσονται όπως τα έχεις προβάρει. Γι’ αυτό πρέπει στο οπλοστάσιό σου να υπάρχει υλικό για να αντέξεις το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ο Λιβάι μοιάζει να έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να είναι, όσο υπερβολικό και αν μοιάζει αυτό, η διαφορά σε ένα από τα πολύ κρίσιμα παιχνίδια της χρονιάς. Υπό την έννοια της αυτοπεποίθησης και, βέβαια, του δημιουργημένου πεδίου άνεσης με την οποία για κάποιο καιρό θα δουλεύουν όλοι στο κλαμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα