To τεχνητό σοκ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν 'έπιασε' (ακόμα) στη Φενέρ

17:26 31/10/2019 - Πηγή: Contra

Αυτό που ζει φέτος η Φενέρμπαχτσε είναι υποψήφια φωτογραφία σε μελλοντικά βιβλία με αγαπημένες φράσεις, για το 'και μη χειρότερα'. Για αρχή, η επίθεση έως αυτό το σημείο της σεζόν (πριν την 6η αγωνιστική της Euroleague με τη Ζάλγκιρις) είναι η χειρότερη, στην ιστορία της ομάδας στη διοργάνωση. Η οποία ιστορία της ομάδας στη διοργάνωση μετρά από τη σεζόν 2006-07. Τότε ήταν η πρώτη -και τελευταία μέχρι τη φετινή- φορά που η Φενέρ είχε για ρεκόρ των πέντε πρώτων αγωνιστικών το 1-4.


*Τα στοιχεία είναι

από το Real GM.

Το πάλαι ποτέ, στην πρεμιέρα είχε χάσει στη Θεσσαλονίκη από τον Άρη (66-58), μετά στην έδρα της από την Ορτέζ (66-68), έπειτα εκτός από την Μπενετόν (93-83), νίκησε εντός τη Ζάλγκιρις (84-75) και έχασε στη Βαρκελώνη (84-70). Φέτος ξεκίνησε με ήττα στη Μαδρίτη (81-77), συνέχισε με αυτήν στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα (68-56, στην πρώτη φορά του Ομπράντοβιτς που έχασε τα δυο πρώτα ματς αγωνιστικής περιόδου στην Euroleague), έπειτα ήλθε η εντός έδρας νίκη επί της Μπασκόνια (87-80) και οι ήττες στο Μιλάνο (87-74) και το Τελ Αβίβ (67-55). Αν δείτε τα σκορ, θα δείτε μια ομοιότητα με άλλες εποχές και μαζί πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην επίθεση.

Πριν εστιάσουμε σε αυτή, ας δούμε τι ακολουθεί στο πρόγραμμα.

vs. Zάλγκιρις 1/11 vs. Μπάγερν Μονάχου 8/11 at ΤΣΣΚΑ Μόσχας 15/11 at Μπαρτσελόνα 20/11 at Βιλερμπάν 22/11 vs. Χίμκι 28/11 Η χειρότερη επίθεση της ιστορίας

Οι 349 πόντοι που 'χει σκοράρει έως εδώ η Φενέρμπαχτσε είναι οι λιγότεροι που έχει βάλει ποτέ, έως την πέμπτη αγωνιστική στα όσα χρόνια αγωνίζεται στην Εuroleague. Στο Νο2 βρίσκονται οι 361 πόντοι της παρθενικής σεζόν (2006-07). Η εκπρόσωπος της γείτονας είναι στο Νο14 της λίστας με τα ποσοστά στα εντός παιδιάς (41.9%), ενώ πέρυσι ήταν στην κορυφή (52.2%). Είναι και στο Νο7 της σούμας με ποσοστά από το τρίποντο (37.8%), όπου επίσης πέρυσι ήταν πρώτη (42.8%). Οι προσπάθειες που 'παίρνει' από την περιφέρεια είναι 22.2 ανά ματς, αριθμός που της δίνει το Νο12 στη σχετική λίστα (ηγείται η Άλμπα με 31 και ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ με 30.4). Το 22.7% έδινε πέρυσι το Νο8. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 80.7% στις βολές, έχει γίνει 74.1%, στις 17 προσπάθειες ανά αγώνα -όσες είχε και την περασμένη σεζόν.

Ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, η Φενέρ είναι η ομάδα που κάνει 13.8 λάθη κάθε βράδυ, νούμερο που βρίσκεται στο Νο4 (πίσω από τον Ερυθρό των 16.6, τη Χίμκι των 14.6 και τη Ζενίτ των 14.2). Η συγκομιδή επιθετικών ριμπάουντ είναι επίσης φτωχή (8.6 κατά μ.ο. που είναι η ένατη καλύτερη επίδοση). Η άμυνα δεν είναι κακή (ο μέσος όρος της λίγκας είναι οι 77.3 πόντοι και η Φενέρμπαχτσε δέχεται 79), αλλά δεν είναι και από αυτές που θα βοηθούσαν την κατάσταση.

Να δούμε όμως, και γιατί μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά, αρχής γενομένης από το τι κάνουν φέτος οι starters.

Οι περισσότερες φάσεις ολοκληρώνονται από τα χέρια του Νάντο ντε Κολό, ο οποίος κρίνει την τύχη του 29.3% των επιθέσεων της Φενέρ. Το γεγονός ότι περνά ασίστ στο 19.7% των περιπτώσεων που θα μπορούσε να το κάνει, δεν το λες και εξαιρετικό (σε αυτόν τον τομέα ξεχωρίζει ο Σλούκας), με τον Γάλλο να είναι και ο παίκτης που έχει το καλύτερο ποσοστό στο true shooting% (67.9%), σε ό,τι αφορά πάντα την τουρκική ομάδα. Λογικά είναι ο πρώτος σκόρερ -όχι μόνο της Φενέρ, αλλά όλης της διοργάνωσης-, με 21 πόντους ανά αγώνα. Ακόμα πιο λογικά παρουσία αυτού, η ομάδα του έχει την καλύτερη επίθεση (115.1 ανά 100 κατοχές), γεγονός που το λες και λογικό. Την ίδια ώρα, έχει και τη χειρότερη επίθεση (111.7). Κράτα πως υπάρχει μια ανισορροπία, σε σχέση εξάρτησης και αποτελέσματος.

Πέρυσι ο παίκτης που είχε το μεγαλύτερο usage% ήταν ο Ζοφρί Λοβέρν και το ποσοστό ήταν το 24.4%. Να θυμίσουμε πως ο Γάλλος είναι εκτός με τραυματισμό, όπως εκτός ήταν ο Βέσελι (γύρισε εναντίον του Ερυθρού Αστέρα). Ο τελευταίος θα μπορούσε να 'χει διευθετήσει το θέμα του -στο γόνατο- νωρίτερα -τραυματίστηκε πέρυσι-, με την προσέγγιση του οργανισμού στην αποθεραπεία να αποδεικνύεται λανθασμένη και τον Τσέχο να πηγαίνει τελικά, στο Βελιγράδι για την αποκατάσταση του -κάτι που έκανε και ο Τζίτζι Ντατόμε-, σε γιατρούς τσεκαρισμένους από τον 'Ζοτς'. Ο Λοβέρν είχε τραυματιστεί στον αστράγαλο, στις 19 του περασμένου Φλεβάρη, επέστρεψε στις 20/10 με την Μπατσεκσεχίρ, έπαθε υποτροπή στην preseason και τώρα παλεύει να ετοιμαστεί -αυτή τη φορά βέβαια, ζητούμενο είναι να μην υπάρχει ποσοστό ρίσκου.

Πέραν των τραυματισμών, κατά τα φαινόμενα δεν έχει γίνει και η προσαρμογή στη ζωή χωρίς του Νικολό Μέλι και Μάρκο Γκούντουριτς, οι οποίοι έφυγαν μεν, για το ΝΒΑ, αλλά άφησαν πίσω τους μια κατάσταση που ανάγκασε τον 'Ζοτς' να βρει τι θα κάνει με το 34.4% των κατοχών, σε κάθε ματς -το οποίο τακτοποιούσαν οι νυν NBAers-, μαζί με πολλά άλλα, καθώς αμφότεροι ήταν κομβικής σημασίας παίκτες για τη γενικότερη λειτουργία. Δεδομένο ότι δεν ευνοήθηκε η όλη ιστορία από την απουσία παικτών-κλειδί από την προετοιμασία, λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ΝτεΚολό, Σλούκας, Μαχμούτογλου, Ντατόμε), όπως και το 'ίσως να είμαστε πολλά χρόνια όλοι μαζί' του Νίκολα Κάλινιτς, μετά την ήττα στο Βελιγράδι. Δηλαδή, κατά την προσφιλή συνήθεια του Ομπράντοβιτς έμειναν αρκετοί παίκτες για χρόνια, αλλά δεν είναι πια στην πρώτη νιότη.

Τα διαδοχικά παιχνίδια δεν προσφέρουν το χρόνο για να γίνουν προσαρμογές, που θα δώσουν το ματς το οποίο μπορεί να αλλάξει το momentum, με τον εκνευρισμό να αυξάνεται και πλέον να μην κρύβεται. Όσο βέβαια, ταράζεται ο 'Ζοτς' φαντάζεσαι τι γίνεται με τους παίκτες του.

Επειδή η σεζόν είναι μόλις στην αρχή της, θα ήταν χρήσιμο να μην θεωρήσουμε κάτι ως 'τελειωμένο'. Είναι προφανές πως η Φενέρμπαχτσε χρειάζεται ένα σοκ (μια συνθήκη που θα εκβιάσει αντιδράσεις) και αν μη τι άλλο ο Ομπράντοβιτς ξέρει καλά πώς να τα προκαλεί την αλλαγή. Η πρώτη προσπάθεια, ωστόσο έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο (δηλαδή, με πληροφορίες που διέρρευσαν από τον οργανισμό -χωρίς να υπάρει επίσημη επιβεβαίωση), ο "Ζοτς" υπέβαλε την παραίτηση του, μετά την ήττα της περασμένης Κυριακής (27/10), από τη Γαλατασαράι (83-64), για την πέμπτη αγωνιστική της τουρκικής λίγκας. Η συνέχεια ήθελε τους πάντες, με πρώτους τους παίκτες να υπόσχονται πως θα δώσουν ό,τι έχουν, ώστε να συνέλθουν. Κάτι που δεν φάνηκε να κάνουν στην επίσκεψη τους στο Τελ Αβίβ και το ματς με την Μακάμπι, για την 5η ημέρα της Euroleague (67-55).

Σε ό,τι αφορά τις φήμες που κυκλοφορούν και θέλουν τους παίκτες και τους προπονητές να είναι απλήρωτοι, θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε πως αυτή είναι η πραγματικότητα για τις περισσότερες ομάδες της Ευρώπης -τα χρωστούμενα τουλάχιστον δυο μηνών θεωρούνται πια, ως μη γενόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα