Βρετανία : in ή out?

15:15 20/6/2016 - Πηγή: Taxalia

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ξεκίνησε και πάλι.

Μετά από τρεις μέρες σιωπής λόγω της δολοφονίας της Τζο Κοξ τα δύο στρατόπεδα ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη την Κυριακή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε εκπομπή του BBC σημείωσε πως ως πρωθυπουργός θα αποδεχθεί

την όποια απόφαση των Βρετανών πολιτών αναφορικά με το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, τονίζοντας όμως ότι θα πρόκειται για μία «μη αναστρέψιμη» απόφαση. «Η έξοδος από την ΕΕ θα είναι οριστική», είπε ο χαρακτηριστικά.

Οι κίνδυνοι του Brexit

Επαναλαμβάνοντας ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι σε περίπτωση Brexit είναι υπαρκτοί, παραπέμποντας στις αναλύσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων και των μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών εντός και εκτός Βρετανίας. Πρόσθεσε ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να βγει από την ΕΕ η νέα εμπορική, συμφωνία που θα συνάψει με τον οργανισμό δε θα είναι όσο καλή θα ήταν με την παραμονή της και επιβεβαίωσε ότι για να καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια οικονομικά από ένα Brexit θα χρειαζόταν ένας έκτακτος προϋπολογισμός με δαπάνες περικοπών ή αυξήσεις φόρων.

Στις ερωτήσεις περί της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης ξεχώρισε η αναφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βρετανικού βέτο κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Ο κ. Κάμερον είπε ότι αυτό το ερώτημα είναι άτοπο, καθώς θα χρειαστούν δεκαετίες για την ένταξη της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι με τους τρέχοντες ρυθμούς κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης η τελική ένταξη της χώρας θα γίνει το έτος 3.000.

Ο κ. Κάμερον σχολίασε ότι το επιχείρημα της εκστρατείας Leave ότι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ ανοίγοντας τα σύνορα σε 70 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες είναι η μεγαλύτερη παραπλάνηση αυτής της προ-δημοψηφισματικής περιόδου. «Αν θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ ας φύγουμε, αλλά όχι στη βάση εντελώς αναληθών ισχυρισμών», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στροφή στο Bremain

Οι πολλές δημοσκοπήσεις της Κυριακής, ιδίως όσες διεξήχθησαν μετά από τη δολοφονία της Τζο Κοξ δείχνουν ότι η μάχη είναι αμφίρροπη, με τη δυναμική υπέρ του Brexit να έχει ανακοπεί. Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, με το «in (την παραμονή στην ΕΕ) να προηγείται και πάλι έπειτα από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών πριν από τη δολοφονία.

Σχετικά με τη δημοσκόπηση ComRes που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η Sunday Mirror διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν και πριν και σε αυτές που δόθηκαν μετά τη δολοφονία.Στην πρόταση «θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν ψηφίζαμε υπέρ του Brexit», το 45% είχε απαντήσει καταφατικά πριν από τις 14.00, ενώ μετά την τραγωδία το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 38%.

Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία, του Survation για τη Mail on Sunday, φέρνει στο 45% το «In» έναντι 42% του «Out».Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Στη σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% – 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, η εφημερίδα ερμηνεύει την ανοδική τάση του ποσοστού της παραμονής ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit και όχι σαν συνέπεια της δολοφονίας της Κοξ.

Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Η δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.http://www.paraskhnio.gr/αντίστροφή-μέτρηση-για-brexit-ή-bremain-δοκιμάζ/

Keywords
Τυχαία Θέματα